Ети ти, ама има мислам посебна тема за рецепти Spoiler Мини пици Се меси тесто од брашно, јогурт, квасец сол и шеќер. Откога ќе стаса тестото се премесува и со сукало се прави кора и од неа со чаша се вадат кругови. Во средината се мачкаат со кечап и се става кашкавал,салама и печурки. Странично се мачкаат со жолчката и се става сусамот. Се оставааат да стасаат околу 15-20 мин. и се печат во загреана рерна на 220ст. околу 15-20 мин. __________________________________________________________________________________________ Мини пици со шунка ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 100 грама Шунка 100 грама Шампињони малку мала лажица Црн пипер 1 Тесто за пица малку Сол 200 грама Сирење 4 лажица/ци Маслиново масло 100 грама Маслинки 4 чешниња Лук 2 главица/и Кромид/а малку Босилок 300 грама Домат Пропржете ги лукот и кромидот на врело масло. Исецкајте ги доматите и додадете го комидот. Оставете да се вари на ниска температура околу 15 минути. Исчистете ги шампињоните, истријте ги и исецкајте ги на тенки кришки, како и моцарелата и маслинките. Босилекот додадете го во сосот. Зачинете со сол и црн пипер. Рерната вклучете ја на 220 степени. Од тестото направете ролна и и сечете 16 парчиња, а од секое направете ала пица со поткренати рабови. Ставете од сосот од домати. Наредете ги печурките, маслинките, моцарелата и тенко исечената шунка, печете околу 15 минути. __________________________________________________________________________________________ МИНИ ПИЦА РОЛНИЧКИ ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 150 грама Шунка 1 лажичка шеќер 100 милилитри Масло 300 грама Кисела павлака 100 грама Кечап 15 Квасец 100 милилитри Вода 600 грама Брашно 1 Јајца/це ПОДГОТОВКА: Квасецот растопете го во водата и малку шеќер. Додадете го во брашното, маслото, киселата павлака и јајцата. Замесете меко тесто. Оставете го да одстои барем еден час на топло. Потоа што потенко исукајте, премачкајте го со кечап и посипете со оригано. Наредете ја шунката исечена на листови. Потоа изрендајте го сирењето, па изролајте го тестото и од едната и од другата страна, така што ќе добиете две ролни. Сечете парчиња, наредете ги на плех и испечете ги на 200 степени додека да добијат убава црвена боја.
Солена (мрзлива) палачинка - брзо а превкусно јадење за само 20 минути -3 јајца -300мл млеко -брашно по потреба -сирење -кристал маргарин Подготовка: Матиш 3 јајца, додаваш 300мл млеко и брашно по потреба дур смесата не се згусне ама да не биде ниту течна ниту густа премногу. Во плехче расфрлаш на сите страни парчиња маргарин кристал и го ставаш тавчето во рерна да се стопи 5 мин маргаринот на 200 степении. Коа ќе видиш дека крчка маргаринот го вадиш плехчето и ја истураш смесата и враќаш назад едно 15 минути. Коа ќе се надигнат како планини и зацрват- го вадиш. расфрлаш дробено сирење по палачинката и ја виткаш во ролат. Сечеш на парчиња и сервираш. Преубаво нешто е. Пробајте
Дали тоа белото врз тортичката е шлаг пена? Мене тоа не ми изгледа на шлаг и ако не е што е и како се подготвува?
Не е шлаг пена. Се вика buttercream frosting и се прави од путер (не маргарин, туку исклучиво путер), шеќер во прав и се става каква сакаш арома ( кафе, чоколадо, јагода, ванила, мед, цимет). едит: Откако поубаво ја загледав фотката, ми се чини дека е cream cheese frosting. Се прави од крем сирење, путер, шеќер во прав и ванила.
Здраво девојки. Ми треба рецепт за да подготвам пилешко, но земете во обзир дека прв пат влегувам во кујна... Мислев да ставам пилешки стек во она -Маги сочно од рерна-, па добро би ми било од огромна помош да ми кажете колку месо да ставам, колку време да го печам, на колку степени. Да напоменам дека ќе готвам за двајца, па дали може освен стекот, во истата кеса да ставам и компири... Или на пример пилешко соте, или пилешко со некој сос??? Ма небитно, дајте ми некој совет што би можела да зготвам. Ви благодарам однапред.
Ако прв пат влегуваш во кујна според мене најдобро е да направиш поховано пилешки стек, барем мене ми е најлесно. Ако ти е однапред планирано можеш да го ставиш пилешкото во млеко и сол во фрижидер да стои една вечер,претходно нели да биде расечен на мали парченца. Потоа го пржиш во загреан зејтин , претходно го овалуваш во белка и презла, по желба може и сусам. Го пржиш додека не добие златеста боја, тоа лесно ќе го познаеш кога е готов. Јас го сервирам со таратар сос , мајонез или само павлака, со пржени компирчиња итн. Се надевам малку помогнав.
Е фала ти, но мене полесно ми излгледа да го испечам, вака со врелиот зејтин не сум сигурна дека ќе се снајдам баш најдобро...
Филета риба.. како се приготвува .мене ми се изрони во тавата..имаше нешто со пиво на тв видов направив не ми се изрони но не запишав и сега.... ми треба совет за тоа како да не ми се раскршува/рони филетата?
Каков тип на риба? Се случувало неколку пати со обично пржење на ослич филети и проблемот беше до самата риба затоа што секогаш на ист начин сме ја подготвувале, така таа ронливата ја научивме и повеќе не ја зимавме .
Најлесна варијанта ти е со Маги Сочно од рерна. Можеш претходно малку да ги исчукаш парчињата стек за да бидат по тенки и нека ти постојат саат време во маринада од маслиново масло, зачини, сенф. После само ги редиш во тава и ги преливаш со сосот од Маги. Ти го препорачувам тој со 4 вида сирење, се ти пишува на кесичката се раствара со вода мислам и се прави како густ прелив кој само го истураш врз стековите и се пече мислам дека околу 40 минути ама не сум сигурна ти пишува на кесичката. Брзо, лесно, вкусно и неможеш да го утнеш.
Де не е скуша? Во секој случај секогаш кога ќе пржиш риба, не ја додавај во тавaта за пржење додека маслото не е загреано и не ја превртувај додека не се убаво испржи од едната страна,па потоа од другата.
Денес земав да правам бели чоколадни бомбони.. пак во калапот ставив многу малку маргарин ама откако убаво се растопија чоколадото и маргаринот маргаринот излезе на површината а чоколадото остана на дното и кога сакав да пробам со лажицата чоколадото како да се тегнеше, незнам како да објаснам му ставив и лажица ореви откако го тргнав од оган, ама ништо пак истото Некој совет да не ми се делат чоколадото и маргаринот?
^Скуша ми стои,сепак ти пробај на начинот како што ти кажав.Ако е скуша ти препорачувам подобро да ја испечеш на фолија со малку масло и зачини во рерна. Претпоставувам дека ги растопуваше на пареа.Кога ќе ги ставиш во садот на пареа секогаш бркај ги континуирано во истиот правец.А наместо маргарин подобро е да ставиш путер или масло 3 лажици на 100гр. чоколадо.
Девојки незнаев каде во која тема да прашам па затоа тука. Каде можам да најдам вакво калапче малку поголемо од ова на сликава?