Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Немаш објаснето некако јасно, ама ако е тоа што мислам (како лолипоп) имаше во продавницата од Европа, 10 ден.-парче. ;)
     
  2. kate-goldy

    kate-goldy Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 јули 2012
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    6
    Пол:
    Женски
    да на оние стапчиња (пластични или хартиени што се) мислев. ако има таму супер да си набавам зашто доаѓа роденденот на син ми
     
  3. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Ако се овие, на вакви мислев, ги имаше во Европа, по 10 ден. парче.

    (Имаш и во Џамбо, ама многу се поскапи, но и поголеми и поубави)

    [​IMG]
     
  4. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    А зошто не си земеш од оние стапчиња за ражниќи ( или како и да се вика месото боцкано на стапчр)
    Оние самураи стапчиња,убаво изгледа разликата е само што се малку потенки,ама не се кршат,изгледаат убаво и се поефтини отколку тие 10 ден парче
     
  5. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.020
    Пол:
    Женски
    http://www.kafepauza.mk/zivot/monte-tor ... a-rernata/

    Сакам денес да го направам овој десерт, но нешто ми е нејасно и се плашам да не утнам. Пишува загрејте ја слатката павлака заедно со чоколадото, но никаде не пишува да ја изматиме. Зар може нематена да се стави во торта, да не не ми се замрзне? :^) Со еден рецепт веќе имам направено утка, кај што пишуваше да се стави во павлаката вода. :tmi:
     
  6. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    11.751
    Секако дека може неметена да се стопли.Во многу глазури и филови само се топли без матење.Не се секирај само стопли ја со чоколадото на пареа и прелиј го колачот.Само внимавај не преливај одма почекај 5 минути да се излади малку, за да не го попариш колачот.
     
    На Lovely93 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.020
    Пол:
    Женски
    Фала многуу, ќе пишам како испаднало. :)
     
  8. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    11.751
    ^И ако ти заостане,викај на помош ич не му ја мисли :D
    Многу убав колач е’,го имам правено,нема да се покаеш.
     
    На Lovely93 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.020
    Пол:
    Женски
    Еве само што го направив и мислам дека го погодив, но сеуште се лади па ќе видиме. :D И ќе те имам во предвид ама ако е убав како што викаш не верувам дека ќе остане. :rofl:

    Ама ме збунија со ова скробно брашно, нека си пишат фино лепо густин. :lol:
     
    На Antoninaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lacrimosa

    Lacrimosa Популарен член

    Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Пол:
    Женски
    http://karmin.tocka.com.mk/56/120942/nj ... vi-sirenje

    Можеби малку е глупаво прашањево, ама морам да прашам. :D
    Пишува вака
    ● Сварете ги њоките според упатството дадено на пакувањето, а потоа почнете со подготовка на сосот.

    ● Во широко и плитко тенџере, на тивок оган, ставете ја павлаката и сирењата. Мешајте додека сирењата да се стопат. Додајте го брашното, зачинете со сол и бибер, па тргнете од огнот.

    ● Измешајте ги јајцата и додајте малку магдонос. Њоките ставете ги во голем огноотпорен сад. Прелијте ги со подготвениот сос и посипете со малку презла.

    ● Печете на загреана рерна од 200 степени околу десетина минути.

    Е сега ме буни... откако ќе ги измешаш јајцата... ги ставаш во сосот од сирењата и мешаш, или јајцата посебно на крај одозгора преливаш? :^) :^) Има некој идеја??
     
  11. Lacrimosa

    Lacrimosa Популарен член

    Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Пол:
    Женски
    ^^^ Edit

    Нема веза си ги напраив, јајцето на крај одозгора, и многу се вкусни ммм :mm: :mm:

    Еве како дојде [​IMG]
     
    На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. malooto

    malooto Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Nekoj recept za milka torta ili kolac? Mi treba da napravam za denes imam golema milka cokolada i mi naracaa da napravam neatk blago so nea ama nema pojma sto. Se izvinuvam za fontov
     
  13. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.020
    Пол:
    Женски
    Да ве прашам, морам ли да чекам скроз да се одмрзне меленото месо за да го пржам?
     
  14. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.074
    Допаѓања:
    328.552
    Пол:
    Женски
    Jas nikogas skroz ne go odmrznuvam.Go przam na tivko i postojano mesam i grepkam vrz mesoto toa taka se deli.Neznam dali me svati? I zacini na kraj stavam :)
     
    На Lovely93 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.020
    Пол:
    Женски
    Да да сфатив, додека го пржиш го доодмрзнуваш и разделуваш со вилушката. Јас сепак почекав, ама за друг пат ќе знам, фала. :) Инаку ми беше за полнети пиперки.
     
  16. makedonkamak

    makedonkamak Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Пол:
    Женски
    Палачинки by Jamie Oliver
    3 jaјца
    115 грама брашно
    1лажица прашок за пециво
    140 мл. млеко
    1 лажица шеќер
    1ванила
    малку сол
    ситни коцкички чоколада, јагоди или рибизли
    Време за подготовка:10 минути
    Начин на подготовка:
    Белките се матат убаво. Настрана се матат жолчките заедно со брашното, прашокот за пециво, млекото, шеќерот, ванилата, сол. Откако ке се добија убава смеса се додаваат и белките. Се заедно се меша за да се соединат убаво.
    Во тавата за палачинки се налева малку масло и се загрева на средна температура. Палачинките се печат само од едната страна и на таа страна се додава чоколадата, јагодите или рибизлите. Внимателно и нежно се превртуваат од другата страна за да се испече и другата страна.
    Совет: Палачинките треба да се малку подебели во однос на нивната големина.
     

    Прикачени фајлови:

    • pancake.jpg
      pancake.jpg
      Големина на фајлот:
      234,2 KB
      Прегледи:
      587
  17. darling69

    darling69 Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 септември 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Пол:
    Женски
    ме интересира за колку палачинки е оваа смеса? зашто јас правам американски палачинки со 300гр брашно и 360 мл млеко и искачаат околку 15 2о палачинки
     
  18. makedonkamak

    makedonkamak Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Пол:
    Женски
    Околу 10 мислам, не можам точно да се сетам. Не ги правев сега, одамна беше.Сепак зависи и од големината на палачинките и самата смеса каква ке биде. :)
    Исто имам правено еден рецепт со цимет и јогурт, ако го најдам ке го постирам :) :)
     
  19. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.074
    Допаѓања:
    328.552
    Пол:
    Женски
    Dajte mi recept za koftinja pls?
     
  20. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Пол:
    Женски
    [​IMG]
     
    На Elennaa, Adina и Viktorijaaa5 им се допаѓа ова.