Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Немаш објаснето некако јасно, ама ако е тоа што мислам (како лолипоп) имаше во продавницата од Европа, 10 ден.-парче. ;)
     
  2. kate-goldy

    kate-goldy Истакнат член

    Joined:
    Jul 25, 2012
    Messages:
    29
    Likes Received:
    6
    Gender:
    Female
    да на оние стапчиња (пластични или хартиени што се) мислев. ако има таму супер да си набавам зашто доаѓа роденденот на син ми
     
  3. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Ако се овие, на вакви мислев, ги имаше во Европа, по 10 ден. парче.

    (Имаш и во Џамбо, ама многу се поскапи, но и поголеми и поубави)

    [​IMG]
     
  4. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    А зошто не си земеш од оние стапчиња за ражниќи ( или како и да се вика месото боцкано на стапчр)
    Оние самураи стапчиња,убаво изгледа разликата е само што се малку потенки,ама не се кршат,изгледаат убаво и се поефтини отколку тие 10 ден парче
     
  5. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2013
    Messages:
    2,637
    Likes Received:
    2,020
    Gender:
    Female
    http://www.kafepauza.mk/zivot/monte-tor ... a-rernata/

    Сакам денес да го направам овој десерт, но нешто ми е нејасно и се плашам да не утнам. Пишува загрејте ја слатката павлака заедно со чоколадото, но никаде не пишува да ја изматиме. Зар може нематена да се стави во торта, да не не ми се замрзне? :^) Со еден рецепт веќе имам направено утка, кај што пишуваше да се стави во павлаката вода. :tmi:
     
  6. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    949
    Likes Received:
    12,178
    Секако дека може неметена да се стопли.Во многу глазури и филови само се топли без матење.Не се секирај само стопли ја со чоколадото на пареа и прелиј го колачот.Само внимавај не преливај одма почекај 5 минути да се излади малку, за да не го попариш колачот.
     
    Lovely93 likes this.
  7. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2013
    Messages:
    2,637
    Likes Received:
    2,020
    Gender:
    Female
    Фала многуу, ќе пишам како испаднало. :)
     
  8. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    949
    Likes Received:
    12,178
    ^И ако ти заостане,викај на помош ич не му ја мисли :D
    Многу убав колач е’,го имам правено,нема да се покаеш.
     
    Lovely93 likes this.
  9. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2013
    Messages:
    2,637
    Likes Received:
    2,020
    Gender:
    Female
    Еве само што го направив и мислам дека го погодив, но сеуште се лади па ќе видиме. :D И ќе те имам во предвид ама ако е убав како што викаш не верувам дека ќе остане. :rofl:

    Ама ме збунија со ова скробно брашно, нека си пишат фино лепо густин. :lol:
     
    Antoninaaa likes this.
  10. Lacrimosa

    Lacrimosa Популарен член

    Joined:
    Jul 19, 2010
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    2,932
    Gender:
    Female
    http://karmin.tocka.com.mk/56/120942/nj ... vi-sirenje

    Можеби малку е глупаво прашањево, ама морам да прашам. :D
    Пишува вака
    ● Сварете ги њоките според упатството дадено на пакувањето, а потоа почнете со подготовка на сосот.

    ● Во широко и плитко тенџере, на тивок оган, ставете ја павлаката и сирењата. Мешајте додека сирењата да се стопат. Додајте го брашното, зачинете со сол и бибер, па тргнете од огнот.

    ● Измешајте ги јајцата и додајте малку магдонос. Њоките ставете ги во голем огноотпорен сад. Прелијте ги со подготвениот сос и посипете со малку презла.

    ● Печете на загреана рерна од 200 степени околу десетина минути.

    Е сега ме буни... откако ќе ги измешаш јајцата... ги ставаш во сосот од сирењата и мешаш, или јајцата посебно на крај одозгора преливаш? :^) :^) Има некој идеја??
     
  11. Lacrimosa

    Lacrimosa Популарен член

    Joined:
    Jul 19, 2010
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    2,932
    Gender:
    Female
    ^^^ Edit

    Нема веза си ги напраив, јајцето на крај одозгора, и многу се вкусни ммм :mm: :mm:

    Еве како дојде [​IMG]
     
    Mama25 likes this.
  12. malooto

    malooto Истакнат член

    Joined:
    Apr 6, 2011
    Messages:
    641
    Likes Received:
    380
    Nekoj recept za milka torta ili kolac? Mi treba da napravam za denes imam golema milka cokolada i mi naracaa da napravam neatk blago so nea ama nema pojma sto. Se izvinuvam za fontov
     
  13. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2013
    Messages:
    2,637
    Likes Received:
    2,020
    Gender:
    Female
    Да ве прашам, морам ли да чекам скроз да се одмрзне меленото месо за да го пржам?
     
  14. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,229
    Likes Received:
    330,092
    Gender:
    Female
    Jas nikogas skroz ne go odmrznuvam.Go przam na tivko i postojano mesam i grepkam vrz mesoto toa taka se deli.Neznam dali me svati? I zacini na kraj stavam :)
     
    Lovely93 likes this.
  15. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2013
    Messages:
    2,637
    Likes Received:
    2,020
    Gender:
    Female
    Да да сфатив, додека го пржиш го доодмрзнуваш и разделуваш со вилушката. Јас сепак почекав, ама за друг пат ќе знам, фала. :) Инаку ми беше за полнети пиперки.
     
  16. makedonkamak

    makedonkamak Форумски идол

    Joined:
    Oct 17, 2013
    Messages:
    3,616
    Likes Received:
    27,002
    Gender:
    Female
    Палачинки by Jamie Oliver
    3 jaјца
    115 грама брашно
    1лажица прашок за пециво
    140 мл. млеко
    1 лажица шеќер
    1ванила
    малку сол
    ситни коцкички чоколада, јагоди или рибизли
    Време за подготовка:10 минути
    Начин на подготовка:
    Белките се матат убаво. Настрана се матат жолчките заедно со брашното, прашокот за пециво, млекото, шеќерот, ванилата, сол. Откако ке се добија убава смеса се додаваат и белките. Се заедно се меша за да се соединат убаво.
    Во тавата за палачинки се налева малку масло и се загрева на средна температура. Палачинките се печат само од едната страна и на таа страна се додава чоколадата, јагодите или рибизлите. Внимателно и нежно се превртуваат од другата страна за да се испече и другата страна.
    Совет: Палачинките треба да се малку подебели во однос на нивната големина.
     

    Attached Files:

  17. darling69

    darling69 Истакнат член

    Joined:
    Sep 10, 2011
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Female
    ме интересира за колку палачинки е оваа смеса? зашто јас правам американски палачинки со 300гр брашно и 360 мл млеко и искачаат околку 15 2о палачинки
     
  18. makedonkamak

    makedonkamak Форумски идол

    Joined:
    Oct 17, 2013
    Messages:
    3,616
    Likes Received:
    27,002
    Gender:
    Female
    Околу 10 мислам, не можам точно да се сетам. Не ги правев сега, одамна беше.Сепак зависи и од големината на палачинките и самата смеса каква ке биде. :)
    Исто имам правено еден рецепт со цимет и јогурт, ако го најдам ке го постирам :) :)
     
  19. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,229
    Likes Received:
    330,092
    Gender:
    Female
    Dajte mi recept za koftinja pls?
     
  20. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,016
    Gender:
    Female