Не сум сигурна, но мислам дека гледав таква торта (или колачи) на страната на: Кујната на Мињина (онаа што дава рецепти во списанието: Храна и вино). Ако не те мрзи, пребарај ја нејзината веб страница. www.minjina-kuhinjica.com
Се викаат чурос, оригинално потекнуваат од мексиканската кујна. Провери на интернет повеќе рецепти, па кој ти највеќе одговара, пробај го тој. Еве некои: http://allrecipes.com/recipe/churros/ http://moirecepti.mk/post/curos-spanski-krofni/
Феминки имам едно прашање, сега ја гледав Јоли на 24 кујна, правеше поховани стекчиња полнети со ементалер сирење, дали има такво сирење кај нас и колку чини ако знаете ?
Ајдамер кашкавал можеш да употребиш, инаку знам за кој рецепт збориш, јас ги имам подготвувано стекчињата со кашкавалот Подравец.
Ајдамер често користам, ама ементалерот да не дава некој посебен вкус па затоа со тој сакав да пробам
јадев на една матурска благо. Тоа се правело со „посебни кори обланда“..е мене ме интересира да не знаете случајно како се викаат тие кори обланда ...благото имасе изглед -сечено на правоаголници ред кора ред кафеав фил и кремаст/бел фил и пак кори...
^^ Тоа биле готови „купечки“ облланда кори не ми текнува како се викаа а благото не е ова но изгледа вака отприлика како на сликава: http://popara.mk/wp-content/uploads/201 ... 60x300.jpg https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... sbkVcNLO3e
Јас мислам дека обланди тие се викаат изгледаат како наполитанките,ама можеш да ги најдеш како тие обчините пандишпани што се за торта долгите,незнам како да ти објаснам по 3 мислам дека има внатре. Инаку јас најчесто сум јадела по посни слави,незнам како се прават. Знам само дека не се печат.
Еве ги Спојлер http://moirecepti.mk/content/uploads/2014/01/oblandi-3-79b4d1-800x600.jpg . Таму каде што продаваат кори ги има ,а и по поголемите маркети.
Што јадење можам да направам со доматен сос. Јас го користам само за сос за шпагети. Со друго дали можам да го искористам?
Еве и рецепт, побарав на интернет, па се надевам дека ќе и биде и тоа нешто од помош (па и ако треба за превод) Спојлер INGREDIENTS For the cookies: 1 cup shortening 1/3 cup granulated sugar 1/2 cup light-brown sugar 1 large egg yolk 2 teaspoons vanilla extract 2 cups all-purpose flour, sifted 1/2 teaspoon salt 1 cup mini chocolate chips For the cookie shots: 1 cup dark-chocolate candy melts 1 1/2 cups milk 1 1/2 teaspoons vanilla extract DIRECTIONS Preheat oven to 350°F. Grease the molds of a popover pan. In a large bowl, cream together the shortening and brown and granulated sugars. Add the egg yolk and vanilla extract, and mix until completely incorporated. Gradually add the flour and salt, and mix until completely incorporated. Add the mini chocolate chips, and mix together until evenly distributed. The dough should be a little crumbly at this point. Form the cookie shots inside the molds, making the walls of the cookie shot about 1/4 inch thick. Chill for 20 to 30 minutes before baking. Bake for about 20 minutes or until the cookies just start to brown. Remove from the oven, and let cool completely. Melt chocolate candy melts, and then pour the melted chocolate into the well of each cookie. Let it sit for a minute, and then pour the excess chocolate back into the pan. Chill cookie shots until the chocolate has set. Mix together milk and vanilla extract, and serve inside each cookie shot.
Можеш да го употребиш како фил за лазањи, со неколку додатоци да го направиш сос за пилешки прсти или медалјони, макало со суви лути пиперки, многу лукче, кромид и магдонос или нане. Дури и како прелив за риба е одличен, немаш утка со овој сос, оди речиси со сите јадења.