Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

1. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Интересно ;) :) :)

Прикачени фајлови:

На Serafima, Anna-Banana, Twinkles и 9 други им се допаѓа ова.
  2. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Девојки првпат ги правев американскине палачинки по рецепт што го има на почетната на фемина пошто ми се виде многу едноставен и многгу вкусни излегоа мешутоа нешто не ми е јасно. Пишуваше 2 ипол минути да се пржат а мене многу брзо ми се запржуваа, се подзалепуваа првите пошто не знаев како треба и дури некако како да подзагоруваа ама немаа таков изгорен вкус. Ептен последните беа така златно кафена боја, другите како подзагорени а ги пржев на 4ка од 6. Дали на јака температура ги пржев или нешто сум утнала?? :lol: :?: :tmi:

3. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.020
    За прв пат ќе пржам сама печурки и имам едно прашање. Да ги испржам само така со зејтинче или може да се додадат некои зачини? Како е поубаво?

4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    45.680
    Може зачини да ставиш, ама мене најубави ми се само со сол и пржени или печени.А инаку можеш оригано, вагета и сл.

На Lovely93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sanja.burgundy

sanja.burgundy Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    9.188
    Јас кога правам американски палачинки (кои ми се каде-каде поубави од обичните) :lol: , ги правам на средна температура со тоа што повремено намалувам, кога ќе се вжешти премногу (мене ми се од 1 до 3, јас ги правам на 2-ка, со смалување на 1 ипол).
    Никогаш не мерам 2 ипол минути како што си пишала :)
    Јас ја ставам смесата и во моментот кога горната страна ќе почне да прави меурчиња - ја превртувам. Така ми стои уште 30-45 секунди и ја вадам. До сега сум немала утка 8) ;) :rofl:

6. Aurora05

Aurora05 Активен член

Се зачлени на:
    20 мај 2014
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    25
    Зависи какви се печурките. Тие што се лисичарки(незнам точно како се викаат правилно) јас ги пржам со малку кромид и зачини.
    Но,бидејќи печурките се свежи ги ставам прво да се зворијат неколку пати после тоа го пржам кромидот ситно исецкан и на крај ги додавам печурките со многу зачини.
    Премногу се вкусни. :inlove:

На Lovely93 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.040
    Допаѓања:
    10.445
    Со свежи печурки можеш многу да експериментираш.
    Јас лично секоја храна ја сакам зачинета, така што како ти е по кеиф така прави си, затоа што печурките трпат доста варијации. Сум ги правела на доста начини, но најчесто ги пржам со кромид, малку масло и сол, чекам да ја пуштат водата и да почнат убаво да се пржат, а потоа можеш да си играш со состојките. Бибер, вегета, лук, кари, чили, магдонос, буквално што сакаш. Јас понекогаш им ставам и свежо исцеден сок од пола мандарина и малку бело винце или коњак. Зависи што имам.
    Мене ми се прекрасни, се добива многу интересен вкус и преубава арома.

На do-re-mi, mims-89 и Lovely93 им се допаѓа ова.
  8. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Епа значи уште малце да поднамалам температура според вжештеноста на некој начин. И јас ги превртував кога имаше меурчиња на горната страна. Инаку не мерев, прочитав така дека требали 2 ипол минути, а моиве гледам многу побрзо се пржеа и затоа прашав, инаку не ги чекав толку :)
    Фала ти, Сања ќе пробам вака на пониска температура :)

На sanja.burgundy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Ај кажете ми како го готвите вргањот?Јас прво го варам кратко па ги пржам зошто така прочитав на интернет а и женава од која ги купив така рече но многу кашести ми испагаат.Дали таква е печурката или.....?

10. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.173
    Истово неколку пати го прочитав на интернет. На површината ќе се појават меурчиња, ама кога ќе ја свртам, цела се раскашавува. Тој горниот дел е ептен течен и се распрскува, воопшто не изгледа на круг. Оваа рецепта ја користев, ама не ми се погодија. Две/три ако изгледаа онака малку нормални, другиве парталчиња... Тие „понормалните“ и ги сликав. :D
    Имате некоја испробана рецепта? :rofl:

11. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.020
    Ммммммм, сега ми се пријаде во овие доцни часови. :lol: Инаку јас завршив работа, им ставив само малку зејтинче, сол и оригано. Ми беа за со друга храна заедно и плус како за прв пат немав храброст многу да експериментирам. Дефинитивно ќе ги испробам на повеќе начини од сега, бидејќи сакам печурки и плус се едноставно и вкусно јадење. Ама овојпат мене не ми беа свежи. :)

12. sanja.burgundy

sanja.burgundy Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    9.188
    Мојот рецепт за Американски палачинки (до сега без ниедна утка) е следниов:

- 3 шољи брашно
    - 3 шољи млеко
    - 1 прашак за пециво
    - 1 ванилин шеќер
    - 1 голема лажица шеќер
    - 1 мала лажичка сол
    - 3 големи лажици зејтин
    - 2 јајца

Процесот веќе го напишав на претходната страница :)

На Elennaa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    а како гиприготвуваш...мислам на она пежчење/пржење :tmi: со што ги јадете,сервирате .. :hai:

14. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    свинско, негова подготовка и комбинации?

15. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    25.775
    ^ За американски палачинки... Женски, еве подолу на странава имам пишано рецепт:

recepti/palacinki-t622/350.html

Лесен е, нема утка, објаснето е се со ред...
    Со тоа што во последно време ставам и по една ванила, уште поубави се...

На Elennaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002

Прикачени фајлови:

На Hipica, vinozito1, RHS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Како да направам домашни увијачи?? исто мислам со месо и се тоа ?? :?:

18. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Еднаш имам пробано и да ти кажам не се разликуваа нешто многу од купечкиве. :) Конкретна рецепта немам. Мене ми се многу едноставни за правење. Јас правев пилешки. Го чукаш месото да биде тенко и лесно за виткање, не премногу да не ти се распадне. И ставаш внатре што сакаш по желба. Нормално стандарт е кашкавалот и плус уште нешто што сакаш, а и не мора, може само со кашкавал. Јас полнев со кашкавал, а претходно месото го премачкав и со малку сенф. Едно лажиче сенф на едно парче месо. Можеш и зачини да ставиш, кари, оригано малку, вегета, некои ставаат внатре и крставички, спанаќ малку, печурки и што не. Се е по желба. И после го виткаш. Прво од страните малку ќе го подвиткаш за да не ти истекува кога ќе го печеш и убаво да ти е затворено, па после ќе го свиткаш цел. Одозгора се витка со тенки парчиња сланина. Зависи кој како сака. Некој не јаде сланина, можеш да исечеш и тенки листови тиквичка во должина и со тоа да го завиткаш одозгора, и така сум пробала и вкусни се. И толку. Некои и плус ги подврзуваат со готварски конец да не им се растурат ама јас не ставив ништо. Само со сланината одозгора и ги испеков, а може и на скара да ги ставиш, пржени не знам колку е практично, не сум пробала. Моите не се растурија воопшто. Ти како за прв пат не мораш да ги преполнуваш внатре. Стави помалку и види како ќе ти оди. Зашто ако се преполнети потешко е да ги свиткаш па да не ти се растурат.

Тоа е суштината, нема никаква филозофија. Е сега за некој конкретен рецепт ако сакаш можеш на интернет да си видиш. :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Не не, не барам конкретен рецепт туку обично знаеш пилешко месо, кашкавал, сенф, зачини, со кашкавалче полнети но не знаев како иде постапката. Утре ќе ги направам и ќе те известам како че излезат :D Фала ти многу Дејј :inlove:

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  20. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Интересно :) :) :)

Прикачени фајлови:

На kate21 и Serafima им се допаѓа ова.