Јас сум презадоволна од апаратот за леб. До сега имам направено (покрај обичниот леб) и од другите рецепти кои ги добиваш со купување на самиот апарат. Инаку направив и слатко од јагоди, џем од јагоди и џем од кајсии. Јас сум презадоволна, го земавме од setec на Рузвелтова, апаратот е gorenje и чинеше некаде околу 3500 ден.
Еј фала за фидбекот Чупе, значи и рецепти си добиваш па нема што да се мислам повеќе. Уште ова да те прашам, лебот ти трае повеќе од ден, сакам да кажам не скиснува или слично? Зошто нели денешниве лебови ги пунат со емулгатори за да бидат подолготрајни, па ова домашново можеби треба да се изеде истиот ден, хм??
Chupe извини ама со постот ме заинтересира, колку време е потребно за да се заврши процесот? И се добива само по едно лепче? Апаратот служи и за др.намена- спомна џемови? Немам видено досега...
Да, да така направив ама џабе. Кога малку скршив од „ќофтево“ и тоа компирот го стиснав ауу 4-5 капки масло излегоа од него . Ама изгледа требаше да ги пржам во фритеза(ама немам ) ги пржев во тава за пржење на Tefal. Не би се осмелила повторно да ги направам, навистина. А колку бев возбудена и среќна кога ги правев... Ме разочараа.
Секако траат пократко од обичните лебови, баш поради тоа што не се ставаат конзерванси, кај нас максимум до 3 дена сме ги чувале. Додуше лебот кога е тазе печен е толку вкусен што тешко дека може многу да остане Јас го ставам на тајмер, од вечер, за да биде готов наутро околу 8.30, и кога ќе се разбудам станот мириса на тазе леб Програмата за леб трае околу 3-3,5 часа, а има и брза од час и пол мислам, ама таа ја немам пробано (колку што знам, разликата е во тоа што лебот помалку ќе порасне)
^ Еве и јас ќе се вклучам во дискусијата за апаратот. Го добив како подарок за вселување. И често го користам. Има програм да ти замеси тесто за кифлички, а ти после само да ги формираш и испечеш. Од голема корист е посебно кога навечер на моите „укуќани“ ќе им текне за јадење, а по некој Марфиев закон, нема доволно леб. Лебот е готов за час и половина, со крцкава коричка, мх, мх, мх. Чистењето на апаратот е многу лесно и едноставно. И мојот е на Gorenje. Топло препорачувам.
ммм мњам, мњам, супер. Да ти кажам ова е супер опција бидејќи веќе ми е смачен лебот од специјал и од жито лукс поготово. А домашно си е домашно, а јас и маж ми бидејќи сме лебари ова баш ни треба.
Ајде и јас да споделам искуство Јас го имам дома на Горење и го користам скоро 2,5 години. Со апаратот добив и гаранција од 3 години. Го шинав од правење. Најповеќе го купив од причина што купечкиве лебови се полни со еден куп конзерванси а ние сме си дома љубители на црн леб ,во нашиве пекари од црн ни Ц. Го користам секојдневно и секогаш си имаме тазе леб значи правам помала грамажа за да не останува. Го користам и за замесување на тесто за кифли,погачи,пица зошто не ме бива за месење баш и после само си расукувам кора и си формирам во зависност што правам. Исто да напоменам дека троши помалку струја од рерна ако на некој тоа му значи Мојов има две тефлонски прегради за леб намерно и затоа го земавме. Иако јас сакав некој поевтин мм запна да одговарал со останатите елементи. Пред некој ден ни се расипа и го однесе на сервис си пукнав од мака што ми го немаше. Вработените се покажаа одлично и ни го заменија за нов! Значи ако инвестираш купи барем посолиден иако денес нема гаранција се прават во Кина. Тетка ми има на Мулинекс и го користи 3 години и задоволна е доста. Програми има 12 зависи за што ти треба. Имаш и брза постапка на печење за саат. Секако се зависи и од брашното и состојките. Автоматски се залкучува и има внатрешно осветлување и LCD екран. Според мене е доста исплатливо од секој аспект. Ваков е мојот
По повод мојот роденден здравје сакам да направам една седенка во двор со дечко ми и уште еден пар, тивка музика и бело вино или пиво, е сега незнам што да ставам на маса солено, благо појма немам. Се мислев за мезење да направам печени компири и некоја интересна декорација од овошје и на крај роденденската торта. Проблемот е што немам многу време за подготовка, дечко ми ќе биде тука и сакам повеќе време да поминам со него отколку во кујна. Некоја идеја за декорација или некој ефтин брз рецепт.
Mama25, извини ако не е тајна колку пари е овој апарат што го имаш? И јас ги меркам веќе неколку месеци и засега останува само дилемата кој да биде. Помош при избор?! Тие на Мулинекс или Горење? Имаат голема разлика или скоро сите имаат стандардни функции? Чадорче... Мој предлог ти е за мезење да направиш лесни нешта кои ќе можеш и во фрижидер да ги чуваш готови. Ако сакаш можеш да направиш топчиња од пире. Многу лесни се за правење и плус декоративни. Мислам дека некаде имаше и рецепт во една тема што е само за компири. Тие можеш да ги направиш и да ги замрзнеш, па потоа само да ги изпржеш во врело масло. За пет минутки се готови. Можеш да си направиш ордевери или пак канапеи кои ти се доста попрактични како залачиња, а и доста декоративни. Исто можеш да направиш и лесна салатичка со павлака, краставичка, салама... нешто освежителнона ова топло време. Бидејќи ќе имаш торта друго благо е ти е потребно. Се’ ова можеш да го подготвиш и да биде готово само за сервирање. Со стреч фолија ќе си ги обвиткаш и право во фрижидер да си го чекаат погодниот момент .
Aaaa па овој е ептен професионален и со преградиве башка. Обавезно сакаме да земеме квалитетен со маж ми, барем да трае зошо по сите позитивни оцени има секој ден да печам домашен леб. А за купечково, остај не збори обоени лебови со конзервански, глутени и веќе немаат ни вкус на леб! Фала на опширниот одговор
Serafima мила пекачот на Горење е одприлика 6000 денари,плус -минус 200 колку ме држи сеќавање. Можеш и на рати на 6 месеци. Зависи колку планираш да дадеш. На Горење има уште еден 3000 и кусур со помалку опции и помала грамажа мислам дека беше тој. Кога би се прашала јас би инвестирала во овој пак највеќе поради тоа што има две тефлонски прегради па ако едната се изгребе или оштети имаш друга. Разлика многу нема во опциите и Мулинексот е добар,солидна марка. Е сега тука кај нас каква роба носат е знак прашање,тетка ми нејзиниот го купи во Загреб зошто таму живее и еве го добро ја служи. Би ти препорачала да разгледач на сајтот на техномаркет http://www.tehnomarket.com.mk/browse/211 има детални објаснување кај секој пекач,ако треба помош слободно повели Cvekjence нема дз згрешиш во изборот разгледај во нивниот салон можда имаат и некои понови модели. За лебот нема да коментирам колку е само вкусен уште кога ќе му додадеш семки од сончоглед ,тиква,сусам понекогаш ставам и копар за мирис па уште топол мх,мх ... А да не заборавам има одлошен старт од 13 саати ставаш се од состојките и го темпираш на колку време сакаш било дали сакаш да ти испече или само измесе и стаса. Имаме обичај да ставам состојки одвечер на пример во петок за во сабота да ми го измеси и кога ќе станеме имам готово тесто а мекици или пишии
Јас сум голем љубител на лук ама после од мирисот ми е мака. Сум пробала со магдонос ама не помага нешто многу. Ако имате совет како да не ми труе здивот на лук би ви била многу благодарна. Немојте советот да е миење заби со паста зошто знаеме дека тоа е прво ама не помага многу па макар и 10 пати да ги измијам.
Пробај со една лажичка кафе, исџавакај убаво - па плукни (истата постапка како со магдоносот шо си ја праела) .. и успева проверено!
Да да само едно лебче се добива. Мојот апарат е со четвртаст калап па добивам четвртасто лебче, а инаку да , истиот апарат има опција за правење џем и слатко. Во однос на процесот за печење зависи која програма ке си ја уклучиш. Секој рецепт за различен тип на леб си има и посебна минутажа, така да пример едно лепче го печеш саат време , друго 3 саати сосе стасување на тестото и месењето и печењето.