Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. ladymici

    ladymici Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2010
    Messages:
    540
    Likes Received:
    824
    Gender:
    Female
    Еве ви една многу брза варијанта да зготвите нешто невообичаено и вкусно кога имате гости а сепак сакате покрај мезето да ставите и нешто лебчесто или кифлесто ;)
    http://www.youtube.com/watch?v=Fkj4LJqOoMA

    јас ги испробав и беа многу вкусни,,,, можете со кога било руска , пилешка .. итн, салата да ги комбинирате
     
    duffi, Mrs.Bass and mims-89 like this.
  2. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    4,711
    Likes Received:
    59,984

    Леле и јас некна ги гледав овие, имав куп преводи и наместо тоа ѕвркнав по рецептов.... :tmi:

    Испаѓаат ли вакви нормални и во обично тавче, немам делимано на располагање? Да не ми се испозалепат па индиски омлет да испадне... :|
     
  3. mimiiiii

    mimiiiii Популарен член

    Joined:
    Jul 30, 2012
    Messages:
    2,893
    Likes Received:
    11,287
    Gender:
    Female
    ^ Ги има во Тинекс . Јас си ги купувам, ги ставам во релна да ги стоплам и ги служам со намаз, што ми дојде при рака. :D
     
  4. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,080
    Ама во Тинекс ги има тие Арапските лебчиња, ова е различно. Индискиве се мекани и лиснати се.
    Јас ги пробав Дузи во обично тефлонско тавче за палачинки и не се лепеа. Значи гледај да е тефлонско или керамичко тавчето.
    Инаку Арапските лебчиња се прават дирекно на шорет на дрва или во случајов на рингла од електирчен шпорет, не се пржат во тавче и се многу потенки и потврди.
     
    Doozy likes this.
  5. ladymici

    ladymici Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2010
    Messages:
    540
    Likes Received:
    824
    Gender:
    Female
    не бре какво лепење суви се, ќе се печат во која било тава, јас ги правев во росвајтна тава и јас немам длимано...мајка ми во мала тепсија ги вадела па немала проблем
     
  6. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,381
    Likes Received:
    92,553
    Gender:
    Female
  7. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2013
    Messages:
    2,637
    Likes Received:
    2,021
    Gender:
    Female
    Девојки, кога се прави крем за торта и пишува слатката павлака да се загрее на оган и да се растопи чоколадото во неа, се мисли нематена нели? Но како всушност ќе ми се стврдне? Невозможно е...
     
  8. Dazey

    Dazey Истакнат член

    Joined:
    Nov 24, 2011
    Messages:
    311
    Likes Received:
    124
    Па прво ќе ја загрееш и ќе ја стопиш чоколадата во неа, а потоа откако ќе олади ќе ја измиксираш, друг начин не знам.
     
  9. elanor

    elanor Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    527
    Likes Received:
    1,050
    Gender:
    Female
    Возможно е ;)
    Треба само да го погодиш соодносот помеѓу хопла и чоколадо. Инаку ова е рецепт за ганаш и се прави со double cream (UK) или heavy cream (USA) кои се млечни (во Македонија слатките павлаки се најчесто растителни со додаток на млечна маса) и имаат висок степен на масленост. За да надокнадиш потребна е помала количина на слатка павлака а поголема на чоколадо.
    Чоколадото се крши и врз него се прелива зовриената слатка павлака (само да стигне до точка на вриење). И кратко со жица се мати. Се остава околу 10-15 мин (ако е ладна собата и помалку) и веднаш се премачкува тортата. Овој крем за торти не се чува во фрижидер затоа што ќе му се промени вкусот. Најстабилен е од сите видови кремови и затоа се користи како подлога за фондан.

    едит: Не се мати со миксер.
     
    AngelOfArh and mims-89 like this.
  10. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2013
    Messages:
    2,637
    Likes Received:
    2,021
    Gender:
    Female
    Пробав заедно со чоколадата да ја матам ама џабе, ко вода беше. :D Една хопла ми пропадна ама нема везе, имав дупла доза. :lol: Јас направив вака вториот пат (бај д веј успешниот): Си ја изматив хоплата и на оган растопив две чоколади со малце млекце. Ги оставив да се оладат и после тоа ги помешав со хоплата и добив неверојатна густина и преубава кафена боја. Јас мислам дека на овој начин се мислело, можеби не објаснуваат во рецептите затоа што мислат дека се подразбира... друго објаснување немам. Еланор, тоа е некоја странска рецепта што си нема врска со ова, многу рецепти за едноставни кремасти торти ги пишува на овој начин. Нема што јас да погаѓам сооднос кога јасно си пишува колку хопла, а колку чоколадо. И не штима, што значи е невозможно во овој рецепт. Не знам за твојата финта, ама јас си го најдов решението што секогаш ме бунеше за ваквите рецепти. :D Сепак фала ви на советите.
     
  11. elanor

    elanor Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    527
    Likes Received:
    1,050
    Gender:
    Female
    Твоето прашање беше како е постапката со загревање на хопла и растопување на чоколадо, без матење. Соодветно на прашањето јас ти одговорив.
    Не знам за каков рецепт станува збор ама текстурата на кремот е различна кога хоплата е матена или врела прелеана со чоколадо. Доколку е направена на начинот како што јас пишав има густа и мазна текстура. Ако се загрева хоплата со чоколадото на среден оган, без матење, има потечна текстура меѓутоа во фрижидер се стврднува и има текстура на погуст мус. Ако ја изматиш хоплата и додадеш стопено чоколадо се добива чоколаден шлаг-крем. Сите три имаат различна густина и текстура.
    п.с. ако е рецептот за Монте торта од coolinarika, тогаш е втората постапка.
    Битно на крај си се снашла ;)
     
  12. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,080
    Лавли како може така кога хоплата(нематена) на оган се згуснува?
    Јас кога правам сос за тестенини ми добива одлична густина, само треба да врие т.е. крчка малку.
     
  13. Elena69221

    Elena69221 Популарен член

    Joined:
    Aug 8, 2011
    Messages:
    2,352
    Likes Received:
    3,519
    Gender:
    Female
  14. Samer

    Samer Истакнат член

    Joined:
    Aug 29, 2014
    Messages:
    224
    Likes Received:
    169
    Gender:
    Female
    Дали има некоја слушнато за компирово брашно и знае каде да се набави? Знам во специјал пекарата го употребуваат имаат многу убав компиров леб кој многу ми се допаѓа :inlove::?:
     
  15. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    3,882
    Likes Received:
    102,042
    Gender:
    Female
    За компирово брашно немам слушнато,ама ако сакаш компиров леб ,свари 1-2 компири, со средна големина ,испасирај ги и замеси ги во лебот.
     
    Samer likes this.
  16. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,381
    Likes Received:
    92,553
    Gender:
    Female
    Кесичката пире за брзо приготвување не се смета ли во компирово брашно ?:wasntme:
     
    Samer likes this.
  17. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    3,882
    Likes Received:
    102,042
    Gender:
    Female
    Можеби може и така не сум пробала.
     
  18. Chupe

    Chupe Популарен член

    Joined:
    Jan 25, 2011
    Messages:
    656
    Likes Received:
    422
    Феминки, може да се стави земјено тавче во микро? за затоплување
     
  19. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
  20. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,780
    Likes Received:
    4,606
    Gender:
    Female
    Може ли да ми кажете каде да најдам хартија за печење?Во маркет ја има ли?