Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    4,876
    Likes Received:
    99,715
    Ја има, и по подобро снабдени колонијални продавници ја има
     
  2. ForeverYoung

    ForeverYoung Популарен член

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    672
    Likes Received:
    2,010
    Ja има во кам маркет,околу 50 денари е.
     
    bebaa likes this.
  3. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    3,951
    Likes Received:
    33,922
    Gender:
    Female
    Некој рецепт од јапонски јаболка :?:
     
  4. ddevojce

    ddevojce Популарен член

    Joined:
    Jun 25, 2013
    Messages:
    3,492
    Likes Received:
    4,549
    a nekoj recept za telesko meso?? Nesakam da go dinstam dva saati na spor.
     
  5. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,350
    Likes Received:
    92,330
    Gender:
    Female
    5jajца се матат со 1 чаша шеќер,потоа се додава 3чаши брашно ,1 чаша зејтин,1чаша млеко,1чаша гриз,1чаша мелени ореви едно пециво и 5 излупени и згмечени јапонски јаболки.
    Откако ќе се испече се полева со глазура од 1 чоколадо,маргарин и млеко.

    Испробан рецепт @Umbrella22 пробај вкусно е :lol:
     
    AngelOfArh and Umbrella22 like this.
  6. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,314
    Likes Received:
    81,892
    Gender:
    Female
    Стави го во фурна со зеленчуци, превкусно е и така, мене дури повеќе ми се допаѓа од она динстаното.
    Јас го мешам со печурки, моркови, домат, пиперка, понекогаш компири, малку неутрална павлака и тоа е тоа.
    Вкусно е и со ориз и маслинки насечкани или во било која друга комбинација, барем со телешкото месо можеш да експериментираш многу.
     
    galapce and ddevojce like this.
  7. k.i.m

    k.i.m Популарен член

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    4,733
    Likes Received:
    5,154
    Мислењата за кои има теми пишете ги таму, вака воопшто не е прегледно додека тие теми стојат празни, овде прашувајте само за некои кратки совети како што впрочем е и насловот.
     
  8. Domakica

    Domakica Истакнат член

    Joined:
    Oct 29, 2011
    Messages:
    555
    Likes Received:
    406
    Gender:
    Female
    Ми се поквари миксерот, а сакам да направам нешто како мафини, проја, со сирење. Дајте рецепт, идеа...
     
  9. sonce555

    sonce555 Активен член

    Joined:
    Jul 23, 2014
    Messages:
    84
    Likes Received:
    58
    Gender:
    Female
    Lesen recept podgotven vo dolgnavesto tavche, potrebno e samo 2 jajca, 1 solja k. mleko, jogurt ili kisela pavlaka ( koj shto ima ) 1 solja maslo za jadenje ( zejtin) , 10 lazici (supeni) belo brashno pchenichno, 6 lazici (supeni) zolto pchenkarno brashno, edno pecivo, po zelba se dodava sirenje, maslinki, spanakj ( kje bide vo zelena boja ) Jas najchesto ja pravam samo so sirenje ( malku posoleno da e na vkus ) pa i ne dodavam sol vo testoto, se peche na 200 c okolu polovina chas Toa e toa lesno, lesno interesno. Da napomenam po vadenje od rerna, se ostava malku pokriena so vlazna krpa, taka projata kje bide posochna i pomeka za jadenje.
     
    Hipica and Domakica like this.
  10. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    Kako se vikat onie kako palacinka za doner sto pravat?
    Nekoj recept za toa? O:)
     
  11. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,350
    Likes Received:
    92,330
    Gender:
    Female
    Никако да ми успее да сварам ориз ама да биде сув значи зрно по зрно да се дели :D
    Знае ли некој да ми каже како да го изведам тоа ? :$
     
  12. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    После варењето исплакни го со ладна вода па исцеди го убаво. Само да не го преваруваш, незнам колку време се вари ориз ама мајка ми секогаш така прави, после го пропржува малку само и си стои раздвоен зрно по зрно.
     
    Viktorijaaa5 likes this.
  13. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    Jas si pravam so mera i sekogase preubav zrno po zrno :D
    Ako stavam dve casi oriz stavam 4casi voda nekogas +sosem malce ako dodadam poveke voda ali e sekogas ova mera i koga go zaorzuvam gledam na tivok ogin i so masloto ubavo da se zasprzi,potoa samo dvapati ke peomesam i tolku.
     
    Viktorijaaa5 likes this.
  14. simonna.a

    simonna.a Форумски идол

    Joined:
    Feb 23, 2013
    Messages:
    4,484
    Likes Received:
    34,253
    Gender:
    Female
    Да ве прашам јас нешто.Имате некаква брза идеја,нешто или како за ручек или како за десерт/благо?Ама посно да е:!:.Па бидејќи јас постам само среда и петок,а мајка ми ги пости и Божиќните сега шо се,па си реков да ја изненадам со нешто посно....идеја нешто,рецептче за посен ручек или пак благо?:?:
     
    t-sweet likes this.
  15. Samer

    Samer Истакнат член

    Joined:
    Aug 29, 2014
    Messages:
    224
    Likes Received:
    169
    Gender:
    Female
    каде да купам калапи за колачи ама да бидат новогодишни елкички или слично ?
     
  16. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,960
    Likes Received:
    203,317
    Gender:
    Female
    @Samer имаше во Jumbo, и силиконски калапи и модлички за сечење колачи.
    Ај и јас со прашање за калапите :) зборам за силиконски калапи за колачи, не за печење, туку за пралини и ситни колачи. Вие што имате такви калапи и што редовно ги користите дали ви се случило колачите да ви се умирисаат од самите калапи? Баш таков некој мирис и вкус на гума/силикон како да имаат кога ги јадеш? Јас имам неколку вида силиконски калапи, не од Џамбо, туку купени од Рамстор на времето, не беа баш евтини, и се малку поцврсти отколку овие во Џамбо што сум ги гледала. Последниов пат кога правев колачи ми мирисаа на силиконот. Не знам како да го опишам мирисот. А ги чувам во фиока, суви и чисти, ги мијам во машина за садови... како да спречам колачите да го добијат тој мирис? (оцет и сода пробано, нема ефект) Или да ги фрлам...?
     
  17. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,275
    Annath мила, да не го стави минатиот пат многу потопло чоколадото или полнежот, па што имаат таков вкус? Ова го имам забележано еднаш со едни колачиња кои имаа баш таков вкус, а вториот пат намерно направив така со неколку колачиња и навистина излезе дека е до тоа (барем кај мене).
     
    Annath likes this.
  18. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,440
    Likes Received:
    10,959
    Gender:
    Female
    Samer јас вчера видов селиконски калапи со новогодишни мотиви во Тинексот кај Кончар. А какви се на квалитет незнам треба да си видиш. Ја сум ептен скептик кога се во прашање калапи селиконски еве баш поради ова што вели Annath.


    Annath си пробала се што може, јас мислам не постои начин да се извади миризбата. Чаре е да си купиш нови подобро отколку да ризикуваш. Што знам можеби ако ги оставиш да се ветрееат надвор ќе исчезне ама не верувам.
     
  19. Acisal

    Acisal Активен член

    Joined:
    Nov 27, 2014
    Messages:
    297
    Likes Received:
    165
    Da ja ima skoro vo site marketi. Odi vo nekoj pogolem market tamu sigurno ke najdes.
     
    bebaa likes this.
  20. friendy

    friendy Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2012
    Messages:
    4,339
    Likes Received:
    51,774
    Gender:
    Female
    Зависи на која температура е печено кога е правено и дали е глазирано. Мислам дека до некој си 250 степени не треба да прави проблем.