Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

1. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.866
    Допаѓања:
    99.580
    Ја има, и по подобро снабдени колонијални продавници ја има

2. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    1.996
    Ja има во кам маркет,околу 50 денари е.

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.922
    Некој рецепт од јапонски јаболка :?:

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    a nekoj recept za telesko meso?? Nesakam da go dinstam dva saati na spor.

5. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.298
    Допаѓања:
    92.041
    5jajца се матат со 1 чаша шеќер,потоа се додава 3чаши брашно ,1 чаша зејтин,1чаша млеко,1чаша гриз,1чаша мелени ореви едно пециво и 5 излупени и згмечени јапонски јаболки.
    Откако ќе се испече се полева со глазура од 1 чоколадо,маргарин и млеко.

Испробан рецепт @Umbrella22 пробај вкусно е :lol:

На AngelOfArh и Umbrella22 им се допаѓа ова.
  6. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.288
    Допаѓања:
    81.863
    Стави го во фурна со зеленчуци, превкусно е и така, мене дури повеќе ми се допаѓа од она динстаното.
    Јас го мешам со печурки, моркови, домат, пиперка, понекогаш компири, малку неутрална павлака и тоа е тоа.
    Вкусно е и со ориз и маслинки насечкани или во било која друга комбинација, барем со телешкото месо можеш да експериментираш многу.

На galapce и ddevojce им се допаѓа ова.
  7. k.i.m

k.i.m Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    5.154
    Мислењата за кои има теми пишете ги таму, вака воопшто не е прегледно додека тие теми стојат празни, овде прашувајте само за некои кратки совети како што впрочем е и насловот.

8. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Ми се поквари миксерот, а сакам да направам нешто како мафини, проја, со сирење. Дајте рецепт, идеа...

9. sonce555

sonce555 Активен член

Се зачлени на:
    23 јули 2014
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    58
    Lesen recept podgotven vo dolgnavesto tavche, potrebno e samo 2 jajca, 1 solja k. mleko, jogurt ili kisela pavlaka ( koj shto ima ) 1 solja maslo za jadenje ( zejtin) , 10 lazici (supeni) belo brashno pchenichno, 6 lazici (supeni) zolto pchenkarno brashno, edno pecivo, po zelba se dodava sirenje, maslinki, spanakj ( kje bide vo zelena boja ) Jas najchesto ja pravam samo so sirenje ( malku posoleno da e na vkus ) pa i ne dodavam sol vo testoto, se peche na 200 c okolu polovina chas Toa e toa lesno, lesno interesno. Da napomenam po vadenje od rerna, se ostava malku pokriena so vlazna krpa, taka projata kje bide posochna i pomeka za jadenje.

На Hipica и Domakica им се допаѓа ова.
  10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Kako se vikat onie kako palacinka za doner sto pravat?
    Nekoj recept za toa? O:)

11. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.298
    Допаѓања:
    92.041
    Никако да ми успее да сварам ориз ама да биде сув значи зрно по зрно да се дели :D
    Знае ли некој да ми каже како да го изведам тоа ? :$

12. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    После варењето исплакни го со ладна вода па исцеди го убаво. Само да не го преваруваш, незнам колку време се вари ориз ама мајка ми секогаш така прави, после го пропржува малку само и си стои раздвоен зрно по зрно.

На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Jas si pravam so mera i sekogase preubav zrno po zrno :D
    Ako stavam dve casi oriz stavam 4casi voda nekogas +sosem malce ako dodadam poveke voda ali e sekogas ova mera i koga go zaorzuvam gledam na tivok ogin i so masloto ubavo da se zasprzi,potoa samo dvapati ke peomesam i tolku.

На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.482
    Допаѓања:
    34.135
    Да ве прашам јас нешто.Имате некаква брза идеја,нешто или како за ручек или како за десерт/благо?Ама посно да е:!:.Па бидејќи јас постам само среда и петок,а мајка ми ги пости и Божиќните сега шо се,па си реков да ја изненадам со нешто посно....идеја нешто,рецептче за посен ручек или пак благо?:?:

На t-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Samer

Samer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    169
    каде да купам калапи за колачи ама да бидат новогодишни елкички или слично ?

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228
    @Samer имаше во Jumbo, и силиконски калапи и модлички за сечење колачи.
    Ај и јас со прашање за калапите :) зборам за силиконски калапи за колачи, не за печење, туку за пралини и ситни колачи. Вие што имате такви калапи и што редовно ги користите дали ви се случило колачите да ви се умирисаат од самите калапи? Баш таков некој мирис и вкус на гума/силикон како да имаат кога ги јадеш? Јас имам неколку вида силиконски калапи, не од Џамбо, туку купени од Рамстор на времето, не беа баш евтини, и се малку поцврсти отколку овие во Џамбо што сум ги гледала. Последниов пат кога правев колачи ми мирисаа на силиконот. Не знам како да го опишам мирисот. А ги чувам во фиока, суви и чисти, ги мијам во машина за садови... како да спречам колачите да го добијат тој мирис? (оцет и сода пробано, нема ефект) Или да ги фрлам...?

17. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.275
    Annath мила, да не го стави минатиот пат многу потопло чоколадото или полнежот, па што имаат таков вкус? Ова го имам забележано еднаш со едни колачиња кои имаа баш таков вкус, а вториот пат намерно направив така со неколку колачиња и навистина излезе дека е до тоа (барем кај мене).

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Samer јас вчера видов селиконски калапи со новогодишни мотиви во Тинексот кај Кончар. А какви се на квалитет незнам треба да си видиш. Ја сум ептен скептик кога се во прашање калапи селиконски еве баш поради ова што вели Annath.

Annath си пробала се што може, јас мислам не постои начин да се извади миризбата. Чаре е да си купиш нови подобро отколку да ризикуваш. Што знам можеби ако ги оставиш да се ветрееат надвор ќе исчезне ама не верувам.

19. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Da ja ima skoro vo site marketi. Odi vo nekoj pogolem market tamu sigurno ke najdes.

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Зависи на која температура е печено кога е правено и дали е глазирано. Мислам дека до некој си 250 степени не треба да прави проблем.