5jajца се матат со 1 чаша шеќер,потоа се додава 3чаши брашно ,1 чаша зејтин,1чаша млеко,1чаша гриз,1чаша мелени ореви едно пециво и 5 излупени и згмечени јапонски јаболки. Откако ќе се испече се полева со глазура од 1 чоколадо,маргарин и млеко. Испробан рецепт @Umbrella22 пробај вкусно е
Стави го во фурна со зеленчуци, превкусно е и така, мене дури повеќе ми се допаѓа од она динстаното. Јас го мешам со печурки, моркови, домат, пиперка, понекогаш компири, малку неутрална павлака и тоа е тоа. Вкусно е и со ориз и маслинки насечкани или во било која друга комбинација, барем со телешкото месо можеш да експериментираш многу.
Мислењата за кои има теми пишете ги таму, вака воопшто не е прегледно додека тие теми стојат празни, овде прашувајте само за некои кратки совети како што впрочем е и насловот.
Ми се поквари миксерот, а сакам да направам нешто како мафини, проја, со сирење. Дајте рецепт, идеа...
Lesen recept podgotven vo dolgnavesto tavche, potrebno e samo 2 jajca, 1 solja k. mleko, jogurt ili kisela pavlaka ( koj shto ima ) 1 solja maslo za jadenje ( zejtin) , 10 lazici (supeni) belo brashno pchenichno, 6 lazici (supeni) zolto pchenkarno brashno, edno pecivo, po zelba se dodava sirenje, maslinki, spanakj ( kje bide vo zelena boja ) Jas najchesto ja pravam samo so sirenje ( malku posoleno da e na vkus ) pa i ne dodavam sol vo testoto, se peche na 200 c okolu polovina chas Toa e toa lesno, lesno interesno. Da napomenam po vadenje od rerna, se ostava malku pokriena so vlazna krpa, taka projata kje bide posochna i pomeka za jadenje.
Никако да ми успее да сварам ориз ама да биде сув значи зрно по зрно да се дели Знае ли некој да ми каже како да го изведам тоа ?
После варењето исплакни го со ладна вода па исцеди го убаво. Само да не го преваруваш, незнам колку време се вари ориз ама мајка ми секогаш така прави, после го пропржува малку само и си стои раздвоен зрно по зрно.
Jas si pravam so mera i sekogase preubav zrno po zrno Ako stavam dve casi oriz stavam 4casi voda nekogas +sosem malce ako dodadam poveke voda ali e sekogas ova mera i koga go zaorzuvam gledam na tivok ogin i so masloto ubavo da se zasprzi,potoa samo dvapati ke peomesam i tolku.
Да ве прашам јас нешто.Имате некаква брза идеја,нешто или како за ручек или како за десерт/благо?Ама посно да е.Па бидејќи јас постам само среда и петок,а мајка ми ги пости и Божиќните сега шо се,па си реков да ја изненадам со нешто посно....идеја нешто,рецептче за посен ручек или пак благо?
@Samer имаше во Jumbo, и силиконски калапи и модлички за сечење колачи. Ај и јас со прашање за калапите зборам за силиконски калапи за колачи, не за печење, туку за пралини и ситни колачи. Вие што имате такви калапи и што редовно ги користите дали ви се случило колачите да ви се умирисаат од самите калапи? Баш таков некој мирис и вкус на гума/силикон како да имаат кога ги јадеш? Јас имам неколку вида силиконски калапи, не од Џамбо, туку купени од Рамстор на времето, не беа баш евтини, и се малку поцврсти отколку овие во Џамбо што сум ги гледала. Последниов пат кога правев колачи ми мирисаа на силиконот. Не знам како да го опишам мирисот. А ги чувам во фиока, суви и чисти, ги мијам во машина за садови... како да спречам колачите да го добијат тој мирис? (оцет и сода пробано, нема ефект) Или да ги фрлам...?
Annath мила, да не го стави минатиот пат многу потопло чоколадото или полнежот, па што имаат таков вкус? Ова го имам забележано еднаш со едни колачиња кои имаа баш таков вкус, а вториот пат намерно направив така со неколку колачиња и навистина излезе дека е до тоа (барем кај мене).
Samer јас вчера видов селиконски калапи со новогодишни мотиви во Тинексот кај Кончар. А какви се на квалитет незнам треба да си видиш. Ја сум ептен скептик кога се во прашање калапи селиконски еве баш поради ова што вели Annath. Annath си пробала се што може, јас мислам не постои начин да се извади миризбата. Чаре е да си купиш нови подобро отколку да ризикуваш. Што знам можеби ако ги оставиш да се ветрееат надвор ќе исчезне ама не верувам.
Зависи на која температура е печено кога е правено и дали е глазирано. Мислам дека до некој си 250 степени не треба да прави проблем.