Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    20,933
    Likes Received:
    110,274
    Gender:
    Female
    Имаш во рецепти за здрава храна, отвори ги имам правено безброј пати и многу се добри.
     
    mims-89 likes this.
  2. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    mims-89 likes this.
  3. Bozica1980

    Bozica1980 Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    7,348
    Likes Received:
    261,646
    Gender:
    Female
    Јадев скоро на посна слава интересна салата со грав и туна. Купив таков како шарен грав, туна ок ама не се сеќавам што друго се става во салатава. Да не ја знае некој, ми треба за петок.
     
  4. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    20,933
    Likes Received:
    110,274
    Gender:
    Female
    Пченка, марулка, семиња, морковче варенко.... Зачини со балсамико и маслинов, крупна сол и мераци ;)
     
    Bozica1980 likes this.
  5. Delilah88

    Delilah88 Активен член

    Joined:
    Mar 10, 2014
    Messages:
    4
    Likes Received:
    4
    Девојки дали некоја може да ми помогне за тоа како да направам гравче тавче со грав од конзерва?
    Благодарам однапред
     
  6. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,089
    Likes Received:
    328,644
    Gender:
    Female
    Девојки ми треба малце помош .
    Најдов еден рецепт како солени мафини.Се става во него fresh cives..го гуглав но пак не сватив за каков зачин станува збор.И што да најдам како замена на chedar cheese.Валда може било каков кашкавал?
     
  7. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,089
    Likes Received:
    328,644
    Gender:
    Female
    [​IMG]


    Иначевака изгледаат
     
  8. Cat.G

    Cat.G Активен член

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    5
    Likes Received:
    2
    Gender:
    Female
    Chives мислам дека е нешто слично на младо кромидче.
     
    joy1 likes this.
  9. do-re-mi

    do-re-mi Популарен член

    Joined:
    Jan 13, 2013
    Messages:
    1,056
    Likes Received:
    16,016
    Најблиску до вкусот на chives e младото кромитче, но слободно можеш да го замениш и со ситно сецкан праз. А чедарот може да го замениш со било кој стар, одлежан и посув кашкавал. Порано во Тинекс имаше еден квалитетен, мешан кумановски кашкавал кој дури по вкус и потсетуваше на чедарот. Не знам дали уште го продаваат.
     
    Serafima, AngelOfArh and joy1 like this.
  10. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    Koga bev vo Anglija ni se jadese grav na makedonski nacin a nemavme od kaj da kupime togas.Kupivme od konzerva,go izmivme od toa kecapot i mu napravivme makedonska zaprska.Ako ti e od korist ova nesto.:)
     
  11. elanor

    elanor Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    526
    Likes Received:
    1,048
    Gender:
    Female
    Chives е власец или власац. Како младо лукче изгледа. Ама со многу потенки ливчиња. Мислам дека имам неколку пати видено во Рамстор.
    Чедарот е посличен на едамерот отколку на нашите кашкавали. Имаш чедар во пакувања од оние што се во листови индивидуално запакувани за сендвичи и тостови. 8)
     
    joy1 likes this.
  12. ladymici

    ladymici Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2010
    Messages:
    535
    Likes Received:
    808
    Gender:
    Female
    Проја мафини со праз и сирење (вчера ги правев и ми беа многу убави)

    -4 јајца
    -половина шоља масло
    -1 шоља јогурт
    -половина шоља кисела вода (може и обична)
    -1 шоља (за млеко) бело брашно
    -2 шољи пченкарни брашни
    пола пециво
    пола квасец во прав
    300 грама тврдо сирење
    4 страка праз (малку пропржен)
    1 лајче сол

    Се матат јајцата и им се додаваат течните состојки, па сувите, се додават издробеното сирење и пропржениот праз, се меша и се тура или во тепсија обложена со хартија, или во калапчиња за мафини (како во мојот случај. Се пече 30-тина минути на 200степени.
    10872085_10203563224615217_1655962698_n.jpg
     
    TrinityNeo, MiaNmaR and joy1 like this.
  13. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Ај пишете некој рецепт за брзо тортиче, испробано некое.
    Со основни намирници јајца, млеко, имам и ореви, лешници и бисквити.
    Се наоѓа и некој пудинг.
    Без многу филови
     
  14. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,342

    Рококо торта

    Матиш листови (3ком) од 4 јајца, 4 лаж шеќер, 4 лаж мељ.ореви, 2 лаж брашно и пола пециво (ова за округло тавче бр.32 или во четвртаст плех од шпорет па потоа листот го сечеш на 3 еднакви дела, целава доза пута 2, значи 8 јајца, 8 лаж шеќер,8 ореви, 4 брашно и 1 пециво).

    Фил. Во пола литар млеко вариш 2 пудинга од ванила со 1 лаж густин и 100гр шеќер. 300гр мељ ореви ги попаруваш со врело млеко и оставаш да се лади. Матиш пола путер со 100гр шеќер во прав. Во оладен крем од пудинг го додаваш матениот путер а потоа и оревите. По желба стави пола топено чоколадо или кора од пола лимон.
    Едноставно, брзо и вкусно.
     
    НаталиЛили likes this.
  15. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,440
    Likes Received:
    10,958
    Gender:
    Female
    Жени ај пишете некој рецепт за салата со Хељда ама по можност да е посна :mm:
     
  16. Salome

    Salome Популарен член

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    10,422
    Gender:
    Female
    @Mama25 Еве салата со хељда:
    Потребни состојки:

    • марула
    • црвена зелка
    • моркови
    • хељда (киснета или `ртена)
    • маслиново масло
    • јаболков оцет
    • хималајска сол
    Хељдата треба темелно да се измие под млаз вода пред да се употребува. Може да се конзумира откако ќе отстои потопена во вода околу 30 минути, или пак да се `рти 1-2 дена.
    Количините се по желба. Сите состојки се сецкаат и се мешаат заедно со маслото, оцетот и солта.
    DSC05105-1024x731.jpg

    Или овака нешто:
     
    Giovanna and Mama25 like this.
  17. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    Може ли да ми кажете како да подготвам мисирка.
    Сакам да направам за Божиќ и сакам да е убаво испечена да изгледа баш ко на филм кога си слават Тенксгивинг Американците. :lol:
    Дали да ја полнам со нешто, или од страните да ставам, немам никаква идеја па предложете нешто...
     
  18. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,029
    Likes Received:
    36,098
    Gender:
    Female
    @mims-89 Еве еден рецепт за подготовка на мисирка

    Полнета печена мисирка

    Состојки
    1 мисирка
    неколку парчиња тенко исецкана чадена сланина
    1 главица кромид
    праз
    малку лук
    сол
    вегета
    кари
    1 дл масло за јадење
    2–3 дл бело вино
    чаша пиво
    2 ловорови листови

    Приготвување:
    Мисирката се премачкува со вегета и кари. Се прават засеци по површината за подобро да се испече. Внатрешниот дел се полни со сланина, лук, исецкан праз и главица кромид и се посолува.Така подготвена, мисирката се става во огноотпорен сад, заедно со маслото, ловоровиот лист и белото вино. Се остава да отстои минимум 4 часа (пожелно е да отстои цела вечер, доколку има можност) со повремено превртување, за рамномерно да впие од виното од сите страни.
    Се пече во добро загреана рерна на 250℃. По 15-тина минути, температурата се намалува на 150℃ и се пече околу 4 часа.
    Откако ќе испари течноста се прелева со пиво и се пече додека не зарумени. Се послужува и се гарнира по желба.
    П.С. Рецептот го имам пробано кај пријателка. Но, јас не сум љубител на вакво месо и не го приготвувам.
     
  19. Anna-Banana

    Anna-Banana Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2011
    Messages:
    3,898
    Likes Received:
    4,903
    Gender:
    Female
    Јас да прашам нешто топеново сирење мора да се печи само во земјен сад или може и во нешто друго ? :?:
    И да,дали може наместо кашкавал да ставам зденки? :D:D
     
  20. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,263
    Likes Received:
    81,827
    Gender:
    Female
    @Anna-Banana , можеш да ставиш и зденки, јас сум пробала и така ама сепак со кашкавал е многу повкусно, со зденка ми е како потпечен намаз, а пак е вкусно.
    Инаку, не знам дали и колку може ова да се изведе во друг сад, ама во земјено тавче е највкусно, докажано ми е и со многу други специјалитети. :D
     
    Anna-Banana likes this.