Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Ти треба од најголемите плехови (не знам точно кој број е), ама оној што е кнап со релната во големина.
     
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,941
    Likes Received:
    203,228
    Gender:
    Female
    Ти треба плех од рерна, од оние што доаѓаат во пакет со рерната. Обложи со хартија за печење задолжително, полесно ќе го извадиш.
     
  3. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,298
    Likes Received:
    92,041
    Gender:
    Female
    Луѓе ми треба совет :lol:
    Имам неколку плескавици од пред 2 дена за фрлање не ми се фрлаат туку сакам да ги вметнам во нешто да направам нешто со нив но немам баш идеи.
    Да ги исецкам и со компир да ги направам како мусака добро ли ќе биде ?
     
  4. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,031
    Likes Received:
    36,134
    Gender:
    Female
    @Viktorijaaa5 Освен мусака, можеш да направиш домашен бурек со готови кори. Така и ќе го искористиш месото и ќе направиш брз и вкусен ручек.
     
    Viktorijaaa5 likes this.
  5. Шметерлинг

    Шметерлинг Активен член

    Joined:
    Jan 26, 2015
    Messages:
    13
    Likes Received:
    18
    Gender:
    Female
    @Viktorijaaa5 Можеш ако сакаш да ги исецкаш ситно и да направиш сос за тестенини со томатело на пример. Друго во моментот не ми текнува.
     
    Viktorijaaa5 likes this.
  6. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Сакам да направам капкејкс,ама воопшто не ме бива за декорација.
    Ич незнам да правам форми со шприц за шлаг.
    Е сега каков шприц би ми препорачале за најлесно користење?
    И што е најлесно за формирање: шлаг пена, шлаг крем или хопла?
     
  7. Шметерлинг

    Шметерлинг Активен член

    Joined:
    Jan 26, 2015
    Messages:
    13
    Likes Received:
    18
    Gender:
    Female
    11087.jpg Lesen e za upotreba polnish ednsh i navistina brzo odi . Eve ti i eden tutorijal od youtube A shto e najlesno za formiranje neznam, jas imam praveno so klasicna shapma od belki i sheker. Izvinete na latinicata nemam mak podrshka na ovoj komp.
     
  8. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Пак јас.
    @Шметерлинг фала за помошта.
    Јас денес правев капкејкс, добро испаднаа. Само филот многу тежок ми беше, со многу маргарин. Па би сакала да пишете некој полесен.
    Ќе пробаам и со белки и шеќер.
    Ама сакам да правам повеќе врсти( за роденденот од ќерка ми) да биде разнолико.
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,941
    Likes Received:
    203,228
    Gender:
    Female
    Пробај со ганаш, сама можеш да го направиш, а стои и изгледа убаво кога ќе се олади. Слатка павлака и чоколадо по избор (бело, црно, има и во боја, само не знам кај се купува) загреваш на пареа да се стопи чоколадото (да не врие). Сооднос 1:1. Колку павлака, толку чоколадо. А има и полесна варијанта - шлаг крем во ќесички, само направи го, и украси ги капкејксите некој саат пред роденденот. Инаку, buttercream е супер варијанта, ама кај нас нема да го добиеш истото како во USA на пример. Можеш да пробаш со 200г несолен путер, 400г шеќер во прав, екстракт од ванила, две лажици млеко - матиш убаво, да не се осеќа шеќерот, ама ќе се измачиш освен ако немаш статичен миксер. Може да пробаш и со крем сирење матено со шеќер во прав, па види. Испробај ги овие варијанти, па која ќе ти се погоди.
     
    Mama25, Mrs.Bass, Giovanna and 3 others like this.
  10. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    21,193
    Likes Received:
    111,360
    Gender:
    Female
    Јас направив последно многу убав и многу освежителен шлаг. Едно кесиче шлаг, изматен убаво со млеко по упатството, на страна отприлика една кисела павлака, една убаво полна лажица така и малку шеќер во прав, ги изматив и нив и ги додадов во шлагот, изматив убаво и имав многу убав свиленкаст шлаг за декорација, мек е па не може нешто многу да се постигне со шприц ама може да се моделира убаво да изгледа со шпакла, свиленкасто изгледа и ако се нароси со шеќерни трошки ќе изгледа боженствено.
     
    t.i.n.k.e.r.b.e.l.l and Mrs.Bass like this.
  11. Samer

    Samer Истакнат член

    Joined:
    Aug 29, 2014
    Messages:
    224
    Likes Received:
    169
    Gender:
    Female
    Каде да купам ориз со долго зрно басамати мислам се викаше ако не сум грешка , по маркетите барав ама никако да најдам ?:^)
     
  12. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Види во Рамстор, ДМ.
     
  13. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    21,193
    Likes Received:
    111,360
    Gender:
    Female
    Vero било кое има на Spar
     
  14. QueenElizabeth

    QueenElizabeth Активен член

    Joined:
    Feb 16, 2015
    Messages:
    138
    Likes Received:
    88
    Gender:
    Female
    @Samer има во тинекс на Uncle Ben's,го имам пробано многу е убав,а и ми се свиѓа што кога ќе го свариш не се лепи воопшто..:)
     
    joy1 likes this.
  15. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Во какви чинии сервирате баклава? Или заедно со другото благо?
    Од како сум дојдена свеки сервира посебно, ама прастари се веќе чиниите и сакам да ги сменам.
    Не би било лошо да споделите слика и каде би можела да земам, само да не бидат многу скапи.
    Фала ви.
     
  16. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Пак јас :)
    Ако имате некоја идеја за посен фил, намаз, за врз полнети печурки, споделете.
    Нешто погусто, по можност, за да може да формирам со шприц за готвење.
     
  17. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    21,193
    Likes Received:
    111,360
    Gender:
    Female
    Земи си растителна павлака или хопла растителна ама без шеќер што е, иако јас не сум љубител на растителни работи ама тоа е сега, ти треба. Иначе како прелив можеш да направиш од брашно, ама нема да биде густо за обликување со шприц.
     
    НаталиЛили likes this.
  18. velesanka

    velesanka Популарен член

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    2,476
    Како го користите младиот кромид? Исто ко стариот? За во манџи ќе го биде ли? И само белото или и зеленото се користи?
     
  19. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    4,165
    Likes Received:
    20,582
    Gender:
    Female
    @velesanka , сум правела и манџи и секакви јадења со млад кромид, убави се. Ги ставав и зеленото и белото. Инаку младиот кромид е убав во салати, или свеж како додаток со јадењето (по наше, да си грицнеш додека јадеш). Мене омилен ми е пржен со јајце. Насецкан, се пржи додека да омекне и после се додаваат јајца. Милина е :)
     
    velesanka likes this.
  20. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    21,193
    Likes Received:
    111,360
    Gender:
    Female
    Младиот кромид е претежно за салати, но може и да се става во манџа, од зеленото може да се прави кајгана, може да се стави во пита, во свашта...
     
    k.marijana and velesanka like this.