Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Ти треба од најголемите плехови (не знам точно кој број е), ама оној што е кнап со релната во големина.
     
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Пол:
    Женски
    Ти треба плех од рерна, од оние што доаѓаат во пакет со рерната. Обложи со хартија за печење задолжително, полесно ќе го извадиш.
     
  3. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.250
    Допаѓања:
    91.899
    Пол:
    Женски
    Луѓе ми треба совет :lol:
    Имам неколку плескавици од пред 2 дена за фрлање не ми се фрлаат туку сакам да ги вметнам во нешто да направам нешто со нив но немам баш идеи.
    Да ги исецкам и со компир да ги направам како мусака добро ли ќе биде ?
     
  4. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    36.098
    Пол:
    Женски
    @Viktorijaaa5 Освен мусака, можеш да направиш домашен бурек со готови кори. Така и ќе го искористиш месото и ќе направиш брз и вкусен ручек.
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Шметерлинг

    Шметерлинг Активен член

    Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    18
    Пол:
    Женски
    @Viktorijaaa5 Можеш ако сакаш да ги исецкаш ситно и да направиш сос за тестенини со томатело на пример. Друго во моментот не ми текнува.
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пол:
    Женски
    Сакам да направам капкејкс,ама воопшто не ме бива за декорација.
    Ич незнам да правам форми со шприц за шлаг.
    Е сега каков шприц би ми препорачале за најлесно користење?
    И што е најлесно за формирање: шлаг пена, шлаг крем или хопла?
     
  7. Шметерлинг

    Шметерлинг Активен член

    Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    18
    Пол:
    Женски
    11087.jpg Lesen e za upotreba polnish ednsh i navistina brzo odi . Eve ti i eden tutorijal od youtube A shto e najlesno za formiranje neznam, jas imam praveno so klasicna shapma od belki i sheker. Izvinete na latinicata nemam mak podrshka na ovoj komp.
     
    На Serafima и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  8. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пол:
    Женски
    Пак јас.
    @Шметерлинг фала за помошта.
    Јас денес правев капкејкс, добро испаднаа. Само филот многу тежок ми беше, со многу маргарин. Па би сакала да пишете некој полесен.
    Ќе пробаам и со белки и шеќер.
    Ама сакам да правам повеќе врсти( за роденденот од ќерка ми) да биде разнолико.
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Пол:
    Женски
    Пробај со ганаш, сама можеш да го направиш, а стои и изгледа убаво кога ќе се олади. Слатка павлака и чоколадо по избор (бело, црно, има и во боја, само не знам кај се купува) загреваш на пареа да се стопи чоколадото (да не врие). Сооднос 1:1. Колку павлака, толку чоколадо. А има и полесна варијанта - шлаг крем во ќесички, само направи го, и украси ги капкејксите некој саат пред роденденот. Инаку, buttercream е супер варијанта, ама кај нас нема да го добиеш истото како во USA на пример. Можеш да пробаш со 200г несолен путер, 400г шеќер во прав, екстракт од ванила, две лажици млеко - матиш убаво, да не се осеќа шеќерот, ама ќе се измачиш освен ако немаш статичен миксер. Може да пробаш и со крем сирење матено со шеќер во прав, па види. Испробај ги овие варијанти, па која ќе ти се погоди.
     
    На Mama25, Mrs.Bass, Giovanna и 3 други им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.274
    Пол:
    Женски
    Јас направив последно многу убав и многу освежителен шлаг. Едно кесиче шлаг, изматен убаво со млеко по упатството, на страна отприлика една кисела павлака, една убаво полна лажица така и малку шеќер во прав, ги изматив и нив и ги додадов во шлагот, изматив убаво и имав многу убав свиленкаст шлаг за декорација, мек е па не може нешто многу да се постигне со шприц ама може да се моделира убаво да изгледа со шпакла, свиленкасто изгледа и ако се нароси со шеќерни трошки ќе изгледа боженствено.
     
    На t.i.n.k.e.r.b.e.l.l и Mrs.Bass им се допаѓа ова.
  11. Samer

    Samer Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 август 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    169
    Пол:
    Женски
    Каде да купам ориз со долго зрно басамати мислам се викаше ако не сум грешка , по маркетите барав ама никако да најдам ?:^)
     
  12. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    Види во Рамстор, ДМ.
     
  13. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.274
    Пол:
    Женски
    Vero било кое има на Spar
     
  14. QueenElizabeth

    QueenElizabeth Активен член

    Се зачлени на:
    16 февруари 2015
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    88
    Пол:
    Женски
    @Samer има во тинекс на Uncle Ben's,го имам пробано многу е убав,а и ми се свиѓа што кога ќе го свариш не се лепи воопшто..:)
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пол:
    Женски
    Во какви чинии сервирате баклава? Или заедно со другото благо?
    Од како сум дојдена свеки сервира посебно, ама прастари се веќе чиниите и сакам да ги сменам.
    Не би било лошо да споделите слика и каде би можела да земам, само да не бидат многу скапи.
    Фала ви.
     
  16. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пол:
    Женски
    Пак јас :)
    Ако имате некоја идеја за посен фил, намаз, за врз полнети печурки, споделете.
    Нешто погусто, по можност, за да може да формирам со шприц за готвење.
     
  17. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.274
    Пол:
    Женски
    Земи си растителна павлака или хопла растителна ама без шеќер што е, иако јас не сум љубител на растителни работи ама тоа е сега, ти треба. Иначе како прелив можеш да направиш од брашно, ама нема да биде густо за обликување со шприц.
     
    На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  18. velesanka

    velesanka Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    2.475
    Како го користите младиот кромид? Исто ко стариот? За во манџи ќе го биде ли? И само белото или и зеленото се користи?
     
  19. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    Пол:
    Женски
    @velesanka , сум правела и манџи и секакви јадења со млад кромид, убави се. Ги ставав и зеленото и белото. Инаку младиот кромид е убав во салати, или свеж како додаток со јадењето (по наше, да си грицнеш додека јадеш). Мене омилен ми е пржен со јајце. Насецкан, се пржи додека да омекне и после се додаваат јајца. Милина е :)
     
    На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.274
    Пол:
    Женски
    Младиот кромид е претежно за салати, но може и да се става во манџа, од зеленото може да се прави кајгана, може да се стави во пита, во свашта...
     
    На k.marijana и velesanka им се допаѓа ова.