Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. crazylady

    crazylady Форумски идол

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Messages:
    5,214
    Likes Received:
    8,436
    Дечко ми сака да му зготвам нешто, кажете ми некое брзо и вкусно јадење, освен макарони и шпагети .:D
     
  2. Marossa

    Marossa Популарен член

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    2,398
    Likes Received:
    6,869
    Gender:
    Female
    Девојки,знае некој како да направам каша од домати,поточно од доматен сос(Томатело)?
    Мајка ми знам става лук и брашно,ама ни знам колку време го пржи,ни дали треба вода :D
    Не можам да и се јавам,а сакам да направам за ручек.
     
  3. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    3,951
    Likes Received:
    33,922
    Gender:
    Female
    Јас така само томатело не сум правела, обично го правам со мелено месо како сос за шпагети..

    Инаку знам дека во тавчето капнуваш капка-две масло и го пржиш лукот, потоа го додаваш томателото и некои 10 -15 мин. се крчка.
    за да биде уште по густо, во зависност од количината на сосост, во мало филџанче ставам 1 мала лажица брашно и многу малку вода, потоа убаво го мешам да нема грутчиња и го додавам во сосот, мешам убаво и оставам уште 2-3 мин да се крчка така..
    така јас го правам и ептен ми е вкусно.
     
    baby-star and Marossa like this.
  4. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    3,951
    Likes Received:
    33,922
    Gender:
    Female
    Касно е за да редактирам.

    Денес ми стасаа наградите од ДМ.
    Ме интересира соја сосот како се користи, некои рецепт со соја сос :?:
    до сега соја ниту имам јадено, ниту пак сос сум користела а баш сакам да пробам.
     
  5. Marossa

    Marossa Популарен член

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    2,398
    Likes Received:
    6,869
    Gender:
    Female
    @Umbrella22 Го направив,ептен вкусно ми испадна и густината таман.
    Тенк ју :)
     
    Umbrella22 likes this.
  6. khaleesi1

    khaleesi1 Истакнат член

    Joined:
    Aug 15, 2013
    Messages:
    105
    Likes Received:
    52
    Правеше? Ако не, еве предлог: пилешко со 4 вида сирење(кесичка од Маги мислам беше),а може да ставиш и малку кари сос. Исто според упатството на кесичката се става и павлака за готвење, така нешто беше :) Мене ова ми го прави дечко ми и многу е вкусно.
     
    crazylady and joy1 like this.
  7. velesanka

    velesanka Популарен член

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    2,476
    Како да се зготви замрзната риба? Треба претходно да се чисти или исчистена е ? ( наједноставно)
     
  8. ArmaniCode

    ArmaniCode Популарен член

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Messages:
    323
    Likes Received:
    1,163
    Gender:
    Female
    Cela riba e ili fileti? Ne pisuva na paketceto dali e cistena?
    Jas bi ja odmrznala I togas ubavo ke vidis, no I da e cistena bi ja izmila uste ednas a potoa zavisi Kako sakas da ja gotvis. Jas obicno posoluvam, ako e cela ja polnam so malku lukce I magdanis, malku sok od limon, maslinovo maslo I vo furna pod folija nekoi 20 min.
     
    joy1 likes this.
  9. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,298
    Likes Received:
    92,041
    Gender:
    Female
    Замрзнатите риби обично се исчистени но најубаво е да почекаш да се одмрзне убаво да ја провериш и пак да ја исчистиш ,шо си е сигурно сигурно си е :) А за рецепт членката пред мене ти кажа пример :)
     
  10. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Joined:
    Jul 8, 2011
    Messages:
    5,779
    Likes Received:
    22,423
    Gender:
    Female
    Рецепт за фетучини алфредо? Поточно сосот како се први, читам на интернет најдов три различни и сум сосема збунета...
    Благодарам
     
  11. bittersweet

    bittersweet Форумски идол

    Joined:
    Nov 28, 2010
    Messages:
    2,134
    Likes Received:
    64,798
    Gender:
    Female
    @Hipster, свекор ми е италјанец и ги прави со путер, double cream, пармезан и додава малку вода од тестенините што се вареле, му давал посебен шмек на сосот.:?:

    Путерот се топи, додава хопла и пармезанот, додека се стопи, за да се разреди сосот се додава малку од водата што се вареле тестенините и се додаваат фетучините и на здравје јадење.:lol::mm:
     
    irenna and Hipster like this.
  12. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    21,193
    Likes Received:
    111,360
    Gender:
    Female
    Јас на сите тестенини со сос им додавам од водата во која се вареле, а во последно време пред да пржам ориз го варам малце и потоа во готвењето ја додавам водата во која се варел, лудница се добива од вкус.
     
  13. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Joined:
    Dec 5, 2014
    Messages:
    2,373
    Likes Received:
    27,411
    Gender:
    Female
    Imate recept za nekoj kolac so mak ?:$
     
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,941
    Likes Received:
    203,228
    Gender:
    Female
    Minnie 1 likes this.
  15. mia9184

    mia9184 Истакнат член

    Joined:
    Apr 25, 2011
    Messages:
    337
    Likes Received:
    296
    Gender:
    Female
    Ке Ве замолам за испробан рецепт за мрзлива палачинка ,во рерна што се пече :)
     
  16. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    Се матат со миксер 4 јајца,сол и шекер во прсти,се додава пола литар кисела вода и на крај 10 големи лажици брашно.Откако ќе се стави брашното се мати многу кратко време 10 секунди отприлика.
    Се премачкува тавче(оние од рерната на шпорет поголемите) со зејтин и се става во рерна да се загрее(додека да почне да дими).Откога се загрее се сипува смесата во него и се става да се пече.За време на печењето знае да се направи на набори немојте да се плашите.Откако ќе се испече извадете ја полека од тавата,премачкајте ја со крем,распоредете низ неа 2-3ситно сецкани банани и ако имате многу убав вкус дава мелен лешник.Замотајте ја во ролат и исечете го на парчиња(како тркалца).Преубаво е а и не е мачно како обичните палачинки кога мора да дремеш до шпорет 2 сата.
     
    mia9184 and НаталиЛили like this.
  17. nadja29

    nadja29 Истакнат член

    Joined:
    Oct 7, 2014
    Messages:
    212
    Likes Received:
    342
    Помош ми треба рецепт за ловечки сос благодарам однапред :)
     
  18. Marossa

    Marossa Популарен член

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    2,398
    Likes Received:
    6,869
    Gender:
    Female
    Ваљда за тука е прашањево..
    Правев крем супа со печурки и морков,и сега на крајот кисела ми испадна.На печурките не им беше поминат рокот,ама изгледа од нив е киселоста.
    Може да се јаде чудово и ако да,како да ја намалам киселоста?
     
  19. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Joined:
    Jul 8, 2011
    Messages:
    5,779
    Likes Received:
    22,423
    Gender:
    Female
    Ако горчи авокадото значи дека не е доволно зрело така?
     
  20. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,941
    Likes Received:
    203,228
    Gender:
    Female
    @Hipster, јас знам дека авокадото горчи ако се обработува термички. Незрело авокадо не сум пробала, ама веројатно горчи. Си чекам убаво да омекне, да не мора во блендер да го ставам.

    @Marossa, во супата ставаше кисела павлака? Не верувам дека ти е од печурките. Нареден пат стави лажиче-две шеќер, ќе ја наутрализира киселоста. Јас тоа со шеќерот го практикувам кога правам нешто со домати, сос од домати и слично. Одлично неутрализира (совет од Бади Валастро е ова, не го бива само за торти :D)