Но ова е рецепт за домашно лиснато како да направам нели?Јас прашав за купено замрзнато Дали има посебна постапка за него?
можеш малку да го расукаш со сукалка ама не многу да го истанчиш, а и не мораш ако сакаш подебели парчиња и потоа го сечеш по желба и обликуваш како сакаш.
За да не ја направиш истата грешка како мојата остави го тестото да се одмрзне, така расукај го со сукалка, исечи го на квадрати и стави фил, краевите притисни ги со вилушка и печи на 200. Можеш да премачкаш со жолчка и да наросиш сусам. Ако не го расукаш тестото внатре ќе ти биде живо, нема да се испечат убаво. Филот нека биде посув пошто ќе ти го направи тестото лигаво и мокро, ова од многу гледање Food Network ми останало на памет
http://domaci-kuhar.blogspot.com/2015/03/domace-lepinje-bolje-nego-u-pekari.html Дали има некој правено лепиње ? Убави ке испаднат со оваа рецепта? ми изгледаат мн лесни за правење, и прв пат ке ги правам, па убаво ке биде вие поискусните некој совет да ми дадете п.с дали ке може да ги печам на хартија?
Имам едно прашање, одамна го мислам. Доста често низ рецептиве сретнувам состојки како рендана кора од лимон или портокал. Многу ми се допаѓа ефектот, ама одамна не сум се осудила да направам такво нешто, некако секогаш ми е шубе и го прескокнувам тоа. Прашањето ми беше, има ли некоја финта убаво да се дезинфицира кората и да се исчисти пред да се употреби?
Стави ги лимоните и портокалите во сад со вода и додај голема лажица сода. Јас ставам од онаа сода на Алкалоид.
Вечерва сакам да правам пуканки. Арно ама не ми текнува дали во тенџере се става прво зејтин да се загрее па пуканките или заедно се ставаат? Топла треба да ми биде ринглата?
Наеднаш се става масло (колку да се прекрие дното) и пуканки. Ги ставаш на средно јак оган. Кога ќе престанат да пукаат значи испукале сите и се готови. Посоли ги веднаш, додека се топли.
Barav niz forumov no ne mozev da najdam dali nekoja ima recept za ekleri nekoj isproban, mnogu gi sakam no nekolku pati se obidov so razlicni recepti no ne uspevam ne mi narasnuvaat i ostanuvaat zivi vnatre
рецепт за еклери: Прво во тенџер ставаш 300 милилитри вода и едно филџанче масло да зовриат. откако ќе зовриат додаваш 300 грама брашно и 1 пециво и го матиш со дрвена лажица додека смесата несе сооедини откако ќе се соедни ги додаваш 4те јајца и сето тоа заедно го матиш со миксер и после ги дурваш со шприц во плех и ги печеш 40тина минути на температура од 200 степени ама рерната не смееше да ја отвораш во текот на 40тина минути.
250гр. вода и 250гр. масло да зоврие му се додава 250гр. брашно и 1 пециво.Потоа кога ќе олади се додаваат 5 јајца едно по едно се бие со миксер.Се ставаат со мало лажиче на подмачкан плех,се попорскуваат со вода и се печат. фил: 1л. млеко; 350гр. шеќер; 2 пак. пудин од ванила; 5-6 лажици густин; 1 маргарин.
Ako imas kokosovo maslo, pukaj gi so takvo. Prevkusni se, a I kokosovoto maslo e mnogu zdravo za jadenje pa ne moras so zejtin. Jas stavam edna lazica kokosovo maslo (koga e stvrdnato) inaku mozebi malku poveke ke treba. Stavam okolu edna raka pukanki, zatvoram so kapak na sredna temperatura, zatoa sto kokosovoto maslo ne treba da se gotvi na visoka. I ke cekas da ispukaat, privremeno ke go protresuvas tendzereto. Na kraj dodavas sol po vkus.
Vi blagodaram mnogu za receptite ke probam koga ke mozam mnozebi e do receptot.a relnata ne ja otvora....
Прашање:Пржена зелка само со масло,зачини и томатело,вкусно е? И после целата смеса да ја запечам,ќе бива ли?
Пропржи кромид, морков и праз малку ако имаш и потоа стави ја и зелката. Зачини, ловоров лист и др. по желба, стави и малку ориз и печи ќе добиеш посен подварок
Kako i da ja zgotvam zelkata sekogas mi e ubava,ja pravam i taka,ko sto kaza,potpecena,i mi se bendisuva,jas stavam i lukce,koga e kisela od tursija uste povkusna e .
Сакам да направам Рафаело топчиња ама си мислев дали можи да му ставам и малку прехранбена боја оти сакав во неколку бои да имам бомбици. Дали би се сменил вкусот или слободно да му ставам боја?