1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.091
    Допаѓања:
    328.650
    Но ова е рецепт за домашно лиснато како да направам нели?Јас прашав за купено замрзнато :) Дали има посебна постапка за него?

2. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.936
    можеш малку да го расукаш со сукалка ама не многу да го истанчиш, а и не мораш ако сакаш подебели парчиња и потоа го сечеш по желба и обликуваш како сакаш.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Да, за домашно месено, за купено не би знаела да ти кажам, не сум купила никогаш.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.939
    Допаѓања:
    110.280
    За да не ја направиш истата грешка како мојата остави го тестото да се одмрзне, така расукај го со сукалка, исечи го на квадрати и стави фил, краевите притисни ги со вилушка и печи на 200. Можеш да премачкаш со жолчка и да наросиш сусам. Ако не го расукаш тестото внатре ќе ти биде живо, нема да се испечат убаво. Филот нека биде посув пошто ќе ти го направи тестото лигаво и мокро, ова од многу гледање Food Network ми останало на памет :D

На Mrs.Bass и joy1 им се допаѓа ова.
  5. sonce555

sonce555 Активен член

Се зачлени на:
    23 јули 2014
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    58
    http://domaci-kuhar.blogspot.com/2015/03/domace-lepinje-bolje-nego-u-pekari.html

Дали има некој правено лепиње ? Убави ке испаднат со оваа рецепта? ми изгледаат мн лесни за правење, и прв пат ке ги правам, па убаво ке биде вие поискусните некој совет да ми дадете :D:D:D п.с дали ке може да ги печам на хартија?

6. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    10.446
    Имам едно прашање, одамна го мислам.

Доста често низ рецептиве сретнувам состојки како рендана кора од лимон или портокал. Многу ми се допаѓа ефектот, ама одамна не сум се осудила да направам такво нешто, некако секогаш ми е шубе и го прескокнувам тоа.
    Прашањето ми беше, има ли некоја финта убаво да се дезинфицира кората и да се исчисти пред да се употреби?

7. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.263
    Допаѓања:
    81.827
    Стави ги лимоните и портокалите во сад со вода и додај голема лажица сода. Јас ставам од онаа сода на Алкалоид.

На joy1 и Giovanna им се допаѓа ова.
  8. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.525
    Допаѓања:
    92.218
    Вечерва сакам да правам пуканки. Арно ама не ми текнува дали во тенџере се става прво зејтин да се загрее па пуканките или заедно се ставаат? Топла треба да ми биде ринглата? :$

9. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Наеднаш се става масло (колку да се прекрие дното) и пуканки. Ги ставаш на средно јак оган. Кога ќе престанат да пукаат значи испукале сите и се готови.
    Посоли ги веднаш, додека се топли.

На joy1, НаталиЛили и marama им се допаѓа ова.
  10. kaatty

kaatty Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    397
    Barav niz forumov no ne mozev da najdam dali nekoja ima recept za ekleri nekoj isproban, mnogu gi sakam no nekolku pati se obidov so razlicni recepti no ne uspevam ne mi narasnuvaat i ostanuvaat zivi vnatre :(

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.091
    Допаѓања:
    328.650
    Да не ја отвараш рерната дур се печат?

12. Heart *21*

Heart *21* Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2015
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    144

рецепт за еклери:

Прво во тенџер ставаш 300 милилитри вода и едно филџанче масло да зовриат. откако ќе зовриат додаваш 300 грама брашно и 1 пециво и го матиш со дрвена лажица додека смесата несе сооедини откако ќе се соедни ги додаваш 4те јајца и сето тоа заедно го матиш со миксер и после ги дурваш со шприц во плех и ги печеш 40тина минути на температура од 200 степени ама рерната не смееше да ја отвораш во текот на 40тина минути.

13. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    33.256
    250гр. вода и
    250гр. масло да зоврие му се додава 250гр. брашно и 1 пециво.Потоа кога ќе олади се додаваат 5 јајца едно по едно се бие со миксер.Се ставаат со мало лажиче на подмачкан плех,се попорскуваат со вода и се печат.
    фил:
    1л. млеко;
    350гр. шеќер;
    2 пак. пудин од ванила;
    5-6 лажици густин;
    1 маргарин.

14. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Ako imas kokosovo maslo, pukaj gi so takvo. Prevkusni se, a I kokosovoto maslo e mnogu zdravo za jadenje pa ne moras so zejtin.
    Jas stavam edna lazica kokosovo maslo (koga e stvrdnato) inaku mozebi malku poveke ke treba. Stavam okolu edna raka pukanki, zatvoram so kapak na sredna temperatura, zatoa sto kokosovoto maslo ne treba da se gotvi na visoka. I ke cekas da ispukaat, privremeno ke go protresuvas tendzereto. Na kraj dodavas sol po vkus.:)

На marama и joy1 им се допаѓа ова.
  15. kaatty

kaatty Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    397
    Vi blagodaram mnogu za receptite ke probam koga ke mozam mnozebi e do receptot.a relnata ne ja otvora....

16. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    Прашање:Пржена зелка само со масло,зачини и томатело,вкусно е?
    И после целата смеса да ја запечам,ќе бива ли?

17. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Пропржи кромид, морков и праз малку ако имаш и потоа стави ја и зелката. Зачини, ловоров лист и др. по желба, стави и малку ориз и печи ќе добиеш посен подварок

На Marossa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Kako i da ja zgotvam zelkata sekogas mi e ubava,ja pravam i taka,ko sto kaza,potpecena,i mi se bendisuva,jas stavam i lukce,koga e kisela od tursija uste povkusna e .

На Marossa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    5.811
    Сакам да направам Рафаело топчиња ама си мислев дали можи да му ставам и малку прехранбена боја оти сакав во неколку бои да имам бомбици. Дали би се сменил вкусот или слободно да му ставам боја?

20. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Нема да се смени вкусот воопшто. Јас баш пред некој ден во хопла ставав боја, ист си остана вкусот.

На m.i.g му/ѝ се допаѓа ова.