Луѓе, правам лења пита и не знам зошто така, ама тестото одозгора ми е испечено, дури и изгорено, а внатре е живо. Што и е проблемот?
2 чаши брашно, 1 бело, 1 пченично или пченкрарно нз како беше правилно жолто е ќе го познаиш, 3 јајца, 1 чаша јогурт,1/3 чаша масло, половина лачичка сода бикарбона( но не е задочжително) и цело лажиче сол. Прво мешаш, јајца, брашно, јогурт (убаво измешај ги со маталка или тоа што имаш у фиока) Потоа додаваш се останато. На крај додаваш што сакаш, сирење и маслинки, салама и кашкавал, кулен и кашкава, само кашкавал, што ти душа сакаш можеш и со зеленчук. ГО печиш на 200 степени 20 мин, потоа намалуваш на 180 степени уште 10тина мин. Ова со минутиве плус некоја минута може да треба зависно од релна. Превкусно а не е скапо.
Јас би ти рекла да си готвиш посни манџи- грашак, грав, леќа, компир манџа, посен ориз итн. Со свежа сезонска салата. Ефтино, квалитетно и здраво. Брзо не е нешто најбрзо но можеш еднаш да зготвиш два дена да ти трае и да ти се исплати. Ако сакаш пиши ми за рецепти, јас не ги правам овие работи на традиционален начин туку по едноставно и по здраво би рекла
ke moze li nesto brzo za da podgotvam dodeka trgnam na fax :/ ve molam pomognete mi neznam shto da zgotvam...
Eve nekolku predlozi,svareni makaroni izmesani so tuna,ako imas nesto zimnica primer od onie patliganite sto se stavaat vo sise stavi mu malku brasno i jajce i proprzi,jufki,odvecer svari si nelolku kompiri i posle gi sprzi so jajce i zacini,brzo vkusno i nese pravat mnogu sadovi za mienje,a i ne se umirisuvas mnogu,i edna brza pica bes stasuvanje e ,2 casi brasno,1 i 1 pola casa kiselo mleko ili jogurt,1 pecivo 4 lazici zejtin malku sol malku seker se zamesuva,odozgora stavas po zelba ,se pece okolu 10,15 min.
Замесив тесто за лиснати кроасани по рецептот на наша форумџика, ама не успеав да го направам цело, па пола го замрзнав. Совет за одмрзнато лиснато?
Стар леб исечен на коцки,малку сирење или урда,кечап или сос од патлиџани,зејтин малку,во вартостална тава и одозгора јајца со млеко,може врз тоа сусам,ким,оригано,на 200ц да се потпече,да зацрвени
во тепсија премачкаш со зејтин, наредеш неколку рибанки леб, одозгора им прснеш малку масло и им ставиш урда/рендано сирење/кашкавал одозгора, печеш 15-20 минути додека не почне да поцрвене-поцрне малку, на оган во меѓувреме стоплеш малку кисело млеко во ѓезве, кога ќе се запечат лебот и урдата/сирењето, врз рибанките истуреш од киселото млеко и печеш дополнителни 10тина минути да го впие млекото
vaka na edno mesto probav edni przeni topcinja so sirenje.. dali nekoj go znae receptot ? Sirenje i pecivo misklam imase i se przea vo jajce i prezla ama nz receptot