Пишува растителен желатин, тоа може да се направи и на пареа или на ниска температура или во топла вода...кога ќе се растопи станува налик на шербет...таква густина и проѕирност има.Бргу се растопува за 1 минута.
А што мислиш, смеам да додадам арома или боја за храна? Мислам дека би било малку блуткаво само желатинот и сувото овошје.
Подобро додади ванилин шеќер нешто, отколку овие ароми или боја.Екстракт подобро, ако незнам да не ти се расипа.Сепак како сакаш.
Дали знаете каде може да се набават непакувани чоколадни бомбончиња од типот на бајадера, шери и сл. по пониски цени и на големо?Да не е од Европа и сл. продавници зошто ми треба за лично користење поголема количина и поефтино.
Кога работиш со желатин, најбитно ти е да не користиш жешка вода, ниту да го зовриваш. Се раствора со ладна или млака вода колку да се раствори прашокот, еве половина филџан нека биде за една ќесичка. После тоа го мешаш со она што сакаш да го згуснеш, крем, шлаг, пудинг или било што, може да го стоплиш, но и не мораш. Кога ќе го ставиш желатинот во филот/кремот, убаво ќе измешаш, ќе го ставиш на колачот/тортата или слично, и го оставаш да се стврдне. После десет-дванаесет часа веќе е максимално зацврстен.
Pravev prosli pat sarma ali zelkata ne mi bese varena a mesoto i orizot da... E sega prasanjeto mi e dali ako sega prvo ja svaram zelkata, pa utre da ja svitkam sto mislite ce s3 rasipe taka svarena da sedi do utre? A bidejci posna ce ja pravam so oriz toj odma ce se svari a zelkata pak nesvarena ce mi ostane... Sovet?
Па не треба целосно да ја свариш зелката, каша да биде, туку само околу 10-15 минути да се обари.И толку не е порребно.Земи од надвор кочанот го извади, и стави ја во топла вода на шпоретот иза 5 минути лисјата сами ке почнаат да се распаѓаат.Па нека се обарат малку.Мислиш го вареше оризот пред да ја моташ или сакаш да кажеш дека после ти беше жива.Нема да се расипе ладно е сега, башка во жрижидер не му се мисли.Обари ја вечера, утре замотај ја. Пиши шо ке напраиш. Оризот со кромид се пржи, и после се мота и се става во фурна или се вари.Ти изгледа го вариш оризот, и после моташ и спремна е за јадење
Hahha e de do tolku znam sarma kako se prai Prosli pat napraviv znaci isprziv kromid mi staviv meleno mevce oriz ja svitkav bes da ja svaram predhodno zelkata i posle toa orizot i mesoto bea svareni a zelkata nebese zatoa sega prasav dali moze prvo malku da ja svaram sega pa potoa utre da ja motam da ne se rasipe
Ако го прави некој рецептов, нека знае дека многу малку желатин е тоа за благово, мислам дека потребно е минимум дупла доза, ако не и тродупла. Барем мене така ми се виде кога го направив вечерва и неуспешен беше токму поради тоа што многу малку желатин имаше.
kako prvo zelatinot ne se pravi so topla voa pa zatoa ne ti uspealo . Dozata za zelatin e na edna kesicka zelatin 5 lazici studena voda i celo vreme mesas dodeka ne se iscica cela voDA ono stanuva kako gel. Probaj vaka ke ti uspee.
Наликувало на шербет.Така кажа членката што е нејзин рецептот.И ми кажа дека може да се направи на пареа, на ниска температура, или со топла вода.Нејзин е рецептот, ваљда знае како го правела. @MissChievous Не ти се здрви убаво а ?
Се здрви добро, но многу малце количински излезе, некако. Дури и само половина табла обланда да се искористеше за "сендвич", многу малку "фил" имаше, барем мене малку ми се виде. А можеби и грешно го имам направено желатинот.
Nekoj predlog za blago so jabolki a da ne e strudla posto nemam kori za nea,i da prasam,jadev ednas kaj prijateli lepcinja so jajca kako przenite kriski ama bea peceni vo rerna,ako znae nekoj kako ide procedurata.blagodaram odnapredD
Еве рецепт за јаболка: Состојки 4филџани масло 2филџани млака вода 1 печиво Брашно по потреба(800гр) Фил: 4-5 јаболка (рендани) 2 финџали ореви (мелени) 3 лажици шеќер 3 лажици гриз 1 ванила Подготовка: Се меси тесто. Откако ќе се измеси убаво, одма се формираат топчиња. Во топчињата се става филот (по 1 до 2 лажичиња) и убаво се затвараат. Се редат да се печат. Откако ќе се испечат се валаат во шеќер во прав
Sakam da napravam onakvo zele vo boja za da oblikuvam na novogodisni kolacinja, moze recept ako znae nekoj kako da go prigotvam? Pravam mnogu ubavi kolacinja, no sakam poubavo da izgledaat vo boja
Feminki dajte malku pomos.Kako uspesno da izmatam pandishpan bez razlika za shto e, torta, trileche , kolach... Znaci prvo idat jajcata, kolku vreme otprilika da se matat, kakva treba da izgleda smesata, da se odeluva ,da shlapka, naopachki obrnata da ne paga????Postepeno sheker i postopeno ostalo: zejtin, brasno, pecivo ,griz....??seto so mikser ili lazica?Kakvo treba da bide na kraj pred pecenje? Sovet za pri pechenje? Dva neuspesni obida imam....treta majka mora da bide. Sakam ubav detalen elaborat KAKO DO UBAV PANDISHPAN