1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

1. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пишува растителен желатин, тоа може да се направи и на пареа или на ниска температура или во топла вода...кога ќе се растопи станува налик на шербет...таква густина и проѕирност има.Бргу се растопува за 1 минута.

Последна измена: 16 декември 2015
    На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.455
    Допаѓања:
    25.132
    А што мислиш, смеам да додадам арома или боја за храна? Мислам дека би било малку блуткаво само желатинот и сувото овошје.

3. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Подобро додади ванилин шеќер нешто, отколку овие ароми или боја.Екстракт подобро, ако незнам да не ти се расипа.Сепак како сакаш.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.979
    Допаѓања:
    45.687
    Дали знаете каде може да се набават непакувани чоколадни бомбончиња од типот на бајадера, шери и сл. по пониски цени и на големо?Да не е од Европа и сл. продавници зошто ми треба за лично користење поголема количина и поефтино.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180
    Кога работиш со желатин, најбитно ти е да не користиш жешка вода, ниту да го зовриваш. Се раствора со ладна или млака вода колку да се раствори прашокот, еве половина филџан нека биде за една ќесичка. После тоа го мешаш со она што сакаш да го згуснеш, крем, шлаг, пудинг или било што, може да го стоплиш, но и не мораш. Кога ќе го ставиш желатинот во филот/кремот, убаво ќе измешаш, ќе го ставиш на колачот/тортата или слично, и го оставаш да се стврдне. После десет-дванаесет часа веќе е максимално зацврстен.

На MissChievous и VladeMila им се допаѓа ова.
  6. babyane18

babyane18 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    462
    Pravev prosli pat sarma ali zelkata ne mi bese varena a mesoto i orizot da... E sega prasanjeto mi e dali ako sega prvo ja svaram zelkata, pa utre da ja svitkam sto mislite ce s3 rasipe taka svarena da sedi do utre? A bidejci posna ce ja pravam so oriz toj odma ce se svari a zelkata pak nesvarena ce mi ostane... Sovet?

7. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Па не треба целосно да ја свариш зелката, каша да биде, туку само околу 10-15 минути да се обари.И толку не е порребно.Земи од надвор кочанот го извади, и стави ја во топла вода на шпоретот иза 5 минути лисјата сами ке почнаат да се распаѓаат.Па нека се обарат малку.Мислиш го вареше оризот пред да ја моташ или сакаш да кажеш дека после ти беше жива.Нема да се расипе ладно е сега, башка во жрижидер не му се мисли.Обари ја вечера, утре замотај ја. Пиши шо ке напраиш. :D
    Оризот со кромид се пржи, и после се мота и се става во фурна или се вари.Ти изгледа го вариш оризот, и после моташ и спремна е за јадење :angel:

8. babyane18

babyane18 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    462
    Hahha e de do tolku znam sarma kako se prai :P Prosli pat napraviv znaci isprziv kromid mi staviv meleno mevce oriz ja svitkav bes da ja svaram predhodno zelkata i posle toa orizot i mesoto bea svareni a zelkata nebese zatoa sega prasav dali moze prvo malku da ja svaram sega pa potoa utre da ja motam da ne se rasipe;)

9. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Може, и викај ме на сарма, многу ја обожавам :D И жива би ја јадела. :)

10. besafetested

besafetested Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2015
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    18
    Inaku mojot recept se vika pileski pleskavici so mortadela. MM saka nekoj recept?

11. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.455
    Допаѓања:
    25.132
    Ако го прави некој рецептов, нека знае дека многу малку желатин е тоа за благово, мислам дека потребно е минимум дупла доза, ако не и тродупла. Барем мене така ми се виде кога го направив вечерва и неуспешен беше токму поради тоа што многу малку желатин имаше.

12. besafetested

besafetested Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2015
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    18
    kako prvo zelatinot ne se pravi so topla voa pa zatoa ne ti uspealo . Dozata za zelatin e na edna kesicka zelatin 5 lazici studena voda i celo vreme mesas dodeka ne se iscica cela voDA ono stanuva kako gel. Probaj vaka ke ti uspee.

13. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Наликувало на шербет.Така кажа членката што е нејзин рецептот.И ми кажа дека може да се направи на пареа, на ниска температура, или со топла вода.Нејзин е рецептот, ваљда знае како го правела.
    @MissChievous Не ти се здрви убаво а ?

14. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.455
    Допаѓања:
    25.132
    Се здрви добро, но многу малце количински излезе, некако. Дури и само половина табла обланда да се искористеше за "сендвич", многу малку "фил" имаше, барем мене малку ми се виде. А можеби и грешно го имам направено желатинот. [​IMG]

15. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Nekoj predlog za blago so jabolki a da ne e strudla posto nemam kori za nea,i da prasam,jadev ednas kaj prijateli lepcinja so jajca kako przenite kriski ama bea peceni vo rerna,ako znae nekoj kako ide procedurata.blagodaram odnapred:*:D

16. skorpija123

skorpija123 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2011
    Пораки:
    699
    Допаѓања:
    2.624
    Еве рецепт за јаболка:
    Состојки
    4филџани масло
    2филџани млака вода
    1 печиво
    Брашно по потреба(800гр)
    Фил:
    4-5 јаболка (рендани)
    2 финџали ореви (мелени)
    3 лажици шеќер
    3 лажици гриз
    1 ванила
    Подготовка:
    Се меси тесто. Откако ќе се измеси убаво, одма се формираат топчиња. Во топчињата се става филот (по 1 до 2 лажичиња) и убаво се затвараат. Се редат да се печат. Откако ќе се испечат се валаат во шеќер во прав

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    http://moirecepti.mk/post/торта-со-јаболка-и-цимет-2/ :D

18. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.455
    Допаѓања:
    25.132
    Еве еден кој делува многу лесно.

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.737
    Допаѓања:
    77.024
    Sakam da napravam onakvo zele vo boja za da oblikuvam na novogodisni kolacinja, moze recept ako znae nekoj kako da go prigotvam? Pravam mnogu ubavi kolacinja, no sakam poubavo da izgledaat vo boja :D

20. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Feminki dajte malku pomos.Kako uspesno da izmatam pandishpan bez razlika za shto e, torta, trileche , kolach... Znaci prvo idat jajcata, kolku vreme otprilika da se matat, kakva treba da izgleda smesata, da se odeluva ,da shlapka, naopachki obrnata da ne paga????Postepeno sheker i postopeno ostalo: zejtin, brasno, pecivo ,griz....??seto so mikser ili lazica?Kakvo treba da bide na kraj pred pecenje? Sovet za pri pechenje?
    Dva neuspesni obida imam....treta majka mora da bide.
    Sakam ubav detalen elaborat KAKO DO UBAV PANDISHPAN :) :^: :wasntme::lol::lol: