http://moirecepti.mk/post/чоколатца-во-боја @Espadrila За секој колач различно оди процедурата, за некој се матат прво белки, после жолчки па се спојуват, за некој заедно, за секој колач си има рецепт дали е со миксер или со рака.Како наопачки да не паѓа, за мрсните торти посебни и оние сувите, нормално течни се некои, некои се со погусти, некои потечни.како не треба да паѓаат.Никогаш немаш правено колач ? Смеам да прашам колку години си ? За манчмелоуто белките кога ги правиш, тие не треба да паѓаат, но после 20 мин па и повеќе ако е потребно.Постави рецепт ако е од нет, ке ти кажам.А и сигурно си има објаснето. Пиши го рецептот што не ти се погодил.Или ако имаш линк подобро стави.
Jas glavniot del na kolacinjata go imam, sakam vakvo zele da napravam za oblikuvanje nad kolacinjata inace imam 23god, od 16god si gotvam sama i ruceci i blago i se Edit: Ne mi tekna na youtube da pobaram se snajdov gotovo
За убав пандишпан многу се битни јајцата. Ако се тазе, ќе биде супер. Класичен пандишпан за торта се прави од белки, и тоа се матат белките со шеќер да се добие цврст снег, значи да може да го превртиш садот во кој матиш без да ти се истурат белките, макар што понекогаш не мора толку цврст да биде, може и малку потечен. За пандишпан за суви или парени колачи вообичаено се матат цели јајца со шеќер. Секогаш, ама секогаш прво се матат јајцата со шеќерот, а останатите состојки се додаваат подоцна. Кога матиш цели јајца со шеќер, треба смесата со матење да нарасне и да смени боја, да стане бледожолтеникава, скоро бела. Значи треба да матиш подолго време (ако се тазе јајцата, одма ќе нарасне со матење). И многу важно - кога ќе ги додаваш останатите состојки, прашкастите (брашно и сл.) секогаш се додаваат на крај. Прашокот за пециво и брашното просеј ги и измешај ги, исто важи и за какаото. И мешањето никако со миксер, само со лажица или шпатула, лесно и без притисок.
Zenski,aj nekoj brzinski fil polesen za pravenje da e,imam gotov pandispan neznam sto fil da mu stavam.
Bombici od jabolki 4 sredno golemi jabolki 600 grama biskviti 400 grama seker vo prav 200 grama orevi Cimet po zelba 1/2 margarin 3 jabolki se rendaat na krupnata strana od rendeto vo tavce vo koe se dodava sekerot I cimetot. Se przat se dodeka recisi ne ispari tecnosta i pri krajot se dodava margarinot. Otkako ke se trgnat od ogan se isturaat vo Prethodno somelenite biskviti I orevi. Se mesi smesata dodeka ne stane homogenna I se formiraat bombici koi se valkaat vo seker kristal, kokos, meleni orevi, biskviti. Mn se vkusni I izleguvaat okolu 70-80 parcinja.
Знае некој оние елкички, еленчиња, џинџер бред, или како и да се викаат, како се прават? Имам калапчиња купено, не сум пробала, па денеска да тестирам пред НГ?
http://www.coolinarika.com/recept/gingerbread-cookies-ili-speculaas-keksici/ http://www.coolinarika.com/recept/idealna-mjesavina-zacina-za-medenjake-i-pain-depices/
Утре прв пат сама ке спремам за бадник. Како се припрема посен грав ,стварно незнам. Лепче бадниково,риба,гравчето,компир салата и нешто овојше ке имам.Треба ли уште нешто?
Ќе ти кажам јас како го правам Ставам да се вари грав со кромид сецкан ,праз ,морков и 5-6 суви пиперки во него .Кога ќе се свари посолувам, пиперките ги растријувам т.е ги чистам од лушпите и ги ставам назад во гравот тоа е тоа Благо нешто немаш наброено Обично се става посна баклава ,барем во нашиот крај тоа го има на секоја трпеза
Osven svezo ovosje,tradicia kaj nas e suvi smokvi ,urmi,takvi raboti..i pecena tikva,mislam na blagata.
За утре некој посен рецепт за благо ? Бидејќи нема да стасам да направам баклава , нешто брзо ми треба.
@Tinushka Штрудла со јаболка со готови кори Потребни состојки 500 гр. готови кори за пита 1 кг. јаболка 200 гр. шеќр 150 мл. масло 1 ванилин шеќер 50 гр. пчрничен гриз 50 гр. шеќер во прав Подготовка Јаблката се лупат и се рендаат. Се зема една кора и се премачкува со масло, врз неа се става втората кора и се повторува постапката. На почетокот од втората се става од ренданите јаболка, се поросуваат со шеќер, малку гриз и ванилин шеќер. Двете кори се виткаат како палачинка и се става во тава претходно премачкана со масло. И преостанатите кори се филуваат и се редат во тавата. На крај се премачкуваат со останатото масло и се печат на 220 С. околу 25 минути додека не добијат убава боја. Откако ќе олади штрудлата се сече и се оросува со шечер во прав.
Зaвиси oд рибaтa и дaли е целa рибa или пaрчињa. Зa целa, пoлнетa рибa oбичнo е пoтребнo пoвеќе време, 40-50 минути, мoжеби чaс, чaс и пoлoвинa дa се свaри месoтo aкo е пoгoлемa. Зa пaрчињa риби и филети oбичнo е пoтребнo 20-30 минути нaјмнoгу. Инaку, се пoзнaвa пo тoa штo се менувa бoјaтa нa месoтo, и кaкo дa нaбaбрувa. Акo целo време јa гoтвиш вo фoлијaтa ќе ти биде кaкo вaренa, убaвo е 5-10 минути пред крaј дa се oдвиткa и дa се пoтпече мaлку. Рибa вo принцип брзo се спремa.