Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    http://moirecepti.mk/post/чоколатца-во-боја
    @Espadrila За секој колач различно оди процедурата, за некој се матат прво белки, после жолчки па се спојуват, за некој заедно, за секој колач си има рецепт дали е со миксер или со рака.Како наопачки да не паѓа, за мрсните торти посебни и оние сувите, нормално течни се некои, некои се со погусти, некои потечни.како не треба да паѓаат.Никогаш немаш правено колач ? Смеам да прашам колку години си ?
    За манчмелоуто белките кога ги правиш, тие не треба да паѓаат, но после 20 мин па и повеќе ако е потребно.Постави рецепт ако е од нет, ке ти кажам.А и сигурно си има објаснето.
    Пиши го рецептот што не ти се погодил.Или ако имаш линк подобро стави. :D
     
  2. mariz

    mariz Форумски идол

    Joined:
    Mar 17, 2014
    Messages:
    18,045
    Likes Received:
    77,900
    Gender:
    Female
    Jas glavniot del na kolacinjata go imam, sakam vakvo zele da napravam za oblikuvanje nad kolacinjata :D FB_IMG_1450680740415.jpg
    inace imam 23god, od 16god si gotvam sama i ruceci i blago i se :D

    Edit: Ne mi tekna na youtube da pobaram se snajdov gotovo :D
     
    Last edited: Dec 21, 2015
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,026
    Likes Received:
    203,686
    Gender:
    Female
    За убав пандишпан многу се битни јајцата. Ако се тазе, ќе биде супер.
    Класичен пандишпан за торта се прави од белки, и тоа се матат белките со шеќер да се добие цврст снег, значи да може да го превртиш садот во кој матиш без да ти се истурат белките, макар што понекогаш не мора толку цврст да биде, може и малку потечен.
    За пандишпан за суви или парени колачи вообичаено се матат цели јајца со шеќер. Секогаш, ама секогаш прво се матат јајцата со шеќерот, а останатите состојки се додаваат подоцна. Кога матиш цели јајца со шеќер, треба смесата со матење да нарасне и да смени боја, да стане бледожолтеникава, скоро бела. Значи треба да матиш подолго време (ако се тазе јајцата, одма ќе нарасне со матење). И многу важно - кога ќе ги додаваш останатите состојки, прашкастите (брашно и сл.) секогаш се додаваат на крај. Прашокот за пециво и брашното просеј ги и измешај ги, исто важи и за какаото. И мешањето никако со миксер, само со лажица или шпатула, лесно и без притисок.
     
    Espadrila likes this.
  4. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Zenski,aj nekoj brzinski fil polesen za pravenje da e,imam gotov pandispan neznam sto fil da mu stavam.
     
  5. Saraa

    Saraa Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    2,482
    Likes Received:
    7,540
    Gender:
    Female
    Bombici od jabolki
    4 sredno golemi jabolki
    600 grama biskviti
    400 grama seker vo prav
    200 grama orevi
    Cimet po zelba
    1/2 margarin

    3 jabolki se rendaat na krupnata strana od rendeto vo tavce vo koe se dodava sekerot I cimetot. Se przat se dodeka recisi ne ispari tecnosta i pri krajot se dodava margarinot. Otkako ke se trgnat od ogan se isturaat vo Prethodno somelenite biskviti I orevi. Se mesi smesata dodeka ne stane homogenna I se formiraat bombici koi se valkaat vo seker kristal, kokos, meleni orevi, biskviti.
    Mn se vkusni I izleguvaat okolu 70-80 parcinja.
     
    bella.s likes this.
  6. Cka

    Cka Форумски идол

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    11,983
    Likes Received:
    143,578
    Знае некој оние елкички, еленчиња, џинџер бред, или како и да се викаат, како се прават? Имам калапчиња купено, не сум пробала, па денеска да тестирам пред НГ?
     
    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr and Ketchup like this.
  7. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Ketchup and Cka like this.
  8. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,280
    Likes Received:
    330,898
    Gender:
    Female
    Утре прв пат сама ке спремам за бадник.
    Како се припрема посен грав :$,стварно незнам.
    Лепче бадниково,риба,гравчето,компир салата и нешто овојше ке имам.Треба ли уште нешто?
     
  9. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,380
    Likes Received:
    92,552
    Gender:
    Female
    Ќе ти кажам јас како го правам :)
    Ставам да се вари грав со кромид сецкан ,праз ,морков и 5-6 суви пиперки во него .Кога ќе се свари посолувам, пиперките ги растријувам т.е ги чистам од лушпите и ги ставам назад во гравот :) тоа е тоа :)

    Благо нешто немаш наброено :) Обично се става посна баклава ,барем во нашиот крај тоа го има на секоја трпеза :)
     
    joy1 and Ketchup like this.
  10. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,280
    Likes Received:
    330,898
    Gender:
    Female
    Има ли некои посни колачиња што не земаат мн време :) ?
     
  11. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Osven svezo ovosje,tradicia kaj nas e suvi smokvi ,urmi,takvi raboti..i pecena tikva,mislam na blagata.
     
    joy1 likes this.
  12. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,726
    Likes Received:
    5,502
    Gender:
    Female
    Можеш штрудла со јаболко, денес направи ја, иако се спрема за 30 мин мах.
     
    joy1 likes this.
  13. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,280
    Likes Received:
    330,898
    Gender:
    Female
    Зедов тиква :)
    Фала на идејата
     
    bella.s likes this.
  14. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    1,281
    Likes Received:
    4,897
    Gender:
    Female
    За утре некој посен рецепт за благо ? :)
    Бидејќи нема да стасам да направам баклава , нешто брзо ми треба.
     
  15. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    1,281
    Likes Received:
    4,897
    Gender:
    Female
    Рецепт имаш ?
     
  16. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,035
    Likes Received:
    36,204
    Gender:
    Female
    @Tinushka Штрудла со јаболка со готови кори

    Потребни состојки

    500 гр. готови кори за пита
    1 кг. јаболка
    200 гр. шеќр
    150 мл. масло
    1 ванилин шеќер
    50 гр. пчрничен гриз
    50 гр. шеќер во прав

    Подготовка

    Јаблката се лупат и се рендаат. Се зема една кора и се премачкува со масло, врз неа се става втората кора и се повторува постапката. На почетокот од втората се става од ренданите јаболка, се поросуваат со шеќер, малку гриз и ванилин шеќер. Двете кори се виткаат како палачинка и се става во тава претходно премачкана со масло. И преостанатите кори се филуваат и се редат во тавата. На крај се премачкуваат со останатото масло и се печат на 220 С. околу 25 минути додека не добијат убава боја. Откако ќе олади штрудлата се сече и се оросува со шечер во прав.
     
    Rubiii and Tinushka like this.
  17. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    1,281
    Likes Received:
    4,897
    Gender:
    Female
    Фалаа (y)
     
    poenta likes this.
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    За тортата со слатка павлака, за 1/2 кг. колку јајца и шеќер ставате ? :D
     
  19. velesanka

    velesanka Популарен член

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    2,654
    Likes Received:
    2,476
    Рибата кога се пече во фолија, по што се познава дека е готова?
     
  20. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,026
    Likes Received:
    203,686
    Gender:
    Female
    Зaвиси oд рибaтa и дaли е целa рибa или пaрчињa. Зa целa, пoлнетa рибa oбичнo е пoтребнo пoвеќе време, 40-50 минути, мoжеби чaс, чaс и пoлoвинa дa се свaри месoтo aкo е пoгoлемa.
    Зa пaрчињa риби и филети oбичнo е пoтребнo 20-30 минути нaјмнoгу. Инaку, се пoзнaвa пo тoa штo се менувa бoјaтa нa месoтo, и кaкo дa нaбaбрувa.
    Акo целo време јa гoтвиш вo фoлијaтa ќе ти биде кaкo вaренa, убaвo е 5-10 минути пред крaј дa се oдвиткa и дa се пoтпече мaлку. Рибa вo принцип брзo се спремa.
     
    LUCERKA, galapce and velesanka like this.