Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    http://moirecepti.mk/post/чоколатца-во-боја
    @Espadrila За секој колач различно оди процедурата, за некој се матат прво белки, после жолчки па се спојуват, за некој заедно, за секој колач си има рецепт дали е со миксер или со рака.Како наопачки да не паѓа, за мрсните торти посебни и оние сувите, нормално течни се некои, некои се со погусти, некои потечни.како не треба да паѓаат.Никогаш немаш правено колач ? Смеам да прашам колку години си ?
    За манчмелоуто белките кога ги правиш, тие не треба да паѓаат, но после 20 мин па и повеќе ако е потребно.Постави рецепт ако е од нет, ке ти кажам.А и сигурно си има објаснето.
    Пиши го рецептот што не ти се погодил.Или ако имаш линк подобро стави. :D
     
  2. mariz

    mariz Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.736
    Допаѓања:
    77.024
    Пол:
    Женски
    Jas glavniot del na kolacinjata go imam, sakam vakvo zele da napravam za oblikuvanje nad kolacinjata :D FB_IMG_1450680740415.jpg
    inace imam 23god, od 16god si gotvam sama i ruceci i blago i se :D

    Edit: Ne mi tekna na youtube da pobaram se snajdov gotovo :D
     
    Последна измена: 21 декември 2015
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180
    Пол:
    Женски
    За убав пандишпан многу се битни јајцата. Ако се тазе, ќе биде супер.
    Класичен пандишпан за торта се прави од белки, и тоа се матат белките со шеќер да се добие цврст снег, значи да може да го превртиш садот во кој матиш без да ти се истурат белките, макар што понекогаш не мора толку цврст да биде, може и малку потечен.
    За пандишпан за суви или парени колачи вообичаено се матат цели јајца со шеќер. Секогаш, ама секогаш прво се матат јајцата со шеќерот, а останатите состојки се додаваат подоцна. Кога матиш цели јајца со шеќер, треба смесата со матење да нарасне и да смени боја, да стане бледожолтеникава, скоро бела. Значи треба да матиш подолго време (ако се тазе јајцата, одма ќе нарасне со матење). И многу важно - кога ќе ги додаваш останатите состојки, прашкастите (брашно и сл.) секогаш се додаваат на крај. Прашокот за пециво и брашното просеј ги и измешај ги, исто важи и за какаото. И мешањето никако со миксер, само со лажица или шпатула, лесно и без притисок.
     
    На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Zenski,aj nekoj brzinski fil polesen za pravenje da e,imam gotov pandispan neznam sto fil da mu stavam.
     
  5. Saraa

    Saraa Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Пол:
    Женски
    Bombici od jabolki
    4 sredno golemi jabolki
    600 grama biskviti
    400 grama seker vo prav
    200 grama orevi
    Cimet po zelba
    1/2 margarin

    3 jabolki se rendaat na krupnata strana od rendeto vo tavce vo koe se dodava sekerot I cimetot. Se przat se dodeka recisi ne ispari tecnosta i pri krajot se dodava margarinot. Otkako ke se trgnat od ogan se isturaat vo Prethodno somelenite biskviti I orevi. Se mesi smesata dodeka ne stane homogenna I se formiraat bombici koi se valkaat vo seker kristal, kokos, meleni orevi, biskviti.
    Mn se vkusni I izleguvaat okolu 70-80 parcinja.
     
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cka

    Cka Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.787
    Допаѓања:
    141.973
    Знае некој оние елкички, еленчиња, џинџер бред, или како и да се викаат, како се прават? Имам калапчиња купено, не сум пробала, па денеска да тестирам пред НГ?
     
    На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и Ketchup им се допаѓа ова.
  7. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    http://www.coolinarika.com/recept/gingerbread-cookies-ili-speculaas-keksici/
    http://www.coolinarika.com/recept/idealna-mjesavina-zacina-za-medenjake-i-pain-depices/
     
    На Ketchup и Cka им се допаѓа ова.
  8. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.665
    Пол:
    Женски
    Утре прв пат сама ке спремам за бадник.
    Како се припрема посен грав :$,стварно незнам.
    Лепче бадниково,риба,гравчето,компир салата и нешто овојше ке имам.Треба ли уште нешто?
     
  9. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.253
    Допаѓања:
    91.908
    Пол:
    Женски
    Ќе ти кажам јас како го правам :)
    Ставам да се вари грав со кромид сецкан ,праз ,морков и 5-6 суви пиперки во него .Кога ќе се свари посолувам, пиперките ги растријувам т.е ги чистам од лушпите и ги ставам назад во гравот :) тоа е тоа :)

    Благо нешто немаш наброено :) Обично се става посна баклава ,барем во нашиот крај тоа го има на секоја трпеза :)
     
    На joy1 и Ketchup им се допаѓа ова.
  10. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.665
    Пол:
    Женски
    Има ли некои посни колачиња што не земаат мн време :) ?
     
  11. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Osven svezo ovosje,tradicia kaj nas e suvi smokvi ,urmi,takvi raboti..i pecena tikva,mislam na blagata.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.715
    Допаѓања:
    5.491
    Пол:
    Женски
    Можеш штрудла со јаболко, денес направи ја, иако се спрема за 30 мин мах.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.665
    Пол:
    Женски
    Зедов тиква :)
    Фала на идејата
     
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Пол:
    Женски
    За утре некој посен рецепт за благо ? :)
    Бидејќи нема да стасам да направам баклава , нешто брзо ми треба.
     
  15. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Пол:
    Женски
    Рецепт имаш ?
     
  16. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    36.098
    Пол:
    Женски
    @Tinushka Штрудла со јаболка со готови кори

    Потребни состојки

    500 гр. готови кори за пита
    1 кг. јаболка
    200 гр. шеќр
    150 мл. масло
    1 ванилин шеќер
    50 гр. пчрничен гриз
    50 гр. шеќер во прав

    Подготовка

    Јаблката се лупат и се рендаат. Се зема една кора и се премачкува со масло, врз неа се става втората кора и се повторува постапката. На почетокот од втората се става од ренданите јаболка, се поросуваат со шеќер, малку гриз и ванилин шеќер. Двете кори се виткаат како палачинка и се става во тава претходно премачкана со масло. И преостанатите кори се филуваат и се редат во тавата. На крај се премачкуваат со останатото масло и се печат на 220 С. околу 25 минути додека не добијат убава боја. Откако ќе олади штрудлата се сече и се оросува со шечер во прав.
     
    На Rubiii и Tinushka им се допаѓа ова.
  17. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Пол:
    Женски
    Фалаа (y)
     
    На poenta му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    За тортата со слатка павлака, за 1/2 кг. колку јајца и шеќер ставате ? :D
     
  19. velesanka

    velesanka Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    2.475
    Рибата кога се пече во фолија, по што се познава дека е готова?
     
  20. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180
    Пол:
    Женски
    Зaвиси oд рибaтa и дaли е целa рибa или пaрчињa. Зa целa, пoлнетa рибa oбичнo е пoтребнo пoвеќе време, 40-50 минути, мoжеби чaс, чaс и пoлoвинa дa се свaри месoтo aкo е пoгoлемa.
    Зa пaрчињa риби и филети oбичнo е пoтребнo 20-30 минути нaјмнoгу. Инaку, се пoзнaвa пo тoa штo се менувa бoјaтa нa месoтo, и кaкo дa нaбaбрувa.
    Акo целo време јa гoтвиш вo фoлијaтa ќе ти биде кaкo вaренa, убaвo е 5-10 минути пред крaј дa се oдвиткa и дa се пoтпече мaлку. Рибa вo принцип брзo се спремa.
     
    На LUCERKA, galapce и velesanka им се допаѓа ова.