1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Zaljubena111

    Zaljubena111 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.085
    Допаѓања:
    1.647
    Јас го додавам само со ориз и копанчиња кога правам, некако во другите јадења не ми е толку вкусно.
     
  2. NightAir

    NightAir Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    491
    Јас го мешам со ориз или тарана и потоа му дотурам сушен лук зачин.Го научив од италијанска кујна и е многу вкусно.
     
  3. Faline

    Faline Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    543
    Сакам да прашам...?

    Може некој да ми помогне доколку знае како се прави млечник(јајчарник) ? Од голема помош би ми било ? :)
     
  4. lola-86

    lola-86 Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    198
    Сакам да прашам...?

    Мајка ми го прави вака-мати 6,7 јајца со рачна лажица ама за матење и ги додава во 1 кг млеко и додава шеќер по вкус,се меша заедно тоа убаво па се истура во тепсија и се пече.Мислам дека беше вака :) знам дека беше многу едноставно.
     
    На Faline му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MSkorpionka

    MSkorpionka Популарен член

    Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.096
    ^
    Корите да не ги заборави? :)
     
  6. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    4.481
    Пол:
    Женски
    Сакам да прашам...?

    ИТно ми е ова оти останав гладна.
    Кога пржиш тиквички треба ли да им го излупиш тоа зеленото одозгора што им е или не? и треба парчето во јајце да го потопиш нели?
    Позз
     
  7. anuskaNESTLE

    anuskaNESTLE Популарен член

    Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Сакам да прашам...?

    Да, излупи ги, и во јајце па после во брашно ако имаш, најубави се така.
     
    На kikikikirika му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LilBaby

    LilBaby Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Сакам да прашам...?

    Секако дека треба да ја излупиш зелената кора, ги топиш во матено/и јајце/а, па во брашно. Бар така се сеќавам јас. :D
     
    На kikikikirika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    4.481
    Пол:
    Женски
    Сакам да прашам...?

    Фала ви девојки многу што му одговоривте на ова гладно дете, А ете јас и брашното ке го заборавев.
     
    На LilBaby му/ѝ се допаѓа ова.
  10. alisa222

    alisa222 Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    46
    JАс најчесто ја јадам вака
    1 туна од 250 гр ја ставам цела *(со масло )врз сварената златна мешавина, потоа додавам ситно сецкан кромид,1 цеден лимон, бибер ,сол по вкус . Сето тоа ке го измешаш. Превкусно е ,пробај ;)
     
  11. J.Ivanoska

    J.Ivanoska Популарен член

    Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.688
    Пол:
    Женски
    Многу е вкусно со варена риба или со пржен пилешки стек. Ова да му е гарнитура, сварена без сол без масло, без ништо...и здравословно ;) ...ммммнјам мнјам ... :P
     
    На blond му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TeddyGrey

    TeddyGrey Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.057
    Допаѓања:
    72.323
    Пол:
    Женски
    Сакам да прашам...?

    Kaжете некоја рецепта за некој топол пијалок по дома (не чај, не кафе), ми се прави нешто да си уживам во него... И да е нешто ново, интересно, вкусно... ( Баш и не знам што сакам, од досада свашта измислувам)
     
  13. Srekicka

    Srekicka Популарен член

    Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.846
    Сакам да прашам...?

    Топло чоколадо :D
     
    На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  14. KalaV

    KalaV Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    301
    Сакам да прашам...?

    Какао , салеп.. ама какао со млеко ти е најдобар избор мх мх :D
     
    На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  15. J.Ivanoska

    J.Ivanoska Популарен член

    Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.688
    Пол:
    Женски
    1.
    Млеко
    топинг карамел
    цимет
    рендано чоколадо

    Млекото го затоплјаш малко, ставаш го пола во чаша за шејк, разбиваш го со блендер. Долива се и останатото млеко во чашата.Ставаш карамел, поросуваш со цимет, и рендано чоколадо. :d:

    2.
    100г.Црно чоколадо
    400мл.млеко
    1супена лајца блага павлака (за торти)
    1суп.лајца шекер
    ванилија
    1 чајна лајца цимет

    Млекото и сметаната се остават да поврат. Чоколадото се крши на мали парчиња и се става по жешката млечна смес (свалена од ринглата) да се стопи. Става се ванилија, шекер и цимета. Отново се става на ринглата и сместа се разбива на пена (со блендер може малко да се измеша) [​IMG]
     
    На TeddyGrey и LivingGlam им се допаѓа ова.
  16. kallias

    kallias Популарен член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.983
    Сакам да си направам потпечени макарони и сега да прашам дали се ставаат диреткно во плехче со вода и се печат или се варат прво па потоа се ставаат да се запечат? Не сум правела до сега во фурна па не знам баш како оде тоа, ако знае некоја да ми каже најбрзо што може, фала ;)
     
  17. Srekicka

    Srekicka Популарен член

    Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.846
    Се варат прво, после се ставаат во плех. Јас прво го мачкам плехот со маргарин, матам 3 јајца, додавам рендано сирење, лажица павлака и заедно со варените макарони ставам да се потпечат.
     
  18. kallias

    kallias Популарен член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.983
    Јас прашав затоа што не ми работи на шпоретот ринглата само фурната ми работи и затоа сакав да направам нешто само со печење, а ако ги ставам директно да се печат ставам и вода и додека изврие водата нема ли да се сварат и да се запечат на крај? Па пред да ги извадам да им ставам јајца со рендано сирење и кашкавал?
     
  19. soco

    soco Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 март 2011
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    184
    сакав да прашам дали сте правеле ПЕЛТЕ ???? знаете што е тоа ?
    Јас вечерва правев тоа се прави со ШИРА и со нишесте и со шекер се вари како пудинг е и многу поубаво од пудинг и му се додава сечкани оревчиња озгора има многу убава црвена винова боја и многу е вкусно !
    1/2 литар слатка црвена шира
    3 лажици нишесте
    3 лажици шекер
    постапката како за пудинг ! ај пробајте и кажете !
     
    На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  20. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.654
    Допаѓања:
    121.700
    Не мора прво да ги вариш,тоа ти е дупла процедура ;)
    Стави ги во плех,подмачкан и стави кисела вода колку да ги облие,потоа стави од смесата со што планираш да ги правиш,измешај убаво-и ќе добиеш супер макарони ;) ПРОВЕРЕНО :up: