Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Zaljubena111

    Zaljubena111 Популарен член

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    2,087
    Likes Received:
    1,647
    Јас го додавам само со ориз и копанчиња кога правам, некако во другите јадења не ми е толку вкусно.
     
  2. NightAir

    NightAir Истакнат член

    Joined:
    Jun 25, 2011
    Messages:
    394
    Likes Received:
    492
    Јас го мешам со ориз или тарана и потоа му дотурам сушен лук зачин.Го научив од италијанска кујна и е многу вкусно.
     
  3. Faline

    Faline Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2011
    Messages:
    682
    Likes Received:
    549
    Сакам да прашам...?

    Може некој да ми помогне доколку знае како се прави млечник(јајчарник) ? Од голема помош би ми било ? :)
     
  4. lola-86

    lola-86 Истакнат член

    Joined:
    May 12, 2011
    Messages:
    729
    Likes Received:
    198
    Сакам да прашам...?

    Мајка ми го прави вака-мати 6,7 јајца со рачна лажица ама за матење и ги додава во 1 кг млеко и додава шеќер по вкус,се меша заедно тоа убаво па се истура во тепсија и се пече.Мислам дека беше вака :) знам дека беше многу едноставно.
     
    Faline likes this.
  5. MSkorpionka

    MSkorpionka Популарен член

    Joined:
    Feb 4, 2011
    Messages:
    1,972
    Likes Received:
    4,100
    ^
    Корите да не ги заборави? :)
     
  6. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    2,030
    Likes Received:
    4,604
    Gender:
    Female
    Сакам да прашам...?

    ИТно ми е ова оти останав гладна.
    Кога пржиш тиквички треба ли да им го излупиш тоа зеленото одозгора што им е или не? и треба парчето во јајце да го потопиш нели?
    Позз
     
  7. anuskaNESTLE

    anuskaNESTLE Популарен член

    Joined:
    May 25, 2011
    Messages:
    1,979
    Likes Received:
    7,105
    Сакам да прашам...?

    Да, излупи ги, и во јајце па после во брашно ако имаш, најубави се така.
     
    kikikikirika likes this.
  8. LilBaby

    LilBaby Популарен член

    Joined:
    May 11, 2011
    Messages:
    3,458
    Likes Received:
    7,886
    Сакам да прашам...?

    Секако дека треба да ја излупиш зелената кора, ги топиш во матено/и јајце/а, па во брашно. Бар така се сеќавам јас. :D
     
    kikikikirika likes this.
  9. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    2,030
    Likes Received:
    4,604
    Gender:
    Female
    Сакам да прашам...?

    Фала ви девојки многу што му одговоривте на ова гладно дете, А ете јас и брашното ке го заборавев.
     
    LilBaby likes this.
  10. alisa222

    alisa222 Истакнат член

    Joined:
    Oct 14, 2010
    Messages:
    217
    Likes Received:
    46
    JАс најчесто ја јадам вака
    1 туна од 250 гр ја ставам цела *(со масло )врз сварената златна мешавина, потоа додавам ситно сецкан кромид,1 цеден лимон, бибер ,сол по вкус . Сето тоа ке го измешаш. Превкусно е ,пробај ;)
     
  11. J.Ivanoska

    J.Ivanoska Популарен член

    Joined:
    Feb 1, 2011
    Messages:
    475
    Likes Received:
    1,690
    Gender:
    Female
    Многу е вкусно со варена риба или со пржен пилешки стек. Ова да му е гарнитура, сварена без сол без масло, без ништо...и здравословно ;) ...ммммнјам мнјам ... :P
     
    blond likes this.
  12. TeddyGrey

    TeddyGrey Форумски идол

    Joined:
    Oct 13, 2010
    Messages:
    8,071
    Likes Received:
    72,409
    Gender:
    Female
    Сакам да прашам...?

    Kaжете некоја рецепта за некој топол пијалок по дома (не чај, не кафе), ми се прави нешто да си уживам во него... И да е нешто ново, интересно, вкусно... ( Баш и не знам што сакам, од досада свашта измислувам)
     
  13. Srekicka

    Srekicka Популарен член

    Joined:
    May 14, 2010
    Messages:
    1,863
    Likes Received:
    2,847
    Сакам да прашам...?

    Топло чоколадо :D
     
    TeddyGrey likes this.
  14. KalaV

    KalaV Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Messages:
    600
    Likes Received:
    301
    Сакам да прашам...?

    Какао , салеп.. ама какао со млеко ти е најдобар избор мх мх :D
     
    TeddyGrey likes this.
  15. J.Ivanoska

    J.Ivanoska Популарен член

    Joined:
    Feb 1, 2011
    Messages:
    475
    Likes Received:
    1,690
    Gender:
    Female
    1.
    Млеко
    топинг карамел
    цимет
    рендано чоколадо

    Млекото го затоплјаш малко, ставаш го пола во чаша за шејк, разбиваш го со блендер. Долива се и останатото млеко во чашата.Ставаш карамел, поросуваш со цимет, и рендано чоколадо. :d:

    2.
    100г.Црно чоколадо
    400мл.млеко
    1супена лајца блага павлака (за торти)
    1суп.лајца шекер
    ванилија
    1 чајна лајца цимет

    Млекото и сметаната се остават да поврат. Чоколадото се крши на мали парчиња и се става по жешката млечна смес (свалена од ринглата) да се стопи. Става се ванилија, шекер и цимета. Отново се става на ринглата и сместа се разбива на пена (со блендер може малко да се измеша) [​IMG]
     
    TeddyGrey and LivingGlam like this.
  16. kallias

    kallias Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    3,782
    Likes Received:
    6,987
    Сакам да си направам потпечени макарони и сега да прашам дали се ставаат диреткно во плехче со вода и се печат или се варат прво па потоа се ставаат да се запечат? Не сум правела до сега во фурна па не знам баш како оде тоа, ако знае некоја да ми каже најбрзо што може, фала ;)
     
  17. Srekicka

    Srekicka Популарен член

    Joined:
    May 14, 2010
    Messages:
    1,863
    Likes Received:
    2,847
    Се варат прво, после се ставаат во плех. Јас прво го мачкам плехот со маргарин, матам 3 јајца, додавам рендано сирење, лажица павлака и заедно со варените макарони ставам да се потпечат.
     
  18. kallias

    kallias Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    3,782
    Likes Received:
    6,987
    Јас прашав затоа што не ми работи на шпоретот ринглата само фурната ми работи и затоа сакав да направам нешто само со печење, а ако ги ставам директно да се печат ставам и вода и додека изврие водата нема ли да се сварат и да се запечат на крај? Па пред да ги извадам да им ставам јајца со рендано сирење и кашкавал?
     
  19. soco

    soco Истакнат член

    Joined:
    Mar 12, 2011
    Messages:
    418
    Likes Received:
    185
    сакав да прашам дали сте правеле ПЕЛТЕ ???? знаете што е тоа ?
    Јас вечерва правев тоа се прави со ШИРА и со нишесте и со шекер се вари како пудинг е и многу поубаво од пудинг и му се додава сечкани оревчиња озгора има многу убава црвена винова боја и многу е вкусно !
    1/2 литар слатка црвена шира
    3 лажици нишесте
    3 лажици шекер
    постапката како за пудинг ! ај пробајте и кажете !
     
    LivingGlam likes this.
  20. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,150
    Likes Received:
    124,524
    Не мора прво да ги вариш,тоа ти е дупла процедура ;)
    Стави ги во плех,подмачкан и стави кисела вода колку да ги облие,потоа стави од смесата со што планираш да ги правиш,измешај убаво-и ќе добиеш супер макарони ;) ПРОВЕРЕНО :up: