Ај кажете како најточно се прави фил со варени жолчи на переа па мешани со маргарин. Јас овај пат мислам се убаво ги сварив жолчките густи беа и топли кога се оладија ,маргаринот го изматив настрана па го споив со жолчките со матење и тогаш како да се иструпи филот, се одделија некако жолчките,како сирење ми личеше.Каде грешам?
Девојки, предлог за зелена салата? Ја јадам со пченка, туна, домати, кубети, јајце,ама сакам некоја нова идеа...
^ Цезар салата. @mareane Јас мислам дека не требало да чекаш да се оладат жолчките.Требало да го изматиш маргаринот и да ги споиш, за 2-3 минути тие ке поодладат. Само жолчките ли требаше на пареа, да не се биле со друго нешто ? Кажи го рецептот да го разглабаме малку
Прашувам за идеа освен популаните Цезар и Туна, сакам нешто лајт, со шери доматчиња, маслинки, семки сончоглед и сл. Во овој правец ми одат идеите ама немам претстава како да искомбинирам со состојки и дресинг.
Касно палам ама вака е рецептот:9 жолчки се варат на пареа со 100 гр.шеќер во прав Се ладат и спојуваат со 1 изматен маргарин.Ама не е нешто во ред изгледа
Додај пилешко или сланина, кашкавал или сирење, краставица, или кисели краставички, сос од маслиново масло, лимон, оригано/ копар/ магдонос, павлака и малку соја сос пример. @mareane, Рецептов ти вика се спојуваат маргаринот со изладените жолчки, а не се матат. Се спојуваат се мисли на мешање со лажица. Мислам дека тука ти е грешката. Инаку нема логика ако се добро сварени жолчките и маргаринот е убаво изматен да ти се оделат. Пример кога правам тирамису ги варам на пареа жолчките со шеќер, се ладат кратко и со лажица ги додавам пополека на сирењето и мешам.
Кога го матиш маргаринот, постепено ќе го додаваш кремот од жолчки, лажица по лажица. Само така убаво ќе ти се измешаат, башка што со матењето уште повеќе се лади. Ако е кремот многу жежок, ќе ти го расипе маргаринот. Пробај и со несолен путер нареден пат, ама како што ти кажав погоре. Исто кога се меша маргарин со пудинг, се мати маргаринот, се додава лажица по лажица. Така се добива убав мазен крем.
Ви благодарам на советите за нареден пат ќе ги имам во предвид да прво ги изматив жолчките па на пареа со постојано мешање ги варев
Moze nekoj recept za teleski dziger Znaci imam parche, vcera mu staviv prvin zejtin I belo vino, pa mm mi rece I mleko trebalo pa bapnav I toa. Pa sega parceto da go secam na lenti, kocki??? Sto zacini saka??? I mora przeno???
Исецкај го на коцки поголемки, исецкај кромид,зејтин и нека се динста. Просто,едноставно,вкусно Како прилог,рестован компир или пире.
Jas veke go isekov na lenti, pa sega kakvi ispadnaa takvi toa marinadata da ja stavam koga ke se dinsta taka ili da frlam pa samo zejtin?? I procitav zacini sol, biber, bukovec
Е па фрли ја маринадата. Не бива со млекото да се динста. Како ти е исечено,така.Само внимавај ни многу големи,ни мали. Кромидче,зејтин ги спомнав како основа. Јас си ставам пиперче на ситно,морковче(рендано),винце,вегетка,биберче...зависи од вкусот. И нека динста,на тивко
Каде да купам калап за торти што се одделува и профи готварски шприц за декорирање ?? И ми треба убава рецепта за цврст шам за декорирање на торти што не спласнува
Иако каснам доста со советов, ама ќе кажам за понатаму. Жолчките на пара треба убаво да сварат, добро да се изладат. Додека маргаринот со прав шеќер се измати добро на страна. После се соединуваат, убаво ќе се измешаат. Тебе сигурно не ти биле добро изладени. Јас да прашам, лазањите не сакам да ги проварам во вода. Така еднаш ми се исполепија, а и ми кажале дека не мора да се проварат. Може директно кога ќе ги редам во тава, да ги полевам со малку млеко? Бешамел сигурно ќе има.
Слoбoднo реди ги невaрени, не мoрaш ни млекo дa стaвaш. Акo се дoвoлнo течни бешaмелoт и другиoт сoс, ќе се свaрaт вo печењетo.