Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. mareane

    mareane Форумски идол

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    9,420
    Likes Received:
    279,620
    Gender:
    Female
    Ај кажете како најточно се прави фил со варени жолчи на переа па мешани со маргарин.
    Јас овај пат мислам се убаво ги сварив жолчките густи беа и топли кога се оладија ,маргаринот го изматив настрана па го споив со жолчките со матење и тогаш како да се иструпи филот, се одделија некако жолчките,како сирење ми личеше.Каде грешам?
     
  2. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Види го рецептов
    http://www.coolinarika.com/recept/savojska-torta-sa-kafom/
     
    mareane likes this.
  3. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,722
    Likes Received:
    5,494
    Gender:
    Female
    Девојки, предлог за зелена салата?
    Ја јадам со пченка, туна, домати, кубети, јајце,ама сакам некоја нова идеа...
     
  4. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    ^ Цезар салата. :D
    @mareane Јас мислам дека не требало да чекаш да се оладат жолчките.Требало да го изматиш маргаринот и да ги споиш, за 2-3 минути тие ке поодладат.
    Само жолчките ли требаше на пареа, да не се биле со друго нешто ?
    Кажи го рецептот да го разглабаме малку :mm:
     
    mareane likes this.
  5. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,722
    Likes Received:
    5,494
    Gender:
    Female
    Прашувам за идеа освен популаните Цезар и Туна, сакам нешто лајт, со шери доматчиња, маслинки, семки сончоглед и сл. Во овој правец ми одат идеите ама немам претстава како да искомбинирам со состојки и дресинг.
     
    joy1 likes this.
  6. mareane

    mareane Форумски идол

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    9,420
    Likes Received:
    279,620
    Gender:
    Female
    Касно палам ама вака е рецептот:9 жолчки се варат на пареа со 100 гр.шеќер во прав Се ладат и спојуваат со 1 изматен маргарин.Ама не е нешто во ред изгледа
     
  7. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Joined:
    Jan 11, 2015
    Messages:
    3,027
    Likes Received:
    97,226
    Gender:
    Female
    ^Zolckite gi izmiksa pa gi stavi na parea ili direkt vo tendzere?
     
  8. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Додај пилешко или сланина, кашкавал или сирење, краставица, или кисели краставички, сос од маслиново масло, лимон, оригано/ копар/ магдонос, павлака и малку соја сос пример.

    @mareane, Рецептов ти вика се спојуваат маргаринот со изладените жолчки, а не се матат. Се спојуваат се мисли на мешање со лажица. Мислам дека тука ти е грешката. Инаку нема логика ако се добро сварени жолчките и маргаринот е убаво изматен да ти се оделат.
    Пример кога правам тирамису ги варам на пареа жолчките со шеќер, се ладат кратко и со лажица ги додавам пополека на сирењето и мешам.
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,962
    Likes Received:
    203,345
    Gender:
    Female

    Кога го матиш маргаринот, постепено ќе го додаваш кремот од жолчки, лажица по лажица. Само така убаво ќе ти се измешаат, башка што со матењето уште повеќе се лади. Ако е кремот многу жежок, ќе ти го расипе маргаринот. Пробај и со несолен путер нареден пат, ама како што ти кажав погоре. Исто кога се меша маргарин со пудинг, се мати маргаринот, се додава лажица по лажица. Така се добива убав мазен крем.
     
    Esmeralda-MD, Mrs.Bass and mareane like this.
  10. mareane

    mareane Форумски идол

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    9,420
    Likes Received:
    279,620
    Gender:
    Female
    Ви благодарам на советите за нареден пат ќе ги имам во предвид:)
    да прво ги изматив жолчките па на пареа со постојано мешање ги варев
     
  11. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Joined:
    Jul 1, 2013
    Messages:
    8,009
    Likes Received:
    113,281
    Gender:
    Female
    Moze nekoj recept za teleski dziger :$
    Znaci imam parche, vcera mu staviv prvin zejtin I belo vino, pa mm mi rece I mleko trebalo pa bapnav I toa. Pa sega parceto da go secam na lenti, kocki??? Sto zacini saka??? I mora przeno???
     
  12. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Joined:
    Jan 11, 2015
    Messages:
    3,027
    Likes Received:
    97,226
    Gender:
    Female
    Исецкај го на коцки поголемки, исецкај кромид,зејтин и нека се динста.
    Просто,едноставно,вкусно :)
    Како прилог,рестован компир или пире.
     
    emkaemka likes this.
  13. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Joined:
    Jul 1, 2013
    Messages:
    8,009
    Likes Received:
    113,281
    Gender:
    Female
    Jas veke go isekov na lenti, pa sega kakvi ispadnaa takvi :) toa marinadata da ja stavam koga ke se dinsta taka ili da frlam pa samo zejtin?? I procitav zacini sol, biber, bukovec :)
     
  14. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Joined:
    Jan 11, 2015
    Messages:
    3,027
    Likes Received:
    97,226
    Gender:
    Female
    Е па фрли ја маринадата. Не бива со млекото да се динста.
    Како ти е исечено,така.Само внимавај ни многу големи,ни мали.
    Кромидче,зејтин ги спомнав како основа.
    Јас си ставам пиперче на ситно,морковче(рендано),винце,вегетка,биберче...зависи од вкусот.
    И нека динста,на тивко :)
     
  15. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    Dajte nekoj fin recept za soleni mafini zhenichki :)
     
  16. LittleChili

    LittleChili Популарен член

    Joined:
    May 29, 2013
    Messages:
    509
    Likes Received:
    2,229
    Некој рецепт за мали крофнички, соодветено напишан со точни мерки, се :)
     
  17. Samer

    Samer Истакнат член

    Joined:
    Aug 29, 2014
    Messages:
    224
    Likes Received:
    169
    Gender:
    Female
    Каде да купам калап за торти што се одделува и профи готварски шприц за декорирање ??
    И ми треба убава рецепта за цврст шам за декорирање на торти што не спласнува :^)
     
  18. julie77

    julie77 Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    5,566
    Likes Received:
    20,077
    Иако каснам доста со советов, ама ќе кажам за понатаму. Жолчките на пара треба убаво да сварат, добро да се изладат. Додека маргаринот со прав шеќер се измати добро на страна. После се соединуваат, убаво ќе се измешаат. Тебе сигурно не ти биле добро изладени.

    Јас да прашам, лазањите не сакам да ги проварам во вода. Така еднаш ми се исполепија, а и ми кажале дека не мора да се проварат. Може директно кога ќе ги редам во тава, да ги полевам со малку млеко? Бешамел сигурно ќе има.
     
    mareane likes this.
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,962
    Likes Received:
    203,345
    Gender:
    Female
    Слoбoднo реди ги невaрени, не мoрaш ни млекo дa стaвaш. Акo се дoвoлнo течни бешaмелoт и другиoт сoс, ќе се свaрaт вo печењетo.
     
    Mrs.Bass likes this.
  20. julie77

    julie77 Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    5,566
    Likes Received:
    20,077
    Фала Ана на одговор. :) Се мислев и да го направам бешамелот малку потечен.