Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. mareane

    mareane Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.315
    Допаѓања:
    278.361
    Пол:
    Женски
    Ај кажете како најточно се прави фил со варени жолчи на переа па мешани со маргарин.
    Јас овај пат мислам се убаво ги сварив жолчките густи беа и топли кога се оладија ,маргаринот го изматив настрана па го споив со жолчките со матење и тогаш како да се иструпи филот, се одделија некако жолчките,како сирење ми личеше.Каде грешам?
     
  2. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    Види го рецептов
    http://www.coolinarika.com/recept/savojska-torta-sa-kafom/
     
    На mareane му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.715
    Допаѓања:
    5.491
    Пол:
    Женски
    Девојки, предлог за зелена салата?
    Ја јадам со пченка, туна, домати, кубети, јајце,ама сакам некоја нова идеа...
     
  4. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    ^ Цезар салата. :D
    @mareane Јас мислам дека не требало да чекаш да се оладат жолчките.Требало да го изматиш маргаринот и да ги споиш, за 2-3 минути тие ке поодладат.
    Само жолчките ли требаше на пареа, да не се биле со друго нешто ?
    Кажи го рецептот да го разглабаме малку :mm:
     
    На mareane му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.715
    Допаѓања:
    5.491
    Пол:
    Женски
    Прашувам за идеа освен популаните Цезар и Туна, сакам нешто лајт, со шери доматчиња, маслинки, семки сончоглед и сл. Во овој правец ми одат идеите ама немам претстава како да искомбинирам со состојки и дресинг.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mareane

    mareane Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.315
    Допаѓања:
    278.361
    Пол:
    Женски
    Касно палам ама вака е рецептот:9 жолчки се варат на пареа со 100 гр.шеќер во прав Се ладат и спојуваат со 1 изматен маргарин.Ама не е нешто во ред изгледа
     
  7. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Пол:
    Женски
    ^Zolckite gi izmiksa pa gi stavi na parea ili direkt vo tendzere?
     
  8. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    Додај пилешко или сланина, кашкавал или сирење, краставица, или кисели краставички, сос од маслиново масло, лимон, оригано/ копар/ магдонос, павлака и малку соја сос пример.

    @mareane, Рецептов ти вика се спојуваат маргаринот со изладените жолчки, а не се матат. Се спојуваат се мисли на мешање со лажица. Мислам дека тука ти е грешката. Инаку нема логика ако се добро сварени жолчките и маргаринот е убаво изматен да ти се оделат.
    Пример кога правам тирамису ги варам на пареа жолчките со шеќер, се ладат кратко и со лажица ги додавам пополека на сирењето и мешам.
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180
    Пол:
    Женски

    Кога го матиш маргаринот, постепено ќе го додаваш кремот од жолчки, лажица по лажица. Само така убаво ќе ти се измешаат, башка што со матењето уште повеќе се лади. Ако е кремот многу жежок, ќе ти го расипе маргаринот. Пробај и со несолен путер нареден пат, ама како што ти кажав погоре. Исто кога се меша маргарин со пудинг, се мати маргаринот, се додава лажица по лажица. Така се добива убав мазен крем.
     
    На Esmeralda-MD, Mrs.Bass и mareane им се допаѓа ова.
  10. mareane

    mareane Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.315
    Допаѓања:
    278.361
    Пол:
    Женски
    Ви благодарам на советите за нареден пат ќе ги имам во предвид:)
    да прво ги изматив жолчките па на пареа со постојано мешање ги варев
     
  11. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Пол:
    Женски
    Moze nekoj recept za teleski dziger :$
    Znaci imam parche, vcera mu staviv prvin zejtin I belo vino, pa mm mi rece I mleko trebalo pa bapnav I toa. Pa sega parceto da go secam na lenti, kocki??? Sto zacini saka??? I mora przeno???
     
  12. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Пол:
    Женски
    Исецкај го на коцки поголемки, исецкај кромид,зејтин и нека се динста.
    Просто,едноставно,вкусно :)
    Како прилог,рестован компир или пире.
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Пол:
    Женски
    Jas veke go isekov na lenti, pa sega kakvi ispadnaa takvi :) toa marinadata da ja stavam koga ke se dinsta taka ili da frlam pa samo zejtin?? I procitav zacini sol, biber, bukovec :)
     
  14. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Пол:
    Женски
    Е па фрли ја маринадата. Не бива со млекото да се динста.
    Како ти е исечено,така.Само внимавај ни многу големи,ни мали.
    Кромидче,зејтин ги спомнав како основа.
    Јас си ставам пиперче на ситно,морковче(рендано),винце,вегетка,биберче...зависи од вкусот.
    И нека динста,на тивко :)
     
  15. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    Dajte nekoj fin recept za soleni mafini zhenichki :)
     
  16. LittleChili

    LittleChili Популарен член

    Се зачлени на:
    29 мај 2013
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    2.229
    Некој рецепт за мали крофнички, соодветено напишан со точни мерки, се :)
     
  17. Samer

    Samer Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 август 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    169
    Пол:
    Женски
    Каде да купам калап за торти што се одделува и профи готварски шприц за декорирање ??
    И ми треба убава рецепта за цврст шам за декорирање на торти што не спласнува :^)
     
  18. julie77

    julie77 Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Иако каснам доста со советов, ама ќе кажам за понатаму. Жолчките на пара треба убаво да сварат, добро да се изладат. Додека маргаринот со прав шеќер се измати добро на страна. После се соединуваат, убаво ќе се измешаат. Тебе сигурно не ти биле добро изладени.

    Јас да прашам, лазањите не сакам да ги проварам во вода. Така еднаш ми се исполепија, а и ми кажале дека не мора да се проварат. Може директно кога ќе ги редам во тава, да ги полевам со малку млеко? Бешамел сигурно ќе има.
     
    На mareane му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180
    Пол:
    Женски
    Слoбoднo реди ги невaрени, не мoрaш ни млекo дa стaвaш. Акo се дoвoлнo течни бешaмелoт и другиoт сoс, ќе се свaрaт вo печењетo.
     
    На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  20. julie77

    julie77 Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Фала Ана на одговор. :) Се мислев и да го направам бешамелот малку потечен.