Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,924
    Likes Received:
    203,179
    Gender:
    Female
    Мoже и тaкa. Дури и некa имa кoличински мaлку пoвеќе, стaви првo бешaмел, пa кoри, пa сoс, пa бешaмел. Супер ќе излезе.
     
    Mrs.Bass and julie77 like this.
  2. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Joined:
    Dec 5, 2014
    Messages:
    2,373
    Likes Received:
    27,411
    Gender:
    Female
    Aj neka mi pise nekoj ekspert za lazanji da prasam nesto :)
     
  3. besafetested

    besafetested Активен член

    Joined:
    Nov 24, 2015
    Messages:
    68
    Likes Received:
    18
    Vaka imam domaten sos vo zamrznuvac pa se mislam so sto da go pripremam nekoj recept?
     
  4. Andemona

    Andemona Популарен член

    Joined:
    Jul 3, 2011
    Messages:
    457
    Likes Received:
    2,500
    Gender:
    Female
    Последно што имам правено со доматен сос е шпагети со туна во нив се става така побајаги од сосот
     
  5. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,253
    Likes Received:
    91,908
    Gender:
    Female
    Запржи повеќе кромид и 2-3 чешлиња лук кога ќе поруменат додај печурки и пржи додека убаво не им излезе водата на печурките,додади го сосот зачини со сол,вегета,бибер,оригано и пред крај додади магданос :) Преубав сос кој што многу убаво одговара со тестенини :)
     
    Alanna likes this.
  6. besafetested

    besafetested Активен член

    Joined:
    Nov 24, 2015
    Messages:
    68
    Likes Received:
    18
    NE SAKAM TESTENINI T.S MOETO SEMEJSTVO GI IZBEGNUVA TESTENINITE
     
  7. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,253
    Likes Received:
    91,908
    Gender:
    Female
    Пилешки стек залиен со доматен сос и потпечен во релна :)
     
    Espadrila likes this.
  8. besafetested

    besafetested Активен член

    Joined:
    Nov 24, 2015
    Messages:
    68
    Likes Received:
    18
    MM DA NE MI TEKNA
     
  9. kikin

    kikin Популарен член

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    4,254
    Likes Received:
    13,903
    Gender:
    Female
    Како ги правите Розен корите? Ај предлози, сакам да правам, ама не знам, немам ниту јадено ниту поравено нешто со тие кори? Како најчесто ги правите?
     
  10. Вини-пу

    Вини-пу Истакнат член

    Joined:
    Aug 12, 2015
    Messages:
    77
    Likes Received:
    259
    Gender:
    Female
    Девојки печев мафини во корпина книжни. Добро е не се запалив :) хехехе
    Ама сега има друг проблем. Корпината не се одлепуваат :(
     
  11. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Mene mi rekia trebalo da se oladat skros pa da gi vadis od korpickite
     
  12. kikin

    kikin Популарен член

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    4,254
    Likes Received:
    13,903
    Gender:
    Female
    Можда глупаво, но прв пат ми е даа купам готов пандишпан на винчини...Тие се готови, така, не се печат?
     
  13. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,095
    Likes Received:
    328,657
    Gender:
    Female
    Не се печат
     
    kikin likes this.
  14. Salome

    Salome Популарен член

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    10,422
    Gender:
    Female
    Вака, правам проја со спанаќ и сега не знам дали прво да го потпржам спанаќот пред да го ставам, или директно така жив со останатите состојки?
    Благодарам.
     
  15. kukla21

    kukla21 Мама Staff Member

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Messages:
    23,744
    Likes Received:
    108,740
    Јас секогаш жив го ставам.
     
    Salome likes this.
  16. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,924
    Likes Received:
    203,179
    Gender:
    Female
    Блaнширaј гo пa стaви гo вo веќе гoтoвoтo тестo. А мoже и тaкa свеж дa гo стaвиш, сaмo пoситнo исецкaј гo. Нaјбитнo ти е дa е убaвo исцеден, без рaзликa дaли гo блaнширaш или не, инaку мoже дa пушти мнoгу вoдa.
     
  17. Tanjat78

    Tanjat78 Популарен член

    Joined:
    Sep 15, 2011
    Messages:
    361
    Likes Received:
    3,401
    Gender:
    Female
    Јас прво го мијам спанаќот,го цедам,го насолувам и потоа го гмечам,да извадам водата,убаво го гмечам и ставам во смесата,никако пржење или динстање..поздрав
     
  18. Salome

    Salome Популарен член

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    10,422
    Gender:
    Female
    Во ред девојки, @ kukla21 @Annath и @ Tanjat78 ви благодарам што се потрудивте да ми одговорите.:f:Ќе го ставам само измиен и изгмечен, само да ги средам сувите состојки.Ако излезе убава на лик ќе ставам слика во ФИ.Поздрав.
     
  19. t-sweet

    t-sweet Популарен член

    Joined:
    Apr 25, 2012
    Messages:
    580
    Likes Received:
    6,155
    Gender:
    Female
    Poveli:150gr seker 3,lazici med 4,lazici mleko, 1jajce, pola margarin. Se topi na tivko i se dodava 500gr brasno i edna lazica soda bikarbona izmesana so brasnoto. Ova mi bese za 4kori. Se pecat 2-3min na temperatura od 250°.
     
  20. bella12

    bella12 Популарен член

    Joined:
    Nov 20, 2015
    Messages:
    1,521
    Likes Received:
    8,016
    Gender:
    Female
    Правев принцес крофни ( слични на еклери) и додека ги печев нараснаа убаво, но откако ги извадив од рерна спласнаа, се вратија во првобитната форма. Некој совет ако има некој да даде ако ги има правено