Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,237
    Likes Received:
    330,156
    Gender:
    Female
    Јас баш сега со гравче ги варам :D
     
    Tinushka and Kitten like this.
  2. prasskickaa

    prasskickaa Активен член

    Joined:
    Feb 4, 2016
    Messages:
    113
    Likes Received:
    116
    Gender:
    Female
    Ај ве молам са рецепт за некој десерт. Имам сусам,овесни снегулки,Житарки,мед,корнфлекс жолт и кафеав. Нешто со овие состојки да направам.
     
  3. muchacha_a

    muchacha_a Популарен член

    Joined:
    Feb 23, 2015
    Messages:
    1,236
    Likes Received:
    14,580
    Gender:
    Female
    Епа смешај ги сите заедно можеш и мелко малце да ставеш и ако имаш калапи од оние што се долгите како триаголници или било какви наполни ги и стави да се замрзне да се стегне и постоа исечи на парчиња.
     
  4. prasskickaa

    prasskickaa Активен член

    Joined:
    Feb 4, 2016
    Messages:
    113
    Likes Received:
    116
    Gender:
    Female
    Како штанглици да дојдат видиш не ми текна.
     
    muchacha_a likes this.
  5. muchacha_a

    muchacha_a Популарен член

    Joined:
    Feb 23, 2015
    Messages:
    1,236
    Likes Received:
    14,580
    Gender:
    Female
    можеш и со чоколадо да растопиш да ги прелиеш или малце ишараш така ке бидат како од продавница :lol: прати слика кога ке ги направиш :)
     
    prasskickaa likes this.
  6. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    1,281
    Likes Received:
    4,897
    Gender:
    Female
    Требаше вчера да кажеш рецепт ,бидна веќе:D
     
    joy1 likes this.
  7. prasskickaa

    prasskickaa Активен член

    Joined:
    Feb 4, 2016
    Messages:
    113
    Likes Received:
    116
    Gender:
    Female
    sekako eve sega ke pocnam da gi pravam
     
  8. prasskickaa

    prasskickaa Активен член

    Joined:
    Feb 4, 2016
    Messages:
    113
    Likes Received:
    116
    Gender:
    Female
    [​IMG]
     
    muchacha_a and Libera like this.
  9. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Zenski dali serbet pred da se stavi vo izraboteni belki treba da bide oladen,vo receptot nee navedeno,pisuva svareniot serbet postepeno se dodava vo belkite?
     
  10. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Логички ми е да е изладен,особено ако е некој десерт со белки направени во шлаг. Инаку, ќе ги свариш/пресечеш..од топлината ќе спласне ќе стане ништо.
    Ама, не знам што правиш..
     
  11. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Vo eden dr recept si pisuva topliot serbet vo urabotenite belki,toa vo bela rada tortata,a jas ke pravam mancmalou vo moi recepti e receptot,ama i mene logicki mi e da e poizladen.
     
    zhap4e likes this.
  12. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Овој ли рецепт ?
    http://moirecepti.mk/post/манчмелоу/
     
    zhap4e likes this.
  13. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    ете, и јас ќе се мислев, и ќе чекав да се олади шербетот. :D
     
  14. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Не се лади шербетот, одма се истура, јас почнувам да ги матам белките, и после една минута истурам по малку од шербетот, матам и пак постепено го додавам во рок од 2-3 минути.Прашајте што не ви е јасно, рецептот е мој, не сум пишала дека треба да се лади, ЗОШТО одма се става.
    Јас ги матам белките 20-25 мин. и кога веќе се цврсти садот во кој сум ги матела, го обраќам во вис, да се уверам дека е цврст и интересно ми е дека не паѓа.
     
    ♡BuBaLe♡ and zhap4e like this.
  15. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    zhap4e likes this.
  16. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Види го постот над тебе.Ако друго нешто не ти е јасно, слободно прашај.Ме настрви го немам правено оддамна.Нема да згрешиш, душа давам за него. :inlove: Превкусен е :D
     
    bella.s and zhap4e like this.
  17. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Aa tvoj li e:D,nesi pisala i vo kolkav pleh,i kolku vreme da se peci,ima i neiskusni sto sakaat da napravat blago kako mene pa se mislat:D
     
  18. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Jas go pravev ednas ubavo iskoci,ama nese sekavam sto kako sum pravela,a serbetot kako go pravis treba da e pogust ili?
     
    Winter Lady likes this.
  19. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Мој да. 32 кружен плех се го правам.сЕ ПЕЧЕ ОД 15-30 МИНУТИ, сепак зависи од рерната.Ќе видиш со чачкалица ќе провериш.А белките после не ги подпекувам. Друго ? Чекам слика.Повисок некогаш ми излегува, овде нјпромашен ми е :lol:
    Шербетот од кога ќе зоврие, уште 5 минути нека врие.
     
    bella.s likes this.
  20. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,962
    Likes Received:
    203,333
    Gender:
    Female
    Шербет секогаш се додава врел во белките - од една страна врелината прави пастеризација на белките, од друга страна се добива поцврст и постабилен шам (шлаг). Матиш со едната рака со миксерот, со другата истураш во тенок млаз од шербетот. Затоа е пожелно да се прави во некое ѓезве или слично садче од кое што може постепено да се истура.
     
    ♡BuBaLe♡, victoria and bella.s like this.