Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.089
    Допаѓања:
    328.647
    Пол:
    Женски
    Јас баш сега со гравче ги варам :D
     
    На Tinushka и Kitten им се допаѓа ова.
  2. prasskickaa

    prasskickaa Активен член

    Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Пол:
    Женски
    Ај ве молам са рецепт за некој десерт. Имам сусам,овесни снегулки,Житарки,мед,корнфлекс жолт и кафеав. Нешто со овие состојки да направам.
     
  3. muchacha_a

    muchacha_a Популарен член

    Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Пол:
    Женски
    Епа смешај ги сите заедно можеш и мелко малце да ставеш и ако имаш калапи од оние што се долгите како триаголници или било какви наполни ги и стави да се замрзне да се стегне и постоа исечи на парчиња.
     
  4. prasskickaa

    prasskickaa Активен член

    Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Пол:
    Женски
    Како штанглици да дојдат видиш не ми текна.
     
    На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  5. muchacha_a

    muchacha_a Популарен член

    Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Пол:
    Женски
    можеш и со чоколадо да растопиш да ги прелиеш или малце ишараш така ке бидат како од продавница :lol: прати слика кога ке ги направиш :)
     
    На prasskickaa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Пол:
    Женски
    Требаше вчера да кажеш рецепт ,бидна веќе:D
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. prasskickaa

    prasskickaa Активен член

    Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Пол:
    Женски
    sekako eve sega ke pocnam da gi pravam
     
  8. prasskickaa

    prasskickaa Активен член

    Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Пол:
    Женски
    [​IMG]
     
    На muchacha_a и Libera им се допаѓа ова.
  9. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Zenski dali serbet pred da se stavi vo izraboteni belki treba da bide oladen,vo receptot nee navedeno,pisuva svareniot serbet postepeno se dodava vo belkite?
     
  10. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Пол:
    Женски
    Логички ми е да е изладен,особено ако е некој десерт со белки направени во шлаг. Инаку, ќе ги свариш/пресечеш..од топлината ќе спласне ќе стане ништо.
    Ама, не знам што правиш..
     
  11. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Vo eden dr recept si pisuva topliot serbet vo urabotenite belki,toa vo bela rada tortata,a jas ke pravam mancmalou vo moi recepti e receptot,ama i mene logicki mi e da e poizladen.
     
    На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Овој ли рецепт ?
    http://moirecepti.mk/post/манчмелоу/
     
    На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  13. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Пол:
    Женски
    ете, и јас ќе се мислев, и ќе чекав да се олади шербетот. :D
     
  14. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Не се лади шербетот, одма се истура, јас почнувам да ги матам белките, и после една минута истурам по малку од шербетот, матам и пак постепено го додавам во рок од 2-3 минути.Прашајте што не ви е јасно, рецептот е мој, не сум пишала дека треба да се лади, ЗОШТО одма се става.
    Јас ги матам белките 20-25 мин. и кога веќе се цврсти садот во кој сум ги матела, го обраќам во вис, да се уверам дека е цврст и интересно ми е дека не паѓа.
     
    На ♡BuBaLe♡ и zhap4e им се допаѓа ова.
  15. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Види го постот над тебе.Ако друго нешто не ти е јасно, слободно прашај.Ме настрви го немам правено оддамна.Нема да згрешиш, душа давам за него. :inlove: Превкусен е :D
     
    На bella.s и zhap4e им се допаѓа ова.
  17. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Aa tvoj li e:D,nesi pisala i vo kolkav pleh,i kolku vreme da se peci,ima i neiskusni sto sakaat da napravat blago kako mene pa se mislat:D
     
  18. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Jas go pravev ednas ubavo iskoci,ama nese sekavam sto kako sum pravela,a serbetot kako go pravis treba da e pogust ili?
     
    На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Мој да. 32 кружен плех се го правам.сЕ ПЕЧЕ ОД 15-30 МИНУТИ, сепак зависи од рерната.Ќе видиш со чачкалица ќе провериш.А белките после не ги подпекувам. Друго ? Чекам слика.Повисок некогаш ми излегува, овде нјпромашен ми е :lol:
    Шербетот од кога ќе зоврие, уште 5 минути нека врие.
     
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Пол:
    Женски
    Шербет секогаш се додава врел во белките - од една страна врелината прави пастеризација на белките, од друга страна се добива поцврст и постабилен шам (шлаг). Матиш со едната рака со миксерот, со другата истураш во тенок млаз од шербетот. Затоа е пожелно да се прави во некое ѓезве или слично садче од кое што може постепено да се истура.
     
    На ♡BuBaLe♡, victoria и bella.s им се допаѓа ова.