Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. IamSexyAndIKnowIt

    IamSexyAndIKnowIt Популарен член

    Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    2.946
    Пол:
    Женски
    Женички од денес мора да учам да готвам.. Ќе ви бидам досадна :rofl:
    Ако има некоја послободна за во инбокс да контактираме нека ми пише. Позз :l:
     
  2. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Прашај што не е јасно слободно.
     
    На IamSexyAndIKnowIt и Petar80 им се допаѓа ова.
  3. IamSexyAndIKnowIt

    IamSexyAndIKnowIt Популарен член

    Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    2.946
    Пол:
    Женски
    www.receptizasvakidan.com THE BEST se i plus gi ima na Youtube.. Tipot objasnuva bash brzo i prakticno, dobro gotvi i ima interesni recepti..:D
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bella12

    bella12 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.521
    Допаѓања:
    8.016
    Пол:
    Женски
    Има ли некој што има правено лахмачун? Прв пат ќе правам па во рецептата пишува сув квасец, дали треба да го растворам во вода пред да го ставам во брашното или не? И дали меленото месо треба претходно да се пропрже или не?
     
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Пол:
    Женски
    Сув квасец се меша со брашното директно, не се раствора претходно во вода. Еднаш правев лахмаџун, го пропржив месото, оти некако кратко ми беше времето на печење, па ми беше шубе да не не се испече убаво, сепак е месо.
     
  6. peperutka87

    peperutka87 Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    Пол:
    Женски
    sakam da prasam sto da stavam vo smesata za kifli za i drugiot den da bidat meki?
     
  7. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @peperutka87 Можеш растопен маргарин во секоја кифла да ставаш.И не ставај маргарин пред печење одозгора, туку кога ке ги извадиш од рерна со цел маргарин помини низ нив.Помеки се гарантирам.
     
    На IamSexyAndIKnowIt му/ѝ се допаѓа ова.
  8. peperutka87

    peperutka87 Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    Пол:
    Женски
    ахам,јас ставив маргарин пред да ги печам,ама сега ке те послушам па да видам сто ке излезе
     
  9. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Важи, со коцката маргарин одозгора намачкај.Цели се меки после.мОЖЕШ И ВНАТРЕ РАСТОПЕН СО РАКА ДА МАЧКАШ, АМА ПОВЕЌЕ СЕ ОСЕКА ВКУСОТ НА МАРГАРИНОТ.
     
    На IamSexyAndIKnowIt му/ѝ се допаѓа ова.
  10. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пол:
    Женски
    Ми треба црвена прехранбена боја.
    Неколку пати имам земено црвена, но бојата се розева излегува.
    Некоја поквалитетна да препорачате?
     
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Пол:
    Женски
    Побарај ги боите во прав на Етерика. Чинам ги имаше во Веро, ама мислам може да се најдат во сите поголеми маркети. Е сега, мене ми излегува црвена дека јас ја користам за пластелинот за синко, не знам како би била за шлаг или фондан. Можно е за фондан да излезе убава црвена боја, а за шлаг не сум сигурна.
     
  12. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пол:
    Женски
    Мене за шлаг ми треба.
     
  13. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Пол:
    Женски
    Може не излегува убава црвена затоа што шлагот е повоздушест, не е густ како тесто или фондан. А си пробала со течните или гелните бои? Можеби се подобра варијанта? Јас немам искуство со нив.
     
  14. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Пол:
    Женски
    Може ли кај нас да се најде масло во спреј за подмачкување на тавчиња? Имам видено во кулинрските емисии и на Tasty често го користат.
     
  15. t-sweet

    t-sweet Популарен член

    Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    Пол:
    Женски
    Да и јас би сакала каде можам да најдам такво нешто :)
     
  16. Пчела

    Пчела Популарен член

    Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Пол:
    Женски
    Јас имам видено во тинекс и тамаро маркетите во Охрид.
     
    На t-sweet и Mayyya им се допаѓа ова.
  17. praski4e

    praski4e Популарен член

    Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    1.306
    Пол:
    Женски
    Многу сакам да готвам и да експериментирам со нови рецепти :) http://sezahrana.mk/ еве една одлична страна со рецепти и совети .
     
  18. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.250
    Допаѓања:
    91.902
    Пол:
    Женски
    Жени знаете ли колку време може да стои во фрижидер отворена xопла за готвење ?
    Си претпоставувам не повеќе од 2-3 дена ама да ми каже некој ако знае ? Имам пола и не ми текнува со шо да ја искористам :D
     
  19. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Јас на 6 ден ја искористив отворена, планирав порано, ама ме мрзеше.Се стегна убаво со матење, ама после со јајцата кога ја споив се разлеа.Употреби ја побрзо.
    Мислев ќе ја фрлам, ама не беше расипана.
    http://forum.femina.mk/threads/Рецепти-од-Фемина-Инстаграм.23163/page-38#post-2649314
    еве ти рецепт за торта, или трилече направи.Ако не ти се допаѓа ништо од ова, http://moirecepti.mk/?s=слатка павлака
     
  20. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Пол:
    Женски
    Прашање....

    Готови кори кога правите со било што ме интересира за да не засушуваат и не скорлачуваат на краевите при печење со што ги мачкате?