Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. IamSexyAndIKnowIt

    IamSexyAndIKnowIt Популарен член

    Joined:
    Apr 18, 2012
    Messages:
    1,734
    Likes Received:
    2,992
    Gender:
    Female
    Женички од денес мора да учам да готвам.. Ќе ви бидам досадна :rofl:
    Ако има некоја послободна за во инбокс да контактираме нека ми пише. Позз :l:
     
  2. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Прашај што не е јасно слободно.
     
    IamSexyAndIKnowIt and Petar80 like this.
  3. IamSexyAndIKnowIt

    IamSexyAndIKnowIt Популарен член

    Joined:
    Apr 18, 2012
    Messages:
    1,734
    Likes Received:
    2,992
    Gender:
    Female
    www.receptizasvakidan.com THE BEST se i plus gi ima na Youtube.. Tipot objasnuva bash brzo i prakticno, dobro gotvi i ima interesni recepti..:D
     
    joy1 likes this.
  4. bella12

    bella12 Популарен член

    Joined:
    Nov 20, 2015
    Messages:
    1,626
    Likes Received:
    8,312
    Gender:
    Female
    Има ли некој што има правено лахмачун? Прв пат ќе правам па во рецептата пишува сув квасец, дали треба да го растворам во вода пред да го ставам во брашното или не? И дали меленото месо треба претходно да се пропрже или не?
     
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,111
    Likes Received:
    204,489
    Gender:
    Female
    Сув квасец се меша со брашното директно, не се раствора претходно во вода. Еднаш правев лахмаџун, го пропржив месото, оти некако кратко ми беше времето на печење, па ми беше шубе да не не се испече убаво, сепак е месо.
     
  6. peperutka87

    peperutka87 Истакнат член

    Joined:
    Jul 22, 2011
    Messages:
    764
    Likes Received:
    539
    Gender:
    Female
    sakam da prasam sto da stavam vo smesata za kifli za i drugiot den da bidat meki?
     
  7. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    @peperutka87 Можеш растопен маргарин во секоја кифла да ставаш.И не ставај маргарин пред печење одозгора, туку кога ке ги извадиш од рерна со цел маргарин помини низ нив.Помеки се гарантирам.
     
    IamSexyAndIKnowIt likes this.
  8. peperutka87

    peperutka87 Истакнат член

    Joined:
    Jul 22, 2011
    Messages:
    764
    Likes Received:
    539
    Gender:
    Female
    ахам,јас ставив маргарин пред да ги печам,ама сега ке те послушам па да видам сто ке излезе
     
  9. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Важи, со коцката маргарин одозгора намачкај.Цели се меки после.мОЖЕШ И ВНАТРЕ РАСТОПЕН СО РАКА ДА МАЧКАШ, АМА ПОВЕЌЕ СЕ ОСЕКА ВКУСОТ НА МАРГАРИНОТ.
     
    IamSexyAndIKnowIt likes this.
  10. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Ми треба црвена прехранбена боја.
    Неколку пати имам земено црвена, но бојата се розева излегува.
    Некоја поквалитетна да препорачате?
     
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,111
    Likes Received:
    204,489
    Gender:
    Female
    Побарај ги боите во прав на Етерика. Чинам ги имаше во Веро, ама мислам може да се најдат во сите поголеми маркети. Е сега, мене ми излегува црвена дека јас ја користам за пластелинот за синко, не знам како би била за шлаг или фондан. Можно е за фондан да излезе убава црвена боја, а за шлаг не сум сигурна.
     
  12. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Мене за шлаг ми треба.
     
  13. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,111
    Likes Received:
    204,489
    Gender:
    Female
    Може не излегува убава црвена затоа што шлагот е повоздушест, не е густ како тесто или фондан. А си пробала со течните или гелните бои? Можеби се подобра варијанта? Јас немам искуство со нив.
     
  14. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    6,027
    Gender:
    Female
    Може ли кај нас да се најде масло во спреј за подмачкување на тавчиња? Имам видено во кулинрските емисии и на Tasty често го користат.
     
  15. t-sweet

    t-sweet Популарен член

    Joined:
    Apr 25, 2012
    Messages:
    580
    Likes Received:
    6,155
    Gender:
    Female
    Да и јас би сакала каде можам да најдам такво нешто :)
     
  16. Пчела

    Пчела Популарен член

    Joined:
    May 3, 2015
    Messages:
    453
    Likes Received:
    1,437
    Gender:
    Female
    Јас имам видено во тинекс и тамаро маркетите во Охрид.
     
    t-sweet and Mayyya like this.
  17. praski4e

    praski4e Популарен член

    Joined:
    Aug 29, 2010
    Messages:
    1,117
    Likes Received:
    1,378
    Gender:
    Female
    Многу сакам да готвам и да експериментирам со нови рецепти :) http://sezahrana.mk/ еве една одлична страна со рецепти и совети .
     
  18. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,386
    Likes Received:
    92,595
    Gender:
    Female
    Жени знаете ли колку време може да стои во фрижидер отворена xопла за готвење ?
    Си претпоставувам не повеќе од 2-3 дена ама да ми каже некој ако знае ? Имам пола и не ми текнува со шо да ја искористам :D
     
  19. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Јас на 6 ден ја искористив отворена, планирав порано, ама ме мрзеше.Се стегна убаво со матење, ама после со јајцата кога ја споив се разлеа.Употреби ја побрзо.
    Мислев ќе ја фрлам, ама не беше расипана.
    http://forum.femina.mk/threads/Рецепти-од-Фемина-Инстаграм.23163/page-38#post-2649314
    еве ти рецепт за торта, или трилече направи.Ако не ти се допаѓа ништо од ова, http://moirecepti.mk/?s=слатка павлака
     
  20. kikin

    kikin Популарен член

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    4,255
    Likes Received:
    13,903
    Gender:
    Female
    Прашање....

    Готови кори кога правите со било што ме интересира за да не засушуваат и не скорлачуваат на краевите при печење со што ги мачкате?