Ми треба рецепт со желе бомбони. Изгледа како ледени коцки. Долниот дел е правен од бисквити, ореви и маргарин а горниот дел е како шампа со парчиња желе бонбони. Ама не било шампа туку густин нешто Ај ако некој знае пишете ми рецепт, ептен ме бендисаа
Како да се направи посен ориз со печурки, но да не биде леплив туку да се раздвојуваат зрнцата, нешто како рижото???
Lepliv e ako prevaren,znaci ne treba da go prevaris obicno na crpka oriz odat 3 crpki topla voda,no zavisi od orizot ,jas stavam plus vodicka,i na tivko da se gotvi.
Зошто никогаш неможам да ја усогласам солта во готвењето. Ставам, ставам, ставам сол.. и на крај пак не е доволно солено!?..
Mnogu soleno jadete.zavisi kakva sol koristete,ima nekoja poveke soli nekoja ne.dodeka se gotvi ne se stava sol,koga ke e pri kraj,pred trganje od sporet, togas dodadete sol.
Од ка сега па ова Јас обично додавам некаде пола лажица сол или една рамна голема лаж. зависи до јадењето, и една вагета, кога готвам манџи.Па си пробувам и ако не ми е солено додавам уште.Многу мразам да додавам сол и вегета на веќе готово јадење.Колку и да ставиш отпосле, го нема истиот шмек.Ај на манџи да додадеш така и така, ама н нешто запечено извадено од рерна, ич не сакам да додавам, затоа и предтоа го правам перфект.Мајка ми некогаш не гим прави солени, и ајде сол и да ставиш океј е, ама вегета многу мразам да додавам зошто во неа има покрупи парчиња и не ми се меки така, па ми крцкаат.
Може тука грешам Ставам одма сол и зачини Пример ориз во тава...кога да го посолам?Нели пред печење мора ,исто и со печен компир.И пак не е солено ич
Јaс пaк или ќе гo пресoлaм или пaк вooпштo немa сoлтa дa се oсеќa. Не мoжaм злaтнa срединa дa нaјдaм.
Јас на оризот му додавам одма кога го додавам да се пржи, мајка ми додаваше од кога ќе се испржи или кога ке му ја додаде водата, ама јас така си правам по мој терк, и повкусно е.И се осеќа повеќе солта.И вегета обавезно.Додека се меша оризот се меша солта насекаде, затоа ми е подобро одма да ја додадам, а така не.За компир зависи каков компир ќе печеш.Дали со малку вода, дали залиен со вода, ама јас исто си додавам, при подготовката.
Zacini i jas stavam odma ama po malku ,ostatokot koj go planiram go dodavam pred da go trgnam od sporet nekoi desetina minuti pred trganje.taka i jodot nese unistuva,koga e stavena solta pri kraj.pozdravo e.i vo furna ista postapka,zacini i malku sol pred stavanje,povkusno mi e koga se gotvi so zacinite,i pred da bide gotov posoluvam pak.obicnata sol sto e kaj nas jodiranata soli ubavo,jas ovde koristam razlicna,i gledam deka nekoi poslabo solat.
Во подготовката на јадењата сол и зачини ставам при пржење. Кога се подготвени продуктите за правење манџа (кромид, морков, пиперка) веднаш ставам сол, а зачините ги додавам кога ќе ја ставам да се пропржи главната состојка, на пример, ориз, боранија или грашок. На тој начин јадењето се вари со солта и зачините и чорбата е повкусна. На пазарот има повеќе видови на сол од различни производители, но ја користам онаа добро позната јодирана сол со која нема промашување во мерката и соленоста. Околу употребата на другите сум скептик и не сакам да експериментирам.
Okolu vkusovite ne bi komentirala,toa sto za mene e vkusno nekomu mu e bljak,ama okolu jodot stojam na toa sto go pisav,pravime ogromna greska sto ja stavame solta pri gotvenjeto,jodot se unistuva skros.za zal koga ke go dobieme problemot togas barame kade e greskata.
Пилиња од кифлички, таман за Велигден Рецептот е во линкот подолу. https://www.facebook.com/260194957438138/videos/336931379764495/
Стaви му зaчини белo винo и мaлку сенф и некa oтстoе вo фрижидер,јaс гo oстaвaм целa вечер.Пред печење дoдaди вoдa дa гo пoкрие месoтo и стaви му кaпaк или aлуминскa фoлијa и некa се пече нa тифкo.