Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. women17

    women17 Активен член

    Joined:
    Jul 18, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    26
    Мoже ли рецепт зa селскo месo?
     
  2. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    women17 likes this.
  3. women17

    women17 Активен член

    Joined:
    Jul 18, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    26
    Winter Lady likes this.
  4. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    3,951
    Likes Received:
    33,924
    Gender:
    Female
    Ми треба рецепт со желе бомбони.
    Изгледа како ледени коцки.
    Долниот дел е правен од бисквити, ореви и маргарин а горниот дел е како шампа со парчиња желе бонбони.
    Ама не било шампа туку густин нешто :?:
    Ај ако некој знае пишете ми рецепт, ептен ме бендисаа :)
     
  5. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    333
    Likes Received:
    227
    Gender:
    Female
    Како да се направи посен ориз со печурки, но да не биде леплив туку да се раздвојуваат зрнцата, нешто како рижото???
     
  6. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Lepliv e ako prevaren,znaci ne treba da go prevaris obicno na crpka oriz odat 3 crpki topla voda,no zavisi od orizot ,jas stavam plus vodicka,i na tivko da se gotvi.
     
    joy1 likes this.
  7. IamSexyAndIKnowIt

    IamSexyAndIKnowIt Популарен член

    Joined:
    Apr 18, 2012
    Messages:
    1,734
    Likes Received:
    2,992
    Gender:
    Female
    Зошто никогаш неможам да ја усогласам солта во готвењето. Ставам, ставам, ставам сол.. и на крај пак не е доволно солено!?.. :devil::@:rofl:
     
    elimkd likes this.
  8. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,376
    Likes Received:
    332,578
    Gender:
    Female
    истово и мене ми се случува :)
     
    IamSexyAndIKnowIt likes this.
  9. IamSexyAndIKnowIt

    IamSexyAndIKnowIt Популарен член

    Joined:
    Apr 18, 2012
    Messages:
    1,734
    Likes Received:
    2,992
    Gender:
    Female
    Решение!? :rofl::rofl:
     
  10. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Mnogu soleno jadete:).zavisi kakva sol koristete,ima nekoja poveke soli nekoja ne.dodeka se gotvi ne se stava sol,koga ke e pri kraj,pred trganje od sporet, togas dodadete sol.
     
    afrodita26 and joy1 like this.
  11. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Од ка сега па ова 8-|
    Јас обично додавам некаде пола лажица сол или една рамна голема лаж. зависи до јадењето, и една вагета, кога готвам манџи.Па си пробувам и ако не ми е солено додавам уште.Многу мразам да додавам сол и вегета на веќе готово јадење.Колку и да ставиш отпосле, го нема истиот шмек.Ај на манџи да додадеш така и така, ама н нешто запечено извадено од рерна, ич не сакам да додавам, затоа и предтоа го правам перфект.Мајка ми некогаш не гим прави солени, и ајде сол и да ставиш океј е, ама вегета многу мразам да додавам зошто во неа има покрупи парчиња и не ми се меки така, па ми крцкаат.
     
    IamSexyAndIKnowIt likes this.
  12. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,376
    Likes Received:
    332,578
    Gender:
    Female
    Може тука грешам :)
    Ставам одма сол и зачини
    Пример ориз во тава...кога да го посолам?Нели пред печење мора ,исто и со печен компир.И пак не е солено ич
     
  13. Ketchup

    Ketchup

    Joined:
    Dec 23, 2014
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    46,431
    Јaс пaк или ќе гo пресoлaм или пaк вooпштo немa сoлтa дa се oсеќa. Не мoжaм злaтнa срединa дa нaјдaм. :rofl:
     
    IamSexyAndIKnowIt likes this.
  14. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Јас на оризот му додавам одма кога го додавам да се пржи, мајка ми додаваше од кога ќе се испржи или кога ке му ја додаде водата, ама јас така си правам по мој терк, и повкусно е.И се осеќа повеќе солта.И вегета обавезно.Додека се меша оризот се меша солта насекаде, затоа ми е подобро одма да ја додадам, а така не.За компир зависи каков компир ќе печеш.Дали со малку вода, дали залиен со вода, ама јас исто си додавам, при подготовката.
     
    joy1 likes this.
  15. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Zacini i jas stavam odma ama po malku ,ostatokot koj go planiram go dodavam pred da go trgnam od sporet nekoi desetina minuti pred trganje.taka i jodot nese unistuva,koga e stavena solta pri kraj.pozdravo e.i vo furna ista postapka,zacini i malku sol pred stavanje,povkusno mi e koga se gotvi so zacinite,i pred da bide gotov posoluvam pak.obicnata sol sto e kaj nas jodiranata soli ubavo,jas ovde koristam razlicna,i gledam deka nekoi poslabo solat.
     
    joy1 likes this.
  16. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,036
    Likes Received:
    36,224
    Gender:
    Female
    Во подготовката на јадењата сол и зачини ставам при пржење. Кога се подготвени продуктите за правење манџа (кромид, морков, пиперка) веднаш ставам сол, а зачините ги додавам кога ќе ја ставам да се пропржи
    главната состојка, на пример, ориз, боранија или грашок. На тој начин јадењето се вари со солта и зачините и чорбата е повкусна.
    На пазарот има повеќе видови на сол од различни производители, но ја користам онаа добро позната јодирана сол со која нема промашување во мерката и соленоста. Околу употребата на другите сум скептик и не сакам да експериментирам.
     
  17. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Okolu vkusovite ne bi komentirala,toa sto za mene e vkusno nekomu mu e bljak:),ama okolu jodot stojam na toa sto go pisav,pravime ogromna greska sto ja stavame solta pri gotvenjeto,jodot se unistuva skros.za zal koga ke go dobieme problemot togas barame kade e greskata.
     
  18. MiloMalo

    MiloMalo Популарен член

    Joined:
    Aug 5, 2011
    Messages:
    989
    Likes Received:
    3,498
    Gender:
    Female
  19. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    1,281
    Likes Received:
    4,897
    Gender:
    Female
    Како да испечам сочно свинско месо ?:wasntme:
    Обично го препечувам и не личи на ништо...
     
  20. afrodita26

    afrodita26 Популарен член

    Joined:
    Aug 17, 2012
    Messages:
    293
    Likes Received:
    1,568
    Gender:
    Female
    Стaви му зaчини белo винo и мaлку сенф и некa oтстoе вo фрижидер,јaс гo oстaвaм целa вечер.Пред печење дoдaди вoдa дa гo пoкрие месoтo и стaви му кaпaк или aлуминскa фoлијa и некa се пече нa тифкo.
     
    Tinushka likes this.