Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    Ако имаш огноотопрен сад, во него печи го. Никогаш не е суво. Во текот на печењето долевај по малку течност. Можеш вода, но со вино и пиво е повкусно.
     
    На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.250
    Допаѓања:
    91.899
    Пол:
    Женски
    Жени за топена торта со шербет беше едното да е убаво изладено а другото топло така ?
    Де кажете ми како е правилно првпат ќе праам нешто како арванија топена
     
  3. Mlada devojka

    Mlada devojka Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    23
    Пол:
    Женски
    Mene me interesira kako da go zgotvam integralniot oriz dosega nemam gotveno da mi kaze nekoj dali se gotvi isto kako obicen oriz ili ..?
     
  4. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Пол:
    Женски
    Прво се кисне, после се вари. Инаку му треба подолго време да се свари и нема да биде баш како обичниот ориз.

    @Viktorijaaa5 мислам дека шербетот треба да биде млак, на млак пандишпан... ако е врел да не почне тортата да ти се распаѓа... ама искрено, немам искуство, свекрва ми нонстоп прави, никогаш не сум ја прашала :tmi:
     
  5. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Женски ми треба совет како да испржам тиквици а да бидат како од кафана.Бели и одзгора малку крцкави и вкусни.Јас стандард во брашно па во врел зејтин...ама не се баш на изглед како замислувам.На вкус....тука некаде де ..тиквица...ама кафанските некако поубави :)
     
  6. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Пол:
    Женски
    Брашно, па јајце па во врел зејтин? Таа ли варијанта ја правиш,поховани?:)
     
  7. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Па, полупоховани :Dако постојат такви :D.Без јајца само со брашно.Имам слушано нешто со к.вода или слично...али ваљда тогаш не ме интересирало.
     
  8. ЈеленаЏиш

    ЈеленаЏиш Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Пол:
    Женски
    Млак шербет (да не е само што ќе го тргнеш од рингла) на оладен кекс.
     
  9. GoldenRose.

    GoldenRose. Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    Пол:
    Женски
    Зависи како сакаш да го зготвиш, јас обично го јадам печен и на еден филџан интегрален ориз ставам 6 филџани вода.
     
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Пол:
    Женски
    Прават смеса како за палачинки, во неа ги брцнуваат и ги пржат. Само во јајце, брашно и презла нема да го добиеш тој ефект. Точни мерки и состојки за смесата за жал не знам. Знам дека може и пиво да содржи.
     
    На zhap4e и Espadrila им се допаѓа ова.
  11. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    Да не мислиш на темпура
    http://serbiancookbook.blogspot.mk/2013/05/krckavo-povrce-u-slafroku-tempura.html
    http://gastro.24sata.hr/chef-savjeti/pohanje-na-drugaciji-nacin-7805
     
    Последна измена: 6 април 2016
    На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Пол:
    Женски
  13. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    Јас имам гледано на 24 кitchen. Габриеле Спонза готвеше со темпура и од таму ја знам
     
  14. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    Домаќинки каков путер користите за колачи и торти?
     
  15. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Пол:
    Женски
    Паладин ми е најубав. И поефтин е од Мегле, ама го нема секогаш во маркетите. Мегле е исто добар, но пакувањето е 50гр помало, па често не се совпаѓа со рецептите и треба да земаш 2 пакетчиња. Од оној од Кам немој никако. Олденбург мислам се викаше... тој ми мириса.
    Ако најдеш Паладин, ич не се мисли и земај го тој.
     
    На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ЈеленаЏиш

    ЈеленаЏиш Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Пол:
    Женски
    И за солени и за слатки маргарин Кристал, незаменлив ми е.
    Освен ако рецептот изричито бара путер, тогаш Мегле.
     
    На Acka22, skorpija123 и kjukli им се допаѓа ова.
  17. angrypepper

    angrypepper Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    123
    Пол:
    Женски
    Кога ќе правиш ориз да речеме печен во тава, секогаш оди на една единица ориз, 3 единици течност. Откако ќе проврие на рингла, ќе го пробаш на вкус и треба да биде посолено од она што би било финален вкус. Значи во тој момент не треба да ти биде таман на сол, туку да ти биде малку посоленко. Тоа е така зашто уште оризот го нема упиено вкусот/ солта. Пробај така нема утка.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Snow-Star

    Snow-Star Популарен член

    Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    17.609
    Пол:
    Женски
    Девојки може да споделите некој рецепт за намаз од авокадо?
     
  19. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    На Snow-Star му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kala21

    kala21 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Пол:
    Женски
    Во руска салата со мајонез може ли да ставам свежа краставица наместо кисели краставички?