Ако имаш огноотопрен сад, во него печи го. Никогаш не е суво. Во текот на печењето долевај по малку течност. Можеш вода, но со вино и пиво е повкусно.
Жени за топена торта со шербет беше едното да е убаво изладено а другото топло така ? Де кажете ми како е правилно првпат ќе праам нешто како арванија топена
Mene me interesira kako da go zgotvam integralniot oriz dosega nemam gotveno da mi kaze nekoj dali se gotvi isto kako obicen oriz ili ..?
Прво се кисне, после се вари. Инаку му треба подолго време да се свари и нема да биде баш како обичниот ориз. @Viktorijaaa5 мислам дека шербетот треба да биде млак, на млак пандишпан... ако е врел да не почне тортата да ти се распаѓа... ама искрено, немам искуство, свекрва ми нонстоп прави, никогаш не сум ја прашала
Женски ми треба совет како да испржам тиквици а да бидат како од кафана.Бели и одзгора малку крцкави и вкусни.Јас стандард во брашно па во врел зејтин...ама не се баш на изглед како замислувам.На вкус....тука некаде де ..тиквица...ама кафанските некако поубави
Па, полупоховани ако постојат такви .Без јајца само со брашно.Имам слушано нешто со к.вода или слично...али ваљда тогаш не ме интересирало.
Зависи како сакаш да го зготвиш, јас обично го јадам печен и на еден филџан интегрален ориз ставам 6 филџани вода.
Прават смеса како за палачинки, во неа ги брцнуваат и ги пржат. Само во јајце, брашно и презла нема да го добиеш тој ефект. Точни мерки и состојки за смесата за жал не знам. Знам дека може и пиво да содржи.
Да не мислиш на темпура http://serbiancookbook.blogspot.mk/2013/05/krckavo-povrce-u-slafroku-tempura.html http://gastro.24sata.hr/chef-savjeti/pohanje-na-drugaciji-nacin-7805
Паладин ми е најубав. И поефтин е од Мегле, ама го нема секогаш во маркетите. Мегле е исто добар, но пакувањето е 50гр помало, па често не се совпаѓа со рецептите и треба да земаш 2 пакетчиња. Од оној од Кам немој никако. Олденбург мислам се викаше... тој ми мириса. Ако најдеш Паладин, ич не се мисли и земај го тој.
И за солени и за слатки маргарин Кристал, незаменлив ми е. Освен ако рецептот изричито бара путер, тогаш Мегле.
Кога ќе правиш ориз да речеме печен во тава, секогаш оди на една единица ориз, 3 единици течност. Откако ќе проврие на рингла, ќе го пробаш на вкус и треба да биде посолено од она што би било финален вкус. Значи во тој момент не треба да ти биде таман на сол, туку да ти биде малку посоленко. Тоа е така зашто уште оризот го нема упиено вкусот/ солта. Пробај така нема утка.