Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

1. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Сега ќе ти кажам јас на тебе еден убав рецепт за макарони на фурна, мила :P
    Макароните се варат во врела вода со 2 супени лажици масло. Се вари 8-9мин. Се махат од ринглата и се стават под пуштена вода да се охладат. Отцеждат се макароните и се стават во голем сад. За да не залепнат макароните се става во нив уште малку масло и се мешат убаво. Се става шекер 1 чаена чаша и 300-400 грама здробено сирене. Се мешат убаво и се стават во намачкана со масло тепсија.
    Посебно: 5-6 јајца се мешат со 5 супени лајци шекер. Се става 1 литар млеко и добиената смес се залива врз макароните во тепсијата. Се стават 80гр. масто врз сето тоа маргарин на парченца.
    Прво се затоплува релната на 200 степени и се стават макароните да се пекат на 170 степени за 40-45мин.
    Макароните се многу добри!!! Е сега, ќе поседиш малку повеке во кујната, ама ќе јадеш убави макарони ;) Зависи дали си способна да експериментираш. 8)

Прикачени фајлови:

На Mayyya и sesilija им се допаѓа ова.
  2. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    ^Aс да си попитам, нели е тоа многу шеќер?
    Му доаѓа 200-300 гр. шеќер, а сол не видов во рецептот, или се неутрализира со сирењето ???

3. J.Ivanoska

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Не е многу шекерот, неутрализира се и е многу вкусно.
    Тој рецепт се вика Бугарски макарони во релна :$ :P
    Можев да дадам линк, но е на бугарски. Се пак ќе дадам, да видите, дека рецептот не сум го измислила
    http://www.mycookingbookblog.com/?p=4884
    Како мала сум ги јадела многу, многу се ми правили дома и се сеќавам дека беа многу вкусни. Јас не сум правила сама, мислам да направам баш денес. Маж ми не е по такви чудни сладко солени рецепти, можно е со Шаро надвор да јадам :lol: ама ќе напраам :P

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. natasanina

natasanina Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    9
    месо сечкано на коцки,посолено со вегета,оригано,магдонос и сето тоа измешано во сенф преубаво е пробајте,и многу е вкусно

5. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.817
    Макарониве на Ј.Ивановска и мајка ми вака ги прави - меша сирење со шеќер и многу се вкусни, признавам! ;)

Сирењето (ама не ова соленово, туку некое помалку солено - скоро ич да не е солено) измешајте го со ванилин шеќер и суво грозје на пример, и со тоа полнете ги палачинките.
    Прсти да излижете ;)

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Девојки да ве прашам костените колку време се варат? Јас сега ги ставив па отприлика за еден саат да ги тргнам? :?: м?

7. Invisible

Invisible Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    33
    Ако имате леб што ви заостанал од предходните денови не го фрлајте. Потопете го во ладна вода, потоа одделете го мекиот дел во средина, убаво исцедете го, се помешува со јајца, мелено месо, сол, црн пипер, малце зејтин, магданос и малку кашкавал изрендано или пармезан доколку имате, убаво измешајте, направете топчиња и испржете ги. Многу се вкусни :)

Нема одреден број на колку јајца да ставете туку се ставаат во зависност од тоа колку имате од лебот, за да добиете смеса со која ке може да ги оформувате топчињата. Исто и за меленото месо.

Па пофалете се ако некоја проба да ги направи ;)

8. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Отвори еден и вид дали е варен :$ . Понекогаш и испукаат кога се варени

9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.188
    Допаѓања:
    124.689
    Девојки да си направам лимонада,колку лимончиња да ставам и шеќер ,за околу 1,5 л вода.
    Никогаш да ја погодам како што треба ,а овие конзервансите вива,мива |( не сакам да ги пијам.

10. Belisima

Belisima Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2010
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    26
    Зависи колку сакаш да биде концетрирана некаде околу 5-6 зависи и колку се сочни лимоните мислам некаде пола лимон за 1 чаша вода

11. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653

Имаш цела тема за Лимонада recepti/limonada-t3644/ ќе најдеш некој рецепт овде сигурно ;) .

12. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    674
    како се прави саламура за пилешки стек?

13. J.Ivanoska

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    За убава саламура:

Сок од ананас 2 чаени чаши
    бело вино 1 чаена чаша
    соев сос 2 супени лажици
    зејтин - 3 супени л.
    сенф - 1 мала лажица
    сол - пола мала лажица
    црн бибер - пола мала лажица

Пилешкиот стек се остава во саламурата неколку минути. Убаво се подмачкува со саламурата. Завиткват се во фолија и се става во фрижидер за 4 сати. Пред печене на грил или скара се истисква кромид врз нив и така се печат.

За обична саламура (по ефтина, но исто убава):

1 чаена чаша пиво/или вино бело
    2 супени лажици вегета
    црн бибер малку
    ловоров лист 1-2

Пилешкиот стек се става во саламурата за 1 сат да постојат. След това убаво се прецеждат и се печат или пржат.

На interesna и LivingGlam им се допаѓа ова.
  14. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    Јас ги прскам корите и со масленце и со кисела вода, а во филот освен рендани јаболка (нормално) исто ставам цимет и претходно пропржено (на тивко) суво грозје. A шеќер (во прав) попрскувам врз штрудлите откако ќе се испечат. :mm:

15. J.Ivanoska

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Ако ти е многу солена манџата или супата, стави еден цел изљупен компир за време на готвење. Компирот впива соленото.

16. wolf4e

wolf4e Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.894
    Дечки мене ми се отвори апетит за лека :( Aма не знам како се готви?
    Aј кажете
    Bреме на подготовка,варење
    Додадоци,
    запршки
    потпршки
    :D

17. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.454
    Ја ставаш леќата во врела вода да се вари 20-30 мин, тоа зависи од леќата, затоа обавезно ќе пробаш дали е сварена, во водата инаку не се додава сол, вегета затоа што нема да се свари леќата, ќе остане тврда. Во текот на варењето додаваш еден цел кромид, половина компир, 1 поголем морков, една цела пиперка, неколку чешниња лук. Ќе ја пробаш леќата ако почнала да омекнува додаваш 1-2 лажици ориз, и оставаш да вари уште 10 мин. Зеленчукот кога е сварен, мек, го вадиш во еден сад и го пасираш. Го враќаш во тенџерето, додаваш малку доматно пире, малку црвено вино, 2 коцки за супа, сол, вегета, бибер, значи по избор зачини. Оставаш уште 5 минутки да вари, а во една чашка ставаш 1 лажица брашно, лажица маслиново, малку вода, малку сенф и ситно исецкани 2 чешниња лук, мешаш да се соедини ладнава запршка, да не останат грутки од брашното, и мешајќи со лажица ја додаваш во тенџерето. После ова вари уште 5 минути, и е највкусна леќа, евер :lol: . Јас кога ќе ја ставам во тањири, додавам киселина и малку ситно сецкана свежа краставица, дава многу добар шмек на супа, сите ми ја бендисуваат идејата (украдена од кинескиот ресторан ;) ).
    Пријатен ручек :)
    Едитирам, само да кажам, дека за мене највкусна леќа, е онаа ситната, од Веро, на еко спар мислам, само таа ја купувам и е неверојатно вкусна, и дека ситна многу брзо се вари, ама колку подобро е изварена толку е повкусна :)

На maca99, Phyramide, wolf4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Девојки колку време се пече мусаката? И јајцата одозгора што се клаваат пред да се пече или за време на печењето? Итно ми треба одговор,оти ке ја запечам мусаката :D

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.162
    Па ќе си видиш, секако водата што ќе ја ставаш треба да испари. А јајцата се ставаат некои 10-15 минути пред крајот, т.е пред да ја извадиш од рерната. Препорачливо е да ја печеш на температура од 180-200 степени.

На kristii му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.817
    Ако ја правиш со претходно малку варени компири, тогаш не многу - 15 минути (нели и месото е претходно пропржено), а ако се живи компирите - тогаш сигурно едно пола саат, ќе си брцнеш со виљувче и ќе провериш ;)

А за јајцето се става 10 минути пред крај ама јас го избегнувам, не го ставам затоа што не поднесувам јајце, така да ако не сакаш, ништо страшно и без јајца да ја направиш.
    Јас на самиот врв ставам и онака модар патлиџан и доволно ми е па пробај и така ;)