Сега ќе ти кажам јас на тебе еден убав рецепт за макарони на фурна, мила Макароните се варат во врела вода со 2 супени лажици масло. Се вари 8-9мин. Се махат од ринглата и се стават под пуштена вода да се охладат. Отцеждат се макароните и се стават во голем сад. За да не залепнат макароните се става во нив уште малку масло и се мешат убаво. Се става шекер 1 чаена чаша и 300-400 грама здробено сирене. Се мешат убаво и се стават во намачкана со масло тепсија. Посебно: 5-6 јајца се мешат со 5 супени лајци шекер. Се става 1 литар млеко и добиената смес се залива врз макароните во тепсијата. Се стават 80гр. масто врз сето тоа маргарин на парченца. Прво се затоплува релната на 200 степени и се стават макароните да се пекат на 170 степени за 40-45мин. Макароните се многу добри!!! Е сега, ќе поседиш малку повеке во кујната, ама ќе јадеш убави макарони Зависи дали си способна да експериментираш.
^Aс да си попитам, нели е тоа многу шеќер? Му доаѓа 200-300 гр. шеќер, а сол не видов во рецептот, или се неутрализира со сирењето ???
Не е многу шекерот, неутрализира се и е многу вкусно. Тој рецепт се вика Бугарски макарони во релна Можев да дадам линк, но е на бугарски. Се пак ќе дадам, да видите, дека рецептот не сум го измислила http://www.mycookingbookblog.com/?p=4884 Како мала сум ги јадела многу, многу се ми правили дома и се сеќавам дека беа многу вкусни. Јас не сум правила сама, мислам да направам баш денес. Маж ми не е по такви чудни сладко солени рецепти, можно е со Шаро надвор да јадам ама ќе напраам
месо сечкано на коцки,посолено со вегета,оригано,магдонос и сето тоа измешано во сенф преубаво е пробајте,и многу е вкусно
Макарониве на Ј.Ивановска и мајка ми вака ги прави - меша сирење со шеќер и многу се вкусни, признавам! Сирењето (ама не ова соленово, туку некое помалку солено - скоро ич да не е солено) измешајте го со ванилин шеќер и суво грозје на пример, и со тоа полнете ги палачинките. Прсти да излижете
Девојки да ве прашам костените колку време се варат? Јас сега ги ставив па отприлика за еден саат да ги тргнам? м?
Ако имате леб што ви заостанал од предходните денови не го фрлајте. Потопете го во ладна вода, потоа одделете го мекиот дел во средина, убаво исцедете го, се помешува со јајца, мелено месо, сол, црн пипер, малце зејтин, магданос и малку кашкавал изрендано или пармезан доколку имате, убаво измешајте, направете топчиња и испржете ги. Многу се вкусни Нема одреден број на колку јајца да ставете туку се ставаат во зависност од тоа колку имате од лебот, за да добиете смеса со која ке може да ги оформувате топчињата. Исто и за меленото месо. Па пофалете се ако некоја проба да ги направи
Девојки да си направам лимонада,колку лимончиња да ставам и шеќер ,за околу 1,5 л вода. Никогаш да ја погодам како што треба ,а овие конзервансите вива,мива не сакам да ги пијам.
Зависи колку сакаш да биде концетрирана некаде околу 5-6 зависи и колку се сочни лимоните мислам некаде пола лимон за 1 чаша вода
За убава саламура: Сок од ананас 2 чаени чаши бело вино 1 чаена чаша соев сос 2 супени лажици зејтин - 3 супени л. сенф - 1 мала лажица сол - пола мала лажица црн бибер - пола мала лажица Пилешкиот стек се остава во саламурата неколку минути. Убаво се подмачкува со саламурата. Завиткват се во фолија и се става во фрижидер за 4 сати. Пред печене на грил или скара се истисква кромид врз нив и така се печат. За обична саламура (по ефтина, но исто убава): 1 чаена чаша пиво/или вино бело 2 супени лажици вегета црн бибер малку ловоров лист 1-2 Пилешкиот стек се става во саламурата за 1 сат да постојат. След това убаво се прецеждат и се печат или пржат.
Јас ги прскам корите и со масленце и со кисела вода, а во филот освен рендани јаболка (нормално) исто ставам цимет и претходно пропржено (на тивко) суво грозје. A шеќер (во прав) попрскувам врз штрудлите откако ќе се испечат.
Ако ти е многу солена манџата или супата, стави еден цел изљупен компир за време на готвење. Компирот впива соленото.
Дечки мене ми се отвори апетит за лека Aма не знам како се готви? Aј кажете Bреме на подготовка,варење Додадоци, запршки потпршки
Ја ставаш леќата во врела вода да се вари 20-30 мин, тоа зависи од леќата, затоа обавезно ќе пробаш дали е сварена, во водата инаку не се додава сол, вегета затоа што нема да се свари леќата, ќе остане тврда. Во текот на варењето додаваш еден цел кромид, половина компир, 1 поголем морков, една цела пиперка, неколку чешниња лук. Ќе ја пробаш леќата ако почнала да омекнува додаваш 1-2 лажици ориз, и оставаш да вари уште 10 мин. Зеленчукот кога е сварен, мек, го вадиш во еден сад и го пасираш. Го враќаш во тенџерето, додаваш малку доматно пире, малку црвено вино, 2 коцки за супа, сол, вегета, бибер, значи по избор зачини. Оставаш уште 5 минутки да вари, а во една чашка ставаш 1 лажица брашно, лажица маслиново, малку вода, малку сенф и ситно исецкани 2 чешниња лук, мешаш да се соедини ладнава запршка, да не останат грутки од брашното, и мешајќи со лажица ја додаваш во тенџерето. После ова вари уште 5 минути, и е највкусна леќа, евер . Јас кога ќе ја ставам во тањири, додавам киселина и малку ситно сецкана свежа краставица, дава многу добар шмек на супа, сите ми ја бендисуваат идејата (украдена од кинескиот ресторан ). Пријатен ручек Едитирам, само да кажам, дека за мене највкусна леќа, е онаа ситната, од Веро, на еко спар мислам, само таа ја купувам и е неверојатно вкусна, и дека ситна многу брзо се вари, ама колку подобро е изварена толку е повкусна
Девојки колку време се пече мусаката? И јајцата одозгора што се клаваат пред да се пече или за време на печењето? Итно ми треба одговор,оти ке ја запечам мусаката
Па ќе си видиш, секако водата што ќе ја ставаш треба да испари. А јајцата се ставаат некои 10-15 минути пред крајот, т.е пред да ја извадиш од рерната. Препорачливо е да ја печеш на температура од 180-200 степени.
Ако ја правиш со претходно малку варени компири, тогаш не многу - 15 минути (нели и месото е претходно пропржено), а ако се живи компирите - тогаш сигурно едно пола саат, ќе си брцнеш со виљувче и ќе провериш А за јајцето се става 10 минути пред крај ама јас го избегнувам, не го ставам затоа што не поднесувам јајце, така да ако не сакаш, ништо страшно и без јајца да ја направиш. Јас на самиот врв ставам и онака модар патлиџан и доволно ми е па пробај и така