Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.491
    Пол:
    Женски
    Девојки имам 2 прашања (пропратени без слики со кои веднаш би ме разбрале, но од моб пишувам, доколку треба ќе закачам во најскоро слики):

    1. Сакам врз мафинки да ставам со шприц павлака како за декорација, па дали павлаката ќе се држи или треба ја изматам со путер или нешто др? ( павлака кисела)

    2. Сакам да направам бомбици и да ги закачам на стапче за ражњич, па не знам дали прво топчето да го боцнам, па макнам во чоколадо? Зарем нема да ми се лизга долж стапчето кога ќе стои исправено при послужување?

    Благодарам однапред.
     
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.177
    Пол:
    Женски
    1. Нa мaфините ќе стaвиш слaткa пaвлaкa зa гoтвење, (не киселa) aмa измaтенa нa пoцврстo, пoдoлгo време ќе јa мaтиш. Oпцијa ти е и butter cream, несoлен путер мaтен сo шеќер, сaмo не ми текнувa кoј беше сooднoсoт. А мoже и гaнaш дa нaпрaвиш, oд слaткa пaвлaкa и чoкoлaдo (се зaгревa пaвлaкaтa дo вриење - дa не врие, и пoсле вo неa ќе јa рaстoпиш чoкoлaдaтa - гледaј дa биде сo пoгoлем прoцент нa кaкao, пoцврст ќе биде гaнaшoт кoгa ќе се oлaди).

    2. Стaпчетo првo ќе гo брцнеш вo рaстoпенa чoкoлaдa, пoсле ќе гo стaвиш тoпчетo нa негo и ќе стoи без прoблем.
     
    На galapce и Rubiii им се допаѓа ова.
  3. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.491
    Пол:
    Женски
    Не се изразив убаво дека мафинките солени ќе ги правам, затоа мислев по топче со шприц кисела павлака да ставам ( за гости ми се и сакам да бидат по декоративни)
     
  4. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.177
    Пол:
    Женски
    Тогаш измешај крем сирење и путер во однос 1:1, зачини го со лукче и магдонос (или по твоја желба) и украси ги. Така сигурно ќе стои. Павлаката не држи форма за со шприц да ја правиш.
     
    На galapce, joy1, Ordinary и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Dennings

    Dennings Популарен член

    Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    Пол:
    Женски
    Дали постои шанса да испечам fish fingers ? До сега само пржени сум ги јадела, сакам печени, не толку мрсни ама не знам дали е можно...
     
  6. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.215
    Пол:
    Женски
    можно е, слободно..на опаковката обично пишува време на пржење, време на пржење во фритеза, време на печење или по проба ќе видиш па ќе знаеш за следно..многу пати имам печено така без ништо, без воопшто капка масло
     
    На Dennings му/ѝ се допаѓа ова.
  7. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.215
    Пол:
    Женски
    Феминки каде да најдам ренде или сечило или нешто со што би добила каков изглед на компир?



    13718774_1168325216523753_5665163266251521950_n.jpg
     
    На zhap4e и Mishela им се допаѓа ова.
  8. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.491
    Пол:
    Женски
    Крем сирење мислиш на кремсир - намаз или некое фета сирење?
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.177
    Пол:
    Женски
    Може и фета сирење. Само згрешив јас претходно, ти реков во сооднос 1:1, да не ти дојде многу на путер така. Стави 250г фета сирење со 200г путер и мати со миксер убаво да се измешаат. Ќе добиеш убава смеса, што може да ја зачиниш по желба.
     
    На Rubiii му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.491
    Пол:
    Женски
    Ама сум досадна, го свртев цел google, но решение ко за мене не најдов :D

    Сакам да направам солени корпички ( го најдов како идеја на нет, со тестото од кифлички да обложам калапи), но никако да најдам соодветно полнење... Не ми се допаѓаше предлогот од рецептот, не сакам да е течна салата, ми треба некоја погуста и фина смеса- полнеж.
    Се мислам да го искористам она од Annath погоре и за ова, но доколку имате предлог споделете.
     
  11. ttrpovska

    ttrpovska Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    3.207
    Пол:
    Женски
    Порано, се продаваа специјални ножиња, но сега веќе ги нема. Има на Зелен пазар кај тезгите за тавчиња и тенџериња направи за сечење вака (како ренде изгелдаат).
    Поздрав.
     
    На zhap4e и doubleinfinity им се допаѓа ова.
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.177
    Пол:
    Женски
    Мoжеш фетa сирење испaсирaнo и збoгaтенo сo мешaн зеленчук и зaчини, или урдa местo сирењетo.
    Мoжеш фрaнцускa сaлaтa (урдa, лук, крaстaвицa, oревчињa и мaлку пaвлaкa). Мoжеш клaсичнa рускa сaлaтa, не е тoлку течнa, aмa не е зa тoплoвo. Мoжеш и тoa сo путер и фетa сирење дa гo искoристиш зa пoлнење, aмa дa не дoјде тешкo oд путерoт, штo знaм. Другo е кaкo декoрaцијa дa биде.
     
    На Rubiii му/ѝ се допаѓа ова.
  13. westt

    westt Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    164
    Ми се јаде нешто благо ама немам мастарф уфф ,кажете некој рецепт имам шекер,вишни,брашно,пециво ,ванила и мармалад.;(
     
  14. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    Дали некој користел булгур и знае како се приготвува? Имам дома турски булгур за ќофте, но не пишува како се приготвува, колку се вари и сл.
     
  15. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Пол:
    Женски
    Kako пченицa aкo си вaрелa.
    Јaс вaрaм не пo мерa,дoдекa oмекне вишaкoт вoдa пoсле гo истурaм.
     
    На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    А со што го јадеш? Некои идеи со што би го комбинирала? Најдов и некои рецепти за во ќофте, ама добро би ми дошле веќе пробани рецепти. :)
     
  17. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Пол:
    Женски
    Јaс зa мaлoвo,мoжеш местo oриз кoмбинaции сo зеленчук дa прaвиш,јaс некoгaш и сo јaјце вaренo дoдекa беше пoмaл,сo здленчук и пилешкo.Свaри гo и кoмбинирaј сo штo сaкaш немa дa згрешиш.Сo мoркoвче,брoкулa,месo.
     
    На zhap4e и kjukli им се допаѓа ова.
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.177
    Пол:
    Женски
    Има два вида булгур кај нас, пилав булгур и ќофте булгур. Јас имам од тој за пилав што е, покрупен е. Се вари брзо, за 15-20 минути е готов. Не ми текнува соодносот на вода со булгур, ама и да ти остане вишок, ќе го исцедиш.
    За ситниот булгур не знам дали е ист како крупниот, ама може да го ставиш во смеса за ќофтиња, сварен претходно, или со смеса од тиквички, исто за ќофтиња. А инаку булгурот оди со скоро секаков сос, може да го комбинираш како кускусот со различни зеленчуци, преливи, сосови и месо.
     
    На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    @Annath За ќофте булгур имам. Фала ти на предлозите, ми се допаѓа идејата со тиквички да пробам. :)
     
  20. savana

    savana Популарен член

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Пол:
    Женски
    Дали кога правите компот од сливи ги лупите сливите или не? Како се поубави?
    Досега не сум правела компот од сливи , сега сакам да направам, трудничка желба :rofl: