Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,722
    Likes Received:
    5,494
    Gender:
    Female
    Девојки имам 2 прашања (пропратени без слики со кои веднаш би ме разбрале, но од моб пишувам, доколку треба ќе закачам во најскоро слики):

    1. Сакам врз мафинки да ставам со шприц павлака како за декорација, па дали павлаката ќе се држи или треба ја изматам со путер или нешто др? ( павлака кисела)

    2. Сакам да направам бомбици и да ги закачам на стапче за ражњич, па не знам дали прво топчето да го боцнам, па макнам во чоколадо? Зарем нема да ми се лизга долж стапчето кога ќе стои исправено при послужување?

    Благодарам однапред.
     
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,961
    Likes Received:
    203,330
    Gender:
    Female
    1. Нa мaфините ќе стaвиш слaткa пaвлaкa зa гoтвење, (не киселa) aмa измaтенa нa пoцврстo, пoдoлгo време ќе јa мaтиш. Oпцијa ти е и butter cream, несoлен путер мaтен сo шеќер, сaмo не ми текнувa кoј беше сooднoсoт. А мoже и гaнaш дa нaпрaвиш, oд слaткa пaвлaкa и чoкoлaдo (се зaгревa пaвлaкaтa дo вриење - дa не врие, и пoсле вo неa ќе јa рaстoпиш чoкoлaдaтa - гледaј дa биде сo пoгoлем прoцент нa кaкao, пoцврст ќе биде гaнaшoт кoгa ќе се oлaди).

    2. Стaпчетo првo ќе гo брцнеш вo рaстoпенa чoкoлaдa, пoсле ќе гo стaвиш тoпчетo нa негo и ќе стoи без прoблем.
     
    galapce and Rubiii like this.
  3. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,722
    Likes Received:
    5,494
    Gender:
    Female
    Не се изразив убаво дека мафинките солени ќе ги правам, затоа мислев по топче со шприц кисела павлака да ставам ( за гости ми се и сакам да бидат по декоративни)
     
  4. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,961
    Likes Received:
    203,330
    Gender:
    Female
    Тогаш измешај крем сирење и путер во однос 1:1, зачини го со лукче и магдонос (или по твоја желба) и украси ги. Така сигурно ќе стои. Павлаката не држи форма за со шприц да ја правиш.
     
    galapce, joy1, Ordinary and 1 other person like this.
  5. Dennings

    Dennings Популарен член

    Joined:
    Sep 18, 2013
    Messages:
    613
    Likes Received:
    4,583
    Gender:
    Female
    Дали постои шанса да испечам fish fingers ? До сега само пржени сум ги јадела, сакам печени, не толку мрсни ама не знам дали е можно...
     
  6. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    2,458
    Likes Received:
    5,230
    Gender:
    Female
    можно е, слободно..на опаковката обично пишува време на пржење, време на пржење во фритеза, време на печење или по проба ќе видиш па ќе знаеш за следно..многу пати имам печено така без ништо, без воопшто капка масло
     
    Dennings likes this.
  7. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    2,458
    Likes Received:
    5,230
    Gender:
    Female
    Феминки каде да најдам ренде или сечило или нешто со што би добила каков изглед на компир?



    13718774_1168325216523753_5665163266251521950_n.jpg
     
    zhap4e and Mishela like this.
  8. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,722
    Likes Received:
    5,494
    Gender:
    Female
    Крем сирење мислиш на кремсир - намаз или некое фета сирење?
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,961
    Likes Received:
    203,330
    Gender:
    Female
    Може и фета сирење. Само згрешив јас претходно, ти реков во сооднос 1:1, да не ти дојде многу на путер така. Стави 250г фета сирење со 200г путер и мати со миксер убаво да се измешаат. Ќе добиеш убава смеса, што може да ја зачиниш по желба.
     
    Rubiii likes this.
  10. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,722
    Likes Received:
    5,494
    Gender:
    Female
    Ама сум досадна, го свртев цел google, но решение ко за мене не најдов :D

    Сакам да направам солени корпички ( го најдов како идеја на нет, со тестото од кифлички да обложам калапи), но никако да најдам соодветно полнење... Не ми се допаѓаше предлогот од рецептот, не сакам да е течна салата, ми треба некоја погуста и фина смеса- полнеж.
    Се мислам да го искористам она од Annath погоре и за ова, но доколку имате предлог споделете.
     
  11. ttrpovska

    ttrpovska Истакнат член

    Joined:
    Dec 17, 2011
    Messages:
    119
    Likes Received:
    3,207
    Gender:
    Female
    Порано, се продаваа специјални ножиња, но сега веќе ги нема. Има на Зелен пазар кај тезгите за тавчиња и тенџериња направи за сечење вака (како ренде изгелдаат).
    Поздрав.
     
    zhap4e and doubleinfinity like this.
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,961
    Likes Received:
    203,330
    Gender:
    Female
    Мoжеш фетa сирење испaсирaнo и збoгaтенo сo мешaн зеленчук и зaчини, или урдa местo сирењетo.
    Мoжеш фрaнцускa сaлaтa (урдa, лук, крaстaвицa, oревчињa и мaлку пaвлaкa). Мoжеш клaсичнa рускa сaлaтa, не е тoлку течнa, aмa не е зa тoплoвo. Мoжеш и тoa сo путер и фетa сирење дa гo искoристиш зa пoлнење, aмa дa не дoјде тешкo oд путерoт, штo знaм. Другo е кaкo декoрaцијa дa биде.
     
    Rubiii likes this.
  13. westt

    westt Истакнат член

    Joined:
    Sep 10, 2015
    Messages:
    271
    Likes Received:
    164
    Ми се јаде нешто благо ама немам мастарф уфф ,кажете некој рецепт имам шекер,вишни,брашно,пециво ,ванила и мармалад.;(
     
  14. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Дали некој користел булгур и знае како се приготвува? Имам дома турски булгур за ќофте, но не пишува како се приготвува, колку се вари и сл.
     
  15. mariatim

    mariatim Популарен член

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    1,159
    Likes Received:
    12,529
    Gender:
    Female
    Kako пченицa aкo си вaрелa.
    Јaс вaрaм не пo мерa,дoдекa oмекне вишaкoт вoдa пoсле гo истурaм.
     
    kjukli likes this.
  16. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    А со што го јадеш? Некои идеи со што би го комбинирала? Најдов и некои рецепти за во ќофте, ама добро би ми дошле веќе пробани рецепти. :)
     
  17. mariatim

    mariatim Популарен член

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    1,159
    Likes Received:
    12,529
    Gender:
    Female
    Јaс зa мaлoвo,мoжеш местo oриз кoмбинaции сo зеленчук дa прaвиш,јaс некoгaш и сo јaјце вaренo дoдекa беше пoмaл,сo здленчук и пилешкo.Свaри гo и кoмбинирaј сo штo сaкaш немa дa згрешиш.Сo мoркoвче,брoкулa,месo.
     
    zhap4e and kjukli like this.
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,961
    Likes Received:
    203,330
    Gender:
    Female
    Има два вида булгур кај нас, пилав булгур и ќофте булгур. Јас имам од тој за пилав што е, покрупен е. Се вари брзо, за 15-20 минути е готов. Не ми текнува соодносот на вода со булгур, ама и да ти остане вишок, ќе го исцедиш.
    За ситниот булгур не знам дали е ист како крупниот, ама може да го ставиш во смеса за ќофтиња, сварен претходно, или со смеса од тиквички, исто за ќофтиња. А инаку булгурот оди со скоро секаков сос, може да го комбинираш како кускусот со различни зеленчуци, преливи, сосови и месо.
     
    kjukli likes this.
  19. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    @Annath За ќофте булгур имам. Фала ти на предлозите, ми се допаѓа идејата со тиквички да пробам. :)
     
  20. savana

    savana Популарен член

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    1,770
    Likes Received:
    9,567
    Gender:
    Female
    Дали кога правите компот од сливи ги лупите сливите или не? Како се поубави?
    Досега не сум правела компот од сливи , сега сакам да направам, трудничка желба :rofl: