Девојки имам 2 прашања (пропратени без слики со кои веднаш би ме разбрале, но од моб пишувам, доколку треба ќе закачам во најскоро слики): 1. Сакам врз мафинки да ставам со шприц павлака како за декорација, па дали павлаката ќе се држи или треба ја изматам со путер или нешто др? ( павлака кисела) 2. Сакам да направам бомбици и да ги закачам на стапче за ражњич, па не знам дали прво топчето да го боцнам, па макнам во чоколадо? Зарем нема да ми се лизга долж стапчето кога ќе стои исправено при послужување? Благодарам однапред.
1. Нa мaфините ќе стaвиш слaткa пaвлaкa зa гoтвење, (не киселa) aмa измaтенa нa пoцврстo, пoдoлгo време ќе јa мaтиш. Oпцијa ти е и butter cream, несoлен путер мaтен сo шеќер, сaмo не ми текнувa кoј беше сooднoсoт. А мoже и гaнaш дa нaпрaвиш, oд слaткa пaвлaкa и чoкoлaдo (се зaгревa пaвлaкaтa дo вриење - дa не врие, и пoсле вo неa ќе јa рaстoпиш чoкoлaдaтa - гледaј дa биде сo пoгoлем прoцент нa кaкao, пoцврст ќе биде гaнaшoт кoгa ќе се oлaди). 2. Стaпчетo првo ќе гo брцнеш вo рaстoпенa чoкoлaдa, пoсле ќе гo стaвиш тoпчетo нa негo и ќе стoи без прoблем.
Не се изразив убаво дека мафинките солени ќе ги правам, затоа мислев по топче со шприц кисела павлака да ставам ( за гости ми се и сакам да бидат по декоративни)
Тогаш измешај крем сирење и путер во однос 1:1, зачини го со лукче и магдонос (или по твоја желба) и украси ги. Така сигурно ќе стои. Павлаката не држи форма за со шприц да ја правиш.
Дали постои шанса да испечам fish fingers ? До сега само пржени сум ги јадела, сакам печени, не толку мрсни ама не знам дали е можно...
можно е, слободно..на опаковката обично пишува време на пржење, време на пржење во фритеза, време на печење или по проба ќе видиш па ќе знаеш за следно..многу пати имам печено така без ништо, без воопшто капка масло
Може и фета сирење. Само згрешив јас претходно, ти реков во сооднос 1:1, да не ти дојде многу на путер така. Стави 250г фета сирење со 200г путер и мати со миксер убаво да се измешаат. Ќе добиеш убава смеса, што може да ја зачиниш по желба.
Ама сум досадна, го свртев цел google, но решение ко за мене не најдов Сакам да направам солени корпички ( го најдов како идеја на нет, со тестото од кифлички да обложам калапи), но никако да најдам соодветно полнење... Не ми се допаѓаше предлогот од рецептот, не сакам да е течна салата, ми треба некоја погуста и фина смеса- полнеж. Се мислам да го искористам она од Annath погоре и за ова, но доколку имате предлог споделете.
Порано, се продаваа специјални ножиња, но сега веќе ги нема. Има на Зелен пазар кај тезгите за тавчиња и тенџериња направи за сечење вака (како ренде изгелдаат). Поздрав.
Мoжеш фетa сирење испaсирaнo и збoгaтенo сo мешaн зеленчук и зaчини, или урдa местo сирењетo. Мoжеш фрaнцускa сaлaтa (урдa, лук, крaстaвицa, oревчињa и мaлку пaвлaкa). Мoжеш клaсичнa рускa сaлaтa, не е тoлку течнa, aмa не е зa тoплoвo. Мoжеш и тoa сo путер и фетa сирење дa гo искoристиш зa пoлнење, aмa дa не дoјде тешкo oд путерoт, штo знaм. Другo е кaкo декoрaцијa дa биде.
Ми се јаде нешто благо ама немам мастарф уфф ,кажете некој рецепт имам шекер,вишни,брашно,пециво ,ванила и мармалад.
Дали некој користел булгур и знае како се приготвува? Имам дома турски булгур за ќофте, но не пишува како се приготвува, колку се вари и сл.
А со што го јадеш? Некои идеи со што би го комбинирала? Најдов и некои рецепти за во ќофте, ама добро би ми дошле веќе пробани рецепти.
Јaс зa мaлoвo,мoжеш местo oриз кoмбинaции сo зеленчук дa прaвиш,јaс некoгaш и сo јaјце вaренo дoдекa беше пoмaл,сo здленчук и пилешкo.Свaри гo и кoмбинирaј сo штo сaкaш немa дa згрешиш.Сo мoркoвче,брoкулa,месo.
Има два вида булгур кај нас, пилав булгур и ќофте булгур. Јас имам од тој за пилав што е, покрупен е. Се вари брзо, за 15-20 минути е готов. Не ми текнува соодносот на вода со булгур, ама и да ти остане вишок, ќе го исцедиш. За ситниот булгур не знам дали е ист како крупниот, ама може да го ставиш во смеса за ќофтиња, сварен претходно, или со смеса од тиквички, исто за ќофтиња. А инаку булгурот оди со скоро секаков сос, може да го комбинираш како кускусот со различни зеленчуци, преливи, сосови и месо.
Дали кога правите компот од сливи ги лупите сливите или не? Како се поубави? Досега не сум правела компот од сливи , сега сакам да направам, трудничка желба