Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,123
    Likes Received:
    9,434
    Gender:
    Female
    Стварно компирите во Горки/Менада се најдобри! Само не знам како го прават толку убав мајонезон во Горки/Менада знае некој што се ставаат? Пробав со малку вегета, пармезан ама не е тоа тоа...
     
  2. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Kupiv kapucino ama ic ne go bendisav,nekoja idea za sto drugo mozam da go iskoristam?
     
  3. PrettyDramaQueen

    PrettyDramaQueen Истакнат член

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    399
    Likes Received:
    4,192
    Gender:
    Female
    Ставаат кари :D

    Можеш да побараш некој рецепт за торта, мафини, мислам дека и рецепт за макаронс со капучино имаше :D
     
    bella.s and Antebellum like this.
  4. Ctete

    Ctete Популарен член

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    357
    Likes Received:
    5,153
    Gender:
    Female
    Домакинки дАјте рецепт за кечап и опишете ја постапката подетално
     
  5. LanaDelR

    LanaDelR Популарен член

    Joined:
    Aug 22, 2016
    Messages:
    1,321
    Likes Received:
    2,410
    Gender:
    Female
    Mozes da naprais mesani salati(rendana zelka,morkov,cveklo,marula,krastevicka,domat), kompir salata, majonez salata, ruska salata, mozes da napravis sopska ili topla daska( pohovan kaskaval, zdenki, maslinki, piroski..) :)
     
  6. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,123
    Likes Received:
    9,434
    Gender:
    Female
    Може некоја да сними видео како се прави шам (оној крем од белки)? Прееска 100 саати матев ум ми се смати а шамот никако да се направи па уште коа го шлакнав и шербетот за никаде испадна. Изгледа шеќерот многу брзо и наеднаш го ставив. Кажувајте трикови за шамот.
     
  7. LanaDelR

    LanaDelR Популарен член

    Joined:
    Aug 22, 2016
    Messages:
    1,321
    Likes Received:
    2,410
    Gender:
    Female
    jas mislam deka mora epten vnimatelno da se oddelat belkite od zolckite, ako ti ima kapnato malku zoltcka nema da ispadne
     
    Antebellum likes this.
  8. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,202
    Gender:
    Female
    Белките прво ги матиш додека не постигнеш густ снег, па шеќерот се додава лажица по лажица со непрекинато матење. Значи не престануваш да матиш ни додека додаваш шеќер. И најдобро е јајцата да се тазе и стоени на собна температура. Може да се случи да не се подигне шамот ако се ладни од фрижидер.
     
    Antebellum likes this.
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,171
    Gender:
    Female
    @Antebellum да ја поправам @Kitten, поубав шам се добива од не толку тазе јајца, ама секако пред да правиш ќе ги извадиш половина час да бидат на собна температура. Кога правиш пандишпан од цели јајца е најубаво да бидат тазе, а за шам тоа не важи.
    Садот во кој ќе матиш мора да е чист и сув од било какви додатоци. Внимателно се издвојуваат белки од жолчки, да нема ниедна трага од нив. Капни неколку капки лимонов сок, и почни со матење, со суви маталки на миксерот. Треба да се добие убава пена, и после да почнеш да го додаваш шербетот да тече во тенок млаз додека матиш, континуирано, со една рака го држиш миксерот и матиш, со другата садот со шербет и полека нека тече. Исто е битно дали си ја погодила конзистенцијата на шербетот, поубав шам се добива ако е погуст. Може половина од дозата шеќер да ја направиш шербет, а другата половина да ја додаваш во белките лажица по лажица во текот на матењето од самиот старт. Пожелно е да биде како шеќер во прав.

    Друго, вака направениот шам нема да стои долго време, ќе се стопи после десетина часа. Ако сакаш траен шам, се додава средство од типот на гелфикс или слично (го има по маркети) и овозможува шамот да издржи повеќе време, а да се стави помалку шеќер.
     
    Acka22, kuc, Kitten and 1 other person like this.
  10. LejdiD

    LejdiD Истакнат член

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    633
    Likes Received:
    187
    Gender:
    Female
    Ај некој нека пише испробан рецепт за кечап ама без пиперки, мислам дека само од патлиџани треба да е поубаво или пиперките го праат повкусен? И ако да дали се мисли на оние пиперки ко за ајвар? Значи сакам рецепт без зејтин и по можност без пиперки
     
  11. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,239
    Likes Received:
    91,852
    Gender:
    Female
    Ние правевме лани но со пиперки кромид и малку лук за да даде убав шмек :)
    10кг домати 3кг пиперки 1 кг кромид и 1главица лук се се сецка покрупно и се остава на оган да се свари т.е да омекне зеленчукот.Потоа се се поминува низ машинче за сос од домати што е тоа што вади лушпи семки се. Па се става да се свари целата течност да се згусти.Од зачини бибер,сол и сенф додадовме :) Многу е вкусен :)
    Направи само со домати на истиот начин :)
     
  12. LejdiD

    LejdiD Истакнат член

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    633
    Likes Received:
    187
    Gender:
    Female
    Фала многу, а стававте ли вински оцет или конзерванс? Мислам дека оцетот има улога за да не се расипува или не сум во право? Сите рецепти ги превртев и секаде го има или едното или двете ама конзерванс не сакам да ставам освен ако мора. Исто така планирам и густин да ставам
     
  13. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,239
    Likes Received:
    91,852
    Gender:
    Female
    зошто гистин?
    ни конзерванс,ни оцет ништо не додадовме додека е топло го ставаме во топли тегли се вакумира убаво и тоа е тоа :)
     
  14. Mi-Ma

    Mi-Ma Истакнат член

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Messages:
    492
    Likes Received:
    1,127
    Gender:
    Female
    Neznam kaj da prasam :?: Aj poiskusni domakinki dajte sovet za malini, dali samo da gi zamrznam ili da napravam nesto od niv za zimoska? :)
     
  15. mariatim

    mariatim Популарен член

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    1,159
    Likes Received:
    12,529
    Gender:
    Female
     
    Mi-Ma likes this.
  16. LejdiD

    LejdiD Истакнат член

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    633
    Likes Received:
    187
    Gender:
    Female
    Какво машинче за кечап користите, она пластичното врши ли работа? И може ли место тоа со блендер да ги поминам претходно излупени?
     
  17. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Joined:
    Aug 4, 2014
    Messages:
    360
    Likes Received:
    1,115
    Gender:
    Female
    Ми треба помош.. Како да постигнам што е можно повисоко и понараснато тесто за торта???? Некогаш ми се погаѓа а некогаш неb(плус јас сум малку маанџика), не можам да сфатам во што е проблемот. Како вие го приготвувате и печите пандишпанот???
     
    Antebellum likes this.
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,171
    Gender:
    Female
    Дo јaјцaтa е, кoлку пoтaзе се, тoлку пoдoбрo. Секoгaш се мaтaт првo јaјцaтa сo шеќерoт дa се дoбие белa смесa, знaчи oд жoлтa дa стaне скoрo белa, тoгaш е дoстa мaтење. И кoгa ќе се дoдaвaaт сувите сoстoјки, нaјубaвo прoсеaни, не се мaти сo миксер туку сo лaжицa или шпaтулa, сo лесни движењa, не премнoгу брзи. Вaкa немaш уткa, ќе дoбиеш нaрaснaт и вoздушен пaндишпaн (oд цели јaјцa).
     
    Antebellum, Acka22, Dust and 4 others like this.
  19. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Dajte nekoj predlog za nekoe blago so poveke cokolado,imam zaostanato 6 cokoladi so lesnici ,za nekolku dena im istekuva rokot pa da gi iskoristam vo nesto?
     
  20. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Joined:
    Aug 4, 2014
    Messages:
    360
    Likes Received:
    1,115
    Gender:
    Female
    @Annath , фала за деталното објаснување.. Јајцата ги матам исто како што кажа, само кога го додавам брашното не го исклучувам миксерот туку ја намалувам брзината на најниско. Веројатно тоа ми е грешката. Ќе си знам за наредно.. поздрав!! :hug: