Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.125
    Допаѓања:
    9.436
    Пол:
    Женски
    Стварно компирите во Горки/Менада се најдобри! Само не знам како го прават толку убав мајонезон во Горки/Менада знае некој што се ставаат? Пробав со малку вегета, пармезан ама не е тоа тоа...
     
  2. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Kupiv kapucino ama ic ne go bendisav,nekoja idea za sto drugo mozam da go iskoristam?
     
  3. PrettyDramaQueen

    PrettyDramaQueen Истакнат член

    Се зачлени на:
    31 мај 2016
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    4.192
    Пол:
    Женски
    Ставаат кари :D

    Можеш да побараш некој рецепт за торта, мафини, мислам дека и рецепт за макаронс со капучино имаше :D
     
    На bella.s и Antebellum им се допаѓа ова.
  4. Ctete

    Ctete Популарен член

    Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    5.153
    Пол:
    Женски
    Домакинки дАјте рецепт за кечап и опишете ја постапката подетално
     
  5. LanaDelR

    LanaDelR Популарен член

    Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.466
    Пол:
    Женски
    Mozes da naprais mesani salati(rendana zelka,morkov,cveklo,marula,krastevicka,domat), kompir salata, majonez salata, ruska salata, mozes da napravis sopska ili topla daska( pohovan kaskaval, zdenki, maslinki, piroski..) :)
     
  6. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.125
    Допаѓања:
    9.436
    Пол:
    Женски
    Може некоја да сними видео како се прави шам (оној крем од белки)? Прееска 100 саати матев ум ми се смати а шамот никако да се направи па уште коа го шлакнав и шербетот за никаде испадна. Изгледа шеќерот многу брзо и наеднаш го ставив. Кажувајте трикови за шамот.
     
  7. LanaDelR

    LanaDelR Популарен член

    Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.466
    Пол:
    Женски
    jas mislam deka mora epten vnimatelno da se oddelat belkite od zolckite, ako ti ima kapnato malku zoltcka nema da ispadne
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Пол:
    Женски
    Белките прво ги матиш додека не постигнеш густ снег, па шеќерот се додава лажица по лажица со непрекинато матење. Значи не престануваш да матиш ни додека додаваш шеќер. И најдобро е јајцата да се тазе и стоени на собна температура. Може да се случи да не се подигне шамот ако се ладни од фрижидер.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.231
    Пол:
    Женски
    @Antebellum да ја поправам @Kitten, поубав шам се добива од не толку тазе јајца, ама секако пред да правиш ќе ги извадиш половина час да бидат на собна температура. Кога правиш пандишпан од цели јајца е најубаво да бидат тазе, а за шам тоа не важи.
    Садот во кој ќе матиш мора да е чист и сув од било какви додатоци. Внимателно се издвојуваат белки од жолчки, да нема ниедна трага од нив. Капни неколку капки лимонов сок, и почни со матење, со суви маталки на миксерот. Треба да се добие убава пена, и после да почнеш да го додаваш шербетот да тече во тенок млаз додека матиш, континуирано, со една рака го држиш миксерот и матиш, со другата садот со шербет и полека нека тече. Исто е битно дали си ја погодила конзистенцијата на шербетот, поубав шам се добива ако е погуст. Може половина од дозата шеќер да ја направиш шербет, а другата половина да ја додаваш во белките лажица по лажица во текот на матењето од самиот старт. Пожелно е да биде како шеќер во прав.

    Друго, вака направениот шам нема да стои долго време, ќе се стопи после десетина часа. Ако сакаш траен шам, се додава средство од типот на гелфикс или слично (го има по маркети) и овозможува шамот да издржи повеќе време, а да се стави помалку шеќер.
     
    На Acka22, kuc, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. LejdiD

    LejdiD Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    187
    Пол:
    Женски
    Ај некој нека пише испробан рецепт за кечап ама без пиперки, мислам дека само од патлиџани треба да е поубаво или пиперките го праат повкусен? И ако да дали се мисли на оние пиперки ко за ајвар? Значи сакам рецепт без зејтин и по можност без пиперки
     
  11. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.304
    Допаѓања:
    92.104
    Пол:
    Женски
    Ние правевме лани но со пиперки кромид и малку лук за да даде убав шмек :)
    10кг домати 3кг пиперки 1 кг кромид и 1главица лук се се сецка покрупно и се остава на оган да се свари т.е да омекне зеленчукот.Потоа се се поминува низ машинче за сос од домати што е тоа што вади лушпи семки се. Па се става да се свари целата течност да се згусти.Од зачини бибер,сол и сенф додадовме :) Многу е вкусен :)
    Направи само со домати на истиот начин :)
     
  12. LejdiD

    LejdiD Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    187
    Пол:
    Женски
    Фала многу, а стававте ли вински оцет или конзерванс? Мислам дека оцетот има улога за да не се расипува или не сум во право? Сите рецепти ги превртев и секаде го има или едното или двете ама конзерванс не сакам да ставам освен ако мора. Исто така планирам и густин да ставам
     
  13. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.304
    Допаѓања:
    92.104
    Пол:
    Женски
    зошто гистин?
    ни конзерванс,ни оцет ништо не додадовме додека е топло го ставаме во топли тегли се вакумира убаво и тоа е тоа :)
     
  14. Mi-Ma

    Mi-Ma Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Пол:
    Женски
    Neznam kaj da prasam :?: Aj poiskusni domakinki dajte sovet za malini, dali samo da gi zamrznam ili da napravam nesto od niv za zimoska? :)
     
  15. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Пол:
    Женски
     
    На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LejdiD

    LejdiD Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    187
    Пол:
    Женски
    Какво машинче за кечап користите, она пластичното врши ли работа? И може ли место тоа со блендер да ги поминам претходно излупени?
     
  17. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Пол:
    Женски
    Ми треба помош.. Како да постигнам што е можно повисоко и понараснато тесто за торта???? Некогаш ми се погаѓа а некогаш неb(плус јас сум малку маанџика), не можам да сфатам во што е проблемот. Како вие го приготвувате и печите пандишпанот???
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.231
    Пол:
    Женски
    Дo јaјцaтa е, кoлку пoтaзе се, тoлку пoдoбрo. Секoгaш се мaтaт првo јaјцaтa сo шеќерoт дa се дoбие белa смесa, знaчи oд жoлтa дa стaне скoрo белa, тoгaш е дoстa мaтење. И кoгa ќе се дoдaвaaт сувите сoстoјки, нaјубaвo прoсеaни, не се мaти сo миксер туку сo лaжицa или шпaтулa, сo лесни движењa, не премнoгу брзи. Вaкa немaш уткa, ќе дoбиеш нaрaснaт и вoздушен пaндишпaн (oд цели јaјцa).
     
    На Antebellum, Acka22, Dust и 4 други им се допаѓа ова.
  19. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Dajte nekoj predlog za nekoe blago so poveke cokolado,imam zaostanato 6 cokoladi so lesnici ,za nekolku dena im istekuva rokot pa da gi iskoristam vo nesto?
     
  20. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Пол:
    Женски
    @Annath , фала за деталното објаснување.. Јајцата ги матам исто како што кажа, само кога го додавам брашното не го исклучувам миксерот туку ја намалувам брзината на најниско. Веројатно тоа ми е грешката. Ќе си знам за наредно.. поздрав!! :hug: