Стварно компирите во Горки/Менада се најдобри! Само не знам како го прават толку убав мајонезон во Горки/Менада знае некој што се ставаат? Пробав со малку вегета, пармезан ама не е тоа тоа...
Ставаат кари Можеш да побараш некој рецепт за торта, мафини, мислам дека и рецепт за макаронс со капучино имаше
Mozes da naprais mesani salati(rendana zelka,morkov,cveklo,marula,krastevicka,domat), kompir salata, majonez salata, ruska salata, mozes da napravis sopska ili topla daska( pohovan kaskaval, zdenki, maslinki, piroski..)
Може некоја да сними видео како се прави шам (оној крем од белки)? Прееска 100 саати матев ум ми се смати а шамот никако да се направи па уште коа го шлакнав и шербетот за никаде испадна. Изгледа шеќерот многу брзо и наеднаш го ставив. Кажувајте трикови за шамот.
jas mislam deka mora epten vnimatelno da se oddelat belkite od zolckite, ako ti ima kapnato malku zoltcka nema da ispadne
Белките прво ги матиш додека не постигнеш густ снег, па шеќерот се додава лажица по лажица со непрекинато матење. Значи не престануваш да матиш ни додека додаваш шеќер. И најдобро е јајцата да се тазе и стоени на собна температура. Може да се случи да не се подигне шамот ако се ладни од фрижидер.
@Antebellum да ја поправам @Kitten, поубав шам се добива од не толку тазе јајца, ама секако пред да правиш ќе ги извадиш половина час да бидат на собна температура. Кога правиш пандишпан од цели јајца е најубаво да бидат тазе, а за шам тоа не важи. Садот во кој ќе матиш мора да е чист и сув од било какви додатоци. Внимателно се издвојуваат белки од жолчки, да нема ниедна трага од нив. Капни неколку капки лимонов сок, и почни со матење, со суви маталки на миксерот. Треба да се добие убава пена, и после да почнеш да го додаваш шербетот да тече во тенок млаз додека матиш, континуирано, со една рака го држиш миксерот и матиш, со другата садот со шербет и полека нека тече. Исто е битно дали си ја погодила конзистенцијата на шербетот, поубав шам се добива ако е погуст. Може половина од дозата шеќер да ја направиш шербет, а другата половина да ја додаваш во белките лажица по лажица во текот на матењето од самиот старт. Пожелно е да биде како шеќер во прав. Друго, вака направениот шам нема да стои долго време, ќе се стопи после десетина часа. Ако сакаш траен шам, се додава средство од типот на гелфикс или слично (го има по маркети) и овозможува шамот да издржи повеќе време, а да се стави помалку шеќер.
Ај некој нека пише испробан рецепт за кечап ама без пиперки, мислам дека само од патлиџани треба да е поубаво или пиперките го праат повкусен? И ако да дали се мисли на оние пиперки ко за ајвар? Значи сакам рецепт без зејтин и по можност без пиперки
Ние правевме лани но со пиперки кромид и малку лук за да даде убав шмек 10кг домати 3кг пиперки 1 кг кромид и 1главица лук се се сецка покрупно и се остава на оган да се свари т.е да омекне зеленчукот.Потоа се се поминува низ машинче за сос од домати што е тоа што вади лушпи семки се. Па се става да се свари целата течност да се згусти.Од зачини бибер,сол и сенф додадовме Многу е вкусен Направи само со домати на истиот начин
Фала многу, а стававте ли вински оцет или конзерванс? Мислам дека оцетот има улога за да не се расипува или не сум во право? Сите рецепти ги превртев и секаде го има или едното или двете ама конзерванс не сакам да ставам освен ако мора. Исто така планирам и густин да ставам
зошто гистин? ни конзерванс,ни оцет ништо не додадовме додека е топло го ставаме во топли тегли се вакумира убаво и тоа е тоа
Neznam kaj da prasam Aj poiskusni domakinki dajte sovet za malini, dali samo da gi zamrznam ili da napravam nesto od niv za zimoska?
Какво машинче за кечап користите, она пластичното врши ли работа? И може ли место тоа со блендер да ги поминам претходно излупени?
Ми треба помош.. Како да постигнам што е можно повисоко и понараснато тесто за торта???? Некогаш ми се погаѓа а некогаш неb(плус јас сум малку маанџика), не можам да сфатам во што е проблемот. Како вие го приготвувате и печите пандишпанот???
Дo јaјцaтa е, кoлку пoтaзе се, тoлку пoдoбрo. Секoгaш се мaтaт првo јaјцaтa сo шеќерoт дa се дoбие белa смесa, знaчи oд жoлтa дa стaне скoрo белa, тoгaш е дoстa мaтење. И кoгa ќе се дoдaвaaт сувите сoстoјки, нaјубaвo прoсеaни, не се мaти сo миксер туку сo лaжицa или шпaтулa, сo лесни движењa, не премнoгу брзи. Вaкa немaш уткa, ќе дoбиеш нaрaснaт и вoздушен пaндишпaн (oд цели јaјцa).
Dajte nekoj predlog za nekoe blago so poveke cokolado,imam zaostanato 6 cokoladi so lesnici ,za nekolku dena im istekuva rokot pa da gi iskoristam vo nesto?
@Annath , фала за деталното објаснување.. Јајцата ги матам исто како што кажа, само кога го додавам брашното не го исклучувам миксерот туку ја намалувам брзината на најниско. Веројатно тоа ми е грешката. Ќе си знам за наредно.. поздрав!!