Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. kuc

    kuc Форумски идол

    Joined:
    Aug 3, 2010
    Messages:
    2,267
    Likes Received:
    85,085
    Gender:
    Female
    Jas ja varam vo voda so zacini , a potoa ja preceduvam i ja proprzuvam na puter ili maslo i odozgora ja posoluvam so parmezan mnogu vkusna e probaj pa ke kazis dali ti se dopaga .
     
  2. Пчела

    Пчела Популарен член

    Joined:
    May 3, 2015
    Messages:
    453
    Likes Received:
    1,437
    Gender:
    Female
    http://www.coolinarika.com/recept/914115/
    Јас ги правам по овој рецепт, и вкусни се.
     
    Acka22, Bojana_Ilcevska and anaja1 like this.
  3. Пчела

    Пчела Популарен член

    Joined:
    May 3, 2015
    Messages:
    453
    Likes Received:
    1,437
    Gender:
    Female
    Ајде помош, од 100000 рецепти за бомбици што хи имав сега немам ни 1 или неможам да најдам. Дајте рецепт за чоколадни бомбици, сакам за роденденот од ќерка ми да направам.
     
  4. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    333
    Likes Received:
    227
    Gender:
    Female
    една кутија наполитанки
    една кутија еурокрем
    едно чоколадо за готвење


    Ги кршиш наполитанките, го додаваш кремот (нема мерка, ке видиш отприлика коолку да додадеш. да ти се прават бомбици). И ги формираш бомбиците и после ги потураш со топено чоколадо со една лажица зејтин. ТОЛКУ! Преубави се.
     
    Mishela, referentka and Пчела like this.
  5. skorpija123

    skorpija123 Популарен член

    Joined:
    Jul 18, 2011
    Messages:
    699
    Likes Received:
    2,624
    И лешници
     
  6. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    333
    Likes Received:
    227
    Gender:
    Female


    Може, ама да ги пекнеш малку прво за да им се засили аромата, така би биле повкусни :D
     
    Пчела likes this.
  7. Abril

    Abril Истакнат член

    Joined:
    Feb 1, 2016
    Messages:
    220
    Likes Received:
    771
    Gender:
    Female
    Ајде кaжете ми некoјa идеa кaкo дa јa спремaм свинскaтa кoленицa?
     
  8. mariatim

    mariatim Популарен член

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    1,159
    Likes Received:
    12,529
    Gender:
    Female
    Ај aкo мoже.рецепт,кaкo се викa нз,тaвa,мн крoмид сo oриз,и нa крaј мaтенo јaјце мислaм се стaвaше.
     
  9. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    2,033
    Likes Received:
    58,313
    Gender:
    Female
    Свесна сум дека не е правилно, но истото го правам и со тестенини. Го варам оризот во произволно количество вода со сол и го проверувам отприлика кога е сварен, да не е преварен. Го тргам од шпорет и го прецедувам во цедалка. Го плакнам со топла вода. Таа малку мрснотија во јадењето доаѓа од месото и зеленчукот кои се пржат.

    Некако не ми треба тој вишок скроб пто преминува во водата при варењето и ја дава густината. Секој со својот вкус.
     
  10. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,784
    Ти благодарам :)
     
    Lady Phoenix likes this.
  11. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,202
    Gender:
    Female
    Како да искористам погрешно купен, индустриски ајвар? :D
    Знаете дека е крајно невкусен, па за да не заврши во канта, за што да го употребам? Некое јадење од него може ли да излезе? :?:
     
  12. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,589
    Likes Received:
    5,936
    Како правите запршка?


    1.само вода+брашно и количински колку и постапка?
    . 2.вода+брашно+црвен пипер ...?
     
  13. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Кај мене дома го ставија на пица, а врз него кашкавал, салама, маслинки. Јас не ја пробав, не знам каква била. Тој што ја направи и ја јадеше вика не била лоша.
     
    Kitten likes this.
  14. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    16,150
    Јас ја правам само со зејтин и црвен пипер, во леќа и грашок ставам брашно, во грав не, вода не ставам :!:и првпат слушам за такво нешто, што знам мене мајка вака ме научи да готви.:nod:Препрашај си постар поблизок за секој случај.:!:
     
    Viktorijaaa5 likes this.
  15. kiki-riki

    kiki-riki Истакнат член

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    228
    Likes Received:
    121
    купив замрзнати брокула карфиол и морков ај дајте некој рецепт како да ги зготвам
     
  16. afrodita26

    afrodita26 Популарен член

    Joined:
    Aug 17, 2012
    Messages:
    289
    Likes Received:
    1,567
    Gender:
    Female
    Испржи гo и дoдaди сoл мaлку и сенф.
     
    Kitten likes this.
  17. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,744
    Likes Received:
    7,557
    Gender:
    Female
    Јас за запршка,брашно ставам само во леќа.Мајка ми ја викаше жива запршка,зависно од тоа колку вода има во леќата,во чаша ставам вода и брашно,убаво го мешам,да нема грутчиња и го сипувам во леќата и треба уште малку да проврие.
    Сите други запршки ги правам со зејтин загреан и црвен пипер.
     
  18. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    За грав,ставам ц пиперка и морков дур се вари.
    За запршка малку масло и сосема малку ц пипер.
    Место брашно падирам од гравот, морковот и излупената пиперка со она за пире. Така добива густина.
    За друго ништо не ставам запршка
    Користам или доматно пире ако треба за боја а за густина компир.
     
    joy1 likes this.
  19. Zaljubena111

    Zaljubena111 Популарен член

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    2,087
    Likes Received:
    1,648
    Сок од калинки, дали има некој правено и како, некако ми стои многу бавна процедура :)
     
  20. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,130
    Gender:
    Female
    Мислиш цеден? Не е воопшто тешко. Со прсти ја стискаш калинката од сите страни, да ја раздробиш внатре, ама внимаваш да не ти пукне. Бавно и нежно стискаш. Кога ќе ја направиш мека, боцкаш со нож или вилушка на долната страна, и ја цедиш внимателно во поширок сад. После си претураш во чаша. Со пракса полесно станува. :)
    А можеш и на цедалка за портокали, ама не е така забавно.

    Aко мислиш на траен варен сок со шеќер, појма немам. :D