Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Za edno blago mi trebaat 600 grama mandarini,no nemam vaga da izmeram,kolku od prilika bi bilo toa 600 grama,imam od onie casite za merenje ama neznam vo koj del bi trebalo da gi meram?:?:
     
  2. Avery

    Avery Популарен член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    14.587
    Пол:
    Женски
    Ти треба сокот од мандарините или? Ако не, тогаш чашата не може никаква работа да ти заврши.
     
  3. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Bo blender da gi izblendam onaka gusti da stanat.pa ke stavam od oko vo blenderot,tamu ke izmeram,taka mislam ke se opravam,:)
     
  4. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Пол:
    Женски
    Може ли некој да ми каже како се прави јогурт со кефир?
     
  5. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.491
    Пол:
    Женски
    Најдов рецепт за компир карбонара со сланина.
    Компирот малку се вари, па се става во ватростална за печење, а претходно се полева со хопла, јајце и кашкавал. Се додава за пржената сланина на коцки и се пече. На крај се сервира со пармезан.
    Дали е ова ок како избор за вечера? Се мислам ова и канелони, ама немам време за канелони баш, плус ми се тешки, а со компирот планирам и некоја салатка и брускети...
     
    На Asja и Acka22 им се допаѓа ова.
  6. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.811
    Пол:
    Женски
    Одлично е тоа со компирот, јас сум правела нешто слично и многу вкусно испаѓа. :)
     
  7. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.491
    Пол:
    Женски
    Еј супер чим некој дава палче нагоре!
    Се двоумев меѓу ова и канелони, ама ова ми е 100 пати побрзо за спремање.
    Што салатка да искомбинирам ( дали за уз него, или како предјело), капрезе или цезар?
    Планирам и медитерански брускети да направам...
     
  8. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.811
    Пол:
    Женски
    Капрезе ми звучи подобро, штом и брускетите ќе бидат со свежи вкусови.
    Исто, таратур со кисели краставички можеш - рендај ги краставичките, во павлаката покрај оригано додај малку мајонез и пола лажиче сенф (го подобрува вкусот), па ќе ти испадне како макало ако планираш фурнарини. Па би одело и со брускети, ми звучи вкусно.
     
    На Asja, Rubiii и joy1 им се допаѓа ова.
  9. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Пол:
    Женски
    Женички ми треба помош со апаратот за месење и печење..
    Веќе втор пат пробувам , одам по шема све и лебот не нараснува доволно и мириса како на скиснато , квасецот има рок ...
    Искуства ..совети?
     
  10. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.434
    Пол:
    Женски
    Сакам да си испечам компири со праз, ама не знам празот кога да го додадам да не ми биде жилав. Дали прво малку да го пропржам празот па да го додадам со компирот и под фолија или како?
     
  11. Salome

    Salome Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    10.422
    Пол:
    Женски
    Девојки, многу ми се јаде џем од сливи, а немам.:(Има ли шанса дома да си сварам едно тегле од купечки сушени сливи, ќе испадне ли убав џем што мислите?
    Ако може некоја поискусна домаќинка да ми помогне со дозирањето колку шеќер и сливи и вода треба да ставам.:)
    А, си најдов преубави рецепти со рум и чоколадо, па и каранфилче ама се е тоа за поголеми количини.Имам идеја ама реализација не знам како.:(
     
    На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Купи си.
    Не верувам да биде нешто од суви сливи.
    А и повеќе количина ќе ти треба.
    Инаш ли замрзнати сливи ?
     
    На Salome му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Salome

    Salome Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    10.422
    Пол:
    Женски
    Фала.:*
    Во маѓувреме и се жалев на баба ми што ми се јаде и ми нашла.:D
    Утре ќе јадам.:inlove:
     
  14. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Пол:
    Женски
    Како правите пита со готови кори да бидат меки?
    Со што ги попрскувате корите,и по колку кори ставате?
     
  15. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Пол:
    Женски
    Јас ги попрскувам со мешавина од масло и млака вода и малку прашак за пециво, помеѓу секоја кора. Ставам две-три па фил и така до крај и на последната завршувам со вода и масло. Прво печам под фолија и при крајот ја вадам да фати кора
     
    На joy1, melnicanecot и mariatim им се допаѓа ова.
  16. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Пол:
    Женски
    А кора над кора ставаш како бурек?
     
  17. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Пол:
    Женски
    Да, онака слободна да падне една врз друга како поднабрана и згужвана со воздушни џепови што додатно ја прави по мека
     
    На mariatim му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Пол:
    Женски
    Фала ти бубале.
    А под фолија одприлика колку време да се пече?
     
  19. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Пол:
    Женски
    На 180 печам околу 40 мин вкупно од кои 25-30 се под фолија, кога ќе почне да замирисува ја тргаш и е влажно и убаво ќе се допече ќе фати таман киричка :)
     
    На mariatim и joy1 им се допаѓа ова.
  20. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.191
    Допаѓања:
    124.690
    Правиме пица зеленчукова со мајка ми, сакам да ставам и рукола , да ја ставам да се запече или свежа?