Za edno blago mi trebaat 600 grama mandarini,no nemam vaga da izmeram,kolku od prilika bi bilo toa 600 grama,imam od onie casite za merenje ama neznam vo koj del bi trebalo da gi meram?
Bo blender da gi izblendam onaka gusti da stanat.pa ke stavam od oko vo blenderot,tamu ke izmeram,taka mislam ke se opravam,
Најдов рецепт за компир карбонара со сланина. Компирот малку се вари, па се става во ватростална за печење, а претходно се полева со хопла, јајце и кашкавал. Се додава за пржената сланина на коцки и се пече. На крај се сервира со пармезан. Дали е ова ок како избор за вечера? Се мислам ова и канелони, ама немам време за канелони баш, плус ми се тешки, а со компирот планирам и некоја салатка и брускети...
Еј супер чим некој дава палче нагоре! Се двоумев меѓу ова и канелони, ама ова ми е 100 пати побрзо за спремање. Што салатка да искомбинирам ( дали за уз него, или како предјело), капрезе или цезар? Планирам и медитерански брускети да направам...
Капрезе ми звучи подобро, штом и брускетите ќе бидат со свежи вкусови. Исто, таратур со кисели краставички можеш - рендај ги краставичките, во павлаката покрај оригано додај малку мајонез и пола лажиче сенф (го подобрува вкусот), па ќе ти испадне како макало ако планираш фурнарини. Па би одело и со брускети, ми звучи вкусно.
Женички ми треба помош со апаратот за месење и печење.. Веќе втор пат пробувам , одам по шема све и лебот не нараснува доволно и мириса како на скиснато , квасецот има рок ... Искуства ..совети?
Сакам да си испечам компири со праз, ама не знам празот кога да го додадам да не ми биде жилав. Дали прво малку да го пропржам празот па да го додадам со компирот и под фолија или како?
Девојки, многу ми се јаде џем од сливи, а немам.Има ли шанса дома да си сварам едно тегле од купечки сушени сливи, ќе испадне ли убав џем што мислите? Ако може некоја поискусна домаќинка да ми помогне со дозирањето колку шеќер и сливи и вода треба да ставам. А, си најдов преубави рецепти со рум и чоколадо, па и каранфилче ама се е тоа за поголеми количини.Имам идеја ама реализација не знам како.
Купи си. Не верувам да биде нешто од суви сливи. А и повеќе количина ќе ти треба. Инаш ли замрзнати сливи ?
Како правите пита со готови кори да бидат меки? Со што ги попрскувате корите,и по колку кори ставате?
Јас ги попрскувам со мешавина од масло и млака вода и малку прашак за пециво, помеѓу секоја кора. Ставам две-три па фил и така до крај и на последната завршувам со вода и масло. Прво печам под фолија и при крајот ја вадам да фати кора
Да, онака слободна да падне една врз друга како поднабрана и згужвана со воздушни џепови што додатно ја прави по мека
На 180 печам околу 40 мин вкупно од кои 25-30 се под фолија, кога ќе почне да замирисува ја тргаш и е влажно и убаво ќе се допече ќе фати таман киричка
Правиме пица зеленчукова со мајка ми, сакам да ставам и рукола , да ја ставам да се запече или свежа?