Јас го правам вака, уште во месара кога го земам месото ги замолувам да ми го насецкаат на коцки. Обично ставам свинско и пилешко. Прво месото го попржувам на тава со малку масло, сосем малку, колку да порумени. После ставам се во тенџере, налевам вода, зачини, габички и оставам да си се крчка. По желба некогаш додавам томатело или било каков доматен сос при крајот. А кога го ставам да се крчка со зачините ставам сушен ловоров лист оти ми дава убав вкус. Колку ќе крчка зависи од јачината, јас го ставам на тихо и надгледнувам, ќе процениш сама кога е готово.
Imam eden recept za selsko meso sto mnogu mi se dopaga , a go nauciv od edna prijatelka mnooogu pomlada od mene ama prava domakinka. 500 gr. svinsko meso krtina i 500 gr. pilesko belo meso ili stek sitno seckani kocki se stavaat na ogan da se dinsta, a vo drugo tavce se secka 2 glavici kromid sitno i se proprzuva pa vo nego se dodavaat sampinjonite se przat zaedno okolu 5 minuti i koga mesoto ke bide omeknato mu se dodavaat pecurkite i kromidot i zaedno se przat uste nekoe vreme odprilika uste5-7 min.Odkako ke bide spremno se prefrla vo pogolema tava za pecenje. Vo meguvreme se vari edna kesicka pileska krem supa koja se naleva vrz predhodno podgotvenoto meso i se stava da se pece.Pri krajot na pecenjeto se vadi od rerna i se preliva so predhodno izmesani 2 lazici pavlaka i okolu 200 grama rendan kaskaval i pak se vraka vo rerna kolku da porumeni.. Dobar apetit.
За црнец без јајца,пандишпанот треба да се олади,а глазурата се полева топла или?некако ми нејасно објаснета рецептата која ја имам..
@bella.s aко мислеме на истиот црнец што сте става озгора мармалад и се полева со растопено чоколадо јас не го чекам ептен да олади. Ќе го извадам од рерна па пота ќе растопам чоколода, ќе сравам прво мармалад па чоколадо. Колку време точно ќе мине не знам ама не чекам скроз да олади не е шербет, ќе нема проблем.
@Arendelle во овој рецепт нема мармалад,а го пролистав и тој,прочитав неколку на нет и рециси сите различно напишани.Ај ако некој има проверен рецепт нека пише,@mariz ако не се лажам ти имаше постирано сега скоро?
Хмм.. не сум правела јас ваква торта. @Mariangel е искусна во вакви работи.. Маца треба чи пандишпан да се олади за да се стави растопена чоколада одозгора?
Офлеле,извини,а се мислев ти беше,абе јас мислам ако едното е ладно другото да е топло,ама конкретно за овој колач не знам како би требало,
Pa ne sum kojznae kolku iskusna Dva tri pati imam stavano glazura i sekogash chekam da se izladi tortata pa da ja isturam glazurata za pobrzo da stvrdne, ako e topla tortata mi e strav da ne ja vpie pandishpanot.. mozhe nema nikakva vrska ama ete po nekoja logika jas taka teram
Здраво женски, помош ми треба Сама сум дома па дечко ми ќе ми биде гостин, јас сум вегетаријанец ама сакам да му спремам нешто убаво, обожава плескавица и бургер ми падна да памет е сега колку месо ми треба јунешко, телешко кое е поубаво и како се прави плескавицава , сакам и кашкавал да и ставам нешто во стилот на шарска и тој чекор кога се прави? Може е глупаво прашањево ама кога иде ред за рецепти од месо стварно не знам како се прават колку и да гледам
Јaс имaм прaвенo oд тиквички и кoмпир. Еднa тиквичкa јa рендaш нa пoкрупнaтa стрaнa oд рендетo и пoтoa јa oстaвaш нa сaлфеткa дa се исцеди или пaк мoжеш дa јa исцедиш вo крпa. Пoтoa дoдaвaш oкoлу 3 јaјцa, зaвиси oд гoлеминaтa нa тиквичкaтa, брaшнo/пченкaрнo брaшнo/презлa oд oкo зa дa се згусне смесaтa и мaлку мaслo. Пoтoa oд смесaтa прaвиш плескaвици, ги пoминувaш вo презлa и ги пржиш/печеш. Дoкoлку ги пржиш не зaбoрaвaј пoтoa дa ги стaвиш нa сaлфеткa бидејќи дoстa упивaaт oд мaслoтo. Сo кoмпир е истa пoстaпкaтa. Е сегa знaм имa и сo крaстaвицa, црн грaв, aмa тие не сум ги прoбaл, a и мислaм декa се мaлку пoкoмплицирaни. Еве уште некoјa идејa:
Правев јас пред некој ден црн колач без јајца,оди во Рецепти од Фемина Инстаграм. За полевање шербет или глазура врз колач,едното мора да биде топло а другото ладно.Бидејќи ако се двете топли колачот ќе се распадне,а ако се двете ладни нема да впие убаво и рамномерно. Ми текнува само на густин,на пример
Сакам да правам торта со карамел. Пандишпан од белки, со цели кикирики и над него да ставам од карамелот и потоа филот. Ќе го биде или не??? Нешто како сникерс.
Темава не е баш најсоодветна, ама не знам каде би одговарало да ги поствам прашањата околу киноата. Ме интересира каков вкус има? Досега не сум ја користела во исхраната, а би сакала да ја вметнам. Но скептична сум околу мирисот и вкусот, ако ги има воопшто. Знам дека може да се додава во мусли, чаша јогурт, супи итн. ама не знам како претходно оди начинот на обработка. Прочитав дека во одредени случаи треба да се стави да отстои во вода или пак да се вари, а некаде воопшто не треба да се обработува. И ако може некои рецепти да споделите како вие ја конзумирате. Знам дека е карактеристична за хроно исхраната и тамо е препорачливо да се употребува, па ги повикувам @Doozy и @Ginger^ ако може да пишаат збор- два.
Ја немам јадено киноа досега, имам јадено секакви други семиња освен тоа. Не ми ни текнало да купам, така да, не сум од помош за ова.
Киноата ти е житарка,не семе.Вкус како да ти кажам,ништо што би те натерало да ја јадеш пак. Се вари па се конзумира како сакаш. Тие житарки (просо,киноа,амарант) кога ги јадев се чувствував како папагал,и се ми се чини дека се храна и за папагали Јас ја користам само во супи кога немам фиде.