Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    ти се прават браунис?
     
  2. kikin

    kikin Популарен член

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    4,254
    Likes Received:
    13,903
    Gender:
    Female
    Дај рецепти
    Можда ќе ми се прават :)
     
  3. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    kikin likes this.
  4. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Joined:
    Aug 1, 2017
    Messages:
    794
    Likes Received:
    995
    Gender:
    Female
    Отприлика за колку време стасува едно тесто?
     
  5. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    што стави во него зависи.
     
  6. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,789
    Likes Received:
    323,755
    Ако нема квасец (за сарајлија на пример), не очекувај да стаса:D

    Во моментов едно 30 минути му треба на тестото, ако го замесиш со млака вода/млеко.
    Уште е топло времево.
     
    Antebellum and LiliBoz like this.
  7. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Joined:
    Aug 1, 2017
    Messages:
    794
    Likes Received:
    995
    Gender:
    Female
    Ставив квасец малку сол топла вода и малку брашно и го оставив 20 мин отприлика, па после земав почека да му додавам брашно и почна да ми се рони па му додав малку млеко и почнав да го замесувам и ај некако почна да се прави како тесто и сеа го оставив во ванглата го покрив со две крпи и сеа ќе почекам да се надигне тестото, којзнае што ќе испадне ама пусти мерак за пирошки со руска салата полнети
     
  8. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,789
    Likes Received:
    323,755
    Шекер требало малку да ставиш.
    Шеќерот му помага на квасните габички да се развијат поубаво.

    После 15 минути иако малку стасано, убаво размеси го, и пак остај го да стасува едно 15 минути.
    Можеш после тоа да ги обликуваш пирошките НО откога ќе ги стокмиш за пржење, остај ги на собна температура 15 минути.

    Само, пирошките убаво затвори ги, зашто кога ке ги пржиш тестото од топлото ќе ти расне експресно па ке се отвараат.
     
    Antebellum, LiliBoz and Sofronko like this.
  9. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Joined:
    Aug 1, 2017
    Messages:
    794
    Likes Received:
    995
    Gender:
    Female
    Можеби требаше пила брашно да ставам за стасување а не малку а со останата половина да искористам за замесување
     
  10. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,789
    Likes Received:
    323,755
    Па да...и јас така си оставам од брашното за сеење додека месам на работната маса.

    Ај, па стави слика.
     
    LiliBoz and Sofronko like this.
  11. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Joined:
    Aug 1, 2017
    Messages:
    794
    Likes Received:
    995
    Gender:
    Female
    Обавезно, фала во секој случај
     
    LiliBoz and referentka like this.
  12. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Joined:
    Aug 1, 2017
    Messages:
    794
    Likes Received:
    995
    Gender:
    Female
    Еве ги моите пирошки полнети со руска салата
     

    Attached Files:

    bella.s, duffi, LiliBoz and 1 other person like this.
  13. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    арни се арни..
     
    Sofronko likes this.
  14. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Joined:
    Aug 1, 2017
    Messages:
    794
    Likes Received:
    995
    Gender:
    Female
    Биднаа
     
    LiliBoz likes this.
  15. Ctete

    Ctete Популарен член

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    357
    Likes Received:
    5,153
    Gender:
    Female
    Moze nekoj da mi kaze nekoj recept so celer -supa corba story bilo
    Kupiv pa neznam kako da go iskoristam
     
  16. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    пола литар вода (за две чинии), целер исецкан, пашканат, морков и магдонос. вари 10-15 мин, додади вегета на подравка и вари уште пет.

    ако сакаш можеш и фиде да ставиш за густина. јас двопек ставам откако ќе ја сварам
     
    joy1 and Ctete like this.
  17. Ctete

    Ctete Популарен член

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    357
    Likes Received:
    5,153
    Gender:
    Female
    .
    Nemam paskanat haha fala za receptot
     
    LiliBoz likes this.
  18. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    целер јас и во компир манџа ставам а и како салата рендан го сакам...
     
    Ctete likes this.
  19. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,780
    Likes Received:
    145,293
    Сецкам целер, морков, компир, на многу малку масло ги попржувам. Додавам вода и ставам коцка супа и фиде. И оставам да се варат.
    Чорба за зимата.
     
    joy1 likes this.
  20. Dadusicka

    Dadusicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 3, 2014
    Messages:
    1,510
    Likes Received:
    54,344
    Gender:
    Female
    Јас истово ова само на крај и брокула ставам
     
    duffi likes this.