Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.944
    Пол:
    Женски
    ти се прават браунис?
     
  2. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Пол:
    Женски
    Дај рецепти
    Можда ќе ми се прават :)
     
  3. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.944
    Пол:
    Женски
    На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    995
    Пол:
    Женски
    Отприлика за колку време стасува едно тесто?
     
  5. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.944
    Пол:
    Женски
    што стави во него зависи.
     
  6. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ако нема квасец (за сарајлија на пример), не очекувај да стаса:D

    Во моментов едно 30 минути му треба на тестото, ако го замесиш со млака вода/млеко.
    Уште е топло времево.
     
    На Antebellum и LiliBoz им се допаѓа ова.
  7. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    995
    Пол:
    Женски
    Ставив квасец малку сол топла вода и малку брашно и го оставив 20 мин отприлика, па после земав почека да му додавам брашно и почна да ми се рони па му додав малку млеко и почнав да го замесувам и ај некако почна да се прави како тесто и сеа го оставив во ванглата го покрив со две крпи и сеа ќе почекам да се надигне тестото, којзнае што ќе испадне ама пусти мерак за пирошки со руска салата полнети
     
  8. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Шекер требало малку да ставиш.
    Шеќерот му помага на квасните габички да се развијат поубаво.

    После 15 минути иако малку стасано, убаво размеси го, и пак остај го да стасува едно 15 минути.
    Можеш после тоа да ги обликуваш пирошките НО откога ќе ги стокмиш за пржење, остај ги на собна температура 15 минути.

    Само, пирошките убаво затвори ги, зашто кога ке ги пржиш тестото од топлото ќе ти расне експресно па ке се отвараат.
     
    На Antebellum, LiliBoz и Sofronko им се допаѓа ова.
  9. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    995
    Пол:
    Женски
    Можеби требаше пила брашно да ставам за стасување а не малку а со останата половина да искористам за замесување
     
  10. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Па да...и јас така си оставам од брашното за сеење додека месам на работната маса.

    Ај, па стави слика.
     
    На LiliBoz и Sofronko им се допаѓа ова.
  11. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    995
    Пол:
    Женски
    Обавезно, фала во секој случај
     
    На LiliBoz и referentka им се допаѓа ова.
  12. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    995
    Пол:
    Женски
    Еве ги моите пирошки полнети со руска салата
     

    Прикачени фајлови:

    На bella.s, duffi, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.944
    Пол:
    Женски
    арни се арни..
     
    На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    995
    Пол:
    Женски
    Биднаа
     
    На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ctete

    Ctete Популарен член

    Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    5.153
    Пол:
    Женски
    Moze nekoj da mi kaze nekoj recept so celer -supa corba story bilo
    Kupiv pa neznam kako da go iskoristam
     
  16. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.944
    Пол:
    Женски
    пола литар вода (за две чинии), целер исецкан, пашканат, морков и магдонос. вари 10-15 мин, додади вегета на подравка и вари уште пет.

    ако сакаш можеш и фиде да ставиш за густина. јас двопек ставам откако ќе ја сварам
     
    На joy1 и Ctete им се допаѓа ова.
  17. Ctete

    Ctete Популарен член

    Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    5.153
    Пол:
    Женски
    .
    Nemam paskanat haha fala za receptot
     
    На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.944
    Пол:
    Женски
    целер јас и во компир манџа ставам а и како салата рендан го сакам...
     
    На Ctete му/ѝ се допаѓа ова.
  19. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.384
    Сецкам целер, морков, компир, на многу малку масло ги попржувам. Додавам вода и ставам коцка супа и фиде. И оставам да се варат.
    Чорба за зимата.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dadusicka

    Dadusicka Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Пол:
    Женски
    Јас истово ова само на крај и брокула ставам
     
    На duffi му/ѝ се допаѓа ова.