Да си знаеш, било какво тесто може да си го спремиш од вечер, и да преноќи во фрижидер. Супер ќе биде што и да правиш од него.
Јас до сега не сум пробала така. А како правиш ти? Го замесуваш и оставаш да стаса или замесуваш и одма фрижидер? И сабајлето кога ќе го извадиш од фрижидер го оставаш да постои па после правиш пр кифли или одма правиш?
Jas go zamesiv pa go ostaviv da stasa edno 40tina minuti pa potoa go staviv vo frizhider,a sabajle go izvadiv i go ostaviv na sobna temperatura polovina chas pa rabotev so nego. Ne beshe za mene prashanjeto ama da spodelam iskustvo
Кај мене само во фрижидер на стасува. Пробав неколку пати, не бидува. И да преноќи и 24 часа, не се крева и готово.
Во фрижидер мислам никогаш нема да нарасни тесто пошто е ладно. За тестото колку потопло толку по убаво е и помеко и поубаво се тегни. Така јас еднаш зедов да правам месено по рецепт тестото требаше во фрижидер да од стои и не бидна го фрлив И финта кога ми се брза во релна и побрзо нараснува.
јас скоро кога правев тегнети кори ,тестото го ставив одма во фрижидер.Седеше околу 40 мин внатре,па пола час на собна Т во топчиња и на крај тегнев меки беа ептен корите
Во фрижидер не стасува тесто, во фрижидер се одмара од месење и "тепање" Затоа лиснато секогаш се става во фрижидер, на пример.
Препорачајте ми мешано сирење што се сече убаво. До сега купував кумановско и од кам, ама се распаѓаат кога се сечат.
Го замесувам, го оставам да одмори (не да стаса) и после во фрижидер. Има и едно т.н "лудо" тесто, се меси и се чува во фрижидер до една недела (количински е многу) и од него може што сакаш да правиш, кифли, панцероти, пишии, пирошки, пити... Никогаш сум немала проблем со тесто во фрижидер, секако е нараснато сабајлето. Може и до рецептот е. Инаку јас го виткам во намрсен најлон да стои, тоа може држи доволно топлина за да нарасне.
Сакав да направам благи тостерки, ама тестото ми се рони. Има ли нешто да му ставам да се оправи? По овој рецепт правам. https://moirecepti.mk/post/благи-тостерки-2
До брашното е - дали е оштро , меко... Сега скоро вака од нет рецепт испробував и се до милиметар сторив како што пишуваше, а моето - каша. Претпоставувам тесто е кај тебе и топчиња правиш па кога ќе го стиснеш на тостерот, тогаш се ронат. Ако можеш во тестото да ,,интегрираш,, малку маргарин, да го размесиш уште еднаш, мислам дека ќе ,,омекне,, самото тесто. Да едитирам....во тестово никаде млеко не прочитав.Има заборавено да напише
Да ставиш, ама само 3-4 лажици (супени) и тоа една по една и така да размесуваш, зашто наеднаш нема тестото да го прифати млекото. Стави прво 2, па додавај, 800 грама брашно мора да се засити. На раката ќе осетиш колку лажици се доста. Гледам 800 гр брашно, а нема ништо течно за да го засити. Еве кога правиме кифлички на пример, истите состојки се, ама се додава топло млеко/вода за да излезе тесто. Е тука не треба да е месиво тестото, треба да е суво.
Пола правам, со 400. Логично е да има млеко, ама кога се прави буквално по рецепт тоа е. Фала ти, Рефке, ми ги спаси тостерките. Затоа мразам да готвам, немам смисла за тоа и со вакви прости работи не можам да се снајдам.