Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,496
    Да знаеш за друг пат кога ти се брза. Јас така правам.
     
    Mariangel likes this.
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,010
    Likes Received:
    203,606
    Gender:
    Female
    Да си знаеш, било какво тесто може да си го спремиш од вечер, и да преноќи во фрижидер. Супер ќе биде што и да правиш од него.
     
    joy1, Mariangel and LiliBoz like this.
  3. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,496
    Јас до сега не сум пробала така.
    А како правиш ти? Го замесуваш и оставаш да стаса или замесуваш и одма фрижидер?
    И сабајлето кога ќе го извадиш од фрижидер го оставаш да постои па после правиш пр кифли или одма правиш?
     
  4. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    Jas go zamesiv pa go ostaviv da stasa edno 40tina minuti pa potoa go staviv vo frizhider,a sabajle go izvadiv i go ostaviv na sobna temperatura polovina chas pa rabotev so nego. Ne beshe za mene prashanjeto ama da spodelam iskustvo :)
     
    joy1, duffi and orhideea like this.
  5. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,823
    Likes Received:
    145,501
    Кај мене само во фрижидер на стасува.
    Пробав неколку пати, не бидува.:D

    И да преноќи и 24 часа, не се крева и готово.:D
     
  6. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,496
    Во фрижидер мислам никогаш нема да нарасни тесто пошто е ладно.
    За тестото колку потопло толку по убаво е и помеко и поубаво се тегни.
    Така јас еднаш зедов да правам месено по рецепт тестото требаше во фрижидер да од стои и не бидна го фрлив :lol: И финта кога ми се брза во релна и побрзо нараснува.
     
    duffi likes this.
  7. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,273
    Likes Received:
    330,774
    Gender:
    Female
    јас скоро кога правев тегнети кори ,тестото го ставив одма во фрижидер.Седеше околу 40 мин внатре,па пола час на собна Т во топчиња и на крај тегнев :)

    меки беа ептен корите
     
  8. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,940
    Во фрижидер не стасува тесто, во фрижидер се одмара од месење и "тепање" :D
    Затоа лиснато секогаш се става во фрижидер, на пример.
     
    azelea likes this.
  9. forumce

    forumce Форумски идол

    Joined:
    Feb 22, 2017
    Messages:
    8,941
    Likes Received:
    40,980
    Gender:
    Female
    Препорачајте ми мешано сирење што се сече убаво. До сега купував кумановско и од кам, ама се распаѓаат кога се сечат.
     
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,010
    Likes Received:
    203,606
    Gender:
    Female
    Го замесувам, го оставам да одмори (не да стаса) и после во фрижидер. Има и едно т.н "лудо" тесто, се меси и се чува во фрижидер до една недела (количински е многу) и од него може што сакаш да правиш, кифли, панцероти, пишии, пирошки, пити... Никогаш сум немала проблем со тесто во фрижидер, секако е нараснато сабајлето. Може и до рецептот е.
    Инаку јас го виткам во намрсен најлон да стои, тоа може држи доволно топлина за да нарасне.
     
    duffi, eli25 and orhideea like this.
  11. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    3,889
    Likes Received:
    13,460
    Здравје радово, зелено е, 261 мислам од Стокомак. И овчото е многу убаво исто од Здравје радово.
     
    forumce likes this.
  12. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,496
    А рецептот како е? ^_^
    Од тоа што стои 1 недела фрижидер.
     
  13. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,250
    Likes Received:
    125,195
    Само Николови.
     
    forumce likes this.
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,010
    Likes Received:
    203,606
    Gender:
    Female
    orhideea likes this.
  15. RainBow

    RainBow Глобален модератор Staff Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    22,315
    Likes Received:
    68,073
    Gender:
    Female
  16. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,793
    Likes Received:
    323,770
    До брашното е - дали е оштро , меко...
    Сега скоро вака од нет рецепт испробував и се до милиметар сторив како што пишуваше, а моето - каша.

    Претпоставувам тесто е кај тебе и топчиња правиш па кога ќе го стиснеш на тостерот, тогаш се ронат.

    Ако можеш во тестото да ,,интегрираш,, малку маргарин, да го размесиш уште еднаш, мислам дека ќе ,,омекне,, самото тесто.


    Да едитирам....во тестово никаде млеко не прочитав.Има заборавено да напише:(
     
    RainBow likes this.
  17. RainBow

    RainBow Глобален модератор Staff Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    22,315
    Likes Received:
    68,073
    Gender:
    Female
    Сериозно? :D рецептот на повеќе страни го има и секаде е истиот. Да ставам млеко или касно е?
     
  18. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,793
    Likes Received:
    323,770
    Да ставиш, ама само 3-4 лажици (супени) и тоа една по една и така да размесуваш, зашто наеднаш нема тестото да го прифати млекото.
    Стави прво 2, па додавај, 800 грама брашно мора да се засити.
    На раката ќе осетиш колку лажици се доста.

    Гледам 800 гр брашно, а нема ништо течно за да го засити.
    Еве кога правиме кифлички на пример, истите состојки се, ама се додава топло млеко/вода за да излезе тесто.
    Е тука не треба да е месиво тестото, треба да е суво.
     
    RainBow likes this.
  19. RainBow

    RainBow Глобален модератор Staff Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    22,315
    Likes Received:
    68,073
    Gender:
    Female
    Пола правам, со 400. Логично е да има млеко, ама кога се прави буквално по рецепт тоа е.

    Фала ти, Рефке, ми ги спаси тостерките. :D
    Затоа мразам да готвам, немам смисла за тоа и со вакви прости работи не можам да се снајдам. |(
     
    Last edited: Nov 22, 2017
    Dust and referentka like this.
  20. blessed.an

    blessed.an Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2016
    Messages:
    2,588
    Likes Received:
    12,061
    Gender:
    Female
    Жени како го правите мачмалоуто и во колкав плех го печете..?