Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Да знаеш за друг пат кога ти се брза. Јас така правам.
     
    На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Пол:
    Женски
    Да си знаеш, било какво тесто може да си го спремиш од вечер, и да преноќи во фрижидер. Супер ќе биде што и да правиш од него.
     
    На joy1, Mariangel и LiliBoz им се допаѓа ова.
  3. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Јас до сега не сум пробала така.
    А како правиш ти? Го замесуваш и оставаш да стаса или замесуваш и одма фрижидер?
    И сабајлето кога ќе го извадиш од фрижидер го оставаш да постои па после правиш пр кифли или одма правиш?
     
  4. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    Jas go zamesiv pa go ostaviv da stasa edno 40tina minuti pa potoa go staviv vo frizhider,a sabajle go izvadiv i go ostaviv na sobna temperatura polovina chas pa rabotev so nego. Ne beshe za mene prashanjeto ama da spodelam iskustvo :)
     
    На joy1, duffi и orhideea им се допаѓа ова.
  5. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.780
    Допаѓања:
    145.293
    Кај мене само во фрижидер на стасува.
    Пробав неколку пати, не бидува.:D

    И да преноќи и 24 часа, не се крева и готово.:D
     
  6. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Во фрижидер мислам никогаш нема да нарасни тесто пошто е ладно.
    За тестото колку потопло толку по убаво е и помеко и поубаво се тегни.
    Така јас еднаш зедов да правам месено по рецепт тестото требаше во фрижидер да од стои и не бидна го фрлив :lol: И финта кога ми се брза во релна и побрзо нараснува.
     
    На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.068
    Допаѓања:
    328.454
    Пол:
    Женски
    јас скоро кога правев тегнети кори ,тестото го ставив одма во фрижидер.Седеше околу 40 мин внатре,па пола час на собна Т во топчиња и на крај тегнев :)

    меки беа ептен корите
     
  8. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Во фрижидер не стасува тесто, во фрижидер се одмара од месење и "тепање" :D
    Затоа лиснато секогаш се става во фрижидер, на пример.
     
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  9. forumce

    forumce Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    Пол:
    Женски
    Препорачајте ми мешано сирење што се сече убаво. До сега купував кумановско и од кам, ама се распаѓаат кога се сечат.
     
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Пол:
    Женски
    Го замесувам, го оставам да одмори (не да стаса) и после во фрижидер. Има и едно т.н "лудо" тесто, се меси и се чува во фрижидер до една недела (количински е многу) и од него може што сакаш да правиш, кифли, панцероти, пишии, пирошки, пити... Никогаш сум немала проблем со тесто во фрижидер, секако е нараснато сабајлето. Може и до рецептот е.
    Инаку јас го виткам во намрсен најлон да стои, тоа може држи доволно топлина за да нарасне.
     
    На duffi, eli25 и orhideea им се допаѓа ова.
  11. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Здравје радово, зелено е, 261 мислам од Стокомак. И овчото е многу убаво исто од Здравје радово.
     
    На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    А рецептот како е? ^_^
    Од тоа што стои 1 недела фрижидер.
     
  13. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.689
    Само Николови.
     
    На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Пол:
    Женски
    На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  15. RainBow

    RainBow Глобален модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Пол:
    Женски
  16. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    До брашното е - дали е оштро , меко...
    Сега скоро вака од нет рецепт испробував и се до милиметар сторив како што пишуваше, а моето - каша.

    Претпоставувам тесто е кај тебе и топчиња правиш па кога ќе го стиснеш на тостерот, тогаш се ронат.

    Ако можеш во тестото да ,,интегрираш,, малку маргарин, да го размесиш уште еднаш, мислам дека ќе ,,омекне,, самото тесто.


    Да едитирам....во тестово никаде млеко не прочитав.Има заборавено да напише:(
     
    На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  17. RainBow

    RainBow Глобален модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Пол:
    Женски
    Сериозно? :D рецептот на повеќе страни го има и секаде е истиот. Да ставам млеко или касно е?
     
  18. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Да ставиш, ама само 3-4 лажици (супени) и тоа една по една и така да размесуваш, зашто наеднаш нема тестото да го прифати млекото.
    Стави прво 2, па додавај, 800 грама брашно мора да се засити.
    На раката ќе осетиш колку лажици се доста.

    Гледам 800 гр брашно, а нема ништо течно за да го засити.
    Еве кога правиме кифлички на пример, истите состојки се, ама се додава топло млеко/вода за да излезе тесто.
    Е тука не треба да е месиво тестото, треба да е суво.
     
    На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  19. RainBow

    RainBow Глобален модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Пол:
    Женски
    Пола правам, со 400. Логично е да има млеко, ама кога се прави буквално по рецепт тоа е.

    Фала ти, Рефке, ми ги спаси тостерките. :D
    Затоа мразам да готвам, немам смисла за тоа и со вакви прости работи не можам да се снајдам. |(
     
    Последна измена: 22 ноември 2017
    На Dust и referentka им се допаѓа ова.
  20. blessed.an

    blessed.an Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Пол:
    Женски
    Жени како го правите мачмалоуто и во колкав плех го печете..?