1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

1. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.525
    Допаѓања:
    92.191
    Чкембе чорба, кисела чорба сеедно, знае некој како се прави? :wasntme:

2. nenuska

nenuska Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    462
    На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  3. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.525
    Допаѓања:
    92.191
    Фала Ненушка. Имам јадено ама не знам како се прави,а оваа не е таква. Во таа имаше фиде и уште нешто.

4. mia9184

mia9184 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    296
    Јас не сум ја правела ,ама мајка ми ја прави , па знам отприлика како иде подготовката .
    Се чисти шќембето или изнутриците убаво па се ставаат да се провријат , се исфрла таа вода па се става нова вода да се варат додека не омекнат , во водата се додава сол и зејтин малку .Потоа се додавава и зеленчук по зелба сецкан ситно или рендан на крупното ренде (можеш од оние комплетите за супа да додадеш) , се става фиде и се зачинува по желба. Потоа се прави запршка од зејтин ,црвен пипер и малку брашно .
    Кога ке прврие усте малку и ке се згусне се зема малку од чорбата се остава малку да се олади и во неа се додава едно матено јаце и малку оцет или лимонов сок по вкус. Ова се додава во чорбата , и се меша убаво . Можеш да го додадеш и на крај кога ке ја тргнеш од оган за да не ти се денатурира јајцето ! По желба можеш да сервираш од чорбата со павлака :)

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lally

Lally Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    пудинг :) helpp

срцки може ли некој да ми објасне како се прави пудинг.До сега мајками ми правеше ама таа сега не е тука :(

6. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    пудинг :) helpp

Ти пишува на кесичката од позади како се прави :) Али еве на брзинка ставаш на шпорет млеко пола литро да се топли од него зимаш неколку лажици да го раствориш пудингот со шеќер во тањирче и од кога ќе го раствориш убаво да нема грутки го ставаш во топлото млеко и мешаш додека се згусне :)

7. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Сакам да направам пржен кромид? Знам дека се става во јајце, презла и го пржам ама дали претходно треба и во брашно да се валка, па јајце и презла или без брашното? :)

8. Feminkaa

Feminkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    63
    Прво брашно, па јајце и на крај презла, па се пржи

На Alondra му/ѝ се допаѓа ова.
  9. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.995
    И јас исто ставам прво брашно, па јајце па презла, и ги ставам во кесички (оние за замрзнување) и во длабоко ги (под)замрзнувам. Така ги пржам и крцкаат. (мх мх мх) :rofl:

На Alondra му/ѝ се допаѓа ова.
  10. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.995
    Oднапред да се извинам за две мислења едно по друго, но неколку дена се во прашање. :D

Сакам да направам некој сос со лук.. (многу ми се јаде лук, ама не сакам така да го јадам)
    Немам ниту идеа со што да го јадам, ниту како да го направам.
    Ако има некој вкусен рецепт, ќе му бидам благодарна :) :*

11. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Сос од лук незнам, но сос со лук знам.
    Јас правам млечен сос со лук: Мајонез, кисело млеко, лук, магданос, копар, лимонтус и сол. Така треба да се составките, че да чуствуваш вкусот на секоја една. И на мајонезот и на млекото и на солта и на лука највеќе :) . Убаво е за пилешки прсти, стек, компири, јајца, или со лепче :D

Сос за месо и риба: (италианска кујна ;) )
    2 глави лук, 3 врски магданоз, 50гр маргарин, 5 супени лажици рендан кашкавал...
    Лукот се сече на ситно, пржи се во маргарина и со ситно насечениот магданос на послабо, става се кашкавалот и малку вода. Се меша, дури се добие гладок сос.

Доматено-чеснов сос:(за месо)
    150 гр патлижани, 3 чешалки лук, 1 мала лајца вегета, 50мл течна павлака (не за торти), 50гр сирење, 1 рамна супена лажица пченкарно нишесте, оригано.
    Патлижаните се варат неколку минути, кога водата се испари на половината се добава павлаката, која е зачинета со вегетата, пасиран лук, нишесте и добре измешани. Става се и сирењето.Со мешање се вари сосот до згустување.

Зелен лучен сос:
    1 глава лук, 3 супени лажици брашно, 1 чаена чаша млеко, 4 супени лажици растопен маргарин, џоџен (зачин, кој незнам како се вика на македонски, сори :wasntme: , можеш да му ставиш оригано наместо џоџен), и сол...
    Брашното се пржи во стопениот маргарин, става се млекото бавно и се меша до градок сос. Се вари бавно за неколку минути, става се здробениот лук, со малку сол и џоџен (оригано). Се став а на варени и печени меса, птици и риби.

Грчки сос за риба:
    400гр кисело млеко (густо), 4-5 чешалки лук, 6 броја ореви, 1 парче леб, 1 суп. лажица масло...
    Лебот се кисне во вода, се отцежда и се меша со останатите продукти, све се пасира, ако сакаш можеш да ставиш и малце киселина...

Јас си правам едно убаво макало со лук...рецептот е ирски и го знам од мама:
    Маргарин кристал се топи и се меша со пола кутија мек маргарин (од овие добро јутро за мачкане на лепче на сабајле :D ) се меша добро единиот со другиот маргарин и се става пасиран лук (по желба , зависи колку сакаш да ти лути на јазикот :D ) се става магданос и копар и во фрижидер за неколку сати, дури се згусти доволно. Леле колку е добро на препечени лепчиња. Ауууу, уште жешки се мака одозгора, маргаринот се топи во лепчето, а магданосот и копарот ја шарат кората. Леле колку е вкусно мнјам мнјам...ми се пријаде и утре ќе си го напраам тоа...За ова нема да зажалиш, да знаеш!!! :!: ...а да, и се става и сол по желба и на вкус ;)

На tinkerbelll и drugarka им се допаѓа ова.
  12. Nanna83

Nanna83 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Девојки ќе зготвам морски плодови со ориз. Дали некој има некоја рецепта да сподели. И морските плодови ми се замрзнати, пред да ги сварам дали да ги одмрзнам или замрзнати се варат?

13. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Школки не се варат мрзли туку прво треба да се размрзнат па потоа варат. Исто и др. плодови подобро е прво да се размрзнат па потоа варат (поубави се вака).

14. wolf4e

wolf4e Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.894
    Mногу ми се јаде ѓувеч деновиве ви текнува во тепсија месо со ориз некако растурено што е? :D
    Знаете рецепт? :$

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.161
    Ќе го свариш прво месото, со зрна бибер и ловорови листови. Убаво да се извари. После, во подлабоко тенџере пропржуваш (динсташ) исецкан кромид. Кога ќе се испржи малку, му додаваш компир исечен на коцки, боранија, грашок, морков, пашканат (последниве две можеш со месото да ги вариш, но не мора), исечкани пиперки и домати. Откако убаво ќе ги пропржиш, додаваш ориз (количински ти си одредуваш колку ќе правиш). Ставаш зачини (вегета, црн и црвен пипер, други зачини по желба). После тоа, целата мешавина ја истураш во длабока тава за печење (земјена по можност) и ја ставаш водата од месото, не цела, колку да се сварат компирите, ќе процениш сама. Тавата правец во рерна на 180-200 степени, нешто подоцна го ставаш и месото малку да се потпече. И voila, имаш ѓувеч :)

Јас ставам и бамји... ама не секој ги сака, па затоа не ти предложив. Јас многу ги сакам, даваат убав шмек на ѓувечот.

На wolf4e и eli25 им се допаѓа ова.
  16. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    478
    Кој знае рецепта за домашна пилешка чорба?
    :)

17. kiki-riki

kiki-riki Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    121
    најлесна а многу фкусна
    месото го сецкам на коцки го пропрзувам да зарумени додавам брасно откако ке се пропрзи стави црвен пипер и вода да се вари (сол и зацини по вкус) (брасно за ена цинија не многу полна супена лазица колку цинии планирас да сварис толку брасно стави)

18. swcu6kaaubavka

swcu6kaaubavka Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    se stava i zejtin ..

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.161
    Пилешката чорба јас ја правам така што прво го варам месото - најчесто копани или крилца. На страна пропржувам зеленчук (грашок, морков, пченка) и ја додавам водата од месото заедно со исчистеното месо ситно исечкано. Додавам зачини (вегета или сол), после тоа во малку ладна вода разматувам една до две лажички брашно и ја ставам во чорбата со постојано мешање. Наместо брашното може да се додаде малку варен компир (се вари со другиот зеленчук, па се пасира и се враќа во чорбата), или пак фиде. Исто така, може да направиш легир од јајца и павлака - матиш јајце и павлака и го додаваш во чорбата пред да ја тргнеш од огин - да не врие со јајцето.

На LaChiquita му/ѝ се допаѓа ова.
  20. innablood

innablood Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    1.326
    Ај помош како се прави пудинг. Енибади? ]:)