Фала Ненушка. Имам јадено ама не знам како се прави,а оваа не е таква. Во таа имаше фиде и уште нешто.
Јас не сум ја правела ,ама мајка ми ја прави , па знам отприлика како иде подготовката . Се чисти шќембето или изнутриците убаво па се ставаат да се провријат , се исфрла таа вода па се става нова вода да се варат додека не омекнат , во водата се додава сол и зејтин малку .Потоа се додавава и зеленчук по зелба сецкан ситно или рендан на крупното ренде (можеш од оние комплетите за супа да додадеш) , се става фиде и се зачинува по желба. Потоа се прави запршка од зејтин ,црвен пипер и малку брашно . Кога ке прврие усте малку и ке се згусне се зема малку од чорбата се остава малку да се олади и во неа се додава едно матено јаце и малку оцет или лимонов сок по вкус. Ова се додава во чорбата , и се меша убаво . Можеш да го додадеш и на крај кога ке ја тргнеш од оган за да не ти се денатурира јајцето ! По желба можеш да сервираш од чорбата со павлака
пудинг helpp срцки може ли некој да ми објасне како се прави пудинг.До сега мајками ми правеше ама таа сега не е тука
пудинг helpp Ти пишува на кесичката од позади како се прави Али еве на брзинка ставаш на шпорет млеко пола литро да се топли од него зимаш неколку лажици да го раствориш пудингот со шеќер во тањирче и од кога ќе го раствориш убаво да нема грутки го ставаш во топлото млеко и мешаш додека се згусне
Сакам да направам пржен кромид? Знам дека се става во јајце, презла и го пржам ама дали претходно треба и во брашно да се валка, па јајце и презла или без брашното?
И јас исто ставам прво брашно, па јајце па презла, и ги ставам во кесички (оние за замрзнување) и во длабоко ги (под)замрзнувам. Така ги пржам и крцкаат. (мх мх мх)
Oднапред да се извинам за две мислења едно по друго, но неколку дена се во прашање. Сакам да направам некој сос со лук.. (многу ми се јаде лук, ама не сакам така да го јадам) Немам ниту идеа со што да го јадам, ниту како да го направам. Ако има некој вкусен рецепт, ќе му бидам благодарна
Сос од лук незнам, но сос со лук знам. Јас правам млечен сос со лук: Мајонез, кисело млеко, лук, магданос, копар, лимонтус и сол. Така треба да се составките, че да чуствуваш вкусот на секоја една. И на мајонезот и на млекото и на солта и на лука највеќе . Убаво е за пилешки прсти, стек, компири, јајца, или со лепче Сос за месо и риба: (италианска кујна ) 2 глави лук, 3 врски магданоз, 50гр маргарин, 5 супени лажици рендан кашкавал... Лукот се сече на ситно, пржи се во маргарина и со ситно насечениот магданос на послабо, става се кашкавалот и малку вода. Се меша, дури се добие гладок сос. Доматено-чеснов сосза месо) 150 гр патлижани, 3 чешалки лук, 1 мала лајца вегета, 50мл течна павлака (не за торти), 50гр сирење, 1 рамна супена лажица пченкарно нишесте, оригано. Патлижаните се варат неколку минути, кога водата се испари на половината се добава павлаката, која е зачинета со вегетата, пасиран лук, нишесте и добре измешани. Става се и сирењето.Со мешање се вари сосот до згустување. Зелен лучен сос: 1 глава лук, 3 супени лажици брашно, 1 чаена чаша млеко, 4 супени лажици растопен маргарин, џоџен (зачин, кој незнам како се вика на македонски, сори , можеш да му ставиш оригано наместо џоџен), и сол... Брашното се пржи во стопениот маргарин, става се млекото бавно и се меша до градок сос. Се вари бавно за неколку минути, става се здробениот лук, со малку сол и џоџен (оригано). Се став а на варени и печени меса, птици и риби. Грчки сос за риба: 400гр кисело млеко (густо), 4-5 чешалки лук, 6 броја ореви, 1 парче леб, 1 суп. лажица масло... Лебот се кисне во вода, се отцежда и се меша со останатите продукти, све се пасира, ако сакаш можеш да ставиш и малце киселина... Јас си правам едно убаво макало со лук...рецептот е ирски и го знам од мама: Маргарин кристал се топи и се меша со пола кутија мек маргарин (од овие добро јутро за мачкане на лепче на сабајле ) се меша добро единиот со другиот маргарин и се става пасиран лук (по желба , зависи колку сакаш да ти лути на јазикот ) се става магданос и копар и во фрижидер за неколку сати, дури се згусти доволно. Леле колку е добро на препечени лепчиња. Ауууу, уште жешки се мака одозгора, маргаринот се топи во лепчето, а магданосот и копарот ја шарат кората. Леле колку е вкусно мнјам мнјам...ми се пријаде и утре ќе си го напраам тоа...За ова нема да зажалиш, да знаеш!!! ...а да, и се става и сол по желба и на вкус
Девојки ќе зготвам морски плодови со ориз. Дали некој има некоја рецепта да сподели. И морските плодови ми се замрзнати, пред да ги сварам дали да ги одмрзнам или замрзнати се варат?
Школки не се варат мрзли туку прво треба да се размрзнат па потоа варат. Исто и др. плодови подобро е прво да се размрзнат па потоа варат (поубави се вака).
Mногу ми се јаде ѓувеч деновиве ви текнува во тепсија месо со ориз некако растурено што е? Знаете рецепт?
Ќе го свариш прво месото, со зрна бибер и ловорови листови. Убаво да се извари. После, во подлабоко тенџере пропржуваш (динсташ) исецкан кромид. Кога ќе се испржи малку, му додаваш компир исечен на коцки, боранија, грашок, морков, пашканат (последниве две можеш со месото да ги вариш, но не мора), исечкани пиперки и домати. Откако убаво ќе ги пропржиш, додаваш ориз (количински ти си одредуваш колку ќе правиш). Ставаш зачини (вегета, црн и црвен пипер, други зачини по желба). После тоа, целата мешавина ја истураш во длабока тава за печење (земјена по можност) и ја ставаш водата од месото, не цела, колку да се сварат компирите, ќе процениш сама. Тавата правец во рерна на 180-200 степени, нешто подоцна го ставаш и месото малку да се потпече. И voila, имаш ѓувеч Јас ставам и бамји... ама не секој ги сака, па затоа не ти предложив. Јас многу ги сакам, даваат убав шмек на ѓувечот.
најлесна а многу фкусна месото го сецкам на коцки го пропрзувам да зарумени додавам брасно откако ке се пропрзи стави црвен пипер и вода да се вари (сол и зацини по вкус) (брасно за ена цинија не многу полна супена лазица колку цинии планирас да сварис толку брасно стави)
Пилешката чорба јас ја правам така што прво го варам месото - најчесто копани или крилца. На страна пропржувам зеленчук (грашок, морков, пченка) и ја додавам водата од месото заедно со исчистеното месо ситно исечкано. Додавам зачини (вегета или сол), после тоа во малку ладна вода разматувам една до две лажички брашно и ја ставам во чорбата со постојано мешање. Наместо брашното може да се додаде малку варен компир (се вари со другиот зеленчук, па се пасира и се враќа во чорбата), или пак фиде. Исто така, може да направиш легир од јајца и павлака - матиш јајце и павлака и го додаваш во чорбата пред да ја тргнеш од огин - да не врие со јајцето.