Се разликуваат во текстурата. Мекото е понежно, поситно мелено, да кажам фино мелено, а острото брашно е покрупно мелено, како гриз, само малку пофино. На пакувањето би требало да пишува какво е брашното, провери во поголемите маркети. Само да знаеш, тип 400, тип 550 што пишува на брашното, не означува дали е меко или остро, туку ја означува белината на брашното. Така што ќе побараш во декларацијата што конкретно пишува.
6zholchki se matat so 180-200gr sheker (neznam tochno deka so chasha si meram). Potoa se dodava isto tolku grama brashno i mleko, 100ml zejtin, 1 pecivo, 1 vanila, 1-1,5 golema lazhica kakao i matish so mikser da se soedini. Stavash da se peche na 220 stepeni, i ke proveruvash so nozh dali e pecheno. Vo megjuvreme matish 6 belki so 16-17 lazhici sheker vo cvrst sneg. Mati go podolgo taka shto koga ke go prevrtish sadot shlagot voopshto da ne se pomesti da e cvrst. Koga ke bide gotov pandishpanot so lazhichka posipuvash vrz nego po malku bilo kakov ovoshen sok, kolku malku da primi pandishpanot ne premnogu. Go isturash shlagot vrz pandishpanot, izramnuvash i stavash na 150 stepeni da se zapeche i toj. 7-8 minutki i vadi. Za glazurata po tvoj izbor, po pravilo treba da e chokoladna
Дајте некој проверен рецепт за саламки, ако некој знае за рецептот со лимон уште поубаво. Дома стално ги спремаше мајка ми ама сум заборавила што како..
Можеш да ја свариш и да ја направиш со масло оцет или лимон и сол и да ја јадеш како салата превкусна е. Можеш супа да направиш од брокула- едно пакетче супа, брокула можеш и печурки да додадеш или морков или компир ќе ти дојде зеленчукова супа превкуснае. Можеш и мусака ама подолго се прави, обаруваш малку карфиол и брокула, запржуваш месо со зачини и печеш како мусака, значи карфиолот и брокулата се замена за компирите. Може и ќофтиња со брокула.... Се надевам ти помогнав ако не да барам уште рецепти
Одлично! Мусаката ќе ја правам обавезно, ама бидејќи сега барам нешто без месо, се токмам супата да ја правам, ама да си препрашам, да ставам пакетче било каква супа и во водата да додадам брокула и морков?
Да. Пакетче супа, брокулата и морков сакаш рендан сакаш исецкан. И зачини по желба. Можеш и компир ама ќе ти дојде густа, компирот згуснува.
Прашање за слаткарките Каде да најдам розева боја за фарбање шлаг? Или тоа се прави со црвена, па се додава помалку за да излезе розева?
Со црвена ќе капнеш капка-две и ќе додаваш постепено ако сакаш поинтензивна. Околу 60-70 ден. ја зедов од Тинекс.
Ако ти е од помош - јас правам сос за тестенини со брокула. Потребна ти е само една неутрална павлака за готвење (јас ја земам онаа пенастата од КАМ затоа што највкусна ни е), зачини по избор (обично додавам некоја мешавина од кари, шарен бибер и сол и толку. Малку обарена брокула се меша со павлаката и ги полеваш тестенините. Превкусно е.
@BirMelek јас многу ја сакам брокулата сварена со карфиол (ако имаш, ако не и не мора) исецкани кругови моркови и компири исецкани како коцки. Ги варам во тенџере со вода, зејтин и сол. Убаво оди со некое парче месо и сос ама па и не мора. Или пак можеш да исечеш во тавче стек, компири брокула и моркови.
Женски, рецепта испробана за колачиња со калапчиња, баш новогодишни купив. Ептен со мерак ќе ги правам, за Божиќ на наши пријатели ќе ги носиме, па ептен сакам да се потрудам. Денес едни за проба правев, ок се ама некако се ронат многу, тестото уште такво беше... Фала ви