Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. shz

    shz Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    50.861
    Пол:
    Женски
    Ме интересира која е разликата од меко и остро брашно? и каде може да се купе остро брашно?
     
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Пол:
    Женски
    Се разликуваат во текстурата. Мекото е понежно, поситно мелено, да кажам фино мелено, а острото брашно е покрупно мелено, како гриз, само малку пофино. На пакувањето би требало да пишува какво е брашното, провери во поголемите маркети.
    Само да знаеш, тип 400, тип 550 што пишува на брашното, не означува дали е меко или остро, туку ја означува белината на брашното. Така што ќе побараш во декларацијата што конкретно пишува.
     
    На Antebellum и shz им се допаѓа ова.
  3. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Пол:
    Женски
    Во туш има,јас не сум од Ск.А во Ск го има во Тинекс кај мр Бриколаж што е.
     
    На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    6zholchki se matat so 180-200gr sheker (neznam tochno deka so chasha si meram). Potoa se dodava isto tolku grama brashno i mleko, 100ml zejtin, 1 pecivo, 1 vanila, 1-1,5 golema lazhica kakao i matish so mikser da se soedini. Stavash da se peche na 220 stepeni, i ke proveruvash so nozh dali e pecheno. Vo megjuvreme matish 6 belki so 16-17 lazhici sheker vo cvrst sneg. Mati go podolgo taka shto koga ke go prevrtish sadot shlagot voopshto da ne se pomesti da e cvrst. Koga ke bide gotov pandishpanot so lazhichka posipuvash vrz nego po malku bilo kakov ovoshen sok, kolku malku da primi pandishpanot ne premnogu. Go isturash shlagot vrz pandishpanot, izramnuvash i stavash na 150 stepeni da se zapeche i toj. 7-8 minutki i vadi. Za glazurata po tvoj izbor, po pravilo treba da e chokoladna :)
     
    На Antebellum, Annath и Acka22 им се допаѓа ова.
  5. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Пол:
    Женски
    Рецепт за карбонара ке ми каже некој ?
     
  6. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.100
    Допаѓања:
    19.966
    Пол:
    Женски
    На Leo-nora му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Дајте некој проверен рецепт за саламки, ако некој знае за рецептот со лимон уште поубаво. Дома стално ги спремаше мајка ми ама сум заборавила што како..
     
  8. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Пол:
    Женски
    Што да направам со брокула брзински? Купив многу за беба, а таа не јаде, па да не ја фрлам :(
     
  9. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Можеш да ја свариш и да ја направиш со масло оцет или лимон и сол и да ја јадеш како салата превкусна е. Можеш супа да направиш од брокула- едно пакетче супа, брокула можеш и печурки да додадеш или морков или компир ќе ти дојде зеленчукова супа превкуснае.
    Можеш и мусака ама подолго се прави, обаруваш малку карфиол и брокула, запржуваш месо со зачини и печеш како мусака, значи карфиолот и брокулата се замена за компирите. Може и ќофтиња со брокула.... Се надевам ти помогнав ако не да барам уште рецепти :)
     
    На joy1 и BirMelek им се допаѓа ова.
  10. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Пол:
    Женски
    Одлично! Мусаката ќе ја правам обавезно, ама бидејќи сега барам нешто без месо, се токмам супата да ја правам, ама да си препрашам, да ставам пакетче било каква супа и во водата да додадам брокула и морков? :$
     
  11. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Да. Пакетче супа, брокулата и морков сакаш рендан сакаш исецкан. И зачини по желба. Можеш и компир ама ќе ти дојде густа, компирот згуснува.
     
  12. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Еве ти уште рецепти, тука е и мојата супа :) @BirMelek
     
    На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Пол:
    Женски
    Прашање за слаткарките :)
    Каде да најдам розева боја за фарбање шлаг? Или тоа се прави со црвена, па се додава помалку за да излезе розева?
     
  14. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    18.267
    Со црвена ќе капнеш капка-две и ќе додаваш постепено ако сакаш поинтензивна. Околу 60-70 ден. ја зедов од Тинекс. 20171219_174719.jpg
     
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Пол:
    Женски
    Супер, фала ти :)

    А некој да не ги има пробано боите во Овалекс?
     
  16. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.809
    Пол:
    Женски
    Ако ти е од помош - јас правам сос за тестенини со брокула.
    Потребна ти е само една неутрална павлака за готвење (јас ја земам онаа пенастата од КАМ затоа што највкусна ни е), зачини по избор (обично додавам некоја мешавина од кари, шарен бибер и сол и толку.
    Малку обарена брокула се меша со павлаката и ги полеваш тестенините. Превкусно е.
     
    На joy1 и BirMelek им се допаѓа ова.
  17. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    8.361
    Пол:
    Женски
    @BirMelek јас многу ја сакам брокулата сварена со карфиол (ако имаш, ако не и не мора) исецкани кругови моркови и компири исецкани како коцки. Ги варам во тенџере со вода, зејтин и сол. Убаво оди со некое парче месо и сос ама па и не мора.
    Или пак можеш да исечеш во тавче стек, компири брокула и моркови.
     
    На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Пол:
    Женски
    Се ќе си запишам, се што ми предложивте е супер. Ве бивало :D
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mari-Ja

    Mari-Ja Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Пол:
    Женски
    Женски, рецепта испробана за колачиња со калапчиња, баш новогодишни купив.
    Ептен со мерак ќе ги правам, за Божиќ на наши пријатели ќе ги носиме, па ептен сакам да се потрудам.
    Денес едни за проба правев, ок се ама некако се ронат многу, тестото уште такво беше...
    Фала ви :)
     
  20. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.689
    од каде купувате млеко во прав? нигде неможам да најдам