1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    19.306
    Пол:
    Женски
    Во продавници за здрава храна да провериш. Во Скопje од Марвик имам земано.
     
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    А зошто се користи млеко во прав наместо обично млеко, често во рецептите сретнувам млеко во прав а по маркети не можам да најдам, голема ли е грешка ако се стави обично млеко?
     
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.010
    Допаѓања:
    198.823
    Пол:
    Женски
    Зависи од рецептот. Инаку млекото во прав има улога во згуснување на смесата, па се сомневам дека обичното млеко ќе ја има истата улога.
    Инаку знам дека има млеко во прав на Нестле, Нидо се вика, во големи лименки е, барем мајка ми такво купуваше порано за Рафаело бомбиците. Сега не сум видела дали има, ама и не сум ни барала, да бидам искрена. И да, многу е веројатно дека има во продавниците за здрава храна.
     
    На Antebellum и bella.s им се допаѓа ова.
  4. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    4.742
    Рецепт за рафаело торта ми треба. Неколку дена ми се врти во глава се мрднав. Најдов некои ама не ми се сигурни... :D (Анат имаше спомнато рафаело бомбици и еве ме :rofl: )
     
  5. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    4.742
    На колку степени ја пуштам рерната, на најмалку 120 или повеќе на 150? И после откако ќе се затопли рерната ја исклучувам и го оставам да стасува? Да не го испечам тестово наместо да го стасам имам бош раче за овие работи. Некој од ништо ќе направи нешто, јас направено до сервирање - ќе го уништам! :worried:
     
    На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.010
    Допаѓања:
    198.823
    Пол:
    Женски
    Јас имам Рафаело колач, не торта, ако сакаш рецепт, кажи.

    Па ако пуштиш на 120 ќе го запечеш :D за стасување тесто рерна пушташ до кај 50 степени максимум. Исклучена рерна, само да се загрее. Ама може и на собна температура ако е топло да стаса брзо. Јас го ставав на каминот врз тенџере со топла вода. Секако покриено.
     
    На orhideea и Antebellum им се допаѓа ова.
  7. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    4.742
    1. Пушти рецепт. :l:
    2. Ќе ми беше малку чудно зошто е испечено, ама не многу. Среќа сама сум кога шлакам, па никој не знае. :D
     
  8. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.010
    Допаѓања:
    198.823
    Пол:
    Женски
    Повели (ако не е доцна):
    5 јајца се матат со 150 г шеќер да се добие пенаста смеса (јајцата да станат бели). Се додава 150 г брашно просеано со ќесичка прашок за пециво. Се меша со шпатула полека, да не се истисне воздухот. Се пече во намастено и набрашнето правоаголно тавче, околу 20тина минути, можеби и повеќе, зависи од рерната, најдобро на 180 степени.

    Се варат три пудинзи од ванила со 600 мл млеко и 4 лажици шеќер. Во оладениот пудинг се додава 250 г маргарин/путер (се мати со миксер). Се додава и 150 г кокос и две ќесички ванилин шеќер.
    Пандишпанот одозгора се попарува со малку млеко (неколку лажици се истураат одозгора, да впие убаво). Потоа се премачкува со кремот и одозгора се посипува со кокос.
     
    На Asja, Luminary, Emy867 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. friendy

    friendy Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.766
    Пол:
    Женски
    И јас порано купував такво и најубаво ми беше, но скоро не можев да го најдам и ставив друго некое за бебиња. Не е тој вкусот како со Нестлето. После ми текна дека можев да ставам сурутка во прав, ама ај за следните.
     
    На Antebellum и Annath им се допаѓа ова.
  10. arodoet20

    arodoet20 Активен член

    Се зачлени на:
    23 декември 2017
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    152
    Пол:
    Женски
    Рецепт за пишманлии?
     
  11. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.431
    Допаѓања:
    65.448
    Пол:
    Женски
  12. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.353
    Пол:
    Женски
    Ако може да ми препорачате некоја салата што оди со печено свинско месо.
    Некоја едноставна по можност.
     
  13. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    4.742
    По грешка сум купила обланди и сега не знама што да им правам. Сакам да направам солени ама да не биде оној рецептот салама, павлака и кашкавал. Ми треба нешто поразлично. Ако веќе ептен не ви текнува за солено фрлете рецепт за благо со кокос.

    Фала.
     
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.010
    Допаѓања:
    198.823
    Пол:
    Женски
    Пишингер барај на нет рецепт, јајца, шеќер, маргарин и чоколадо е се што ти е потребно, кокосот за одозгора. Мммммм...викај ако направиш.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  15. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    12.579
    Допаѓања:
    155.732
    Пол:
    Женски
    Ај прашање ... Јас зошто не месам најголем непријател ми е квасецо. Изгледа турив поќе вода зошто не е како мама кога би праела, и крева многу полека и како кисела вода да е прај меурчиња. Арен е ќе крени или расипан да не е да купам нов?
     
  16. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.010
    Допаѓања:
    198.823
    Пол:
    Женски
    За друг пат да си знајш... треба да пени и да прај меурчиња... во чашка вода ќе го раствориш со лажиче шеќер, ама така поголема чаша, не цела полна, до пола, да има место каде да расти.
     
    На theowndemon и duffi им се допаѓа ова.
  17. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    12.579
    Допаѓања:
    155.732
    Пол:
    Женски
    Фала, се јавив кај баба ми, рече нов да фатам, па успеав на втор пат. ^_^
    Инаку чашата ми беше до пола полна, цела е од 250мл ... Ама после со сув праев. Со него не можам да згрешам, друг пат со ваков ќе прам под надзор дур му земам редот.
     
  18. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    4.742
    Ми треба рецепт за тестово. Никако не можам да погодам убав, мек и вкусен пандишпан. Вкусно го правам, ама некако потегава ми е кората... :(

    [​IMG]
     
  19. pharmacy

    pharmacy Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 октомври 2013
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    Како ја користите трупката?
    Јас само ќе ја изрендам и ќе изрендам морков со маслиново масло сол и ставам јаболков оцет со билки.
    Некој др рецепт ако може?
     
  20. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    12.529
    Пол:
    Женски
    Дајте некоја идеја за оброк со грашак или боранија а да нее манџа или турлитава.