1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. toogood

    toogood Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.324
    Mozda e kasno ama eve za sekoj slucaj.
    Nemozam da vidam za kakov kvasec prasuvas ama vaka nesto treba.
    Ako upotrebuvas suv kvasec na 1kg stavi dve lazicinja od ovoj
    [​IMG] ili kesa i pol, ako go kupuvas vo mali kesicki.
    Ako ti e taze kvasec kako ovoj na slikava togas
    [​IMG]
    prvo iseci go horizontalno i potoa vertikalno na pet parcinja. Vkupno ke dobies 20 kocki.
    Upotrebi 1 kocka za 1kg.
    Bi trebalo edna kocka da ti tezi okolu 15 grama zgora nazgora.
    Ostanatite kocki sekoja posebno zavitkaj gi vo najlonska folija pa zamrzni gi.
    (y)
     
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.368
    Допаѓања:
    317.536
    Пол:
    Женски
    можам ли од вечер да потготвам полнети пиперки а само утре да ги ставам да се варат или печат?
     
  3. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    17.890
    Допаѓања:
    223.727
    Пол:
    Женски
    зашто да не. спреми и стави во фрижидер
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    35.978
    Пол:
    Женски
    Можеш. Само стави ги во затворен сад во фрижидер да стојат без преливот (течност).
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.476
    Пол:
    Женски
    Има ли некој пробано да направи експандиран ориз (puffed rice) ?
    Гледав видеа на јутјуб многу лесно се прави и може од било какoв ориз, само не знам дали вкусот е ист како на купениот. Сакам со чоколадо да правам rice cakes. ^_^
     
  6. anieko

    anieko Активен член

    Се зачлени на:
    16 јануари 2018
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    37
    Пол:
    Женски
    Може ли добар рецепт за фондан,ама стварно добар,да се изработува одлично.
     
  7. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    19.306
    Пол:
    Женски
    На anieko му/ѝ се допаѓа ова.
  8. anieko

    anieko Активен член

    Се зачлени на:
    16 јануари 2018
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    37
    Пол:
    Женски
  9. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    Сакам да правам една торта ама ме буни нешто во делот со филот, јас како што разбрав жолчките се ставаат живи и малку ми е језиво, како живи? Ај некој поискусен да ми објасни дали е така?
    Screenshot_2018-02-13-12-48-06-1.png Screenshot_2018-02-13-12-48-10.png може некој и ке си го познае рецептот па ќе објасни:)
     
  10. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    35.978
    Пол:
    Женски
    Ако е ова рецептот, во филот нема жолчки. Има млеко, шеќер, чоколада, какао и маргарин.
    Жолчките миксирани со шеќерот и измешани со смесата од маргарин и шеќер во прав се дел од пандишпанот.
     
  11. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
  12. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    А зошто језиво?Има луѓе што така пијат јајца живи не се отруени :D .Сум јадела таков фил со жолчки правела мајками а може и јас некогаш сум правела не е страшно.напрај си ја :)
     
  13. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    Па да знам, ама мене ми е малку онака..имам правено така слично ама на пареа се правеа, а овде како што разбрав идат живи.

    Малку ми е хаотичен рецептот, чекам некој да ми го поедностави:):angel:
     
  14. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    http://mojportal.mk/vkusna-torta-so-fil-od-zolcki Еве ти сличен фил со жолчки кај што го вариш филот.Пробај го овој поубаво е објаснето.Или на овој ти што си го нашла додај му млеко па вари го и тој.
     
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.025
    Допаѓања:
    198.996
    Пол:
    Женски
    Многу е прост, воопшто не е хаотичен. Што не ти е јасно, кажи, ако можам ќе помогнам.
    Жолчките во голем дел од филовите за торти се живи, ти може да ги матиш со шеќерот на пареа ако сакаш. Секогаш се пази да се свежи јајцата и да се чува тортата во фрижидер, па во рок од пет дена максимум да се изеде.
     
  16. elcezelce

    elcezelce Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.116
    Допаѓања:
    20.936
    Пол:
    Женски
    Ќе ве молам доколку има рецепт некој за овие колаачиња да ми каже ? 65.png
     
  17. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.025
    Допаѓања:
    198.996
    Пол:
    Женски
    Ако не сум грешка, мислам дека @ilyan имаше ставено вакви колачи во Фемина инстаграм, сигурно може да ти даде рецепт.
     
    На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ilyan

    ilyan Популарен член

    Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.429
    Пол:
    Женски
    На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    @Annath ако жолчките ги правам на пареа, треба да чекам да се оладат па да ги спојам со маргаринот или ? Мислев хаотичен од што напишан на едно, филот и првиот пандишпан некако напишани на цело па ме бунеше постапката кое за што е, прочитав неколку пати и го укапирав:)
    Живи ради малата не ми се ставаат , знам дека ќе сака да проба и не би ризикувала..