Mozda e kasno ama eve za sekoj slucaj. Nemozam da vidam za kakov kvasec prasuvas ama vaka nesto treba. Ako upotrebuvas suv kvasec na 1kg stavi dve lazicinja od ovoj ili kesa i pol, ako go kupuvas vo mali kesicki. Ako ti e taze kvasec kako ovoj na slikava togas prvo iseci go horizontalno i potoa vertikalno na pet parcinja. Vkupno ke dobies 20 kocki. Upotrebi 1 kocka za 1kg. Bi trebalo edna kocka da ti tezi okolu 15 grama zgora nazgora. Ostanatite kocki sekoja posebno zavitkaj gi vo najlonska folija pa zamrzni gi.
Има ли некој пробано да направи експандиран ориз (puffed rice) ? Гледав видеа на јутјуб многу лесно се прави и може од било какoв ориз, само не знам дали вкусот е ист како на купениот. Сакам со чоколадо да правам rice cakes.
https://forum.femina.mk/threads/Смеса-за-декорација-на-торти-fondant.9561/ Еве овде има повеќе за фонданот, се надевам ќе најдеш нешто
Сакам да правам една торта ама ме буни нешто во делот со филот, јас како што разбрав жолчките се ставаат живи и малку ми е језиво, како живи? Ај некој поискусен да ми објасни дали е така? може некој и ке си го познае рецептот па ќе објасни
Ако е ова рецептот, во филот нема жолчки. Има млеко, шеќер, чоколада, какао и маргарин. Жолчките миксирани со шеќерот и измешани со смесата од маргарин и шеќер во прав се дел од пандишпанот.
А зошто језиво?Има луѓе што така пијат јајца живи не се отруени .Сум јадела таков фил со жолчки правела мајками а може и јас некогаш сум правела не е страшно.напрај си ја
Па да знам, ама мене ми е малку онака..имам правено така слично ама на пареа се правеа, а овде како што разбрав идат живи. Малку ми е хаотичен рецептот, чекам некој да ми го поедностави
http://mojportal.mk/vkusna-torta-so-fil-od-zolcki Еве ти сличен фил со жолчки кај што го вариш филот.Пробај го овој поубаво е објаснето.Или на овој ти што си го нашла додај му млеко па вари го и тој.
Многу е прост, воопшто не е хаотичен. Што не ти е јасно, кажи, ако можам ќе помогнам. Жолчките во голем дел од филовите за торти се живи, ти може да ги матиш со шеќерот на пареа ако сакаш. Секогаш се пази да се свежи јајцата и да се чува тортата во фрижидер, па во рок од пет дена максимум да се изеде.
Ако не сум грешка, мислам дека @ilyan имаше ставено вакви колачи во Фемина инстаграм, сигурно може да ти даде рецепт.
@Annath ако жолчките ги правам на пареа, треба да чекам да се оладат па да ги спојам со маргаринот или ? Мислев хаотичен од што напишан на едно, филот и првиот пандишпан некако напишани на цело па ме бунеше постапката кое за што е, прочитав неколку пати и го укапирав Живи ради малата не ми се ставаат , знам дека ќе сака да проба и не би ризикувала..