Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,960
    Likes Received:
    203,328
    Gender:
    Female
    Да, треба да чекаш убаво да се оладат, во спротивно маргаринот ќе стане многу течен и филот нема да се мачка, туку ќе се разлева.
    Инаку и јас скоро сите филови со жолчки ги правам на пареа. И мене ми е шубе заради децата.
     
    bella.s likes this.
  2. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    @Annath или некој друг, жолчките пред да ги ставам на пареа треба да ги изматам со миксер или нема потреба? Прашањата може ми се смешни ама немам искуство со торти:^:8-|
     
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,960
    Likes Received:
    203,328
    Gender:
    Female
    Почни да ги матиш со шеќерот, мати околу пет минути, па стави ги на пареа, мати цело време без престан, ќе добиеш густа леплива смеса.
     
  4. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Ти благодарам најмногу, супер излезе..
     
    Annath likes this.
  5. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    3,730
    Likes Received:
    45,638
    Gender:
    Female
    Сакам да правам торта ама во филот иде густин а јас немам
    Има можност место густин нешто друго за замена или?
     
  6. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,786
    Likes Received:
    176,354
    Gender:
    Female
    Пудинг од ванила:^)
     
    Mari* likes this.
  7. Acka22

    Acka22 Популарен член

    Joined:
    Oct 28, 2015
    Messages:
    473
    Likes Received:
    1,001
    Gender:
    Female
    Пудинг од ванила или брашно
     
    Mari* likes this.
  8. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    3,730
    Likes Received:
    45,638
    Gender:
    Female
    Жолчките, густинот и 3 лажици млеко ги миксаме и ги додаваме во зовриеното млеко со шекерот, Откако ке биде готова кремата го додаваме маргаринот и чоколадата исецкани на ситни парчиња и мешаме додека не се соедини, и ја оставаме кремата да олади. Откако ке олади ја матиме со миксер за да добиеме убава мазна маса.
    @Acka22 @Bubce38
    Треба прашокот без готвење да го матам
    Може така?
     
  9. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,786
    Likes Received:
    176,354
    Gender:
    Female
    Јас би сварила еден пудинг во 300 мл млеко. Или пола пудинг
    Зависи колку густин имаш во рецептот
    Па би ги додала жолчките
     
  10. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    3,730
    Likes Received:
    45,638
    Gender:
    Female
    Во едниот фил 3лажици густин во другиот 4
    Со по 400мл млеко се и двата фила
    А ако ставам обичен пудинг би требало да ги изоставам жолчките или не
     
  11. Acka22

    Acka22 Популарен член

    Joined:
    Oct 28, 2015
    Messages:
    473
    Likes Received:
    1,001
    Gender:
    Female
    Вака се исто е начинот на подготовка само наместо густин стави пудинг и на истиот начин ќе го приготвиш
     
    Mari* likes this.
  12. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    3,730
    Likes Received:
    45,638
    Gender:
    Female
    Ви благодарам на двете
     
    Acka22 likes this.
  13. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,786
    Likes Received:
    176,354
    Gender:
    Female
    Ќе си ги ставиш и жоччките обавезно. Значи по еден пудинг вариш за еден фил.не мери во лажици за пудингот. Стави си по цело пакетче
     
    Mari* likes this.
  14. makedonkamak

    makedonkamak Форумски идол

    Joined:
    Oct 17, 2013
    Messages:
    3,616
    Likes Received:
    27,002
    Gender:
    Female
  15. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,778
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    IMAG1500_1.jpg
    Ајде совет.Ова горе се моите неуспешни пуслици или целуфки.Кажете зошто може да ми се спласнаа вака?.Три белки сматив со 12лажици шекер(може и повеќе да беа) и малку сол.Ставив и една лажица густин,така видов на интернет рецепт.На крај додадов мелени бадеми и ги измешав со лажица.Со шприц ги оформив и уште додека ги правев некако последните како да се растекоа малку.Ги ставив да се печат на предходно загреана релна,се печеа на 110степени и подотворена релна оти е без вентилатор.Уште по пет мин се растекоа,а на крај веке беа скроз растечени и танки како бисквита. :(
     
  16. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    3,889
    Likes Received:
    13,460
    По тоа што прочитав на интернет, треба во загреана рерна да се стават, и ако нема вентилатор од време на време да се подотвори за да излезе влагата.
    И чим ти се растекле уште на почеток да не не си ги изматила убаво?
     
  17. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,778
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Напишав загреана беше и подотворена,на едно место така прочитав,најверојатно требаше подолго да ги матам иако наппчеток бешр цврст после се растече.
     
  18. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    3,889
    Likes Received:
    13,460
    Ама не требало нон стоп да ти биде отворена рерната. И треба да се матат така релативно долго. Во никој случај да не се растекуваат.
     
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,960
    Likes Received:
    203,328
    Gender:
    Female
    Се матат може пола саат, па и повеќе. Треба од белките да добиеш остри врвови, што не паѓаат сами туку стојат цврсто.
    На една белка одат 70г шеќер. Матењето на почеток е побавно, после на најјако. Ако имаш миксер со постоље, остави ги во него и заборави ги, буквално така му доаѓа.
    Густин не знам зошто си ставала, ама не дека не може да ставиш, се што сакаш да ставиш, се става на крај, и со шпатула најубаво се меша, не брзо туку полека и внимателно, да не го исфрлиш воздухот.
    И се сушат, не се печат, на максимум 100 степени, едно саат и пол, и во затворена рерна слободно. Јас имам вентилатор, па не го користам секогаш за пуслиците.
     
    bebaa likes this.
  20. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,778
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Е ајде де оти ставив густин.Се полажав по еден рецепт на интернет :) .Дефинитивно не патев пола саат.може 15тина мин најмногу.Се стврдна са не пага ама бргу и се пушти.