Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Пол:
    Женски
    Да, треба да чекаш убаво да се оладат, во спротивно маргаринот ќе стане многу течен и филот нема да се мачка, туку ќе се разлева.
    Инаку и јас скоро сите филови со жолчки ги правам на пареа. И мене ми е шубе заради децата.
     
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    @Annath или некој друг, жолчките пред да ги ставам на пареа треба да ги изматам со миксер или нема потреба? Прашањата може ми се смешни ама немам искуство со торти:^:8-|
     
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Пол:
    Женски
    Почни да ги матиш со шеќерот, мати околу пет минути, па стави ги на пареа, мати цело време без престан, ќе добиеш густа леплива смеса.
     
  4. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам најмногу, супер излезе..
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Пол:
    Женски
    Сакам да правам торта ама во филот иде густин а јас немам
    Има можност место густин нешто друго за замена или?
     
  6. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.653
    Допаѓања:
    175.113
    Пол:
    Женски
    Пудинг од ванила:^)
     
    На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Acka22

    Acka22 Популарен член

    Се зачлени на:
    28 октомври 2015
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    1.001
    Пол:
    Женски
    Пудинг од ванила или брашно
     
    На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Пол:
    Женски
    Жолчките, густинот и 3 лажици млеко ги миксаме и ги додаваме во зовриеното млеко со шекерот, Откако ке биде готова кремата го додаваме маргаринот и чоколадата исецкани на ситни парчиња и мешаме додека не се соедини, и ја оставаме кремата да олади. Откако ке олади ја матиме со миксер за да добиеме убава мазна маса.
    @Acka22 @Bubce38
    Треба прашокот без готвење да го матам
    Може така?
     
  9. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.653
    Допаѓања:
    175.113
    Пол:
    Женски
    Јас би сварила еден пудинг во 300 мл млеко. Или пола пудинг
    Зависи колку густин имаш во рецептот
    Па би ги додала жолчките
     
  10. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Пол:
    Женски
    Во едниот фил 3лажици густин во другиот 4
    Со по 400мл млеко се и двата фила
    А ако ставам обичен пудинг би требало да ги изоставам жолчките или не
     
  11. Acka22

    Acka22 Популарен член

    Се зачлени на:
    28 октомври 2015
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    1.001
    Пол:
    Женски
    Вака се исто е начинот на подготовка само наместо густин стави пудинг и на истиот начин ќе го приготвиш
     
    На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Пол:
    Женски
    Ви благодарам на двете
     
    На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.653
    Допаѓања:
    175.113
    Пол:
    Женски
    Ќе си ги ставиш и жоччките обавезно. Значи по еден пудинг вариш за еден фил.не мери во лажици за пудингот. Стави си по цело пакетче
     
    На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. makedonkamak

    makedonkamak Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Пол:
    Женски
    FB_IMG_1519227936411.jpg FB_IMG_1519227942810.jpg
     
    На victoria и Annath им се допаѓа ова.
  15. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Пол:
    Женски
    IMAG1500_1.jpg
    Ајде совет.Ова горе се моите неуспешни пуслици или целуфки.Кажете зошто може да ми се спласнаа вака?.Три белки сматив со 12лажици шекер(може и повеќе да беа) и малку сол.Ставив и една лажица густин,така видов на интернет рецепт.На крај додадов мелени бадеми и ги измешав со лажица.Со шприц ги оформив и уште додека ги правев некако последните како да се растекоа малку.Ги ставив да се печат на предходно загреана релна,се печеа на 110степени и подотворена релна оти е без вентилатор.Уште по пет мин се растекоа,а на крај веке беа скроз растечени и танки како бисквита. :(
     
  16. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    По тоа што прочитав на интернет, треба во загреана рерна да се стават, и ако нема вентилатор од време на време да се подотвори за да излезе влагата.
    И чим ти се растекле уште на почеток да не не си ги изматила убаво?
     
  17. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Пол:
    Женски
    Напишав загреана беше и подотворена,на едно место така прочитав,најверојатно требаше подолго да ги матам иако наппчеток бешр цврст после се растече.
     
  18. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Ама не требало нон стоп да ти биде отворена рерната. И треба да се матат така релативно долго. Во никој случај да не се растекуваат.
     
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Пол:
    Женски
    Се матат може пола саат, па и повеќе. Треба од белките да добиеш остри врвови, што не паѓаат сами туку стојат цврсто.
    На една белка одат 70г шеќер. Матењето на почеток е побавно, после на најјако. Ако имаш миксер со постоље, остави ги во него и заборави ги, буквално така му доаѓа.
    Густин не знам зошто си ставала, ама не дека не може да ставиш, се што сакаш да ставиш, се става на крај, и со шпатула најубаво се меша, не брзо туку полека и внимателно, да не го исфрлиш воздухот.
    И се сушат, не се печат, на максимум 100 степени, едно саат и пол, и во затворена рерна слободно. Јас имам вентилатор, па не го користам секогаш за пуслиците.
     
    На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Пол:
    Женски
    Е ајде де оти ставив густин.Се полажав по еден рецепт на интернет :) .Дефинитивно не патев пола саат.може 15тина мин најмногу.Се стврдна са не пага ама бргу и се пушти.