Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Дајте некој рецепт за печена риба во фолија?
     
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,151
    Gender:
    Female
    Јас ја правам на хартија за печење. Во огноотпорен сад ставам хартија, на неа рибата, ја посолувам, ја зачинувам, сечам неколку главици кромид на кругови, малку лукче, магдонос, сок од лимон, и неколку компири и моркови сечени поситно. Се ова околу рибата да биде, ставам малку масло, малку вода, покривам со капак и на печење. 20-30 минути, можеби и 40 минути поради компирот на 180 степени. Пет минути пред крај вадиш капак да се потпече одозгора.
     
    gjoker4e, mal.ecka, Mishela and 3 others like this.
  3. bile454

    bile454 Истакнат член

    Joined:
    Jul 6, 2014
    Messages:
    55
    Likes Received:
    33
    Не знаев кај да прашам...
    лења пита, колку дена може да стои? :)
     
  4. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,726
    Likes Received:
    38,459
    Gender:
    Female
    3 дена. Толку дена ја оставам да стои. После тоа замирисува.
     
    bile454 likes this.
  5. Milla989

    Milla989 Истакнат член

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    257
    Gender:
    Female
    cup (60 mL) heavy cream
    се мисли на хопла или нешто друго?
     
  6. Thallia

    Thallia Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2013
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    18,795
    Да, со 36-40% млечна маст во составот
     
  7. Читател

    Читател Истакнат член

    Joined:
    Mar 31, 2015
    Messages:
    738
    Likes Received:
    5,806
    Gender:
    Male
    Не знам каде да го поставам прашањево па ајде тука

    Како се подготвува сусам ?
    Како се пече во рерна ?

    Нешо околу тоа :D




    RUN
     
  8. Imagina

    Imagina Истакнат член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    133
    Likes Received:
    130
    Gender:
    Female
    Само сусам, онака без ништо? Мислам дека е најдобро на рингла во суво тавче, без масло, т.н. суво пржење/печење, со што се истакнува аромата и вкусот на сусамот.

    Во рерна не се добива тој ефект, самата семка/јатка мора да има директен контакт со изворот на топлина. На мала температура со често промешување за да не загори.

    Мислам дека ова важи за сите јаткасти плодови, ама ако знае некој друг поинаку, нека каже :)
     
    Читател likes this.
  9. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Ај да прашам нешто.Моја тетка ми кажа првата вода од зовриената леќа да сум ја фрлала.А јас знам па дека леќата нечини да се притоплува (пример останало од ручекот па покасно сакаш да јадеш) оти испушта нешто токсично.Нели ке му дојде исто ако еднаш зоврела,па ставам нова вода пак одново да се вари?Знаевте ли за ова за водава и лекава?
     
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,151
    Gender:
    Female
    Како гравот изгледа, за да немаш мака со стомакот.
    Иначе јас од тебе првпат слушам дека леќа не се притоплува, тоа важи за спанаќ, блитва, брокула, компир...
     
    Thallia and bebaa like this.
  11. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Епа и леќата содржи железо,вајда затоа.
     
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,151
    Gender:
    Female
    Не е ради железото... спанаќот и останатите содржат нитрати кои со притоплување преминуваат во нитрити... затоа јас замрзнати не ги користам, освен ако ги јадеме свежи. А леќата нема нитрати.
     
    SwanMay and bebaa like this.
  13. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,588
    Likes Received:
    5,936
    Како да направам вакви крофни? И филот како да биде. Поточно она одозгора?
    ED0A6213_800x800_crop_center.jpg images.jpg Product_R_MarbleFrosted-754x536.jpg
     
  14. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,319
    Gender:
    Female
    Еве го рецептот за моите крофни. Ти само направи кружни форми сечи ги со чаша а дупчето на среде вади го со капаче.
    Она згора ти е растопено чоколадо ( стопено во микро со малку путер ) и размачкано врз крофната, лилавата боја е добиена со мешање прехрамбрна боја во бело чоколадо, второто е прпелано во мрвици дури е топло чоколадото
     
    gjoker4e and SunnyGirl2 like this.
  15. velesanka

    velesanka Популарен член

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    2,647
    Likes Received:
    2,475
    Рецепт за тиквички? Пржени или печени на грил тава?
     
  16. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Staff Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    2,100
    Likes Received:
    19,966
    Gender:
    Female

    https://forum.femina.mk/threads/Тиквици.8796/
    Доста се рецепти ?:rofl:
     
    gjoker4e and bebaa like this.
  17. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Сакам да правам пишии, во рецептот има 600гр.брашно и 300мл.кисело млеко..како може од толку брашно и мкеко да се замесе меко тесто, нели е малку течност? А дополнително не пишува вода во рецептот, само дека се замесува меко тесто..треба да ставам и вода или?
     
  18. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    https://m.imdb.com/title/tt4652650/
    Јас овој рецепт го правам и супер излегуваат.
     
  19. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Нешто друго ми излегува на линкот, не се појавува рецепт. И јас друг правев овој некако ми е сомнителен.
     
  20. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    ооо сори :). Изглеј го и филмов интересен е :D .
    Инаку еве го рецептов.
     

    Attached Files: