1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    Дајте некој рецепт за печена риба во фолија?
     
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.024
    Допаѓања:
    199.002
    Пол:
    Женски
    Јас ја правам на хартија за печење. Во огноотпорен сад ставам хартија, на неа рибата, ја посолувам, ја зачинувам, сечам неколку главици кромид на кругови, малку лукче, магдонос, сок од лимон, и неколку компири и моркови сечени поситно. Се ова околу рибата да биде, ставам малку масло, малку вода, покривам со капак и на печење. 20-30 минути, можеби и 40 минути поради компирот на 180 степени. Пет минути пред крај вадиш капак да се потпече одозгора.
     
    На gjoker4e, mal.ecka, Mishela и 3 други им се допаѓа ова.
  3. bile454

    bile454 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 јули 2014
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    33
    Не знаев кај да прашам...
    лења пита, колку дена може да стои? :)
     
  4. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    15.921
    Допаѓања:
    32.560
    Пол:
    Женски
    3 дена. Толку дена ја оставам да стои. После тоа замирисува.
     
    На bile454 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Milla989

    Milla989 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    257
    Пол:
    Женски
    cup (60 mL) heavy cream
    се мисли на хопла или нешто друго?
     
  6. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Да, со 36-40% млечна маст во составот
     
  7. Читател

    Читател Истакнат член

    Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806
    Пол:
    Машки
    Не знам каде да го поставам прашањево па ајде тука

    Како се подготвува сусам ?
    Како се пече во рерна ?

    Нешо околу тоа :D




    RUN
     
  8. Imagina

    Imagina Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    123
    Пол:
    Женски
    Само сусам, онака без ништо? Мислам дека е најдобро на рингла во суво тавче, без масло, т.н. суво пржење/печење, со што се истакнува аромата и вкусот на сусамот.

    Во рерна не се добива тој ефект, самата семка/јатка мора да има директен контакт со изворот на топлина. На мала температура со често промешување за да не загори.

    Мислам дека ова важи за сите јаткасти плодови, ама ако знае некој друг поинаку, нека каже :)
     
    На Читател му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    Ај да прашам нешто.Моја тетка ми кажа првата вода од зовриената леќа да сум ја фрлала.А јас знам па дека леќата нечини да се притоплува (пример останало од ручекот па покасно сакаш да јадеш) оти испушта нешто токсично.Нели ке му дојде исто ако еднаш зоврела,па ставам нова вода пак одново да се вари?Знаевте ли за ова за водава и лекава?
     
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.024
    Допаѓања:
    199.002
    Пол:
    Женски
    Како гравот изгледа, за да немаш мака со стомакот.
    Иначе јас од тебе првпат слушам дека леќа не се притоплува, тоа важи за спанаќ, блитва, брокула, компир...
     
    На Thallia и bebaa им се допаѓа ова.
  11. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    Епа и леќата содржи железо,вајда затоа.
     
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.024
    Допаѓања:
    199.002
    Пол:
    Женски
    Не е ради железото... спанаќот и останатите содржат нитрати кои со притоплување преминуваат во нитрити... затоа јас замрзнати не ги користам, освен ако ги јадеме свежи. А леќата нема нитрати.
     
    На SwanMay и bebaa им се допаѓа ова.
  13. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.400
    Допаѓања:
    5.849
    Како да направам вакви крофни? И филот како да биде. Поточно она одозгора?
    ED0A6213_800x800_crop_center.jpg images.jpg Product_R_MarbleFrosted-754x536.jpg
     
  14. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    Еве го рецептот за моите крофни. Ти само направи кружни форми сечи ги со чаша а дупчето на среде вади го со капаче.
    Она згора ти е растопено чоколадо ( стопено во микро со малку путер ) и размачкано врз крофната, лилавата боја е добиена со мешање прехрамбрна боја во бело чоколадо, второто е прпелано во мрвици дури е топло чоколадото
     
    На gjoker4e и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  15. velesanka

    velesanka Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    2.427
    Рецепт за тиквички? Пржени или печени на грил тава?
     
  16. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    19.306
    Пол:
    Женски

    https://forum.femina.mk/threads/Тиквици.8796/
    Доста се рецепти ?:rofl:
     
    На gjoker4e и bebaa им се допаѓа ова.
  17. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    Сакам да правам пишии, во рецептот има 600гр.брашно и 300мл.кисело млеко..како може од толку брашно и мкеко да се замесе меко тесто, нели е малку течност? А дополнително не пишува вода во рецептот, само дека се замесува меко тесто..треба да ставам и вода или?
     
  18. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    https://m.imdb.com/title/tt4652650/
    Јас овој рецепт го правам и супер излегуваат.
     
  19. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    Нешто друго ми излегува на линкот, не се појавува рецепт. И јас друг правев овој некако ми е сомнителен.
     
  20. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    ооо сори :). Изглеј го и филмов интересен е :D .
    Инаку еве го рецептов.
     

    Прикачени фајлови: