Јас ја правам на хартија за печење. Во огноотпорен сад ставам хартија, на неа рибата, ја посолувам, ја зачинувам, сечам неколку главици кромид на кругови, малку лукче, магдонос, сок од лимон, и неколку компири и моркови сечени поситно. Се ова околу рибата да биде, ставам малку масло, малку вода, покривам со капак и на печење. 20-30 минути, можеби и 40 минути поради компирот на 180 степени. Пет минути пред крај вадиш капак да се потпече одозгора.
Не знам каде да го поставам прашањево па ајде тука Како се подготвува сусам ? Како се пече во рерна ? Нешо околу тоа RUN
Само сусам, онака без ништо? Мислам дека е најдобро на рингла во суво тавче, без масло, т.н. суво пржење/печење, со што се истакнува аромата и вкусот на сусамот. Во рерна не се добива тој ефект, самата семка/јатка мора да има директен контакт со изворот на топлина. На мала температура со често промешување за да не загори. Мислам дека ова важи за сите јаткасти плодови, ама ако знае некој друг поинаку, нека каже
Ај да прашам нешто.Моја тетка ми кажа првата вода од зовриената леќа да сум ја фрлала.А јас знам па дека леќата нечини да се притоплува (пример останало од ручекот па покасно сакаш да јадеш) оти испушта нешто токсично.Нели ке му дојде исто ако еднаш зоврела,па ставам нова вода пак одново да се вари?Знаевте ли за ова за водава и лекава?
Како гравот изгледа, за да немаш мака со стомакот. Иначе јас од тебе првпат слушам дека леќа не се притоплува, тоа важи за спанаќ, блитва, брокула, компир...
Не е ради железото... спанаќот и останатите содржат нитрати кои со притоплување преминуваат во нитрити... затоа јас замрзнати не ги користам, освен ако ги јадеме свежи. А леќата нема нитрати.
Еве го рецептот за моите крофни. Ти само направи кружни форми сечи ги со чаша а дупчето на среде вади го со капаче. Она згора ти е растопено чоколадо ( стопено во микро со малку путер ) и размачкано врз крофната, лилавата боја е добиена со мешање прехрамбрна боја во бело чоколадо, второто е прпелано во мрвици дури е топло чоколадото
Сакам да правам пишии, во рецептот има 600гр.брашно и 300мл.кисело млеко..како може од толку брашно и мкеко да се замесе меко тесто, нели е малку течност? А дополнително не пишува вода во рецептот, само дека се замесува меко тесто..треба да ставам и вода или?
Нешто друго ми излегува на линкот, не се појавува рецепт. И јас друг правев овој некако ми е сомнителен.