Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Благодарам :D ке се пробат и овие. Фала и за филмот:)
     
    bebaa likes this.
  2. mamaJana

    mamaJana Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2018
    Messages:
    1,481
    Likes Received:
    7,267
    Gender:
    Female
    Колку дена може да стои томатело отворено,а да може да го искористам? Во саботата го отворив и цело време е во фрижидер, сакам да го искористам денес за рецептов..
    https://off.net.mk/sofka-za-dvajca/glavni-jadenja/crvena-lekja
     
  3. Selest

    Selest Популарен член

    Joined:
    May 31, 2017
    Messages:
    408
    Likes Received:
    1,456
    Gender:
    Female
    Можеш без гајле:) Една недела ништо не му е.
     
    mamaJana likes this.
  4. Ketchup

    Ketchup

    Joined:
    Dec 23, 2014
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    46,430
    Колку шеќер би било замена за 85 грама мед отприлика?
     
  5. Thallia

    Thallia Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2013
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    18,795
    gjoker4e, Antebellum and Ketchup like this.
  6. MissDior

    MissDior Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2011
    Messages:
    1,215
    Likes Received:
    10,137
    Може некој да пише убав рецепт за лења пита?
     
  7. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,318
    Likes Received:
    227,012
    Gender:
    Female
    Antebellum and MissDior like this.
  8. MissDior

    MissDior Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2011
    Messages:
    1,215
    Likes Received:
    10,137
    Ќе пробам, фала @LiliBoz јадев од круна кај рампа пред некој ден и беше многу убава, оваа со многу фил ми се гледа
     
    LiliBoz likes this.
  9. srcence1607

    srcence1607 Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2012
    Messages:
    2,368
    Likes Received:
    2,475
    Gender:
    Female
    Рецепта за гвакамоле?

    Го пробав во Амигос со домати и ми остана вкусот уште од што беше совршен
     
  10. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,138
    Likes Received:
    9,440
    Gender:
    Female
    Испробани рецепти за леб од пекар ќе може да споделите?
     
  11. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Имам леб за трамезини, дајте некоја идеја како да го искористам, освен класичните сендвич трамезини, нешто како на пример брускети или слично нема ли да биде?
     
  12. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,138
    Likes Received:
    9,440
    Gender:
    Female
    Здраво женски имам едно прашање: месам леб и кога ќе го испечам го оставам во крпа да олади. Многу е убав ама многу ми се рони значи кажете ми во што може да грешам? Лебот ми е превкусен ама многу се рони тек другиот ден. Истово и со кифлињата ми е проблем. Не знам зошто толку многу ми се ронат... :(
     
  13. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,940
    Да не ти е месен недоволно, па да не се развил глутенот?
    Или да не го киснеш премногу? Треба од прилика да се дуплира тестото, а ако го прекиснеш ќе се рони.
     
    Antebellum likes this.
  14. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,138
    Likes Received:
    9,440
    Gender:
    Female
    Појма немам... :(
     
  15. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,138
    Likes Received:
    9,440
    Gender:
    Female
    Срцко фала многу, навистина квасецот бил проблемот. Од Тинекс го земав неколку ама не сум видела рок...


    Сега имам друго прашање кое е најубаво црно, интегрално или 'ржано брашно (тип и фирма)? Фала на помош.
     
    Last edited: Jul 25, 2018
    DAngel likes this.
  16. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,940
    Тоа појма немам :D, ама драго ми е што си го реши проблемот :)
    Тоа е во принцип, кога не му е структурата како што треба: или месењето или квасецот.
     
    Antebellum likes this.
  17. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,138
    Likes Received:
    9,440
    Gender:
    Female
    Дечки Верче пак има проблем ама овој пат со мекици. Никако не можам да ги погодам премногу се тврди. Пробав малку маст да им ставам али бишто не помага. Може рецепт?
     
  18. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,496
    Сакам да поховам пилешко месо, зденки, кашкавал, пирошки и тиквички.
    Прашањето ми е дали може еден ден предходно. Пример денес ги поховам и ги ставам во фрижидер а утре ќе ги послужам.
    Убави ли ќе бидат така ладни?
    Правел ли некој вака.
     
    referentka likes this.
  19. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,793
    Likes Received:
    323,770
    Може.
    Ама после поховањето да ги оставиш се изладат надвор на собна и така изладени во фриз да ги ставиш.
    Секое во посебно пластично за да не ти се измешаат.

    Секогаш кога сакам похована даска да направам за гости, си ја правам претходниот ден за да не ми мириса дома на похованици:)
     
    Thallia, M.B. and orhideea like this.
  20. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,318
    Likes Received:
    227,012
    Gender:
    Female
    мене лично не ми се допаѓаат. не се крцкави, меки се а вкусот им е така така...
     
    Dust, orhideea, SwanMay and 1 other person like this.