Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    3,728
    Likes Received:
    45,620
    Gender:
    Female
    а зошто не ги поховаш и утредента да ги испржиш
    Јас секогаш така правам дека готови утредента и не се баш вкусни(мене не ми се )
     
    SwanMay, orhideea and LiliBoz like this.
  2. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    И јас заради ова сакам ден предходно да ги направам бидејќи кујната ми е споена со дневната каде што ќе бидат гостите и се ќе мириса.

    Морам така, имам и торта за правење и уште куп други работи и се сама. Сабота ќе го правиме роденденот од синко.
     
    referentka and Mari* like this.
  3. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,784
    Likes Received:
    323,669
    Зависи смесата за поховање каква ја правите.
    Ако е со валање во брашно и јајца, ќе Ви омекнат и до после два часа.

    Поховање од денес за утре пробајте со пиво: смеса од едно јајце, 200 гр пиво и брашно и зачини по желба.
    Смесата треба да испадне како смеса за палачинки.
    Прво во смесава топкаш зденки па во лебни трошки (јас и сусам ставам во лебните)

    За да заштедиш на димовици и мириси по дома, пробај го ова, испробано ми е.
    Ни зејтин ни ништо, а крцкаво
    https://skopjeinfo.mk/pohovan-modar-patlidzhan-vo-rerna-i-vo-tava-video
     
    Last edited: Aug 6, 2018
    Salome, Thallia, Emy867 and 5 others like this.
  4. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,779
    Gender:
    Female
    Ме просветли сега :bow:
     
    referentka likes this.
  5. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,784
    Likes Received:
    323,669
    Толку обожувам похованици , доктор сум станала на оваа тема:D
    Уште марула и лубеница не сум пробала да поховам:D
     
  6. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,779
    Gender:
    Female
    аха. е чек сеа една лп да ти пишам ;)
     
  7. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Е ова ќе го пробам секако. Фала многу.
     
    referentka likes this.
  8. sunshine2015

    sunshine2015 Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2015
    Messages:
    722
    Likes Received:
    4,488
    Gender:
    Female
    Ставив месо и зеленчук да се печат.
    Сакам да додадам и домат црвен и златна мешавина некаде при крај, па ме интересира колку време би им требало на нив ? Околу 20 минути или помалку?
    Зеленчуков под фолија саат време ќе биде па после уште 20 откриен планирам.
     
  9. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,779
    Gender:
    Female
    на кесата на златната мешавина ти пишува колку за печење колку за варење.
     
  10. sunshine2015

    sunshine2015 Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2015
    Messages:
    722
    Likes Received:
    4,488
    Gender:
    Female
    Пишува 20 минути ама дека немам правено да си прашам.
     
  11. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,779
    Gender:
    Female
    не се плаши 20 прави :)
     
    sunshine2015 likes this.
  12. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,160
    Likes Received:
    124,543
    Мене лично не ми се. Ниту крцкави а и вкусот им се губи некако :( Големо чудо ако мириса. Остај простор некој саат да се излуфтира , нема бар до толку да мириса.
     
    orhideea likes this.
  13. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Ама торта ќе правам сабајлето. Немам време :( освен да не спијам ноќта па да постигнам се :sweat:

    А ако се стоплат во микро пред да се стават на маса?
     
  14. sunshine2015

    sunshine2015 Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2015
    Messages:
    722
    Likes Received:
    4,488
    Gender:
    Female
    А да направиш даска без похованици ?
    Сувомеснато, сирење, кашкавал и готово.
     
    orhideea and SwanMay like this.
  15. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,160
    Likes Received:
    124,543
    Не поарно од фрижидер сервирај.
    Богами ќе се префорсираш:( Или мевциња, сувомеснато, кифлички, салати, пица ???
     
    orhideea likes this.
  16. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    И тоа ќе има :worried:
     
  17. sunshine2015

    sunshine2015 Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2015
    Messages:
    722
    Likes Received:
    4,488
    Gender:
    Female
    Епа скрати на нешто.
    Види тебе што ти е најпрактично и само тоа направи.
     
    orhideea likes this.
  18. irrelevant

    irrelevant Популарен член

    Joined:
    Jul 31, 2012
    Messages:
    708
    Likes Received:
    8,328
    Овие маливе лепчиња за вакви мали сендвичиња со чечкалици се купуваат од некаде или се прават некако?
    [​IMG]
    И што мезе може да има за забава освен овие, даска сувомесната, руска, кифлички, скара?
     
  19. LBNMOP

    LBNMOP Истакнат член

    Joined:
    Apr 6, 2018
    Messages:
    57
    Likes Received:
    138
    Gender:
    Female
    Јас правев вакви за слава. Ќе купиш од лебот на парчиња и со мала чаша сечеш форми
     
  20. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Joined:
    Mar 25, 2013
    Messages:
    1,969
    Likes Received:
    1,271
    Gender:
    Female
    Kako da go napravam ova na slikata?... potcno sto da pravam so modriot patidzan??? Pocetnik vo kujna sum help od vas mi treba...

    I uste nesto..kako da napravam oriz so zelencuk i pecurki?
     

    Attached Files: