Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,241
    Likes Received:
    81,794
    Gender:
    Female
    Тука е потпечен на грил тава.
    Можеш така, а ако немаш грил тава, ќе ти заврши работа и да го потпечеш малку во рерна.

    Јас му ставам лук во прав, бибер, путер и печам 20-тина минути (во зависност од тоа колку се дебели кришките модар домат). Ги сечам потенко, некоја дебелина отприлика помалку од сантим.
     
  2. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Joined:
    Mar 25, 2013
    Messages:
    1,969
    Likes Received:
    1,271
    Gender:
    Female
    So puter celi gi premackuvam? I gi vadam od rerna koga ke omeknat taka? Bez da dobijat nekoja boja?
     
  3. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,241
    Likes Received:
    81,794
    Gender:
    Female
    Можеш и така, јас сечам мала коцка и ја ставам одозгора над кришката. Путерот се топи и фино испаѓаат.
    Кога ќе омекнат и ќе фатат боја се готови за јадење.
     
  4. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Joined:
    Mar 25, 2013
    Messages:
    1,969
    Likes Received:
    1,271
    Gender:
    Female
    Ne se mrsni od kockata puter sto sama ke se istopi neli?
    Fala ti mnogu kw probam utre :*
     
  5. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,241
    Likes Received:
    81,794
    Gender:
    Female
    Не се мрсни, многу мала коцкичка сечам јас, чисто колку да не ми бидат скроз без ништо одозгора, а и путерот им дава поубав вкус па затоа ставам.
     
    Leo-nora likes this.
  6. bile454

    bile454 Истакнат член

    Joined:
    Jul 6, 2014
    Messages:
    55
    Likes Received:
    33
    Чизкејк, колку дена може да стои у фрижидер?
     
  7. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,588
    Likes Received:
    5,936
    Од вчеравечер го киснев гравот. Денес се вари 3 часа и сеуште не е сварен.
    Има чаре за таков грав што не се вари лесно??
     
  8. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,867
    Gender:
    Female
    5-7 дена максимум во фрижидер. Во замрзнувач може да стои со месеци, добро завиткан во пластична фолија.
     
    bile454 likes this.
  9. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    4,535
    Likes Received:
    37,505
    Gender:
    Female
    Како да направам тортиљи со интегрално брашно?
    Секогаш крцкави ми испаѓаат и се кршат не можам да ги превиткувам.
    Подебели да ги правам или помалку да ги печам?
     
    SunnyGirl2 likes this.
  10. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    3,889
    Likes Received:
    13,461
    Додека се топли треба да ги виткаш, ако се оладат се кршат. Барем мене така ми се покажало.
     
    SwanMay and IM.TMKQ like this.
  11. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2012
    Messages:
    2,947
    Likes Received:
    18,267
    @IM.TMKQ @x.Daisy.x јас ги притоплувам за да можам да ги оформам после како сакам :) И немам мака, никогаш не ми се кршеле.
     
    IM.TMKQ likes this.
  12. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    1,647
    Likes Received:
    33,256
    Gender:
    Female
    Правев зелници и ги замрзнав не печени,колку време така можат да стојат во фриждер?
     
  13. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,588
    Likes Received:
    5,936
    Лазањите како се прават?
     
  14. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    4,535
    Likes Received:
    37,505
    Gender:
    Female
    Ги ставив во влажна крпа и многу малку само омекнаа. Може рецепт да ми пратите и колку време ги печите? Исто како палачинки или подолго?
     
  15. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    3,889
    Likes Received:
    13,461
    Хмммм, јас мислам помалку од палачинки дека ги печам, ептен да фатат малце како вцрвенети кругчиња и толку.
     
  16. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Така немам ништо замрзнувано не печено. Секогаш замрзнувам печено и убаво изладено.
     
    24.07 likes this.
  17. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    1,647
    Likes Received:
    33,256
    Gender:
    Female
    И јас секогаш печено замрзнувам,но сега немав време да ги печам и ги замрзнав.Ке видам какви ке излезат.
     
    orhideea likes this.
  18. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    4,535
    Likes Received:
    37,505
    Gender:
    Female
    Само интегрално брашно ставаш или и бело брашно додаваш? Јас ставив интегрално, топла вода и сода, таков беше рецептот ама не се погодија.
     
  19. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    3,889
    Likes Received:
    13,461
    Јас мислам до рецептов е работата. Зошто ставам и сол малце и шеќер, и со квасец ги правам. Од „око“ ги правам шо би рекла мајка ми.

    Да најдеш на јутуб некој видео рецепт па да видиш како ќе изгледа тестото таму?
     
    IM.TMKQ likes this.
  20. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    4,535
    Likes Received:
    37,505
    Gender:
    Female
    Фала, ќе пробам.
    До квасецот е сигурно, тој ги прави меки.