Културното присвојување

Discussion in 'Мода и стил' started by The Saturdays, Jan 6, 2021.

1. The Saturdays

The Saturdays Популарен член

*Мислењата се одвоени од Инста Блогерки во нова посоодветна тема од страна на модератор

Културното присвојување е усвојување на елемент или елементи на една култура или идентитет од припадници на друга култура или идентитет. Ова може да биде контроверзно кога припадниците на доминантна култура припаѓаат на загрозените малцински култури.(превземено од интернет) (@sweet-cherry)

Maryse Jolene ми е супер, предобро се облекува и многу позитивна енергија шири, ама имам една забелешка за неа, а кај нас како не едуциран народ гледам никој не забрлежува. Јас Maryse мислев дека е mixed, поточно дека татко и не е бел, бидејќи немав видено слика од него ама кога видов слика од цела фамилија сфатив дека не е. Тоа што го прави не е во ред се вика cultural appropriation, ако не сте запознаени. На тик ток луѓе од странство и посочија за проблемот таа ги исклучи коментатите, во странство да беше веднаш ќе беше cancelled. Не се случило само еднаш, таа се почесто и почесто ги прави тие фризури.

Last edited by a moderator: Jan 8, 2021
    buba4e89, Frestonia and Pixi5 like this.
  2. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Имав пишано баш за ова пред некое време, поголемиот дел од светот критички гледа на ова, како што и треба, а кај нас добива слава, пофалби и следбеници. Жално е да користиш раса која е маргинализирана, а како бел човек да добиваш од тоа.

3. asdas

asdas Популарен член

Значи сите белци со природна таква коса се всушност црнци?

Emilija97mk likes this.
  4. redhead

redhead Истакнат член

Или за црнците забрането пеглање на косата или фарбање плава:D

5. asdas

asdas Популарен член

Тие се опресирани, па затоа им е дозволено, ние белите сме лошите колонизатори.

6. redhead

redhead Истакнат член

Ама па и кај нас колку модерни имаме, се е дозволено ама плетенки не, ги вреѓало.

Emilija97mk and asdas like this.
  7. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Глупости бе. Може со фризурата сака да искаже восхит и почит спрема црната раса. Зошто мора на се негативно да се гледа? Нејзина коса е и може што сака да и прави и како сака да ја носи, а ако некој се најде навреден тоа е негов проблем. Зошто се фарбате, може да ги навредите Египјаните што први почнале да ги бојадисуваат косите, зошто носите пирсови, обетки? Што е со твоите стереотипни претпоставки дека ако имала виткана коса мора еден од родителите да и е црн? Белите луѓе не можат да имаат виткана коса или црните права?

8. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Културното присвојување е усвојување на елемент или елементи на една култура или идентитет од припадници на друга култура или идентитет. Ова може да биде контроверзно кога припадниците на доминантна култура припаѓаат на загрозените малцински култури.(превземено од интернет)

Ако за вас е ова океј за некои луѓе не е. Има на интернет еден куп текстови за cultural appropriation и зошто треба да сме малку поосетливи на овие теми.

Ketchup and The Saturdays like this.
  9. asdas

asdas Популарен член

Значи 21-вековна верзија на фашизмот. Евреите со жолта трака, црнците со виткана коса.

BlackNight and Emilija97mk like this.
  10. The Saturdays

Не е работата за виткана коса работата е за box braids итн. Гледам не си запознаена со културата и дека тоа ги навредува, фарбање коса никој не навредува отвори google едуцирај се. Плус ти си бела така да немаш право да зборуваш дека било глупост, кога другите ги навредува, ако има малку црнци во нашата држава не значи дека не треба да се почитува нивната култура, а и другите култури, но дека Maryse e инфлуенсерка ја наведов за пример .

11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

А ти си црнка па те навредува?!

Emilija97mk likes this.
  12. The Saturdays

Не, но имам другарка црнка и ја навредува баш со неа зборувавме за ова ...

13. burthdaykake

burthdaykake Истакнат член

Што би рекла Карди Би, "Why would I hop in some beef when I could just hop in a Porsche?" алииии не могу у Порше, so... не си реална ејјј :drunk:

Last edited: Jan 7, 2021
    asdas likes this.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

И што сега?! Треба да не ја витка?!

tinka-mace and Emilija97mk like this.
  15. The Saturdays

Не е за витканата коса за овие фризури е

Attached Files:

Srckata28 and Pixi5 like this.
  16. asdas

asdas Популарен член

Викинзите биле први што ја носеле косата како на втората слика, што значи дека другарка ти црнка всушност ја краде викиншката култура и треба да се срами од тоа.

MeowMeow, faye, BlackNight and 4 others like this.
  17. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Знам дека тоа ги навредува али сеа што? Се што ќе започне од нивната култура као забрането е за другите?
    Како тоа е непочитување?
    Се вреѓале зошто бела девојка направила box braids boo hoo.

18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Абе секоја втора овде е со коса ко втората слика. 90% од девојките во Мкд ја обожаваат.
    Така да,мислам дека претерувате малку.

Emilija97mk likes this.
  19. The Saturdays

Се сложувам, подобро успешна кариера како девојчето што е спортистка што ја спомна и никој да не ја знае одколку вака, ама тоа е пола од нив и се прославиле оти немаат ни грам срам и сегде молат за да им праќаат секакви работи за да им ја "зголемиле" продажбата. Секогаш сум била против тоа, тие да добиваат бесплатна облека, храна, секакви производи наместо да донираат кај некои што немаат. Баш пред некој ден една македонска блогерка објави дека наместо да и праќаат неа да пратат таму каде што има потреба и затоа ја почитувам, а и следам и некои други од македонските блогерки и ми се супер ама има многу што се катастрофа.

Па тоа е проблемот дека секоја втора има, ама во ред секој има различно мислење и различни сфаќања :)

Last edited by a moderator: Jan 8, 2021
    marchi-cool likes this.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Па искрено не знам дали би се осеќала баш убаво ако рандом жени од другата страна на светот почнат да вметнуваат на пр. мотиви од македонски носии во модата притоа немајќи поим од каде потекнува тоа ама битно им е тренд.:D

Не дека не се претерува со беспотребно означување на многу работи како cultural appropriation, ама за некои работи си се во право што им пречат и сакаат да си ги зачуваат.

Исто така според мене од авион се гледа дека девојкава плаче што не се родила црнкиња. :D