1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кумство

Дискусија во 'Свадба' започната од aNy-to, 3 септември 2010.

1. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Другар на дечко ми го прашал за кумство, и дечко ми прифатил. :)
    Така да сега во Мај ќе сме кумови. Искрено неочекувано ми беше, иако се другари од мали нозе куќа до куќа, ама не очекував.
    Ееее сега ни кажаа дека и официјално ќе не канеле,и нив им рекледека кум се канело во недела или среда и дека они некои од тие два дена ќе ни се најавеле.Они тоа сакале да го испочитуваат.
    Па...Кажете ми, има ли некој адет тогаш. Или онака само благо и сок/кафе?

2. homealone

homealone Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    361
    Јас колку што знам нема некој посебен адет освен кога ве кант за свадба нели се носи ракија во украсно шише и на тоа шише се остваат пари и кумот и кумата пробуваат од ракијата , а другото е твоја желба со што ќе ги пслужиш

3. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    ^Фала... :)
    Ете ни се најавија за во недела, заедно до неговите родители.
    Па ќе ви пишам.

4. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.621
    Допаѓања:
    15.728
    а што мислите,може ли во матично да имам друг кум или старосват а во црква други,бидејќи сакаме порано да правиме регистрација,а сеуште незнаеме кои ќе ни бидат кумови па да си викнам само сведоци во матично колку да се потпишат а?

5. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    ^можеш

6. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Ние кога отидовме да го каниме кумот,зедовме едно виски една бајадера ,може и обична ракија и бонбони јас како што ми кажаа за покана носење се кити шише а не за да го каниш кумот,али небитно е тоа.
    Најинтересно беше што нетребало одма кумот да прифати да рече да ,кај нас беше епа ние дојдовме сакаме кум да ни бидеш ,да не венчаш деца да ни крстиш и на прашањето дали ке сакаш кум да ни бидеш кумот викаше чекајте кај брзате,и после пак не прашуваше а вие за што сте дојдени и ние зачудени дека другари од детство викаме што не мавта сега али тоа некој адет имало и така три пати и на крај ја крена чашата и вика епа ај на здравје нека ни е кумството .
    Ете кај нас така неочекувано и интересно беше канењето за кум.

7. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    Сноу,тие кога ќе идат да ве канат кај нас барем е така треба да донесат погача,бомбони и шише вино. Вие нив ништо не им давате туку од погачата што тие ќе ја донесат треба да се врати на кумовите и едно шише обична вода.А за послужување, тоа веќе е ваш избор. Знам дека треба да дојдат дури е дење и да си отидат пред да се стемни надвор.

8. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    5.410
    ние да ви кажам кога ги каневме кумовите земавме само виски од кое се направивме лом :lol: не теравме баш никакви адети. Беше топло си седевме до касно они имаа направено мезе и едноставно излезе топ седенка со повод. :lol: :lol:

На Bozica1980 и femina90 им се допаѓа ова.
  9. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.897
    Допаѓања:
    4.903
    Погоре форумџивките ти кажале што како одат адетите,истото и јас го мислам,и го знам.
    Е сега знам дека кафе не се давало,што било само да не е кафе. :lol:

10. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    ^ахахах едне лист хартија и да испозапишам се ова :D

На Dr.Zzz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Добро поминавме вчера, смеа муабет...се како што си е редот.
    На масата имаше ордевер со сувомеснато,ајар, мини пици, кифли, печено пилешко, благо....и пиење.
    Се беше супер. А тоа дека не требало кафе, е не го испочитував. Сметам дека штом не се знае зошто не требало значи рекла казала ;)

12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.524
    Допаѓања:
    37.781
    Кај нас кума ни беше моја другарка. Од страна на маж ми сите не одбија за кумови. Старо кумство не доаѓаше во предвид, затоа што маж ми не контактира со старите кумови.

13. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Најверојатно ова е тортата што ќе ја нарачаме за свадбата каде што ќе сме кумови, само за бојата уште не се знае, бидејки кумашинката уште не се одличила.
    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

На BellaS му/ѝ се допаѓа ова.
  14. owi

owi Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    123
    ^
    Честито кумство Сноу :)
    И тортата е преубава, незнам што ќе ти одбере кумашинката ама мене во боја ми е поубава отколку еднобојна целата :)

На Snow-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Фала.
    Инаку,јас ја прашав и за модел, големина...и свеќи,бонбони,перниче, за се. Она ми рече дека само бојата ќе ми ја каже, и се што ќе изберам остава на мене. Единствено бојата да се запази.

Па ќе видиме. :)

На owi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. OV83

OV83 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Прашање до оние кои имаат екстензивни познавања во однос на кумството,
    Лани правев свадба и нормално си викнав кум е сега кумот мој сака и јас него да му бидам кум ...
    Дали е ова можно т.е. дали е исправно?
    Јас не сум венчан во црква затоа што сум атеист(ама сум крстен баба ми ме крстила кога не сум бил многу мал), а мојот кум најверојатно ќе се венча во црква, дополнително што ако и јас еден ден решам да се венчам во црква?

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.809
    Допаѓања:
    14.389
    Колку што знам, не би требало да си бидете кумови меѓусебно, ама ако стварно сакате така, не дека некој ќе ви преправа. За венчавката знам дека е потребно сите да се крстени. Значи и да се венчаш и да бидеш кум, треба да приложиш крштеница во црква (така да со тоа нема да имаш проблем бидејќи си крстен).

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Имав ист ваков пример во друштвото. Кога двајца другари сакаа и едниот на другиот да си бидат кумови, исто како вас. Прашаа и им рекоа дека не е во ред, неможе.
    Е сега секој си знае за себе, може и да се лаже, да не кажеш дека си му кум, меѓутоа ако се гледа како е правилно тогаш не може. Објаснувањето на попот беше следново "кумот за тебе претставува духовен татко, да те води и поддржува низ животот, а ти си должен да го почитуваш како татко, е сега ти на твојот духовен татко неможеш да му станеш татко"
    Исто така моја другарка и беше старосватица на друга другарка и после сакаа па таа да и биде кума нејзе. И така не одело.

19. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Спорен мене старите кумови треба да бидат свесни и да одбијат бидејки се знае младите си имаат свое друштво и би сакале некој другар да ни биде кум.Но греота е да се одмине стар кум да не се праша би требало да се праша но тие треба да се свени и да одбијат и да си бараат млад кум.

20. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Ние вчера им купивме лежај од саем за мебел.
    Самите си биле виделе, си одбрале, и на крај му се јавија на дечко ми. Уште подобро. :)