Кумство

Дискусија во 'Свадба' започната од aNy-to, 3 септември 2010.

1. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    А, заборавив да напоменам дека ќе се консултирам и со Отецот.
    Но, денес е празник и следат и други празници, па не сакам сега да го замарам.
    Затоа сакав да слушнам и ваше мислење.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.661
    Кумството треба да е нешто духовно, на повисоко ниво. Не за пари туку од срце.
    Со тоа што прават тие покажуваат само непочитување на вас како кумашинци и луѓе пред се.

На темјанушка, VDT2906 и Bebac им се допаѓа ова.
  3. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.395
    Допаѓања:
    2.653
    И затоа што не ве примиле на 15 минути многу се огрешиле спрема детето? Можеби не биле спремни, можеби не примаат гости во оваа ситуација, можеби биле болни па не сакале да ви кажат, многу можеби... Ги прашавте отворено зошто така постапиле? Или ви смета нешто друго? Можеби ти смета најмногу тоа што оделе по умот на свекрва ти? Млади се, или повозрасни?
    Пред да го откажете кумството, прашајте ги и отворено поразговарајте во што е проблемот. Можеби воопшто немале таква намера.

На IRBBB, Осе, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.661
    Со кумови треба да имаш простор да кажеш болни сме.

На Bebac и elimkd им се допаѓа ова.
  5. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.848
    Допаѓања:
    5.607
    Многу е погрешно и лицемерно да не можеш да ги смислиш луѓето, ниту сакаш ,ама демек ќе тераме традиција не се откажува кумство. Ако е неубаво да се откаже кумство, тогаш да не ги сакаш кумовите е уште понеубаво, ама тоа поповите особен оние блиските нема да ви го кажат.
    Тоа ли е христијаноство? Од корист само, немој да не е убаво да откажеме, не ги сакаме, ама ај нека крстат уште едно дете па не им збориме веќе.

На saritabarita, Ladybug98, Glowy и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.813
    Допаѓања:
    97.297
    Да не смеело да се откаже кумство се бабини деветини пар екселанс. Ако некои луѓе не ми се погодени сигурно нема да се дружам со нив ниту па да ги ставам на важно место во животот на моето дете.
    Си веруваме ко народ во све и свашта.
    А ова многу што му огрешиле на детето, искрено јас очекував којзнае што, тоа уствари не ве примиле 15 мин, па може биле зафатени, може планирале да одат во село па им испаднало друго, може едноставно не сакале гости во моментот и гледале културно да ве одбијат.
    Реков којзнае што му направиле на детето. Многу му огрешиле звучи ко некоја штета да му направиле, а на детето уствари ич не му е гајле дали пошло да поседи 15 мин кај кумовите или право дома.
    Причинава звучи банално ама вие си знаете, може луѓето стварно не се ок, во тој случај откажуваш кумство и продолжуваш со живот.

На Orchidea, IRBBB, Ljubova и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Па тие ни кажаа дека треба да поминеме кај нив после големата молитва.
    Гости примаат и не беа болни.
    Кога заврши нашата свадба ми кажа онаа твојата ( свекрва ми ) ја спобудалела со адети, обичаи.
    Јас и кажав кога здравје боже ќе дојде време за крштевање, консултирај се со свештено лице и не слушај никој друг.
    Млади се. Од мм другар.
    Ама за џабе старите не рекле не се зема кум од улица.
    И, ни мене и на маж ми ништо не ни смета.

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.292
    Допаѓања:
    37.183
    Се читаш што пишуваш?

На violetblue, Mantub и eli25 им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.131
    Допаѓања:
    124.468
    @Bebac и ти при оваа ковид ситуација би мкнела бебе по гости ради адет и па уште они му погрешиле на детето? Немој те молам.Се гледа дека не се поднесувате, а и не ти е убав ставот дека била љубоморна што децата ги израснала во една соба ти си имала игротека. Од каде заклучи ?
    Како што те читам ти имаш нетрпение кон нив , не они кон вас. А дека не сте блиски, затоа ти смета. Малце ниски работи.
    И јас со моите не сум блиска, од друг град сме, ќе си честитаме празници и си одиме на родендени. Една основна почит. Ти се фаќаш за ситници , мислев којзнае што му направиле на детето (facepalm)

На steela.honey, Orchidea, IRBBB и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Вака не ве повикав да пишувате бабини деветини. Сето горе што го напиша, ништо не е точно.
    Јас побарав ако знае некој како да се постапи за раскинување на кумството. Додека не се консултирам со свештено лице.
    Значи ако некој знае нека пише. А, сите останати не ми филозофирајте. ОК

11. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.848
    Допаѓања:
    5.607
    Ми се повраќа од вакви демек многу религиозни како тебе. Полна си со омраза за луѓето ама свештени лице што ќе каже.

На GirlRose, Orchidea, saritabarita и 4 други им се допаѓа ова.
  12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.131
    Допаѓања:
    124.468
    Баш(facepalm)

13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.990
    Допаѓања:
    117.234
    Свештено лице ќе ти рече дека не може да се раскине кумството, без тие да ти одобрат.
    Имам прашано јас :)

На Bebac и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Ти благодарам многу на одговорот. :)

15. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.931
    Допаѓања:
    6.785
    Треба да побарате дозвола, благослов од теквните кумови за прекин на кумството и да се побарате нови кумови.
    Новото дете ќе ви го крсти новиот кум.

На Bebac, Осе и VDT2906 им се допаѓа ова.
  16. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    3.276
    Вие си знаете најдобро. Ако веќе одиме по религија, некогаш треба и да се прости. Кумашините неколку пати пробаа да се поканат да дојдат дека не биле на честито, јас како кума им кажав дека не сум за гости одење, поради короната и дека се чуваме. Фала Богу не се навредија, кумашинката рече кумо како се осеќате така, ќе се видиме другпат. И да сме огрешиле, треба да се прости.

Имам искуство со мојата кума се замерија со моите, после многу години на шалтер дојде не ме ни позна. Ич не е фино, кумовите треба да се втори родители.

На Orchidea, Mrs.Sofija, lale22 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.660
    Нормално, зошто си ги комплицирате животите, ова не е време на нашите мајки и баби, сега и односите со кумови не се ко порано, се е по другарски и нема тука замерки, ке испоштуваш родендени , слави и сл, и толку, не можеле да дојдат у време на корона и сл, па што ке дојдат другпат,сите сме свесни дека постојат разни карактери , многу сеуште се плашат и тоа е ок. Уживајте и не си комплицирајте .

На Ljubova му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.200
    Не знам дали многу очекувам и како да се понашам, прифативме кумство на мм кај другар. Тие се многу блиски, јас со нив се имам 3-4 пати видено и онака се океј, фини за дружба. Од кога прифативме кумство пробувам неколку пати да искомуницирам со невестава да се договориме околу свадба и сл. и добивам дистанцирани одговори, а се останато дознавам преку мм - него го информира другар му.
    Не можеме да бидеме најдобри другарки тоа ми е јасно, не го ни барам тоа, но барем колку - толку да сме во комуникација да не се осеќам ко странец и да си го истерам кумството со ќеиф искрено.
    Дали многу барам оти јас навикната со мојата кума ептен се зближивме уште од првата средба..

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.813
    Допаѓања:
    97.297
    Различни луѓе, ако не сака, не сака. Не форсирај.
    Секако на маж ти му е првично другар, тие двајца нека си се информираат.
    Нема потреба од такви очекувања, едноставно може таков карактер е жената, зошто да се менува.

На gjoker4e, cresa-jagoda и Ladybug98 им се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.292
    Допаѓања:
    37.183
    Не форсирај, можеби веќе имаат доволно стрес околу свадбата.

На Ladybug98 му/ѝ се допаѓа ова.