Може, знам ваков случај за двајца другари. Едниот е кум на другиот, а другиот му е старосват на првиот.
Девојки што треба да се купи од страна на кумата? Бобони, материјал за во црква, торта, бидермаер, друго нешто?
Бидермаер не. Ние не купивме кога бевме кумови, ни мене не ми го купија. Не сум слушнала. Ти треба и алкохол за на главна маса, 3-5 пиења и корпа. Ако мислиш на цвеќе за невестата е друго.
Кај нас го нема ова со алкохолот, имаме купување бидермаер. Мене ми купија, ќе треба да купам и јас. Инаку ова другото е во ред?
Зависи од кој град, најдобро да ви дадат листа од црквата. Кај нас за кумата имаше материјал/платно/марама било што по избор. Две свеќи украсени и бомбони за во црква. Дополнително кумата ми купи бидермаер, по нејзина желба. Се договоривме наместо цвеќе за дома и во сала, да е бидермаерот. Исто така за во сала донесоа и торта, всушност нивната беше како дел од невестинската.
Јас за алкохол прв пат слушам ,за бидермаерот кумата ми го купи кај нив така купувале и не се спротиставив м Си праша каков и кажав и тоа
Кој има најубава кола тој вози. Најчесто до матично, или до црква, зависи каква венчавка прават младите. Ние имавме пауза еден час и дома бевме кај маж ми, пиевме кафе, свекор ми не возеше до сала. Не си личен шофер ако си кум.
Ние не правеме во црква зошто сме атеисти. Сведоци во матично требаа да ни се братот и сестрата. Но матичарот се побуни во последен момент и викнавме гости што беа дојдени дваца другари. Се потпишаа им купивме по една кошула после свадба. Така да кум во последна секунда мораше да се смени и баш кул беше. Плус и геј беа а мислам дека они сакаат многу да се кумови барем Елтон Џон е познат по тоа. Забавно дури како Чорбаџи Теодос испадна.
Devojki kazete mi kumovi sme treba da ideme kaj bebeto prv pat da go vidime dali e dovolno postelnina , banjarki , tropalki, karticki crno beli, torta ideja nekoja neshto drugo ili dosta e i za bebeto 1000 da se ostavi ?
Се зависи колку може финансисКи и нема љутење, сепак битно е чест да се направи.Нас кумот ни даде 50евра и две комплетчиња. Ако сакаш повеќе како за идеа еве што сум носела: убаво ќебе што ќе го користат и за шетање надвор, комплетче поголем број, бодиња поголем број секогаш се износуваат и се најпотребни само ќе гледаш ако земаш пример 68 број дали ќе треба да се со кратки ракави или со долги, подлога за играње, пижамчиња, доколку немаат за сега скафандерче кое ќе му е точно... ете одбери.
Za mekici im odnesov 4kompletcinja i spihozni igracka corapcinja kapce rakavcinja za toa mislev da ne bide obleka neshto drugo sekoj na mekici znaeme sto nosat alista i kebinja da ne imaat veke...
Аххх.. епа кај нас на мекици ништо не се носи, секаде различно. Епа што знам доста е, ете едино подлогата за играње ако немаат, а и не ни мора.