Јас кога правев свадба, свекрвица прашувала и, и кажале по 33 бонбончиња. Дека Исус имал 33 години затоа требало 33 бонбончиња, колку е точно не знам но така направија она 33 и кумата имаше 33.
Планираме со вереникот да се регистрираме и венчаме и истиот ден ќе дадеме ручек на најблиските, мала прослава. Нема да има обичаи, одење по невеста и слично, ќе немаме старосватови, кумовите ќе ни се потпишат и во матично. Е сега, сакам да ги дарувам кумата и кумот. Некои познаници давале пари, ама јас сакам поклон. Мајка ми вика дека се дарувало пешкири, пижами такви работи… Немам некој близок што правел свадба па да прашам. Вие што ги дарувавте кумовите? И дали треба некој друг да дарувам?
Јас главните ќе ги дарувам пари, исто така се даруваат ако се договорите свекор, свекрва, баба, дедо ама ние се договоривме така да не правеме оти така само ќе си ги ,,враќаме” поклоните, оти ако веќе и јас ги дарувам, ќе треба и маж ми да дарува на моите, па мислам ми ја сфаќаш поентата. Имам слушнато дека на кум/а купувале пандора, обетки, ланче, ама секој со своите можности нормално. Ќе ги даруваш тоа што сакаш ти, не гледај од другите како дарувале.
Братучед ми ќе прави свадба сега брзо поканети сме најблиските само , ќе ги даруваат кумот и кумата само.На кумот крпа и парфем, а на кумата пандора белегзија.Како ви се можностите така дарувајте ги.Златото е скапо и неможеа да си дозволат да им купат злато на кумот и кумата, ниту да ги даруваат сите со ред. Колку што ви се можностите.Нема некоја посебна сума или предвидена која мора да ја ставите во плик.
Кум сум на 3 места и за ниедно не се каам што имам прифатено Дури ако ме праша и друг некој пак би прифатил
Нас не даруваа со часовници. А порано, татко ми кога беше кум освен другите работи, знам дека задолжително имаше крпи за бањање за сите.
Девојки дали знаете отприлика колку пари би требало да одвоиме за музиката на свадбата (кумови сме)? Најмногу што мразам е лепење бакшиш на музичарите кои веќе се платени за тоа што ќе го работат а и да не збориме за тоа колку наплаќаат ама нели нашето е такво - кумови сме мора да лепиме пари на музиката... има ли некое непишано правило кога и како треба да им се дава пари и по колку
Зависи како е организирана свадбата, кога ќе ве повика музиката со песна за кумот најчесто со ееееј море кумеее златен тогаш напред идете на оро и им давате пари на музиката, е сеа колку што знам 1000ка сметам дека е во ред
Па ќе има одење кај младоженецот (тука музиката го пречекува кумот) па по невестата (тука не сум сигурна) па во ресторан на оро го повикуваат па кога ке стигнат тапани повторно го повикуваат кумот... ние сме венчани односно јас сум кума па ќе ме повикуваат и мене
Правило по колку се става нема. Колку имаш толку. И по 200 денари и по 500 денари и по 5 евра да ставаш не е ништо страшно. Музиката е платена во секој случај. На крај на денот и 5000 евра да ставиш ако имаш никој нема да се налути. Ти си знаеш најдобро колку можете да одделите за такви работи.
Jas mozam od iskustvo da ti kazam.Znaci porano se davase peskiri, postelnina,banjarki takvi raboti,a sega se davaat nakit ili ubava tasna za kumata ili so parfem.A za kumot nosat casovnik so kravata ili parfem
A bi trebalo ako veke davas na kum I kuma netreba da ja izosyavis I starosvaticata mislam samo cisto informativno ti kazuvam a vase si e kako sakate I kolku mozete
Немав старосватица, не правевме голема свадба. Само кум и кума. На кумата и земав пандора ланче, на кумот саат од мај тајм, а на сестрата на кумата сребрени обетки дека заедно сите дојдоа. Кој колку може и сака.
Ние сега бевме кумови, дечко ми по 500ки имаше раситнето и преку цел ден бидејќи си еден од поглавните гости и се околу тебе се, ајде куме ајде кумо, имаше околу 9000 ден ставено. Така да колку може и ако сакаш, не е задолжително.
ние на кумот му купивме часовник околу 150евра беше плус кожни паричник и каиш. Сингл е, кума немаме а на неговите родители постелнина.