@cooll Во Тетовско има обичај и кумата и старосватицата да ја даруваат невестата. Золва ми беше страосватица и купи од my time Guess обетки за невестата, кога беа по невеста тогаш ја даруваше невестата, и секако невестата на неа и даде поклон (ама колку што знам во сите краеви у МК, невестата дава поклони на старосвати и кумови, барем јас давав кога бев невеста, а и сите што ги знам кои правеле свадба дарувале). Сега ние ќе бидеме кумови и јас ќе ја дарувам невестата, обетки или ланче планирам (ама не златни). Иако е таков обичајот таму, нашиот кум е од Тетово па мене не ме даруваше ништо. Во глобала, се е ствар на договор, а и секој спрема своите можности секако, иако нашиот менталитет е таков, па и да немаат многу финасии за вакви моменти повеќето сакаат да испочитуваат адети и сл.
Јас ги дарував само кумот, старосватовите и деверот со пари, кума немавме, на сестра му и на родителите на кумот колекции и пижами, на децата на сестра му маици убави. Меѓусебно дарување помеѓу моите и неговите не сакав и немаше. Тоа е на ти го дај ми го. Свекор ми и свекрва ми ме даруваа со ланче и обетки што сама си ги одбрав, а мајка ми на мм пари и си купи убав часовник.
Здраво, прв пат слушам дека бонбончињата во црква ги фрла кумата? Нели тоа треба да го направи свекрвата? Дали може замена со чоколадни бонбони???!!!
Нас во црква ни кажаа или свекрвата или кумата да има бонбончиња за да ги фрла . Кај нас ги фрлаше свекрвата .
Секаде различни адети, нас попот ни кажа само кумот материјал за во црква, а знам треба и старосватицата, за бонбони и кумата и свекрвата. Некаде има и бабата (на невестата мајка) фрла кога излегува невестата од дома. Кај мене не идеа по невеста. Треба поп да си праша, сега сите попови различно кажуваат.
Здраво денес од идната свекрва слушнав дека нивната кума се слушнала со неа и тие си биле блиски си правеле рандом муабет за идење на гости, и таа и рекла дека таа кумство не оставала ќе си била кума, иако со дечко ми уште не сме планирале ништо бидејќи нареден месец ќе ме запроси и рано е за планирање, а и еднаш зборувајќи тој си рече дека за кум и старосват наши другари ќе ни се бидејќи неговите кумови и тој не е близок не ги знае што се вика, и низ муабет дознав дека и таа името на золвата го дала а не прашала како сакаат нејзините родители, Искрено јас и дечко ми би сакале наши другари да се со кој сме многу блиски.
Ќе им кажете на старите кумови дека сакате другар да ви биде сега кум , не треба да го прерипувате старото кумство, они треба да ви дадат благослов .
Појдете си ти и дечко ти кај старите кумови и побарајте дозвола благослов за нови кумови, ќе им бидр непријатно да се инетат, како така сакала кума да биде...
Па и тоа не оди , сепак го крштевале младоженецот . Колку и да не живеат треба да се прашаат, сепак ако се луѓе не би требало да прават проблем
Зависи како гледаш на работите. Не дека е тоа страшно. Мене кум ми е сведок за во матично. Атеист сум, во црква не се венчав, и да бев самохрана мајка, син ми не би го крстила. Така гледано, кум кај мене не е кум кај други што кумуваат со сите нишани. Затоа секој си знае дали ке почитува старо кумство, дали ке се тупоса на млади со кои има два реда муабет. Времиња модерни, слушам имало и побратимства каде две другарки се старосватици, но нејсе.
Среќа што кумот е од страната на младожената. Да требаше мојата кума да е, немаше да знам каде да ја барам. Ја немам видено жената никогаш, ниту имам контакт од неа. На улица да ја видам нема да знам дека е она. Затоа сметам дека Кум треба да биде некој со кого си близок, или барем да имаш нормална комуникација со нив.
Nie iskreno mislevme da gi prashame za da si barame drugi kumovi bidejki ni decko mi e blizok so niv ni toj ima komunikacija, toa shto svekrva mi si e bila bliska na vremeto so nivnata kuma toa si e drugo, jas iskreno bi sakala nekoj nashi bliski da sa ni kumovi za da mozeme da izlezeme, da se druzime, da si imame kontakt koga ke imame dete da ni go krstat so ime shto jas i maz mi ke si go izbereme speak nashe dete e, a kako shto razbrav koga se rodila sestra mu na decko mi kumata kazala kako ke se vika nejzinite ne gi prashala
Тоа старо кумство е бабини деветини за благослов… стварно нема потреба да си ставате ништо на срце, изберете си кум кој вие сакате и само одете да им кажете дека веќе сте си избрале кум и дека тоа ќе биде ваш другар, ако толку многу веруваш во тоа и ти е шубе. Ние си избравме другар никого не прашавме за благослов… тоа се тотални глупости.
Ние отидовме да го прашаме синот на кумот, старо кумство е, тој го крстил мм, и прифати, ама си праша дали имаме во план некој друг. Иако е млад не се ни гледаме, работи во странство, ретко е во мк.
Имам едно прашање. Зарем не е “правилно” круните и кумот и старосватот да ги ставаат на младоженците? Сум била на венчавки каде и двајцата учествуваат во тој чин, а и таму дека само кумот ги врти. Реално, сакам и двајцата кумови да ми учествуваат во тоа па ме интересираат ваши искуства како се.