Исто, имавме една поголема торта и учествуваа во неа кој колку може, а иначе да носи кумот и старосватот помала торта ете за 50-70 парчиња. Ние искрено и не им кажувавме права цена на чевли, бидермаер за да не ставаме толку во трошак.
Не се буни у наш крај Тиквешија главната торта е од кумата Од секогаш било така У црква Платно свеки бонбони со пченица плус се плаќа У ресторант торта на музиката лепенки пари На невестата бидемаер Поклон Вие да се облечите Врти сучи 1500 2000евра
Ок и колку парчиња да е тортата? Главна торта може да оди 100-300 парчиња. Зашо са дадам 300 евра за торта наместо 500 во плик, торта до кај 7000 ден разбирам, се над тоа е глупост. Ок ние од западна тогаш бараме злато за дарување, да нема бунење ко така. Абе ај Свадба прајш ак имаш пари организирај си, плаќај си колку сакаш, ак немаш не прај голема свадба и еден куп захтеви, па и пари на музика. Свадбата не е ни во Тиквешијата иначе
Зошто вие како кумови чевли да купувате? Тоа е трошок на деверот како што знам. Инаку тортите обично ги прават до 120/150прс максимум, се што е над е веќе претерано. Обично не сите гости јадат од неа, во менита во глобала има додаток на благо. Затоа ретко кој сака да е кум пошто многу пари одат. И кај нас на југот е исто. Кумот ја плаќа тортата, јас прво се договорив за цената со нив па после ја порачав. Платно, свеќи, бонбони, лепенки на музика, бидермаер и дел во црквата плаќаат кумовите. Инаку ова со лепенките на музиката за мене е тотална глупост, кажи си цена и завршена работа. Во Тиквешијата лепат на музика и затоа и ние прифативме, инаку во југот кај нас се плаќа цената и завршена работа. Деверот ги купува штиклите, јас исто го прашав деверот до колку пари му одговара и ако најдам по скапи да си доплатам, ама најдов до ограничената цена. Инаку се е ствар договор. Ќе си кажеш до колку можеш и толку. Не е срамота тоа.
Реално додека се пребарува и се оди до небо со барањата се губи и сета смисла на свадби, прослави и се со ред. Пријателка мажеше ќерка во УСА, вика гостите од други држави низ Америка затоа што плаќале авионски карти, дојдени и без подарок (сосема нормално за таму), останатите кој блендер, кој чинија за торта, кој сет кутии за складирање итн. Буквално битно присуството, а не подарокот. Оф топик муабетот ама еве и јас утре да сум кума, ќе ми значи да се заборчам во кредити или да се откажам од одмор или било што.
Епа колку парчиња е одприлика невестинската торта, не знам колкава да нарачувам. Стандард не преголема
Во мојов град во порциите нема вклучено благо, по автоматизам треба за сите гости. Ама најдобро да си се консултираш со зетот и невестата. Ако имаат вклучено благо мислам 70-80пцс би биле сосема доволно.
Ова зависи и од тие што прават свадба. Очигледно немаат ни срам ни култура веќе. И јас пред 10г се почудив ко ми рекоа торта. Мислам ало торта? Па и на музика не сум давала ништо. Оти? Сигурно. Печено прасе ако сум сакала да сум си нарачала . Секако да. Ние сега ќе се венчаваме, на сите гости им е кажано дека е доволно присуството, не сакаме поклони. Некој ќе треба да вози 100км да ни дојде на ручек, уште обврска да има и поклони да ми носи. А имавме еднаш една свадба, кај ај што гостите 100км возеа, па требало сите и во дрес код да се облечени . Свашта веќе со барањата. Крај се нема. Наместо чест да му направиш на човек, ти да му се одмили правиш.
Кога јас правев свадба, невестинската торта беше гратис од ресторанот кај што славевме, ме зачуди со ова дека кумот требало да ја плати. Ама добро, моево беше пред 16 години, оттогаш може се сменети многу работи. Иначе си носеа торта кумовите секако, ама не беше таа што ја сечевме, а и други гости донесоа торти, замрзнувачот преполн ми беше два месеци, на крај дел дадов, дел фрлив, што ќе им правев. Според мене, ваквите трошоци се аздисување. Во последно време ако си кум, те цедат до максимум. Убава работа е кумството, и треба да си живееш со кумот, оти од стари останало дека кумот е втор татко, ама сега кумот се гледа како дупка без дно кога се работи за трошоци за свадба, и според мене е само искористување, оти побарувањата се нереални. Сум слушнала дека веќе и не се прифаќаат покани за кумство поради финансиски причини, оти свадбиве кај нас се претеризам на овој стандард.
Околу 100 парчиња ке се доволно Од хотелот секако ке си има благо после вечерата Тортата е невестинска се сечи со музика после вечера и немажени неженети одат по торта Е одат и други дее Е ама најубаво ти со младите да изкомуницираш да прашаш дали ке има благо од хотелот а ке има гарант и ке прашаш колкава,торта треба да биде твојата И зошто да е 300е? И до 6000 ден има убава торта Само пази треба да биде од слаткара со документ Таков е адетот Ке купиш и торта и ке ставиш пари во плик А тебе ке те дарува невестата и кога ке видиш пак исто ке бидите Голем трошок е да бидеш кум на свадба ако не сте можеле не требало да се нафакате незнам зошто сега стресови и нервози си правите
Тортата невестинска никогаш кумот не ја плаќал. Кумовите купуваат торта како и деверот ама помала, не невестинска. Купи си нормална торта , каква скааш ти ,а невестинска невестата ќе си купи каква сака, може и од ретсоранот да е таа (така беше на времето).
Затоа што за 100 парчиња бараат 12.000 денари, 300 гости ќе имаат. Иначе за тоа да знам сум правела свадба кога е невестинската само стварно мислев 3000-40000 торта мала симболично кумот носи благо и остаток за црква што треба. Јас ги знам трошковите ама ги знаим и во поголем дел од Мк обичаите.
Јас бев кума пред некоја година, никој не спомна за тортата да е од нас. У црква тоа шо требаше си купивме и плативме, за свеченоста вечерта не памтам да имавме некаков трошок. Дури и со кумашинката за тие дарувања адети се договоривме да биде на ти го дај ми го. Колку ние, толку тие. Колку адетот да се истера. Памтам дека 100 пати препрашав дали се тоа сите трошоци зашо стварно евтино не фати целата церемонија. Е од друга страна, јас кога се мажев мада ја се само регистрирав бившиот кум се запна да купи торта. Ама не беше тоа торта на 3 спрата. Плус и со јагоди беше а јас сум алергична ама тоа друга тема е
Ај прашај ги младите Изгледа централна и југ се овие обичаи каде кумот купува торта и бидемаер Кога,се оде по невеста деверот носе чевли а кумата бидемаер
На моја свадба кумовите носеа помала торта, невестинската ние си ја земавме. И јас бев кума исто помала торта, до кај 3000 не фати ама тоа на времето сепак беше поефтино. Бидермаер од деверот, исто и штикли. Ние црква што требаше и на музика пари. Ако се кумови не значи да се одерат од пари давање. Само на тоа се сведе работата. Иначе прв пат слушам невестинска торта кумот да ја купи.
Од Велес надоле ние сме давајгази и широкодушни Затоа кај нас тиквешија и цел југ кумот носе торта Без увреда ама се знае од велес и нагоре сте поскржави
Адети си измислуваат како што им одговара. Да, постои адет во повеќето краеви кумот да носи торта, ама тоа не е свадбената, туку кумска торта, помала. Ама таму некаде си измислил некој ај ќе им тупнеме на кумовите - свадбена торта. Кумот не прави свадба за да купува свадбена торта, младоженците си прават, па следствено сами си купуваат торта.
A shto, ako si kum treba nekoj da te molze? A za 6 000 torta imashe da, no pred 10 godini, sega nema za tolku. Plus nevestinskata torta si ja kupuvaat mladozencite. Od kade vakvi adeti se izmisluvaat, ne znam. Ne se fakjaj za tikveshijata, ete clenkata rece deka ne se od tamu.
Мажот ми е со потекло од југот, кумовите ни се од Струмица, не стана збор за купување невестинска торта. Си донесоа торта од ќеф, помала, што побараа да се пресече за гостите, така што кај нас покрај регуларниот десерт од порцијата имаше и торта од кумот. Ама јас не побарав тоа да го направат, како што кажуваат тука дека им побарале да ја купат невестинската торта.
Како тазе кума а и тазе невеста, истите работи ги направме и тоа по договор: Ние плативме: Црква Материјал 3м за фустан Бидермаер И колата наша ја украсивме пошто нели ги возиш цел ден сегде Плус пари во плик Торта немаше не сакав ни јас како невеста ниту па они, си плаќаат сами свадбена торта. И ние и они одма после свадба патуваа, немаше логика да замрзнувам и да ми се трупа. пари на музика, симболично САМО за песната на кумот/кумата и тоа еднаш, секако не планирам на веќе ненормални суми, бакшиш на чело да им лепам