Искуство од блиски невестинската торта чинеше 12000,секој што мислеше да купи торта даде пари колку што смета дека би коштало да купи торта.Овде мислам на кум,старосват,девер,роднини остатокот го доплатија родителите на младоженците.
Ај сеа озбилно Јас кажав и напоменав Кај нас во Тиквешијата таков е адетот Тортата у хотел главната невестинската е од кумот У други места еве читам не било така И ок е Секој крај си има свои адети Сепак со меѓусебен договор се се решава а не со нервози и инат
Јас прашав и сите ми кажаа дека тортата во ресторантот е од кумовите исто и бидермаерот, дел во црквата, платното, свеќите и бонбоните. Пак ќе кажам, се е ствар договор. Јас ги прашав до колку можат и до толку порачав. Читам дека не е секаде исто, се зачудив. На југот кај нас и во тиквешијата кумот ја купува невестинската торта.
Се е ствар на договор,кај нас има шаферка и она го купува бидермаерот,таму кај што сум мажена деверот и кондурите и бидермаерот.Кумот и старосватот не купуваат ништо,освен за во црква платно и свеќи.Најскапо во црква плаќа кумот.
Ако е од кумот зошто се вика невестинска? Мене пред 8 години ме чинеше 11 500 денари за 250 парчиња. Кум, старосват, девер, шаферка дадоа колку сакаа, другото доплатив јас. Не барав од никој одредена сума.