Купена или изнајмена книга?

Discussion in 'Литература и уметност' started by edna_malecka, Feb 18, 2022.

?

Каква книга повеќе сакате?

1. Купена

50 vote(s)
    86.2%
  2. Изнајмена

8 vote(s)
    13.8%
  1. elimkd

elimkd Форумски идол

Порано позајмував од библиотека, потоа ги купував и сеуште ги купувам и многу им се радувам

Tanjamm likes this.
  2. joyful

joyful Популарен член

Купена книга.
    Ништо не може да ми го замени мирисот на нова книга и чувството кога за прв пат ќе ја отвориш.
    Многу сакам книги, сакам да си ги чувам и разменувам со пријатели. Во иднина да си направам една голема библиотека :inlove:

3. Lalalupsi

Lalalupsi Истакнат член

Дефинитивно купени, го обожавам мирисот на нова книга :) Во спална сопругот ми направи полици и си стојат таму, штета што во последно време скоро немам ич време да читам, ама битно само купувам книги на попусти :D:D

4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Па сакам да си купувам мои, но не ми е проблем и да позајмам. Не ги земам од библиотека, со другарки често си ги разменуваме, па ако тоа се смета за изнајмена.
    Исто и често онлајн ги читам само, па ниту ги купувам, ниту изнајмувам.
    Убаво ми е многу нова книга и моја, многу сакам домашни библиотеки и се тоа, но во денешно време со технологијава често избирам онлајн да читам што и да е...

5. FroggyLover

FroggyLover Истакнат член

Практикувам да купувам поради лоши искуства со библиотекиве. Многу книги ми ги давале скинати, згужвани, изврцкани

6. sikica7

sikica7 Популарен член

Preferiram da si kupuvan knigu, obozavam knigi.A isto i mrazam da pozajmuvam poradi yoa sto ili zaboravaat da mi gi vratat ili pak ke gi vratat unisteni,znaci nrazam koga ke mi kaze nekoj "ke ti ja zemam knigava da ja procitam".
    Ne sum sebicna,naprotiv davam se ama ete za knigite sum posebno privrzana i ne sakam da gi davam.
    Sega sum na misla kade i kako ke gi sokrijam od sinko koga ke pocni da odi pa ke saka sigurno da gi faka i da gi kine :sweat::D

AneSk and mira.mira like this.
  7. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Не сум броела колку книги имам во посед. Едно 40-50% од нив не се на македонски јазик, изданијата се постари од мене и донесени од Белград и Загреб, претежно се работи за руски и германски класици и дела од југословенски автори. Би сакала омилените книги да ги имам во домашната библиотека, но најмногу читам електронски и на повеќе странски јазици, ретко нешто да не сум можела да најдам и така мене градска библиотека скоро да не ми врши работа и не ми е потребна. 2022 година.

Kasiopaja221 likes this.
  8. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Порано повеќе позајмував од библиотека. Невработена бев , а да купуваш книги воопшто не е ефтино, не за човек кој знаеше да чита 3 книги неделно :wasntme:
    Сега си ги купувам и поубава ми е помислата дека си се мои и ќе ги оставам на моите деца како што јас си наследив колекција книги од мајка ми. Впрочем читањето на нејзините книги ме направи зависна од нив.
    Сега немам толку време за читање ама ако решам да читам, не ја пуштам од раце :D

cresa-jagoda and Tanjamm like this.
  9. Skyfall

Skyfall Популарен член

Додека живеев во Македонија, бев зачленета во библиотеката и често изнајмував книги. Сега почесто купувам, ама откако го имам киндле намалив со купување книги во хартиена форма. Купувам само книги што ми оставиле голем впечаток. Немам изброено колку книги имам, ама сигурно се околу 70-80. А во Македонија имам оставено околу 50тина.
    Најчесто сум ја таа што зајмува книги на пријателки. Во блиската околина немам ни од кого да позајмам. Јас сум само страствен читач :lol:

riba79 likes this.
  10. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Ништо не ми менува дали е купена или изнајмена, битно да ја прочитам. Претежно сум купувала книги кои не сум можела да ги најдам во библиотека. Последниве 2, 3 години само купени читам, од 2019 кога почна пандемијава, не се зачленив во библиотека. Колку имам во домашна библиотека не знам точно, не сум броела, но имам доста. Уште еден нецел рафт имам место за пополнување, после тоа веројатно повеќе ќе читам изнајмени.

riba79 likes this.
  11. Ambitious

Ambitious Популарен член

Ме натеравте да ги бројам книгите, излезе дека имам околу 150.
    И покрај тоа што повеќе сакам да купувам, очекував помала бројка бидејќи немам посебно големо место за нив.
    Од биоблиотека позајмувам последнава година, пред тоа не бев воопшто зачленета. Често знаеме да си размениме книги со другарки, но давам само на личности на кои им верувам. Во средно позајмував на сите, и потоа со месеци си ги барав книгите назад.

Мислам дека порано купував почесто, сега не ми се купува од непознати автори. Не сум некако сигурна колку ќе вреди.
    Инаку сакам да купувам од автори кои ги знам и ми се допаѓаат. Сакам да правам колекција на книги од неколку автори. Или ако има серијали да ми бидат комплетирани.
    Исто така задолжително ми се класиците. Сега ги немам во мојата скромна библиотека, ама секако во план сум да се снабдам.

12. Marmarin

Marmarin Популарен член

Пред да купам некоја книга, читам мислења и критики, и после одлучувам дали вреди да ја имам дома. Не сакам да купувам колку да имам голем број книги, напротив, подобро 10 вредни отколку 100 шо не ми се по вкус. Од библиотека не позајмувам, некој погоре спомна дека често или е скината или фалат страници, па краток период на враќање, има книги шо ми одземаат и по 2 недели, па не сакам да се нервирам со то. :D Најчесто со една роднина си разменуваме, се договараме кога има попусти, кои книги ги сакаме и ги делиме трошоците, па така со помалку пари повеќе ќе прочитаме. :D

13. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Сакам купена за да си ја имам со мене засекогаш, и кога и да се сетам на таа книга да можам да ја прочитам пак или подарам некому.

14. Leucadia

Leucadia Истакнат член

Купувам ретко да си се израдувам малце и нешто препорачано. Изнајмувам повеќе, во библиотекиве ги има скоро сите книги.

Tanjamm likes this.
  15. АничеБананиче

АничеБананиче Истакнат член

16. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Купена.
    Колку што сакам да читам толку сакам и да купувам. Додуша ради тоа што немам веќе место каде да ги ставам од Н.Г наваму намалив со купување и почнав преку апликација од библиотека да изнајмувам електронски и аудио книги, но тоа не значи дека ако и се намерачам на некоја книга нема да ја купам.

Имам и домашна библиотека не сум ги броела но сигурно имам над 250 книги, плус 400+ на кинделот.

17. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Купена книга сепак е подобро. Не дека не сум позајмувала ама ризикот ми е поголем.
    Ако сум ја земала читава така треба и да ја вратам. Не дај боже да ми се истури нешто на книгата па тогаш ќе имам траума.

18. AneSk

AneSk Популарен член

Многу сакам да купувам книги и да читам.
    Кога има попусти како мало дете со лижавче се радувам, од неколку книжари имам картички за попусти и уживам во тоа.
    Еднаш и позајмив на другарка книга после тоа ме убедуваше дека ми ја вратила, а не ми ја врати отидов повторно ја купив и од тогаш си реков Ни давам Ни земам книга.

19. BoniBons

BoniBons Нов член

Купени книги секогаш. Не сакам да позајмувам книги, сакам да си се мои. Имам мини библиотека во соба.

20. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Купена