Toa bankata odreduva. Ti vika so plata od 15000 mozes da zemes kredit od 15000 evra, da receme. I ti vikas ok, za nadgradba mi se dovolni i teras. Ili...imas zirant koj stava hipoteka za tebe i bankata dava poveke... Znaci samo treba da si kreditosposoben vo odnos na bankata. Ako bankata ti dade kredit, posle se podnesuva do minusterstvo dokumenti za oni da plakaat del od kreditot.
И мене ме интересира. Вака во ред ми изгледа, ама со оглед на тоа каква ни е државава и законите, човек и страв даго фати. Не знам и јас чекам некој да ми каже. @Cka кажи ми ако си информирана, колкав кредит може да се подигне на плата од 46 000 ден? И како оди ова со плацевиве?
Dosega 1000 semejstva dobija od subvencijata. Uste ne sum aplicirala. Spremam dokumenti. Plac privaten kupivme. Ne zemav drzaven oti ne mi se svigaa lokaciite. Iako tamu i za komunalii ima olesnuvanja. Okenzi mora bankata da kaze po nivni presmetki.
И да ја префрлите нема да може да учествувате во проектот, единствена опција ви е да ја срушите и при апликација да приложите елаборат за рушење, а верувам не ви се исплати. Опцијата за рушење е предвидена за граѓани кои имаат барака па да ја рушат. Инаку имате опција да ја продадете па да градите поголема куќа значи во квадратура. Не се работи за данокот, проектот е за луѓе кои немаат имот на свое име или ако имаат да купуваат или градат поголем дом за потребите за сопственото домување. Плацот не е дел од субвенионираниот кредит, вие сами си купувате плац, имаше понуди од многу општини како промоција. Но вие аплицирате за субвенција со веќе обезбеден плац и случен договор со изведувач. Со плата од 46 можете да земете и 50.000 евра кредит, со тоа што ќе ја заложите идната градба.
Ајде малку да ја освежиме темава. Вчера бев во Тутунска банка да се распрашам за овој проект. Ми посочија два проблеми со кои се соочуваат. Првиот е, при пресметка на ратата за кредит се пресметува целосната рата, а не само делот што ние би го плаќале. Што значи дека малку потешко ќе оди земањето на потрошувачки кредит за плац, а подоцна и овој за куќа. Вториот проблем е што да се стави под хипотека, неможеш да го ставиш плацот, а неможеш да ставиш и хипотека на ИДНА градба. Чаре??
Chare- hipoteka na drug imot na svekor, svekrva, majka... otkako ke ja izgradis kukata moes nea da ja stais pod hipoteka a prethodniot imot da go trgnes. Znaci da zamolite 2 god usluga. Ako veke nikako ne pomagaat so dom barem vetar u grb da dadat. Ne mora hipoteka za sekoj iznos. Stopanska za nad 15000 eu baraat. Druga banka moze drug prag da ima.
@galapce barase,vladata od Nova Godina ke i ja ispolni zelbata. Eve i za tebe i soprugot nad 35 godini proekt Nie u zavrsna faza sme so proektov. Koga ke bide oficijalno ke vi kazam. Dosega nikoj ne e odbien.
Фала ти Цка,незнам како да ти сњ оддолжам за информацијава. Во секој пост ја имаш презентирано. Како и да е,се најдобро да заврши и среќно семејство во неа.
Prv pat pisuvam deka i za nad 35 moze proektov. Ne znam kaj si videla na drugo mesto. Bitno ete ti baranje realizirano. Cekaj sostav na vlada i sobranie pa ke se donese zakonot. Aj sledno pobaraj doktorskite da se poevtini
Убаво сум ти пишала во второто што си ме цитирала. Информирана си пред сите,сФака част. Не барам ништо ни поефтино ни поскапо. Ете барам здравје за сите дечиња.
Сакавме и ние да поднесеме но некако ме предомислуваат..Имам прва братучетка веке 1 год имаат поднесено и се во ред а веке 6 месеци чекаат за некаков си потпис за да можат да почнат..И велат као демек немало да биде незнам што само парите џабе да не сме ги фрлале но сепак ке видиме..А нешто за доградба дали има таков проект..?
Некој да каже искуство со ова?Има некој земено субвенции? Читав сеа малце за проектов е сега не ми е јасно пошто власта се смени дали уште важи проектов? Мислам дека преку комерцијална банка е подобро да се земе кредит каматите не се исти со тутунска. Прочитав една феминка горе можело и од државата земјиште каде се тие локаци? И уште едно прашање дали може со овој проект да се земат готови куќи како што се хот и хот и др. фирми?
Одамна е постов но ме интересира,сакаме и ние да поднесеме документи видов пишува до 31.12.2018 трае проектов,за спрат,колку долго се чека од поднесувањето на документите ,дали ви ги дадоа парите,и дали е точно ако земеш кредит од пр.30000 евра ти вракаш само 10000 евра???
Не... Зимаш кредит од 30 000 еу. На банката треба да и вратиш 30 000 еу со камата. Тоа се 45 000 еу да речеме. Ти враќаш 30 000 еу, а држатата каматата. На почеток банките (кај скоро сите кредити) бараат да им враќаш рата составена од главнина (парите што си ги зел) и камата. Од 200 евра месечна рата, 50 евра е гланвнина а 150 е камата. По 3 години е 80 со 120 евра. По 5 години е 100 со 100. Секаде каматата ја враќа дрѓавата кај овој кредит. По 12та година се враќа само главинина а не и камата, затоа и тогаш може да се исплати цел кредит, не порано. Поволноста е у тоа што наместо 200 евра даваш 50. Процедурата е следна - Треба да имаш, или купиш плац. Треба да направиш проект за куќа. 1000 до 1500 евра. Треба да платиш комуналии (зависи од општина, град, село. Од 500 евра до мноооогу повеќе. Секоја општина има свој тарифник (можете она лајн да си видите колку). Трееба да побараш дозвола за градба со тој проект. 150 денари, ама месец и пол или повеќе чекање, зависи од општината. Треба да склучиш договор клуч на рака со фирма, со предмер и цени. Треба да одиш во банка и да поднесеш барање за кредит (и уште 18 други документи). Банката аплицира у Министерство за финансии. они за максимум 20 дена даваат одговор. (зависи од одмори влади и слично). Банката ве вика да одие на нотар. Потпишувате околу саат време. Парите легнуваат на сметка, со ослоодена една транша (третина од парите). Почнувате со градба. Трошите од парите, кога снемува барате пак транша. Завршувате со градба. Во рок од 30 дена се вселувате и менувате адреса во лична карта. Во меѓувреме ви белее коса и кинете живци од небитни луѓе. Плаќате рати во следните 30 години секој месец. Одите у пензија. Надежно че поживеете за реновирање и надградба за дете и 5 внуци на поткровје. Зимате кредит за гробно место. Оставате наследство куќа и кредит за гробно место. Ако ви треба друго инфо, тука сум у следни 30 години