Еве ќе споделам искуство. Ние го земавме пакетот пола од ратата да плаќаат од министерството а имаш и опција да ти платат учество а после ратата ти сам да си ја плаќаш. Дека со мм ни е мала платаат мораве двајцата да учествуваме во кредитот он беше барател јас кокредито барател,ќе ви кажат кој документи треба да ги соберете од работа и најбитно треба да најдете стан и тој стан што ќе го бендисате нормално ќе треба да израчунате дали ќе се софпаден со буџетот,од таму ви треба само да ви дадат копија од имотен лист за во банка,се чека едно 2 месеци,јас до сега сум задоволна
Проектов важи до 31.12 2018 год,сакаме да аплицираме,ако можеш подетално да ми објасниш ако имаш време,кој е првиот чекор дали прво да најдеме стан па од таму што треба да ни дадат освен копија од имотен лист за да аплицираме во банка и колку време се чека,до одобрување на кредитот,колку рата плаќате и дали може да се исплати кредитот предвреме а да не се вратат субвенциите?дали секоја година плаќате рата исто или се зголемува ратата?
Prvo naogas stan imas dve opcii da dades ucestvo ako.dades ucestvo ratata ti e pola 5godini na pr jas sega plakam 5000 po 5god 10000 ako izberes vladata da dade ucesrvo togas ratata ke si ja plakas cela. Koja banka ke ja izberes pravite plan za kolku kosta stanot kolku vie moze da si dozvolite so platite ako tvojata ne e dobolna moze i mas ti da ucestvuva so negovata plata. Jas cekav skoro 3meseci koga ke se odobri od vladata i koga ke legnat parite od dvete strani togas se odi na notar i se potpisuva dogovorot i moze da se vselite vo stanot
dali treba da sme vo brak za da se aplicira za stamben kredit? i kakov stan moze da se zeme.. star nov ili ??
Не треба да сте во брак. Колку време треба да се биде во брак за да се исполнат условите? Законот за субвенционирање на станбен кредит не прави разлика во семејната и брачната состојба на лицето. Имено, не постои услов во врска со тоа колку години лицето треба да е во брак за да добие субвенциониран кредит, а напоменуваме дека лицето и не мора да е во брак за да ги користи поволностите од Законот за субвенционирање на станбен кредит. https://www.kupikukakupistan.gov.mk/cpp.php линк од прашањето и одговорот.
Од една страна е добро од друга лошо. Ај ќе речеш некогаш кога ќе го исплатиш твој ќе биде ама па ратата месечно ти иде колку една просечна плата и ај живеј со една плата или недај боже еден од сопружниците да остане без работа.
Кај мене првите 5год е 5000ден рата а после 5год 10000ден рата ај некако ќе ги избуткаме првиве 5 ама после...