Можеш да гобидплатиш предвремр ама ги враќаш субвенциите затоа што ако имаш пари да вратиш предвреме не спаѓаш во ризична група на која и треба помош т.е. субврнции
А дали може доколку само едниот од партнерите е вработен и зима плата 20.000ден или мора повисока плата или и двајцата да се вработени
На пријатели им рекоа дека неможат да го отплтат пред време зашто ќе користеле првите неколку години да им се плати дел од ратата. Ниту пак можат да го отуѓат (одредени години). Во меѓувреме пријателите добија имот и пари од родителите, а уште си плаќаат рата за купи куќа-кредит а што е уште поинтересно, се иселија од станот и така им стои, неможат да го продадат. Незнам колку е вистина ова
Ти најубаво види кој банки го подржуваат проектот и оди лично прашај се ќе ти објаснат израчунаат на пример треба да кажеш колку кошта станот и они според платата ќе направат пресметка дали може со една плата или не
@Nikita7 Значи, ако сакаш т.е. планираш пред време да го платиш кредитот да се аплицира за обичен станбен кредит?
Знам дека не можеш пред време оти државата помага со некој % парично не е кузне колку ама го сметаат за помош. Е сега дали е тоа временски ограничено незнам да ти кажам сварно еве @blessed.an ако оди во банка нека се информира и за тоа Јас кога го земав кредитот не ни се распрашав многу за тоа пошто во главата ми беше зацртано дека 30год ќе го отплаќам ама еве сега почнав и јас да планирам за предвремено отпкаќање па почна да ме интересира
Дали некој има лично искуство со проектов, околу должината на целиот процес. Би земале кредит за куќа, но рокот за проектов е до декември , па не знам колку е изводливо да се среди цела документација и одобрувања до тогаш.
Дали знае некој колкав временски период се чека за одобрување на кредитот за куќа и за колку време легнуваат парите од кредитот. Ние сите документи ги однесовме во банка во Мај 2019 и сега чекаме за одобрување на кредитот
Примеров не е за куќа, ама би требало рокот да е ист или приближен. Другар на маж ми купи стан преку проектов и чекаше вкупно 6 месеци. Три за кредитот да му го одобрат и уште 3 за потпис од владата.
Што би се случило доколку се земе ваков кредит а во меѓувреме еден од брачните другари добие стан во наследство или на подарок?